VECKOMATSEDEL

Veckomatsedel på plats även denna söndag!

Hoppas ni hittar lite ni gillar 🙂

Måndag : Pestopasta med soltorkade tomater ( vegetariskt)
Tisdag: Fetaostlax med pinjenötter
Onsdag: Raggmunkar med bacon & lingon
Torsdag  : Krämig kycklingsoppa med pasta
Fredag : Lax- och kräftpasta

IMG_3742

Jag använde mig av den ihåliga spagettipastan – tror det är Barillas märke.

Det här behöver du till 5 personer:
pasta ( fem stora portioner)4 portionsbitar lax
1 purjolök
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 msk hummerfond
2 1/2 tsk ( eller msk) röd pesto
2 1/2 dl ångade / kokta gröna ärtor
1 burk ( cirka 170 gram skalade) kräftor
salt & citronpeppar

Gör så här:
Börja med att häll upp vatten och koka upp med salt – pastan ska sedan kokas al dente. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olivolja eller smör. Mät upp vatten, grädde & crème fraîche ner i kastrullen. Tärna laxen till 2 * 2 cm tjocka bitar och vänd ner i  den sjudande såsen, vänd ner fond & pesto. Låt sjuda i 6-8 minuter och smaka sedan av med salta & peppar. Häll bort vattnet från pastan, och vänd ner den med laxen  och likaså med de gröna ärterna. Vänd till sist ner kräftorna ( de ska inte koka utan bara bli varma) ta bort från plattan och servera.
Gärna med en god citronpeppar.

* * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Mariannes Kladdkaka i bitar.

IMG_4577-001

Till den sega mintkakan behöver du :

200 gram smör
4 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 påse med mariannegodis (sådan med papper)

Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna – en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.

Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.

10
Kommentera

EN BÄTTRE FREDAG

Har varit och storhandlat och fyllt upp kylen & godisförrådet.
Jacob, Klara och farmors gull kommer i helgen, och då ska vi äta gott minsann. Det blir grillat, men vi sitter nog inomhus då det är ganska kyligt ute fortfarande. Jag ville bara kika förbi innan det är dags att marinera kött och röra ihop alla kalla röror.
Så mycket roligare att laga mat när man är fler ❤️



Köpte hem till att göra kycklingspett och en helgrillad fläskfilé, Melvin & Nomi ville ha hamburgare, så det ska vi pressa sen. Broccoli, sparris, majskolvar och paprika. Så gott det ska bli.

Hoppas ni får en härlig helg, missa inte att följa mig på Instagram @jennysmatblogg

22
1 kommentar

KORV STROGANOFF A LA SWEET CHILI

Denna maträtt är mina barn galna i. Den går snabbt att laga, tar lika länge som pastan att koka.
Typ 10- 12 minuter för att vara exakt. Vissa av barnen kan vara snabba med att hitta löken i maträtterna, vill jag väldigt gärna ha lök så river jag ner den

Till 6 personer:
1 falukorvsring
smör
1 riven lök
1 msk tomatpure
1/2 dl ketchup
5 dl creme fracihe
3 msk sweet chili-sås
salt & peppar

Gör så här:
Slanta &upp och dela falukorven i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken glansig och tills den doftar nötigt. Ner med korven och fräs runt, mät upp tomatpuré och vänd ner och fräs tillsammans.
Sedan vänder du ner ketchup, creme fraiche, sweet chili och låter allt sjuda samman ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Klart att servera med makroner.





14
Kommentera

HAN ÄR HÄR NU


Allt har gått bra, och mamma & pappa mår bara bra. ❤️
Tänk att han äääntligen är här, han vi gått och väntat på.
Han är ett underverk, farmors lilla prins. Den finaste som finns.
Så nu börjar ett nytt kapitel i livet, och det ska bli en spännande tid.


