Krämig skaldjurssoppa

Busenkel soppa att göra, och brukar alltid vara väldigt uppskattad att bjuda på.
Passar både som förrätt och varmrätt – beroende på i hur stora skålar du serverar den i.

Det här behöver du till 4 portioner.

2 sharlottenlök
2- 3 morötter
smör
7 dl vatten
3 dl grädde
200 gram kräftost ( finns att köpa i tub eller ask )
1 skvätt med koncentrerad skaldjursfond
salt 
1-2  kryddmått Cayennepeppar
400 gram skalade kräftor
Färsk dill

Serveras med gott vitlöksbröd.
(olivolja, flingsalt och oreganokrydda )

Gör så här :
Ta fram en stor kastrull.
Riv morötter och finhacka löken.
Bryn löken och morötterna i kastrullen så att de blir mjuka.
Tillsätt vatten, grädde och hummerfond.  Låt små sjuda under tiden du gör vitlöksbröden.

(Skär upp bagutter och ringla över rikligt med olivolja, flingsalt och oreganokrydda,
gräddas i ugnen på 225 grader )

Rör ner kräftosten, och rör om. Smaka av med salt och lite cayenne.
Strax innan servering rör du i kräftorna. Dessa ska bara bli varma – och inte koka ( då blir de lätt sega. )

Häll upp i  fina djupa tallrikar, toppa med färsk dill.
Och serveras tillsammans med vitlöksbröd och en klick creme fraiche.

Smaklig måltid ! 😀

2
6 kommentarer

Citron-och parmesanbakad kyckling i ugn

Middagstipset blir iallfall en kycklingrätt med bulgur / pesto mix:

 

Det här behöver du till 4 portioner :
Bulgur
800 gram Kycklingfile
Pesto
50-75 gram Smör (rumsvarmt )
1 vitlöksklyfta
75- 100 gram parmesanost ( eller annan längre lagrad smakrik ost )
2 citroner (skal )
Timjan
Salt och peppar 

Gör så här:

Ställ ugnen på 180- 200 grader. Tvätta citronerna, och riv skalet i en skål,
rör samman skalet med mjukt smör. Rör ner några småkvistar av färsk timjan och en pressad vitlök. Riv ner osten i smörblandningen och smaka av med lite salt och peppar. Lägg upp kycklingfilen i en ungssäkerform, och bred ut smörblandnigen över fileerna. Ställ in dem i ugnen.  ( hur länge beror på hur tjocka fileer det är, du får kolla kycklingköttet med ett snitt. )
Under tiden kokar du bulgur enligt anvisningar på förpackning. Blanda precis innan servering ner din favorit pesto i bulgurn.

Serveras sedan kycklingen / bulgurn med en god sallad

Smaklig Måltid!

0
Kommentera

Baconinlindad lax

 

Du behöver:
Lax
Färskost ( tillexempel Philadelphiaost )
Bacon

Limesås för 4-6 personer :
3 dl vatten
300 gram färskost ( tex. philadelphiaost )
3 dl grädde
1 msk hummerfond ( ev. fiskfond )
2 dl creme fraiche
Juicen av en halv Lime
2 tsk dijonsenap
salt och peppar

Serveras med potatis och en god sallad.
Gör så här :
Skala och koka potatisen.
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Bred ut rikligt med  färskost över laxen och linda in i två – tre baconskivor.
Lägg dessa i en ugnssäker form och in i ugnen.
Under tiden gör du såsen,
Värm upp en kastrull med vatten och fond, låt sjuda upp.
Rör ner philadelphiaost, creme fraiche , grädde, senap, saften av limen och salt och peppar.
låt detta sjuda upp,  och häll sedan över den baconinlindade laxen.
Beroende på tjocklek på laxen så ska den stå i ugnen mellan 15- 25 minuter.
Servera sedan med en god sallad och potatis.
 
                                                                
 
Smaklig Måltid.
 
