Eftersom Nomi inte har börjat dagis- och kommer vara hemma i ca 8-9 månader till –
så är hon hemma med mig och hjälper gärna till att baka och laga mat.
Började med varma mozzarella / skinka snittar.
Fyll tunnbröden med mozzarella, och klippt rökt valfri skinka.
Skär lagom stora bitar och grädda dem på 200grader tills osten smälter / bubblar.
Och servera genast – gott som bara den.
Varmrätten blev en ädelostfylld kyckling med soltorkad tomat :
Serverad med krämig gratäng och pepparsås
Efterrätten blev en krämig vitchoklad mousse med smak av citron. Syrligt och fräscht!
Och så blir det lite lördagsgodis såklart . . . .
Jag har fått önskemål på lite ”nyttigare” mat – LCHF och GI. Och denna maten passar faktiskt alla då du kan välja själv om du vill servera potatis(-gratäng ) till den eller inte :
Till 6 st fyllda kycklingfileér :
1 burk med färskost ( 200 gram ) – jag valde en smaksatt färskost.
1 pkt bacon (ca 140 gram )
En härlig grönsallad på ruccola, tomat ( valfritt ) , paprika, rödlök, fetaost.
Jag tycker att det är gott att pressa lite lime över för att få mer syrlighet.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Klipp baconet tunt och rör i färskosten rör om om tills det blandat sig ordentligt .
Skär ett snitt på varje kycklingfile ( ett tips om du vill få lite vackra yta på kycklingen , är att du steker den i smör bara en liten stund på varje sida )
fyll sedan upp varje fileé med färskostblandningen.
Salta lite och peppra innan du ställer in den i ugnen på en ugnssäker plåt i ca 40 – 50 minuter.
( Detta beror på hur tjock kycklingen är men köttsaften ska inte vara rosa – utan den ska vara klar )
Servera sedan kycklingen till en god sallad , och ev en god sås!!
Pyttipannan är bästa maten att göra då man får rester över 🙂
Och här behövs lite kokt potatis och lite korv,
och vips så har man gjort sig en jättegod korvpytt :
För ca 4 personer
12 medelstora kokta potatisar
Smör
600 gram falukorv / eller annan korv
1 fin hackad gullök
Salt och peppar
Serveras med färsk timjan och rödbetor
Gör så här :
Värm upp en djupare kastrull / gjutgärn med en rejäl klick smör.
Stek löken lite lätt och tärna ner potatis och korv.
Bryn på medelstark värme, salta och peppra.
Serveras när allt är genomstekt och varmt.
Serveras med toppad timjan och massa rödbetor:
Ca 60- 70 bullar.
ugn: 200- 225 grader
Dubbelsats:
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl
Fyllning:
400 gram rumsvarmt smör
1/2-3/4 dl kakao
400 gram ljus blockchoklad
Garnering : fin hackad mjölkchoklad
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
Sedan blandar du i mjölet, sockret, saltet och vaniljsockret.
Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme ( om du väljer att göra enkelt sats , så räcker det med 30 minuter .)
När degen har jäst klart, så dela den i 4- 6 delar och kavla ut dem, bred sedan ut fyllningen.
Snåla inte på fyllningen, för bullarna blir saftigare med mer fyllning, och beroende på jästid.
Rulla sedan ihop den platta degen till längder, och dela med en degskrapa ,till lagom stora bullar.
Placera ut dessa bullar i formar
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter till.
Grädda i mitten på ugnen i 10- 12 minuter ( tills bullarna är gyllene bruna )
Låt svalna på galler, innan du strör över den finhackade mjölkchokladen .
Busenkel soppa att göra, och brukar alltid vara väldigt uppskattad att bjuda på.
Passar både som förrätt och varmrätt – beroende på i hur stora skålar du serverar den i.
Det här behöver du till 4 portioner.
