Kyckling a la LCHF

 

Och idag blir det en krämig LCHF – middag som Fredagstips , efter mångas önskemål.

 

Men som i många av mina tips så går det bra att ta bort / lägga till ingredienser.

Det här behöver du:

500 gram Kycklingfile
5 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 finhackad röd paprika
1 gul finhackad paprika – bägge dessa kan uteslutas om ni följer LCHF strikt.
(1 tsk paprikakrydda)
salt och peppar
2 dl ost

Jag toppade min rätt med jordnötter, detta kan såklart uteslutas.

Serveras med en krispig PIZZASALLAD

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnssäkerform, lägg kycklingfilen där.
rör ihop creme fraiche, sambal olek, och salt och kryddor med paprika och klicka ut över kycklingen.
Grädda i 25 minuter, och ta ut – strö över ost och grädda ytterigare i 15- 20 minuter, eller tills det är klart.
Kycklingen ska vara genomstekt.

 

SERVERA med en krispig sallad eller pizzasallad

0
Kommentera

Krispiga knäckebröd

Tänkte passa på att skriva dagens första inlägg nu samtidigt som jag sitter här och dricker min första kopp kaffe. Och här är det bara jag och liten vovven som är vakna, men nu är det snart dags att väcka alla trötta sjusovare som ska iväg till skola, dagis och jobb.

Men innan dess, dagens första recept.
Och då vill jag tipsa er om dessa lättbakade knäckebröd, som jag bakade igår, bakade med nötiga sesamfrön.

Det här behöver du till 3 plåtar :

50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 dl vetemjök
4 dl fint rågmjöl
4 dl grovt rågmjöl

Sesamfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och rör ner vattnet och rör tills det har löst sig ordentligt:
Rör ner saltet och mjölsorterna. Och arbeta degen väl, låt sedan jäsa i en timme under bakduk.
Ställ ugnen på 225 grader.
Knåda och fördela sedan degen i 3 lika stora delar.
Kavla ut degarna på tre bakplåtspapper ( ca 2mm tunt ) med hjälp av fint rågmjöl.
Pensla med vatten och strö över sesamfrön och kavla över med en kavel så att de verkligen fastnar.
Skär lagom stora bitar och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Håll koll, så att de inte blir brända.

Små krispiga knäckebröd, goda till frukosten eller som tillbehör till middagen.


Förvara knäcket i en burk, med lock.

Vi hörs senare.

0
Kommentera

Mör kalvfilé

Idag blir det ett tips på en god varmrätt till kanske helgens meny. Mitt förslag är kalvfile i rödvinssky serverad med lingon. Själv tycker jag att kalvfilé är riktigt gott , och har blivit en favorit att laga här hemma till helgmenyn.

Här strödde vi lite nyplockade lingon över, och serverade med kokt broccoli :

När vi tillagar kalvfilé så smörsteker vi först, med salt och peppar så att det får en fin yta.
Sedan ställer vi in det i ugnen på ca : 80 grader . Köttet ska uppnå en temperatur på minst 60 grader. Jag mäter med en köttermometer, i mitten av köttet. Sedan kanske du vill ha mer välstekt, och då låter du den stå kvar lite längre.

Detta behöver du till en god rödvinssky :

Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kalvfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
Ev . majzena

Gör så här:
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun.
Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar.
låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät.
( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

Smaklig måltid !

0
1 kommentar

Mör kalvfilé i smakrik rödvinssky

Idag blir det ett tips på en god varmrätt till kanske helgens meny. Mitt förslag är kalvfile i rödvinssky serverad med lingon. Själv tycker jag att kalvfilé är riktigt gott , och har blivit en favorit att laga här hemma till helgmenyn.

Här strödde vi lite nyplockade lingon över, och serverade med kokt broccoli :

När vi tillagar kalvfilé så smörsteker vi först, med salt och peppar så att det får en fin yta.
Sedan ställer vi in det i ugnen på ca : 80 grader . Köttet ska uppnå en temperatur på minst 60 grader. Jag mäter med en köttermometer, i mitten av köttet. Sedan kanske du vill ha mer välstekt, och då låter du den stå kvar lite längre.

 

Detta behöver du till en god rödvinssky :

Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kalvfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
Ev . majzena

Gör så här:
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun.
Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar.
låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät.
( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

Smaklig måltid !

0
2 kommentarer

Stora blåa maränger


Hemma igen från svärföräldrarna där vi skulle stanna till på en liten fika -det blev istället en riktigt god middag.Och tack för alla era fina kommentarer. Det är jätteroligt att ni tar er tid, och det blir så mycket roligare att blogga 🙂

Men nu till marängerna som jag har lovat recept på.
Dessa är lätta att göra, och blir mycket finare om man skickar i några droppa karamellfärg.
Marängerna bakade vi till Thelmas glasstårta ( som jag tyvärr missade att fota )

 

Maränger är busenkelt att göra, men det finns lite viktiga saker att tänka på. Skåla och visp måste vara rena och torra. Och ingen äggula får komma i vitorna – får då går det inte att vispa den så hård som den ska vara.