 

 

0
2 kommentarer

Kolapaj med mandariner

 

Du behöver : ( 8-10 personer )
10-12 digestivkex
25-50 gram smör ( testa er fram med kexen och smöret , tills ni får en lagom bra digestiveg. )
1 burk kondenserad mjölk
3-4 dl vispgrädde
2 mindre burkar med manariner
15 st nobless
Några rutor hackad mjölkchoklad

Gör så här:
Koka den oöppnade konservburken i 3 – 3 1/2 timme. Viktigt att hela burken täcks med vatten, under hela koktiden.
Kyl sedan ner den i kallt vatten. Finkrossa digestivkexen, och smält smöret och rör samman detta. Tryck ut i en rund form med avtagbara kanter ( ca 24- 26 cm )
Bred ut kolakrämen ( den kondenserad mjölken )  över digestivdegen:
Lägg ett lager med mandariner på kolan,
Vispa sedan grädden, så att den blir lagom fast.  Och bred över detta.
Dekorera sedan med nobless, finhackad choklad och nobless.

0
4 kommentarer

Tex-Mex – stroganoff

Det är inte så ofta som vi lagar mat med falukorv hemma.
Eftersom det inte tillhör någon av mina egna favoriter, men eftersom barnen gillar det, så händer det då och då att vi slänger ihop en korvstroganoff, eller någon annan korvgryta.

Här finner ni receptet på barnens favorit gryta, en riktigt  lättlagad korvstorganoff 🙂

Detta behöver du :
Ris / Pasta / potatis
700 gram falukorv
Smör
1 riven gullök
1 finhackad röd chilifrukt
5 dl creme fraiche
1 dl passerade tomater
Tacomix
Serveras med salladGör så här :
Koka riset / pastan enligt anvisningar på förpackning, Bryn korven lätt i rikligt med smör.
Riv ner 1/2 – 1 gullök , och en finhackad röd chili. Bryn dem tills de har blivit mjuka.
Tillsätt creme fraichen, rör även ner  passerad tomat. Låt sjuda på svag värme Rör under tiden ner tacokrydda ( ca 1/2 påse – eller mer / mindre. )
Smaka er fram till hur stark mat ni tycker om. Låt sjuda i 5- 10 minuter innan du serverar grytan.

Smaklig Måltid

0
1 kommentar

Helstekt pepparfile toppad med krispigt baconströssel

Förra veckan lagade vi en riktigt lyckad fläskytterfile som vi pepprade med olika sorters peppar ,
och  helstekte sedan  i ugnen. Innan servering toppade vi den  med krispigt Baconströssel :

Detta kan absolut vara något för sommarens buffe!
Kallskuren, med en marinad. ( Tips kommer efter receptet )  

Det här behöver du: 
1 putsad Fläskytterfile /  fläskfile
Smör
4  sorters nymalen peppar ( Svart, vit, grön och  rose- peppar )
1 pkt bacon
Färsk Broccoli

Gör så här:
Putsa fläskfilen och ställ ugnen på 125 -150 grader. Peppra ordentligt runt omkring på hela fileén.
Bryn fläskfilen hastigt i smör , så att den får en vacker yta.
( Jag använder ett grillgärn ) Ställ sedan in den i ugnen och köttet ska uppnå en innertemperatur på ca 70-72 grader. Under tiden kokar / ångkokar du broccolin i lättsaltat vatten. Strimla baconet och bryn det. Låt överflödigt fett rinna av , på hushållspapper.

När  filen är färdig så skär du upp det i lagom stora bitar och lägger upp , tillsammans med broccolin.
Strössla sedan baconet över, innan du servera.

Serveringstips är en krämig potatisgratäng! 🙂

Vill Ni servera detta till en buffe, så är det även väldigt gott kallskuret.
Isåfall så tycker jag det är godast lägga köttet i marinad och ställa in i kylskåp gärna över natten.
Lätt och god Marinad  :

ca 1/2 dl olivolja
2/4 dl balsamvinäger
1 msk flytande honung

 Skär upp den kalla fläskfilen och lägg upp på fina fat,
strössla baconet över.
Garnera med grönsaker

Gott så gott !!  🙂

0
Kommentera

Smakrik Kycklingwok med chilipasta

En smakrik Kycklingwok med chilipasta :


Det här behöver du till 5- 6 personer :
Ris
700 – 800 gram kycklingfile
3 msk Matolja
4 st citrongräs
1 st röda paprika
1 st grön paprika
1 lök
1 knippe broccoli
3 vitlöksklyftor
2- 3 tsk sambal oelek / rödcurry ( eller annan chilipasta)
* smaka av hur starkt ni vill ha  – jag brukar ha i lite extra, jag gillar stark mat.
3 msk soja ( gärna söt soja) 
2-3 dl vatten
3 msk fisksås
salt

Innan servering ringla över lite sesamolja över woken.

