Mozzarella – och tomatpaj

 

Du behöver till en paj :

3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Äggstanning:
3 ägg
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2- 2 dl grädde
Salt och peppar

200- 250 gram  Mozzarella
babyspenat
Körsbärstomater
Soltorkade tomater
Färsk basilika

Pinjenötter

Gör så här :
Ställ ugnen på ca 200 -225 grader.
Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm )
Förgrädda i  ca 10 minuter.

Vispa ihop äggstanningen för hand, krydda med salt och peppar.
Riv ner Mozzarellan i äggstanningen.
Lägg i babyspenat och färsk basilika i pajskalet.
Häll mozzarellasmeten över detta, och placera ut tomater och soltorkade tomater.
Grädda sedan tills pajen fått en fin gyllene färg. Cirka 30 minuter beroende på ugn

Servera med en god ruccolasallad och rostade Pinjenötter.

Smaklig Måltid!

1
4 kommentarer

Bullar med mandelmassa

 

Ca 60- 70 bullar.
ugn: 200- 225 grader

Dubbelsats:
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl

Fyllning:
Ett lager med smör
400 gram kylskåpskall mandelmassa

Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
Sedan blandar du i mjölet, sockret, saltet och vaniljsockret.Arbeta degen väl  , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor.  Ca 1 timme ( om du väljer att göra enkelt sats , så räcker det med 30 minuter .) När degen har jäst klart, så dela den i 4 – 6 delar, kavla ut den till lagom stora delar.Smöra den kavlade degen och skiva den kylskåpskalla madelmassan.Snåla inte med fyllningen, för det är det som gör bullarna saftiga. Och så även jästiden.

Rulla sedan ihop den platta degen till längder, och dela med en degskrapa ,till  lagom stora bullar.
Placera ut dessa bullar i formar
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter till.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån

Grädda i mitten på ugnen i 10- 12 minuter ( tills bullarna är gyllene )

Låt svalan på galler, innan servering.

2
Kommentera

Daimkladdkaka

Kladdkaksrecept kan man aldrig få för många av.  Och det verkar som om det blir regn även idag- en perfekt bakdag. Detta orginalreceptet håller jag mig till, sedan varierar jag därefter gärna toppingen / fyllningar. Då tycker jag att kladdkakan blir som godast 🙂

Gör den gärna kvällen innan, för den ska stå i kylskåp ett par timmar innan servering.

För fler tips på mat & efterrätter följ mig på insta : @jennysmatblogg

 

( vill du ha toppingen lite mjukare så värm upp kladdkakan lite innan servering )
Det här behöver du , till en stor rund form ca 26 cm.

Detta behöver du :
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

Garnering : 200 gram mjölkchoklad ”Daim”

ströbröd och matfett till smörjning av form

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen och grädda den i 30 minuter. Ställ in i kylskåp i 3-4 timmar.
Under tiden smälter du chokladen ( ev. rör ner lite grädde i chokladen , sa att chokladen blir lite mjukare) detta över ett vattenbad och bred över kladdkakan.

Ställ in ett par timmar i kylskåpet. Vill du att toppingen ska vara mjukare, ta fram en stund innan servering

Servera med grädde och gärna färska hallon. Onödigt gott 😎

0
3 kommentarer

Currykyckling i tunnbröd


Du behöver :
1 kycklingfile
1 tunnbröd
smör
blandsallad
3 körsbärstomater
Rödlök
2 – 3 msk creme fraiche
1/4 dl jordnötter
Curry

Gör så här:

Strimla kycklingen och stek den i curry. ( Gillar du inte curry så går det  att
byta ut mot vilken krydda som helst ) Sedan smörar du tunnbrödet, och fyller på med sallad, tomat, kyckling, jordnötter
och de övriga ingredienserna.

Och toppar med lite goda creme fraiche :

Smaklig måltid!

 

0
Kommentera

Pizza på Tortillabotten

Tortillapizza

 

 

Du kan variera dessa precis som en vanlig pizza.
Förslag på topping på tortillabröden är :

Tomatsås
mozzarella
tacofärs
skinka
Stekt tärnad (curry-) kyckling
skivad chorizo
jalapenos
paprika
oliver
banan
ananas
Skivad lök och körsbärstomater

Gratinera pizzan i ugnen på 225 grader i 10 minuter ( eller tills osten bubblar )

Smaklig måltid !