Du behöver :

4 äggvitor
3 dl strösocker
1 msk färskpressad citronsaft

10 – 20 droppar karamellfärg.

Gör så här :
Ställ ugnen på 130 grader Separera äggvitorna och lägg dessa i en bunke, häll upp socker och den pressade citronsaften.Vispa länge – du ska vispa äggsmeten så hård att det ska gå och hålla bunken upp och ner utan att den rör sig. Då kan du droppa i karamellfärgen. Men vänd bara i färgen färsiktigt – då blir det en starkare kontrast på vitt och blått. Klicka ut lagom stora maränger på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Eller spritsa om du vill ha dem jämna. Ställ in i mitten av ugnen. och grädda dem i ca 40 – 60 minuter ( det beror ju på hur stora maränger ni har gjort. ) Ibland kan de behöva ytterligare lite tid om man gör större maränger.
De ska vara lite sega i mitten – det är godast

0
1 kommentar

Omelett med salami

Omelettfrukost är alltid gott! 🙂
Detta är en omelett med massa gott och blandat i.
Efter min lilla kylskåpstömning så innehöll omeletten :salami , ost, pesto, lök och lite finhackade tomater.

Det här behöver du :
3 ägg
3 msk grädde
2 salamiskivor
lite finhackad gul lök
lite finhackade tomater

serveras med pesto

Blanda ihop allt och stek i olivolja ett par minuter på varje sida

0
Kommentera

Sallad deluxe

Salladsluncher är alltid gott tycker jag ,
här så blev det en liten kylskåpsrensning som hamnade på tallriken 😀

 

Machesallad
ruccola
Fårost
Oliver
Soltorkade tomater
Rödlök
Körsbärstomater
smörstekt Chorizo

För den som vill ha en enkel vinägrett  över salladen :

1 msk vinäger
3 msk olivolja / matolja
Havsalt och ev. Krydda ( beroende på sallad )

Rör ihop och ringla över salladen.

För den som vill ha lite mer dressing över salladen,
så är det gott att blanda ihop gräddfil, salt och chilisås 😀

0
Kommentera

Lyxiga chokladbollar

Detta receptet fick jag för länge sedan , har bara inte hunnit testa det tidigare  🙂

 

 

Här kommer receptet :

200 gram smör
1 1/2 dl strösocker
6-8 stycken digestivkex
7-8 dl havregryn
2 msk kakao
6 msk oboy
2-3 msk kallt starkt kaffe

Garnering :
Smält blockchoklad ( jag gjorde hälften av chokladbullarna med vitchoklad – och hälften med ljuschoklad.)

Gör så här:
Mät upp havregryn och digestiv, och kör i matberedaren tills det krossats ordentligt.
Tärna ner smöret,  och häll ner kakaon, oboy:en sockret,och så även kaffet.
Rör ihop till en deg. Ställ in i kylen medan du smälter chokladen.
Rulla sedan till lagom stora bollar , och doppa dem sedan i chokladen,

Förvara dem i kylen tills det är dags att fika.

 

0
3 kommentarer

Fint till köket

 Detta fina kakfatet sprang jag på i fredags, och kunde inte motstå att köpa den.
Är den inte bara helt underbart söt ?

Recepten på lyxiga chokladbollar dyker snart upp.

0
Kommentera

Chorizosoppa / Chorizogryta

 

Soppor har vi lagat en del här hemma nu i vinter ,
och denna kryddstark Chorizosoppan har vi kokat ett flertal gånger :
 
 
     
Du behöver till 5- 6 portioner :
 
600 gram chorizokorv
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör
3 morötter
3-4 potatisar
ev. Palsternacka
7- 8 dl vatten
En skvätt Köttfond eller buljong
1 / 2 dl chilisås
Färsk hackad persilja
Serveringstips : en klick creme fraiche och vitlöksbröd
Gör så här :
Skär lagom grytbitar av korven. Stek dem om du vill ha lite yta på dem.
Finhacka löken , Slanta potatis och morötter och palsternacka.
Fräs dessa i smör i en djup kastrull, men de ska inte få för mycket färg.
Tillsätt vatten, chilisås och fonden.  Häll i korven.
Koka  upp och låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka.
Toppa med färsk persilja.
Serveras tillsammans med mycket vitlöksbröd och lite creme fraiche

 

 

 
0
2 kommentarer