Gör så här :
Strimla kycklingfileen.  ( Jag tycker att det är enklast att göra tunna strimlor när den är lite lagom fryst ) Finstimla paprika och lök ( skär även  vitlöken i tunnaskivor ).
Stek sedan kycklingen som du har saltat lätt-  i en het wokpanna med den upphettade matoljan i ett par minuter.
Lägg sedan över detta på ett annat fat. Under tiden du gör klart det andra.
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Skär bort den övre delen på citrongräset och dela det fina citrongräset på mitten och finhacka ner i pannan, tillsammans med strimlad paprika, löken, vitlöken och broccoli.
Rör även ner kycklingen tillsammans med soja, chilipasta och fisksås och vatten tills allt har sjudit samman  ( ett par minuter )
Ringla över sesamolja över woken precís innan du ska servera den.

Smaklig måltid

0
Kommentera

Lemoncurdkakor

Hej,
Här var det dags att baka igen igår, och efter att ha rotat runt i skafferiet och kylskåpet så föll valet på Lemoncurd kakor.
Lätta att baka , och inte så många ingredienser 🙂

Dessa fina muffinsformar fick jag av min syster sist hon var här, så dessa bakade jag kakorna i :

Det här behöver du till ca 15- 20 kakor :

5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 gram rumstempurerat smör
Lemoncurd

Gör så här :

 Rör ihop alla torra ingredienser till kakan i en bunke.
Tärna sedan ner smöret , och rör ihop till en deg.
Låt stå kallt i kylskåpet i ca 30 minuter.
Ställ ugnen på 175 grader.
Rulla sedan lagom stora bollar av degen, och lägg i muffinsformar på en bakplåt.

Gör en grop med tummen och fyll varje grop med lemoncurd.

Grädda sedan kakorna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg. I ca  12 – 15 minuter ( beror lite på hur stora kakor du har gjort )

😀 Godast att äta varma, lemoncurden stelnar / blir lite segare när den svalnat – så de är goda att äta kalla också.

*Går absolut att frysa, och tinas när det är dags för fikagäster.

0
Kommentera

LCHF – lasagne

Idag blev det en lasagne enligt LCHF till middag, jag tycker att den var kanongod.
Gjorde dock ett par små ändringar i recepetet,  jag tillsatte ett par stycken chilifrukter.
En väldigt enkel och lätt lasagne , som jag kan rekommendera. Man saknar faktiskt inte pastaplattorna över huvudtaget.
 
 
 
 
 
Det här behöver du 5- 6 portioner :
500 gram nötfärs
1 burk tomatkross
1 tsk örtkryddor
2 chilifrukter
2 vitlökar
Squash
4- 5 dl creme fraiche ( eller keso)
3 dl riven ost.
Gör så här :
Värm ugnen till 175 grader.
Bryn chilin och vitlöken i smör, och häll i nötfärsen och bryn även den.
Häll ner tomatkrossen och låt puttra en tjugo minuter.
Blanda creme fraiche och ost. Skiva squashen i smala skivor.
Varva en ugnssäker form med squash, köttfärsröra och creme fraichen.
Grädda i mitten på ugnen i ca 40 minuter eller tills lasagnen fått en fin färg.
Serveras med en god grönsallad.
 
 
 

Till barnen lagade jag ”vanlig lasagne”
receptet hittar du bland tidigare recept

0
Kommentera

Pasta med krämig baconsås

Idag blir det ett av våra favoritrecept , när det gäller god och enkel vardagsmat.

Passar LCHF – kost om man väljer bort pastan, serveras då med en krispig sallad eller kokta gröna grönsaker.

Det här behöver du till 4 personer :

Pasta
1 finhackad gullök
2 pkt bacon
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
10 små cooktail tomater
1 tsk sambal oelek
Några varv med nymalen peppar

Gör så här :

Koka pastan enligt anvisningarna. Strimla baconet och bryn det tillsammans med löken.
Rör ner grädde , creme fraiche, och sambal oelek. Smaka ab med peppar.
Låt det sjuda upp och puttra 5 minuter inna du rör ner tomaterna.
Vill du ha mjuka tomater låt det sjuda en stund, annars så servera så fort grytan är genomvarm.

Servera med pasta och en riktigt god sallad.

6
16 kommentarer