Du behöver till 4 personer 8 tunna kycklingfileer Smör Pommes Bearneiesås – recept här (om du vill göra egen) 2 knippe grön sparris 1 burk med kräftstjärtar
Gör så här: Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen.
Lägg upp & servera som bilden ovan.
* * * * * * * *
Något gott till kaffet : After Eight- Pannacotta
Det här behöver du 4-6 portioner : 2 gelantinblad 5 dl vispgrädde 1/2 dl strösocker 7-8 st after eight bitar
Serveras med en liten bit after fight och gärna lite färska bär.
Gör så här: Lägg geltainbladen i kallt vatten, ta fram en kastrull och sjud upp grädde & socker. Ta bort från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinet & vänd ner after eight bitar och rör/ vispa så allt blandar sig ordentligt. Häll upp i fina serveringsglas.
Känns det inte som om det börjat vända nu ? Mot ljusare tider och en mer vaccinerad verklighet. Längtar tills det blir min tur att få sprutan, livet har ju stått på paus så länge nu. Vill bara börja få uppleva saker igen. Tänk att bara kunna få gå ut och äta på restaurang och få vara ute längre än klockan åtta….
Hit vill jag resa när jag är vaccinerad: Oj oj, vart vill jag inte resa. Men första resan blir kanske Monaco ändå, eller någon stad i Europa … Det här vill jag äta då: Jag tänker mig att jag sitter och äter skaldjur & sippar på ett glas iskallt bubbel på någon liten pittoresk restaurang vid vattnet. Med en härlig solnedgång som går ner vid horisonten. Mums på den tanken. Det här vill jag uppleva: Jag är inte så knusslig, jag kommer nöja mig att sitta och titta på folket. Jag gillar att sitta och titta på människor och gissa vad alla jobbar med och vart de är på väg. Och tänk att få umgås fler än fyra stycken vid ett och samma bord. Ett språk jag vill lära mig: Spanska är väldigt vackert. En sport jag vill prova på: Någon vattensport då tänker jag. Surfa. Här vill jag bo: Hemma såklart, men om vi tänker tillfälligt på ett hotell så är det på ”Ett hem” i Stockholm. Så trivsamt. När mår jag som bäst: Det är när jag har familjen samlad, ett härligt kaos. Vem vill jag åka med : Någon jag tycker om. Ett äventyr som jag vill vara med om: Jag vill dyka i Australien, åka på safari i Tanzania eller få uppleva den transsibiriska järnvägen. Eller varför välja jag vill göra alla saker. Det här vill jag äga: En vattenskoter om man ska tänka materiella saker. Ett jobb jag vill prova på: Jag skulle vilja prova på att jobba med något som har med inredning att göra. Ett mål med min hälsa: Att börja springa igen. Jag har faktiskt till och med börjat bli sugen på att ut och springa. Så det kanske är dags nu att köpa ett par bra skor och passa på när viljan knackar på. En person jag vill träffa: Jag tycker Carolina Gynning verkar vara en väldigt rolig och härlig person. Henne hade jag gärna fikat med. En restaurang jag vill äta på: La Pearla, det var fullbokat när jag var i Stockholm sist. En känsla jag vill få känna: Lycka är väl alltid härligt. Det här vill jag skapa: Ja det är mycket, men trygghet är viktigast. Det här vill jag bli bättre på: Att stanna upp i nuet och njuta. Livet går för fort för att alltid blicka framåt. Det här är jag stolt över: Min familj, mitt jobb och att jag aldrig ger upp – när jag bestämt mig för något som jobbar jag på hårt för att det ska bli så. Det här ångrar jag : Jag har inte tid eller lust att gå runt och ångra saker i mitt liv, alla misstag & motgångar jag har haft, har ju också format mig till den jag är idag. Det här ska jag göra nu: Fortsätta att jobba med min bok som kommer ut nästa år. Hur coolt är inte det? *nyper mig i armen*
Hjälp vad detta var gott. Jag, Klara och Thelma lagade detta i måndags, och vi åt som om det inte fanns någon morgondag. Denna maträtt lagar du på 15 minuter.
Salladsmixen finns att köpa i påse, i grönsaksdisken. Eller river du den själv.
Gör så här: Vispa upp äggen i en djup tallrik och häll upp panko:n och den rivna hårdosten i en annan djup tallrik. Vänd fläskköttet i äggskålen på bägge sidor, och sedan samma i panko:n. Hetta upp en stekpanna och stek dem i rikligt med smör / olivolja tills de är klara. Salta och peppra under tiden. Skala och skiva päronet tunt, hacka gurkan i mindre bitar och rör ihop salladsmixen med majonnäs och aioli, smaka av med citronsaft, salt & peppar.
