Omelett med salami

Omelettfrukost Ă€r alltid gott! 🙂
Detta Àr en omelett med massa gott och blandat i.
Efter min lilla kylskÄpstömning sÄ innehöll omeletten :salami , ost, pesto, lök och lite finhackade tomater.

Det hÀr behöver du :
3 Àgg
3 msk grÀdde
2 salamiskivor
lite finhackad gul lök
lite finhackade tomater

serveras med pesto

Blanda ihop allt och stek i olivolja ett par minuter pÄ varje sida

0
Kommentera

Sallad deluxe

Salladsluncher Àr alltid gott tycker jag ,
hĂ€r sĂ„ blev det en liten kylskĂ„psrensning som hamnade pĂ„ tallriken 😀

 

Machesallad
ruccola
FĂ„rost
Oliver
Soltorkade tomater
Rödlök
KörsbÀrstomater
smörstekt Chorizo

För den som vill ha en enkel vinÀgrett  över salladen :

1 msk vinÀger
3 msk olivolja / matolja
Havsalt och ev. Krydda ( beroende pÄ sallad )

Rör ihop och ringla över salladen.

För den som vill ha lite mer dressing över salladen,
sĂ„ Ă€r det gott att blanda ihop grĂ€ddfil, salt och chilisĂ„s 😀

0
Kommentera

Lyxiga chokladbollar

Detta receptet fick jag för lĂ€nge sedan , har bara inte hunnit testa det tidigare  🙂

 

 

HĂ€r kommer receptet :

200 gram smör
1 1/2 dl strösocker
6-8 stycken digestivkex
7-8 dl havregryn
2 msk kakao
6 msk oboy
2-3 msk kallt starkt kaffe

Garnering :
SmĂ€lt blockchoklad ( jag gjorde hĂ€lften av chokladbullarna med vitchoklad – och hĂ€lften med ljuschoklad.)

Gör sÄ hÀr:
MÀt upp havregryn och digestiv, och kör i matberedaren tills det krossats ordentligt.
TÀrna ner smöret,  och hÀll ner kakaon, oboy:en sockret,och sÄ Àven kaffet.
Rör ihop till en deg. StÀll in i kylen medan du smÀlter chokladen.
Rulla sedan till lagom stora bollar , och doppa dem sedan i chokladen,

Förvara dem i kylen tills det Àr dags att fika.

 

0
3 kommentarer

Fint till köket

 Detta fina kakfatet sprang jag pÄ i fredags, och kunde inte motstÄ att köpa den.
Är den inte bara helt underbart söt ?

Recepten pÄ lyxiga chokladbollar dyker snart upp.

0
Kommentera

Chorizosoppa / Chorizogryta

 

Soppor har vi lagat en del hÀr hemma nu i vinter ,
och denna kryddstark Chorizosoppan har vi kokat ett flertal gÄnger :
 
 
     
Du behöver till 5- 6 portioner :
 
600 gram chorizokorv
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör
3 morötter
3-4 potatisar
ev. Palsternacka
7- 8 dl vatten
En skvÀtt Köttfond eller buljong
1 / 2 dl chilisÄs
FĂ€rsk hackad persilja
Serveringstips : en klick creme fraiche och vitlöksbröd
Gör sÄ hÀr :
SkÀr lagom grytbitar av korven. Stek dem om du vill ha lite yta pÄ dem.
Finhacka löken , Slanta potatis och morötter och palsternacka.
FrÀs dessa i smör i en djup kastrull, men de ska inte fÄ för mycket fÀrg.
TillsÀtt vatten, chilisÄs och fonden.  HÀll i korven.
Koka  upp och lÄt sjuda tills rotfrukterna Àr mjuka.
Toppa med fÀrsk persilja.
Serveras tillsammans med mycket vitlöksbröd och lite creme fraiche

 

 

 
0
2 kommentarer

Vit chokladmousse

 

IMG_83561 (1) mo (1)

Det hÀr behöver du till 6 portioner :

150 gram vitchoklad
2 dl vispgrÀdde
1 Àgg
1 dl Kesella kvarg

1/2 tsk citronarom ( eller mer efter smak)

Serveras med fÀrska bÀr och ev. nÄgon chokladbit

Gör sÄ hÀr :

Börja med att smÀlta chokladen över ett vattenbad.
Vispa grÀdden fluffig i en skÄl. Vispa upp Àgg i en annan skÄl och rör ner chokladen under kraftig omrörning.
Rör sedan ner kesellan och citonaromen och allra sist grÀdden. Fyll upp i fina portionsskÄlar / glas.
Och stÀll in i kylskÄp i minst 1 timme innan servering.