0
Kommentera

Duktig liten bagare

Eftersom Nomi inte har börjat dagis- och kommer vara hemma i ca 8-9 månader till –
 så är hon hemma med mig och hjälper gärna till att baka och laga mat.

 

Och duktig är hon också  :

 

 

 

0
Kommentera

3 rätters och filmkväll

 

Började med varma mozzarella / skinka snittar.

 

Fyll tunnbröden med mozzarella, och klippt rökt valfri skinka.
Skär lagom stora bitar och grädda dem på 200grader tills osten smälter / bubblar.
Och servera genast – gott som bara den.

Varmrätten blev en ädelostfylld kyckling med soltorkad tomat :

Serverad med krämig gratäng och pepparsås

Efterrätten blev en krämig vitchoklad mousse med smak av citron. Syrligt och fräscht!

Men nu regnar det här i Växjö, så vi har planerat för en filmkväll – medan Jacob och Jonathan ska se Transformers i 3D på bio.
Så åkte jag och Thelma ner och hyrde en komedi…. Har du sett den ??

 

Och så blir det lite lördagsgodis såklart . . . .

 

Det syns att jag har fått vara med och plocka godiset, för då blir det mycket choklad i godisskålen 😀

 

0
Kommentera

LCHF-kyckling med en god limesallad

Jag har fått önskemål på lite ”nyttigare” mat – LCHF och GI. Och denna maten passar faktiskt  alla då du kan välja själv om du vill servera potatis(-gratäng ) till den eller inte :

Till 6 st fyllda kycklingfileér :
1 burk med färskost ( 200 gram ) – jag valde en smaksatt färskost.
1 pkt bacon (ca 140 gram )

En härlig grönsallad på ruccola, tomat ( valfritt ) , paprika, rödlök, fetaost.
Jag tycker att det är gott att pressa lite lime över för att få mer syrlighet.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Klipp baconet tunt och rör i färskosten rör om om tills det blandat sig ordentligt .
Skär ett snitt på varje kycklingfile ( ett tips om du vill få lite vackra yta på kycklingen , är att du steker den i smör bara en liten stund på varje sida )
fyll sedan  upp varje fileé med färskostblandningen.
Salta lite och peppra innan du ställer in den i ugnen på en ugnssäker plåt i ca 40 – 50 minuter.
( Detta beror på hur tjock kycklingen är men köttsaften ska inte vara rosa – utan den ska vara klar )

Servera sedan kycklingen till en god sallad , och ev en god sås!!

0
4 kommentarer

Pyttipanna

 

Pyttipannan är bästa maten att göra då man får rester över 🙂

Och här behövs lite kokt potatis och lite korv,
och vips så har man gjort sig en jättegod korvpytt :

För ca 4  personer

12 medelstora kokta potatisar
Smör
600 gram falukorv / eller annan korv
1 fin hackad gullök
Salt och peppar

Serveras med färsk timjan och rödbetor 
Gör så här :

Värm upp en djupare kastrull / gjutgärn med en rejäl klick smör.
Stek löken lite lätt och tärna ner potatis och korv.

Bryn på medelstark värme, salta och peppra.
Serveras när allt är genomstekt och varmt.
 

Serveras med toppad timjan och massa rödbetor:

 

0
Kommentera

Chokladbullar


 

 

 

 

 

Ca 60- 70 bullar.
ugn: 200- 225 grader

Dubbelsats:
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl

Fyllning: 
400 gram rumsvarmt smör
1/2-3/4 dl kakao
400 gram ljus blockchoklad

Garnering : fin hackad mjölkchoklad

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader) 
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
Sedan blandar du i mjölet, sockret, saltet och vaniljsockret.
Arbeta degen väl  , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor.  Ca 1 timme ( om du väljer att göra enkelt sats , så räcker det med 30 minuter .) 

När degen har jäst klart, så dela den i 4- 6  delar och kavla ut dem, bred sedan ut fyllningen.
 
Snåla inte på fyllningen, för bullarna blir saftigare med mer fyllning, och beroende på jästid.
Rulla sedan ihop den platta degen till längder, och dela med en degskrapa ,till  lagom stora bullar.
Placera ut dessa bullar i formar
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter till.

Grädda i mitten på ugnen i 10- 12 minuter ( tills bullarna är gyllene bruna ) 

Låt svalna på galler, innan du strör över den finhackade mjölkchokladen . 

0
Kommentera