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader, skala och klyfta potatisen och lägg dem på en plåt. Ringa över olivolja och krydda dem med salt & peppar. Blanda väl och rosta i 25-30 minuter. Förbered under tiden burgarna. Skiva löken, och vitlöken. Riv halloumiosten och limezest. Blanda samman detta tillsammans med riven ingefära, Milda Mahal en skvätt lime och smaka av med lite salt & peppar. Hetta upp en stekpanna med smör, fördela ut till 4 biffar. Lägg dem på stekpannan och platta till dem något med stekspaden. Stek dem i 10 – 12 minuter och vänd på dem då och då tills de är gyllene. Medan du steker burgarna går du korianderkrämen. Rör ihop grovhackad koriander med limezest och gräddfil. Koriander krämen lägger du på brödet tillsammans med sallad och tomat innan du lägger på burgarna,
Vår lilla diva här hemma är en tickande bomb. Vi kunde ju precis för en vecka sedan konstatera att hon var dräktig, men vet inte exakt när det har tagit sig. Kan det vara dags inom några dagar eller rent av ett par veckor kvar.
Hennes mage är ordentligt rund, och hon har fått större juver, gissningsvis är mjölken på gång. Hon är mycket mer sällskaplig nu sedan en månad tillbaka, hon vill vara nära men helst inte bli klappad på magen. Hon är hungrig och kan äta hur mycket som helst. Sedan är hon trött, sover hela nätterna i min säng.
Det ska bli så spännande att se vad som gömmer sig därinne. Kan det vara 2 kattungar eller rent av 5 stycken ? Vi har ju ingen aning, och mår hon bara fortsatt bra så vill vi inte stressa upp henne med att åka in till veterinären. Så vi får allt fortsätta och vänta och se, förhoppningsvis kommer de denna veckan.
Det här behöver du till 5-6 personer : Smör att steka i 1 kilo blandfärs 2 msk oxfond 1 riven gullök 1/2 msk kinesisk soya salt och peppar
Potatismos: mjölig potatis varm mjölk smör salt och vitpeppar
Till såsen : Steksky från biffarna 2 1/2 dl vatten 2 1/2 dl grädde 2 msk oxfond 1/2 msk kinesisk soya salt och peppar 1 tsk rödvinbärsgele maizena
Gör så här :
Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna under tiden du gör såsen ) Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar, fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ). Låt småsjuda. Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.
Klart att serveras.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Äppelpaj med krispig topping
Det här behöver du till en form på 22-24 cm: äpple som täcker formen ev socker om frukten är syrlig
Pajdeg: 100 gram smör 2 msk sirap 2,5 dl vetemjöl 3/4 dels dl strösocker 1 kryddmått salt 1 tsk bakpulver
Gör så här : Ställ ugnen på 225 grader. Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg Cirka 25- 30 minuter.
Hej där. Hur har ni det, en fredag som denna. Det är står valborgsmässoafton i kalendern, men det känns inte så. På grund av restriktionerna så bjuder vi inte hem några och som bekant blir det ingen eld….. Hade sett fram emot att få gå till en brasa i år…. Men vi får hålla ut och hålla avstånd.
Nomi och jag ska packa ut oss i husbilen efter skolan och dra i väg på upptäcktsfärd neråt landet på ett fotojobb. Så det blir mysigt ändå, vi ska laga tacos och äta snacks. Håll utkik på Instagram så får ni se vart vi hamnar.
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen. Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen. Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner hallon i smeten,
strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor. Blir helt galet saftig och med krispig toppen. ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och mitt lilla tisdagstips kommer här. Missa inte toppen erbjudandet på Jackor & kavajer nu. För just nu är det upp till 30% RABATT. Klicka här
Finns det något godare än nybakade gifflar, man kan fylla dem med precis vad man vill. Här provade vi med salami & brie, blir makalöst gott.
Det här behöver du till cirka 30 gifflar :
1 pkt jäst för osötade degar 50 gram smör 2 dl mjölk 2 dl vatten 1/2 tsk salt 10 dl vetemjöl
Fyllning: 1 bit brieost 75-100 gram salami
Garnering : uppvispat ägg Sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål, smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader. Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) . Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen. Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord. Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård. Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar ungefär. Slice:a den som en pizza i cirka 10 bitar, och varje del fyller du ut med lite brie och en salami- bit och rullar ihop. Du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen. Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg, Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Grädda dem sedan mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter. eller tills de blivit gyllene.
Lugnet har precis lagt sig, jag har mellanlandat i soffan innan jag ska ut och fixa klart i trädgården. Men insåg att jag inte hunnit kika förbi er än idag så tänkte bara säja hej. Så vad har jag gjort dagen till ära? Jo jag har uträttat massa ärenden : Först handla mat till kommande recept, bara det besöket tog över en timma. Sedan förbi djuraffären och köpa extra näringsrik mat till Ninja, eftersom hon är dräktig. Sedan hem och fota ett samarbete, redigera bilder och skriva utkast.
Barnen ville ha grillat, och jag var inte svår att övertala. Så samtidigt som vi startade upp grillen tyckte jag visst att det var perfekt läge att kicka igång robotgräsklippare, öppna upp poolerna och rengöra och klora….. Så fort man börjar lite grann på ett ställe så fortsätter man på ett annat ? Hahah… eller är det bara jag? För efter middagen och disken så for jag ut och fortsatte att trimma häcken och klippa ner döda buskar. Hjälp vad jag är värd en stor skål med chips ikväll framför tv:n… men nu ska jag ut och dra upp robotdammsugaren ur poolen och lägga på skyddstäcket. Hoppas ni haft en härlig dag i solen.