Omelettfrukost Ă€r alltid gott! đ
Detta Àr en omelett med massa gott och blandat i.
Efter min lilla kylskÄpstömning sÄ innehöll omeletten :salami , ost, pesto, lök och lite finhackade tomater.
Det hÀr behöver du :
3 Àgg
3 msk grÀdde
2 salamiskivor
lite finhackad gul lök
lite finhackade tomater
serveras med pesto
Blanda ihop allt och stek i olivolja ett par minuter pÄ varje sida
Garnering :
SmĂ€lt blockchoklad ( jag gjorde hĂ€lften av chokladbullarna med vitchoklad – och hĂ€lften med ljuschoklad.)
Gör sÄ hÀr:
MÀt upp havregryn och digestiv, och kör i matberedaren tills det krossats ordentligt.
TÀrna ner smöret,  och hÀll ner kakaon, oboy:en sockret,och sÄ Àven kaffet.
Rör ihop till en deg. StÀll in i kylen medan du smÀlter chokladen.
Rulla sedan till lagom stora bollar , och doppa dem sedan i chokladen,
Soppor har vi lagat en del hÀr hemma nu i vinter ,
och denna kryddstark Chorizosoppan har vi kokat ett flertal gÄnger :
Â
Â
   Â
Du behöver till 5- 6 portioner :
Â
600 gram chorizokorv
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör
3 morötter
3-4 potatisar
ev. Palsternacka
7- 8Â dl vatten
En skvÀtt Köttfond eller buljong
1 / 2 dl chilisÄs
FĂ€rsk hackad persilja
Serveringstips : en klick creme fraiche och vitlöksbröd
Gör sÄ hÀr :
SkÀr lagom grytbitar av korven. Stek dem om du vill ha lite yta pÄ dem.
Finhacka löken , Slanta potatis och morötter och palsternacka.
FrÀs dessa i smör i en djup kastrull, men de ska inte fÄ för mycket fÀrg.
TillsÀtt vatten, chilisÄs och fonden. HÀll i korven.
Koka  upp och lÄt sjuda tills rotfrukterna Àr mjuka.
Toppa med fÀrsk persilja.
Serveras tillsammans med mycket vitlöksbröd och lite creme fraiche
Serveras med fÀrska bÀr och ev. nÄgon chokladbit
Gör sÄ hÀr :
Börja med att smÀlta chokladen över ett vattenbad.
Vispa grÀdden fluffig i en skÄl. Vispa upp Àgg i en annan skÄl och rör ner chokladen under kraftig omrörning.
Rör sedan ner kesellan och citonaromen och allra sist grÀdden. Fyll upp i fina portionsskÄlar / glas.
Och stÀll in i kylskÄp i minst 1 timme innan servering.
Garnera med fÀrska bÀr / choklad innan servering.
Fredagens lunchtips Àr Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo
Serverad med en rejĂ€l klick med creme fraiche…
Â
Detta behöver du till 4-5 portioner
1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende pÄ hur starkt du vill ha )
6 â 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar
Â
Toppa med vÄrlök och slantad stekt chorizo
Â
SÄ hÀr gör man:
Fin hacka löken och chilin. VÀrm upp olivolja i en stekpanna, vÀnd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brÀnnas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , sÄ spÀ ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
LĂ„t sjuda i en kvart tjugo minuter.
EfterrĂ€tter Ă€r alltid roligt att variera – och denna Ă€r bĂ„de enkel och god!
Hemmagjord chokladmousse – med vit choklad
Du behöver till 4-6 portioner :
3 dl vispgrÀdde
75-100 gram vit choklad
1 Àgg
Serveras med chokladpinnar och fÀrska hallon.
Gör sÄ hÀr :
SmĂ€lt chokladen över ett vattenbad  – och rör hela tiden sĂ„ atatt du fĂ„r en slĂ€t smet, och sĂ„ fort den smĂ€lt tar du bort den frĂ„n vĂ€rmen.
Den fÄr inte bli för varm, utan ska bara vara ljummen dÄ den blandas med Àgg och grÀdde.
Vispa grÀdden hÄrt, sedan vispar du Àgget i en annan skÄl.
Rör sedan ner Àgget i chokladsmeten.
Och sedan vÀnder du försiktigt i grÀdden. HÀll upp i fina serveringsglas.
LÄt stÄ i kylskÄp i tre timmar innan servering.
GÄr alldelese utmÀrkt att förbereda dagen innan.
Jag gjorde en liknade lasagne för ett tag sedan och den var riktigt god đ dĂ„ var den med tex mex -smak.
Men denna lasagnen Àr nog ÀndÄ snÀppet godare.
BechamelsÄs:
5 dl grÀdde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
Gör sÄ hÀr: StÀll ugnen pÄ 180 grader.
SkÀr kycklingen i lagom smÄ tÀrningar, och smörstek dem sÄ att de blir genomstekta.
Under tiden gör du BechamelsÄsen:
SmÀlt smöret HÀll i hÀlften av grÀdd/mjölkblandningen i en kastrull, och lÄt sjuda upp
HÀll upp hÀlften av mjölet och rör ut med lite mjölk sÄ att det inte klumpar sig, och blanda i sÄsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det ocksÄ, medan sÄsen sjuder.
Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mÀngd fajitaskrydda- smaka av. ( jag valde att ha en pÄse i )
och lÄt alltsammans sjuda ett par minuter.
Sedan tÀcker du botten med lite BechamelsÄs, varva med lasagneplattor, kyckling , sÄs och mozzarella.
StÀll in i mitten pÄ ugnen och grÀdda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna Àr lagom mjuka.
Till 4 portioner behöver du :
1/2 galiamelon
2Â Avokado
1 rödlök
Valfri mÀngd krÀftor
1 Lime
FĂ€rsk dill
Gör sÄ hÀr :
SkÀr fina kuber av melonen ( anvÀnd bara det mjuka fruktköttet )
Skala avokadon och skÀr fina kuber Àven av den.
Hacka ner rödlök, pressa en lime över salladen och rör om.
LÀgg upp i vackra serveringsskÄlar och toppa med krÀftor och fÀrsk dill.