2 sharlottenlök
2- 3 morötter
smör
7 dl vatten
3 dl grädde
200 gram kräftost ( finns att köpa i tub eller ask )
1 skvätt med koncentrerad skaldjursfond
salt
1-2 kryddmått Cayennepeppar
400 gram skalade kräftor
Färsk dill
Serveras med gott vitlöksbröd.
(olivolja, flingsalt och oreganokrydda )
Gör så här :
Ta fram en stor kastrull.
Riv morötter och finhacka löken.
Bryn löken och morötterna i kastrullen så att de blir mjuka.
Tillsätt vatten, grädde och hummerfond. Låt små sjuda under tiden du gör vitlöksbröden.
(Skär upp bagutter och ringla över rikligt med olivolja, flingsalt och oreganokrydda,
gräddas i ugnen på 225 grader )
Rör ner kräftosten, och rör om. Smaka av med salt och lite cayenne.
Strax innan servering rör du i kräftorna. Dessa ska bara bli varma – och inte koka ( då blir de lätt sega. )
Häll upp i fina djupa tallrikar, toppa med färsk dill.
Och serveras tillsammans med vitlöksbröd och en klick creme fraiche.
Smaklig måltid ! 😀
Middagstipset blir iallfall en kycklingrätt med bulgur / pesto mix:
Det här behöver du till 4 portioner :
Bulgur
800 gram Kycklingfile
Pesto
50-75 gram Smör (rumsvarmt )
1 vitlöksklyfta
75- 100 gram parmesanost ( eller annan längre lagrad smakrik ost )
2 citroner (skal )
Timjan
Salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 180- 200 grader. Tvätta citronerna, och riv skalet i en skål,
rör samman skalet med mjukt smör. Rör ner några småkvistar av färsk timjan och en pressad vitlök. Riv ner osten i smörblandningen och smaka av med lite salt och peppar. Lägg upp kycklingfilen i en ungssäkerform, och bred ut smörblandnigen över fileerna. Ställ in dem i ugnen. ( hur länge beror på hur tjocka fileer det är, du får kolla kycklingköttet med ett snitt. )
Under tiden kokar du bulgur enligt anvisningar på förpackning. Blanda precis innan servering ner din favorit pesto i bulgurn.
Serveras sedan kycklingen / bulgurn med en god sallad
Smaklig Måltid!
Du behöver:
Lax
Färskost ( tillexempel Philadelphiaost )
Bacon
Limesås för 4-6 personer :
3 dl vatten
300 gram färskost ( tex. philadelphiaost )
3 dl grädde
1 msk hummerfond ( ev. fiskfond )
2 dl creme fraiche
Juicen av en halv Lime
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
Du behöver : ( 8-10 personer )
10-12 digestivkex
25-50 gram smör ( testa er fram med kexen och smöret , tills ni får en lagom bra digestiveg. )
1 burk kondenserad mjölk
3-4 dl vispgrädde
2 mindre burkar med manariner
15 st nobless
Några rutor hackad mjölkchoklad
Gör så här:
Koka den oöppnade konservburken i 3 – 3 1/2 timme. Viktigt att hela burken täcks med vatten, under hela koktiden.
Kyl sedan ner den i kallt vatten. Finkrossa digestivkexen, och smält smöret och rör samman detta. Tryck ut i en rund form med avtagbara kanter ( ca 24- 26 cm )
Bred ut kolakrämen ( den kondenserad mjölken ) över digestivdegen:
Lägg ett lager med mandariner på kolan,
Vispa sedan grädden, så att den blir lagom fast. Och bred över detta.
Dekorera sedan med nobless, finhackad choklad och nobless.
Det är inte så ofta som vi lagar mat med falukorv hemma.
Eftersom det inte tillhör någon av mina egna favoriter, men eftersom barnen gillar det, så händer det då och då att vi slänger ihop en korvstroganoff, eller någon annan korvgryta.
Här finner ni receptet på barnens favorit gryta, en riktigt lättlagad korvstorganoff 🙂
Smaklig Måltid