Mör kalvfilé

Idag blir det ett tips på en god varmrätt till kanske helgens meny. Mitt förslag är kalvfile i rödvinssky serverad med lingon. Själv tycker jag att kalvfilé är riktigt gott , och har blivit en favorit att laga här hemma till helgmenyn.

Här strödde vi lite nyplockade lingon över, och serverade med kokt broccoli :

När vi tillagar kalvfilé så smörsteker vi först, med salt och peppar så att det får en fin yta.
Sedan ställer vi in det i ugnen på ca : 80 grader . Köttet ska uppnå en temperatur på minst 60 grader. Jag mäter med en köttermometer, i mitten av köttet. Sedan kanske du vill ha mer välstekt, och då låter du den stå kvar lite längre.

Detta behöver du till en god rödvinssky :

Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kalvfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
Ev . majzena

Gör så här:
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun.
Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar.
låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät.
( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

Smaklig måltid !

0
1 kommentar

Mör kalvfilé i smakrik rödvinssky

Idag blir det ett tips på en god varmrätt till kanske helgens meny. Mitt förslag är kalvfile i rödvinssky serverad med lingon. Själv tycker jag att kalvfilé är riktigt gott , och har blivit en favorit att laga här hemma till helgmenyn.

Här strödde vi lite nyplockade lingon över, och serverade med kokt broccoli :

När vi tillagar kalvfilé så smörsteker vi först, med salt och peppar så att det får en fin yta.
Sedan ställer vi in det i ugnen på ca : 80 grader . Köttet ska uppnå en temperatur på minst 60 grader. Jag mäter med en köttermometer, i mitten av köttet. Sedan kanske du vill ha mer välstekt, och då låter du den stå kvar lite längre.

 

Detta behöver du till en god rödvinssky :

Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kalvfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
Ev . majzena

Gör så här:
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun.
Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar.
låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät.
( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

Smaklig måltid !

0
2 kommentarer

Stora blåa maränger


Hemma igen från svärföräldrarna där vi skulle stanna till på en liten fika -det blev istället en riktigt god middag.Och tack för alla era fina kommentarer. Det är jätteroligt att ni tar er tid, och det blir så mycket roligare att blogga 🙂

Men nu till marängerna som jag har lovat recept på.
Dessa är lätta att göra, och blir mycket finare om man skickar i några droppa karamellfärg.
Marängerna bakade vi till Thelmas glasstårta ( som jag tyvärr missade att fota )

 

Maränger är busenkelt att göra, men det finns lite viktiga saker att tänka på. Skåla och visp måste vara rena och torra. Och ingen äggula får komma i vitorna – får då går det inte att vispa den så hård som den ska vara.

Du behöver :

4 äggvitor
3 dl strösocker
1 msk färskpressad citronsaft

10 – 20 droppar karamellfärg.

Gör så här :
Ställ ugnen på 130 grader Separera äggvitorna och lägg dessa i en bunke, häll upp socker och den pressade citronsaften.Vispa länge – du ska vispa äggsmeten så hård att det ska gå och hålla bunken upp och ner utan att den rör sig. Då kan du droppa i karamellfärgen. Men vänd bara i färgen färsiktigt – då blir det en starkare kontrast på vitt och blått. Klicka ut lagom stora maränger på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Eller spritsa om du vill ha dem jämna. Ställ in i mitten av ugnen. och grädda dem i ca 40 – 60 minuter ( det beror ju på hur stora maränger ni har gjort. ) Ibland kan de behöva ytterligare lite tid om man gör större maränger.
De ska vara lite sega i mitten – det är godast

0
1 kommentar

Omelett med salami

Omelettfrukost är alltid gott! 🙂
Detta är en omelett med massa gott och blandat i.
Efter min lilla kylskåpstömning så innehöll omeletten :salami , ost, pesto, lök och lite finhackade tomater.