117
10 kommentarer

RESTAURANGTIPS I STOCKHOLM


God morgon raringar,
Nästa vecka blir det ju Stockholm och jag planerar att äta massa god mat.
Så nu vill jag ha tips på era trevligaste, härligaste och bästa restauranger.
Tips mig i kommentarsfältet

13
11 kommentarer

VÅRBADET

Go´kväll,
Hoppas ni haft en härlig tisdag, min försvann snabbare än blixten. Jobbat framför datorn, bakom kameran och uträttat ärenden på stan. Hann även springa på en jättesöt jumpsuit, ska se om jag hinner fota den och visa imorgon. Sen vart det raka vägen hem och utfodra mat till barn och kompisar, och läsa läxor. Mammaveckan är i rullning ❤️ 
Och en stor eloge till alla er andra ensamstående föräldrar därute, ge er en klapp på axeln ibland…. vi är fasiken grymma.

Så nu är jag värd att krypa ner i detta bad.
Får se hur många minuter det dröjer innan Nomi kommer och hoppar bomben.


Japp stora poolen är ”öppnad” och klar, 26 grader säger termometern. Så det kommer bli premiärdopp nu i veckan.
Vårbaden är det bästa.

Kram och trevlig kväll.

18
1 kommentar

TILL MIG FRÅN MIG


Tjingeling,
Hoppas ni fick en fin start på veckan.
Lite snittblommor gör väl vilken måndag som helst lite lite roligare. Passade på att köpa lite rosor när jag ändå handlade, ibland kan man ha tur med blommorna ifrån mataffären – ibland vissnar de efter en dag.
Nomi och jag har precis lagat köttbullar med potatis & brunsås. Men receptet på dem finns redan på bloggen, i bland blir det ju lite favorit i repris. Sedan skjutsade jag henne till träningen och nu blir det att försöka ta sig in i min överfyllda tvättstuga innan det är dags att hämta igen. Suck, pust och stånk så tråkigt att vika tvätt….

Hoppas ni får en mer händelserik måndagskväll.

Kram


11
2 kommentarer

LISTA FÖR VECKAN

Måndag it is, och helgen gick i en rasande fart.
Men som man säger, tiden går snabbt när man har roligt. Fast i dag börjar bästa veckan, nämligen min barnvecka, så snart är ordningen återställd. ❤️ Tänkte vi kör en liten lista för vad som komma skall.
Bilderna är tagan av Ulrika Pousette, inför kommande bok.

Veckans planering ?
Förutom att fotografera kontent, samarbeten och nya recept & middagar så bjuder veckan på flera teams möten. Vi brukar planera in teams när vi har nya samarbetespartners. Det är alltid trevligt att få ett ansikte på dem som man arbetar med, och de får träffa både mig och mina säljare på ett smidigt och coronasäkert sätt. Sedan har jag telefonintervjuer med Aftonbladet & andra magasin inför boksläppet.

Veckans bästa?
Det är såklart att barnen kommer hem. Men förutom det så är det att mina syskon och jag ska åka iväg själva på Lördag. De har bokat detta i smyg för min skull, för att de vill fira min 40 årsdag. Tänk vad härligt att man kan fira sin 40- års dag så här länge.

Veckans sämsta?
Ja vad skulle det vara? Hmmm…. Det får nog vara tvättstugan, den är i totalkaos nu. Tvättstugan som gud glömde.
Jag behöver vika kläder hela veckan för att komma i kapp där.

Veckans lunch ?
Denna veckan har jag rätt många jobbluncher inbokade, så har inte planerat så långt. Men dagens lunch blir en omelett med ost & skinka.


Veckans måsten?
Privat så är det att jaga hantverkare så att de kommer som utlovat. Vad är det med hantverkare som inte kan komma i tid…. hahaha. Å måsten på jobbet är ju alltid många, men viktigaste nu är att kolla upp hur många böcker som är sålda så jag kan planera hur många dagar jag behöver vara i Stockholm. Åker upp och signerar ”Jennys Sommar” då.

Veckans tips!
Från mig till dig : Stanna upp och glädjs åt det du faktiskt har. Familj, vänner, boende eller något som du haft lyxen att kunna unna dig.
Ofta tror jag att det är lätt att glömma det man har och alltid längta framåt.

