Detta fina kakfatet sprang jag på i fredags, och kunde inte motstå att köpa den.
Är den inte bara helt underbart söt ?
Recepten på lyxiga chokladbollar dyker snart upp.
Detta fina kakfatet sprang jag på i fredags, och kunde inte motstå att köpa den.
Är den inte bara helt underbart söt ?
Recepten på lyxiga chokladbollar dyker snart upp.
Det här behöver du till 6 portioner :
1/2 tsk citronarom ( eller mer efter smak)
Serveras med färska bär och ev. någon chokladbit
Gör så här :
Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad.
Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa upp ägg i en annan skål och rör ner chokladen under kraftig omrörning.
Rör sedan ner kesellan och citonaromen och allra sist grädden. Fyll upp i fina portionsskålar / glas.
Och ställ in i kylskåp i minst 1 timme innan servering.
Garnera med färska bär / choklad innan servering.
Fredagens lunchtips är Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo
Serverad med en rejäl klick med creme fraiche…
Detta behöver du till 4-5 portioner
1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
6 – 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar
Toppa med vårlök och slantad stekt chorizo
Toppa med vårlök och slantad stekt chorizo
Jag gjorde en liknade lasagne för ett tag sedan och den var riktigt god 🙂 då var den med tex mex -smak.
Men denna lasagnen är nog ändå snäppet godare.
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder.
Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd fajitaskrydda- smaka av. ( jag valde att ha en påse i )
och låt alltsammans sjuda ett par minuter.
Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella.
Gör så här :
Skär fina kuber av melonen ( använd bara det mjuka fruktköttet )
Skala avokadon och skär fina kuber även av den.
Hacka ner rödlök, pressa en lime över salladen och rör om.
Lägg upp i vackra serveringsskålar och toppa med kräftor och färsk dill.
Klart att serveras.
Du behöver till en paj :
3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten
Äggstanning:
3 ägg
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2- 2 dl grädde
Salt och peppar
Pinjenötter
Gör så här :
Ställ ugnen på ca 200 -225 grader.
Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm )
Förgrädda i ca 10 minuter.
Vispa ihop äggstanningen för hand, krydda med salt och peppar.
Riv ner Mozzarellan i äggstanningen.
Lägg i babyspenat och färsk basilika i pajskalet.
Häll mozzarellasmeten över detta, och placera ut tomater och soltorkade tomater.
Grädda sedan tills pajen fått en fin gyllene färg. Cirka 30 minuter beroende på ugn
Servera med en god ruccolasallad och rostade Pinjenötter.
Smaklig Måltid!
Ca 60- 70 bullar.
ugn: 200- 225 grader
Dubbelsats:
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl
Fyllning:
Ett lager med smör
400 gram kylskåpskall mandelmassa
Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
Sedan blandar du i mjölet, sockret, saltet och vaniljsockret.Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme ( om du väljer att göra enkelt sats , så räcker det med 30 minuter .) När degen har jäst klart, så dela den i 4 – 6 delar, kavla ut den till lagom stora delar.Smöra den kavlade degen och skiva den kylskåpskalla madelmassan.Snåla inte med fyllningen, för det är det som gör bullarna saftiga. Och så även jästiden.
Rulla sedan ihop den platta degen till längder, och dela med en degskrapa ,till lagom stora bullar.
Placera ut dessa bullar i formar
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter till.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån
Grädda i mitten på ugnen i 10- 12 minuter ( tills bullarna är gyllene )
Låt svalan på galler, innan servering.
Kladdkaksrecept kan man aldrig få för många av. Och det verkar som om det blir regn även idag- en perfekt bakdag. Detta orginalreceptet håller jag mig till, sedan varierar jag därefter gärna toppingen / fyllningar. Då tycker jag att kladdkakan blir som godast 🙂
Gör den gärna kvällen innan, för den ska stå i kylskåp ett par timmar innan servering.
För fler tips på mat & efterrätter följ mig på insta : @jennysmatblogg
( vill du ha toppingen lite mjukare så värm upp kladdkakan lite innan servering )
Det här behöver du , till en stor rund form ca 26 cm.
Detta behöver du :
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
Garnering : 200 gram mjölkchoklad ”Daim”
ströbröd och matfett till smörjning av form
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen och grädda den i 30 minuter. Ställ in i kylskåp i 3-4 timmar.
Under tiden smälter du chokladen ( ev. rör ner lite grädde i chokladen , sa att chokladen blir lite mjukare) detta över ett vattenbad och bred över kladdkakan.
Ställ in ett par timmar i kylskåpet. Vill du att toppingen ska vara mjukare, ta fram en stund innan servering
Servera med grädde och gärna färska hallon. Onödigt gott 😎