Det här behöver du :
3 ägg
3 msk grädde
2 salamiskivor
lite finhackad gul lök
lite finhackade tomater

serveras med pesto

Blanda ihop allt och stek i olivolja ett par minuter på varje sida

0
Kommentera

Sallad deluxe

Salladsluncher är alltid gott tycker jag ,
här så blev det en liten kylskåpsrensning som hamnade på tallriken 😀

 

Machesallad
ruccola
Fårost
Oliver
Soltorkade tomater
Rödlök
Körsbärstomater
smörstekt Chorizo

För den som vill ha en enkel vinägrett  över salladen :

1 msk vinäger
3 msk olivolja / matolja
Havsalt och ev. Krydda ( beroende på sallad )

Rör ihop och ringla över salladen.

För den som vill ha lite mer dressing över salladen,
så är det gott att blanda ihop gräddfil, salt och chilisås 😀

0
Kommentera

Lyxiga chokladbollar

Detta receptet fick jag för länge sedan , har bara inte hunnit testa det tidigare  🙂

 

 

Här kommer receptet :

200 gram smör
1 1/2 dl strösocker
6-8 stycken digestivkex
7-8 dl havregryn
2 msk kakao
6 msk oboy
2-3 msk kallt starkt kaffe

Garnering :
Smält blockchoklad ( jag gjorde hälften av chokladbullarna med vitchoklad – och hälften med ljuschoklad.)

Gör så här:
Mät upp havregryn och digestiv, och kör i matberedaren tills det krossats ordentligt.
Tärna ner smöret,  och häll ner kakaon, oboy:en sockret,och så även kaffet.
Rör ihop till en deg. Ställ in i kylen medan du smälter chokladen.
Rulla sedan till lagom stora bollar , och doppa dem sedan i chokladen,

Förvara dem i kylen tills det är dags att fika.

 

0
3 kommentarer

Fint till köket

 Detta fina kakfatet sprang jag på i fredags, och kunde inte motstå att köpa den.
Är den inte bara helt underbart söt ?

Recepten på lyxiga chokladbollar dyker snart upp.

0
Kommentera

Chorizosoppa / Chorizogryta

 

Soppor har vi lagat en del här hemma nu i vinter ,
och denna kryddstark Chorizosoppan har vi kokat ett flertal gånger :
 
 
     
Du behöver till 5- 6 portioner :
 
600 gram chorizokorv
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör
3 morötter
3-4 potatisar
ev. Palsternacka
7- 8 dl vatten
En skvätt Köttfond eller buljong
1 / 2 dl chilisås
Färsk hackad persilja
Serveringstips : en klick creme fraiche och vitlöksbröd
Gör så här :
Skär lagom grytbitar av korven. Stek dem om du vill ha lite yta på dem.
Finhacka löken , Slanta potatis och morötter och palsternacka.
Fräs dessa i smör i en djup kastrull, men de ska inte få för mycket färg.
Tillsätt vatten, chilisås och fonden.  Häll i korven.
Koka  upp och låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka.
Toppa med färsk persilja.
Serveras tillsammans med mycket vitlöksbröd och lite creme fraiche

 

 

 
0
2 kommentarer

Vit chokladmousse

 

IMG_83561 (1) mo (1)

Det här behöver du till 6 portioner :

150 gram vitchoklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl Kesella kvarg

1/2 tsk citronarom ( eller mer efter smak)

Serveras med färska bär och ev. någon chokladbit

Gör så här :

Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad.
Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa upp ägg i en annan skål och rör ner chokladen under kraftig omrörning.
Rör sedan ner kesellan och citonaromen och allra sist grädden. Fyll upp i fina portionsskålar / glas.
Och ställ in i kylskåp i minst 1 timme innan servering.

Garnera med färska bär / choklad innan servering.

0
Kommentera

Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo

Fredagens lunchtips är Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo
Serverad med en rejäl klick med creme fraiche…

 

Detta behöver du till 4-5 portioner

1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
6 – 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar

 

Toppa med vårlök och slantad stekt chorizo

 

Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.

Toppa med vårlök och slantad stekt chorizo

 

 

0
Kommentera