Veckans skämt?
Vädret! Vart tog solen och alla vårkänslor vägen?

Veckans ha-begär?
Alla senaste GB-nyheter. Älskar glass och vill prova dem alla.


Veckans musik ?
Just nu är jag helt inne på min LP-spelare & alla skivor. Så jag går här hemma och lyssnar på alla möjliga gamla låtar. Så jäkla nice.

Veckans höjdpunkt ?
Jag hade en ide som föddes nyligen och just nu håller jag på att förankra den, något som jag tror väldigt mycket på. Och är säker på att ni kommer gilla den lika mycket som jag. Så hoppas att vi lyckas ro detta i land nu.

Veckans citat !
It always seems impossible until it’s done.




Ha en underbar måndag så hörs & störs vi alldeles snart igen.









12
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här kommer en lite förslag på vad ni kan tänkas laga i veckan.
Hoppas ni gillar.

Måndag Världens godaste vegangryta
Tisdag Torsk med Kallesås
Onsdag Krämig ostpaj
Torsdag: Mustig köttfärssoppa 
Fredag Chicken con pollo

Kyckling con carne

Chicken con pollo för 5-6 personer :
800 gram kycklingfärs
smör
1 vitlök
1/2 finhackad gul lök
1 kycklingbuljong
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
2 burkar med vita bönor
en nypa socker
1 kryddmått salt
Sambal oelek  – hur mkt beror på hur starkt du vill ha det

Tillbehör : sallad , turkisk yougurt och tortillachips

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med smör, hacka löken och fräs lök / vitlöken glansig.
Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd ner vatten, krossade tomater, fond, bönor  , salt oc kryddor.
låt puttra på svag värme, och smaka av med sambal oelek, med tesked. För det är ganska starkt, föredrar du inte så starkt räcker det med ett par tsk, jag hade i lite mer.

Gott gott

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Chokladmousse-cheesecake

img_4729-1

Botten:
200 gram cookies ( te.x Maryland )
80 gram smält smör

Mousse:
3 gelatinblad
400 gram mjölkchoklad
250 gram mascarpone
500 gram philadelphiaost
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk vatten
1 rulle center

Topping: 
färska hallon
1 rulle center

Gör så här:
Mixa kakorna till smulor och rör ihop med det smälta smöret.
Pressa ut blandningen i en rund springform med avtagbara kanter. ( cirka 22-24 cm) Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Smält chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad ( den ska inte bli för varm )
Vispa ihop mascarpone& färskostmed en elvisp i en bunke. Vispa grädden tills den är ordentligt fast och bildar stadiga toppar. Vänd ner grädden tillsammans med chokladen i mascarponeblaningen, vänd försiktigt med en slickepott tills allt är väl blandat.
Krama ur gelantinbladen och värm dem tillsammans med 2 msk vatten i en kastrull, de ska precis bara smälta. Rör ner detta i smeten, och rör kraftigt så att allt blandar sig väl. Grovhacka ner centern och blanda om fördela sedan ut jämt över kakbotten.
Låt stå och svalna i kylskåpet i minst 5 timmar, men gärna över natten.

Toppa med center och hallon.

8
4 kommentarer

GOTT TILL HELGEN


Hej hej
Hoppas ni har en fin fredag. Jag var i väg på husbilspremiären i går, skulle provköra så att allt funkade. Det är mycket att sätta sig in i, många knappar och finesser. Men jag tänker att man lär sig ju mer man övar. Kul är det i allafall.

Men här kommer jag med lite tips. För plock är väl alltid trevligt till helgen, salami, lufttorkat och lite ölkorvar.
Finns massa gott att fylla plockbrickan med.


Här blandade vi hejvilt med salt och sött, oliver, ostar, chips och nötter.
Salamirosor hade jag sett på Instagram, det var enkla att göra och blev ju superfina, eller hur.



Nu ska jag svida om och åka in till stan för att käka middag.
På återseende i morgon. .

21
3 kommentarer