Garnera med fÀrska bÀr / choklad innan servering.

0
Kommentera

Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo

Fredagens lunchtips Àr Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo
Serverad med en rejĂ€l klick med creme fraiche…

 

Detta behöver du till 4-5 portioner

1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende pÄ hur starkt du vill ha )
6 – 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar

 

Toppa med vÄrlök och slantad stekt chorizo

 

SÄ hÀr gör man:
Fin hacka löken och chilin. VÀrm upp olivolja i en stekpanna, vÀnd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brÀnnas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , sÄ spÀ ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
LĂ„t sjuda i en kvart tjugo minuter.

Toppa med vÄrlök och slantad stekt chorizo

 

 

0
Kommentera

Hemmagjord chokladmousse – med vit choklad

EfterrĂ€tter Ă€r alltid roligt att variera – och denna Ă€r bĂ„de enkel och god!
Hemmagjord chokladmousse – med vit choklad

Du behöver till 4-6 portioner :
3 dl vispgrÀdde
75-100 gram vit choklad
1 Àgg
Serveras med chokladpinnar och fÀrska hallon.

Gör sÄ hÀr :
SmĂ€lt chokladen över ett vattenbad  – och rör hela tiden sĂ„ atatt du fĂ„r en slĂ€t smet, och sĂ„ fort den smĂ€lt tar du bort den frĂ„n vĂ€rmen.
Den fÄr inte bli för varm, utan ska bara vara ljummen dÄ den blandas med Àgg och grÀdde.
Vispa grÀdden hÄrt, sedan vispar du Àgget i en annan skÄl.
Rör sedan ner Àgget i chokladsmeten.
Och sedan vÀnder du försiktigt i grÀdden. HÀll upp i fina serveringsglas.
LÄt stÄ i kylskÄp i tre timmar innan servering.
GÄr alldelese utmÀrkt att förbereda dagen innan.

0
Kommentera

Fajitaslasagne

Jag gjorde en liknade lasagne för ett tag sedan och den var riktigt god 🙂 dĂ„ var den med tex mex -smak.
Men denna lasagnen Àr nog ÀndÄ snÀppet godare.

Detta behöver du :
Lasagneplattor
smör
500 gram kycklingfile
Fajitas- krydda / Tacokrydda
Mozarella
BechamelsÄs:
5 dl grÀdde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
Gör sÄ hÀr: StÀll ugnen pÄ 180 grader.
SkÀr kycklingen i lagom smÄ tÀrningar, och smörstek dem sÄ att de blir genomstekta.
Under tiden gör du BechamelsÄsen:

SmÀlt smöret HÀll i hÀlften av grÀdd/mjölkblandningen i en kastrull, och lÄt sjuda upp
HÀll upp hÀlften av mjölet och rör ut med lite mjölk sÄ att det inte klumpar sig, och blanda i sÄsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det ocksÄ, medan sÄsen sjuder.
Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mÀngd fajitaskrydda- smaka av. ( jag valde att ha en pÄse i )
och lÄt alltsammans sjuda ett par minuter.

Sedan tÀcker du botten med lite BechamelsÄs, varva med lasagneplattor, kyckling , sÄs och mozzarella.

StÀll in i mitten pÄ ugnen och grÀdda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna Àr lagom mjuka.
Serveras med en krispig grönsallad.

 

2
15 kommentarer

Avokado och Melonsallad med krÀftor & dill

 Avokado och Melonsallad med krÀftor & dill :

 

 

Till 4 portioner behöver du :
1/2 galiamelon
2  Avokado
1 rödlök
Valfri mÀngd krÀftor
1 Lime
FĂ€rsk dill

Gör sÄ hÀr :
SkÀr fina kuber av melonen ( anvÀnd bara det mjuka fruktköttet )
Skala avokadon och skÀr fina kuber Àven av den.
Hacka ner rödlök, pressa en lime över salladen och rör om.
LÀgg upp i vackra serveringsskÄlar och toppa med krÀftor och fÀrsk dill.

Klart att serveras.

0
Kommentera