Kyckling och baconpaj

För fler mat- & baktips följ mig gärna på instagram
@jennysmatblogg

paj

Detta behöver du till pajen :

3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Fyllningen :
400- 450 gram kycklingfile
2 pkt bacon
3-4 dl creme fraiche ( fetthalt 34 % )
2 msk chilisås
100 gram valfri creme bounjour ost
Salt & peppar

1 dl riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på ca 200 grader.
Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm )
Förgrädda i 10 – 15 minuter, i nedre delen av ugnen.
Stimla kycklingen, och bryn den , klipp ner baconet och  bryn även den.
Rör ner creme fraiche, creme bonjour, chilisås.
Och smaka av med salt och peppar.
Låt det sjuda upp tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 20- 30 minuter
Eller tills pajen är gyllene brun.

Serveras tillsammans med en god sallad.

paje

14
32 kommentarer

Smörstekta toast med krämig kräftröra

smörstekt

fyllning

300 gram skalade kräftstjärtar
5 stycken tvättade och skivade rädisor
2 finhackade salladslökar
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1/2 dl creme fraiche ( 34%)
några droppar tabasco
ev. citronpeppar
salt och peppar

Finhacka lök, gräslök och dill.
Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar (citronpeppar) ,
och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Gott att ha till bakad potatis och även gott att ha på mackan.

 

0
Kommentera

Sötsur kycklinggryta

sötsur

Du behöver till 5-6 portioner :
Ris
800 gram kycklingfile
6-8 ananasringar
2 dl ananas-spad
3 msk vitvinsvinäger
4-5 dl vatten
2 msk honung
5 msk sweet chilisås
4 msk chilipure / tomatpúre
1  paprika
2 gullök
3 morötter
lite riven färsk ingefära
Maizena

Gör så här :
Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla och bryn kycklingen så att den är genomstekt.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, klyfta upp paprikan, löken och dela ananasen.
I en annan stekpanna häller du upp vatten, ananasspad, vitvinsvinäger ,sweetchilisås, honung och chilipure
låt detta sjuda upp och rör sedan ner maizena, så att du får en slät och lagom tjock sås.

sötsur gryta

Häll då i alla grönsaker  och låt detta sjuda i 10 minuter- eller tills grönsakerna mjuknat upp. Rör  sedan ner såsen /grönsakerna i kycklingen och till sist tillsätter du ananasen och ev. ingefära  – detta ska sjuda upp tillsammans i 2- 3 minuter.

sötsur kyckling

0
3 kommentarer

Kräftpasta

Denna rätten går variera mycket med kryddor och smaker.Sist när jag gjorde denna rätten , så hade jag dessa ingredienser  :

kräfta

Detta behöver du :

Pasta
170 gram kräftor / räkor
1 röd strimlad paprika
1 pressad vitlök
saften av 1/2 citron ( Kan uteslutas om man inte gillar syrlig-smak)
1 tsk chili-pesto  ( kan ersättas av lite cayennepeppar )
1  dl vatten eller grädde
2 msk konc hummerfond
200 gram philadelphiaost / kan bytas mot creme fraiche
Ev. Maizena för redning. , salt och peppar.

Gör så här :
koka pastan enligt anvisningar på förpackning,
Lägg rensade kräftor och räkor på ett fat och pressa en halv citron över detta.
Värm upp en stekpann och häll i philadelphiaosten, pressad vitlök, pesto och grädde.
När detta börjar sjuda så smaka av med hummerfond, salt och peppar.
Till sist rör du ner skaldjuren som bara ska bli varma innan de serveras med pastan.

Som Ni ser i receptet så går ju denna maträtt att variera jättemycket,
och många ingredienser kan bytas ut efter egen smak.

kräftor

0
1 kommentar

Tips till bakningen

Kom på att jag inte nämnt mitt allra tips på bakning, då det gäller kakor med choklad.
och det är verkligen inget märkvärdigt egentligen men något man kan tänka på 🙂

Så dagen tips är : Byt ut blockchokladen i era recept mot vanlig mjölkchoklad, eller god mörk kvalitetschoklad där de ska vara mörk blockchoklad i . Kakorna / kladdkakorna blir 100 gånger godare 🙂

Och nu ska vi ställa oss och förbereda fikat tills imorgon , det blir en daimkladdkaka.

0
Kommentera

Nomi 2 år

Morgonen började med kråksång och paketöppning. Vår minsting fyller 2 år  !! Vart tar tiden vägen ?! Jag vet att jag tjatar om att tiden går så himla fort… Men om tiden fortsätter gå så här fort, så kommer jag fylla 35 år och 1 vecka! 😉

Yrvaken liten Nomi sliter upp paketen :

Många färgglada paket fick födelsedagsbarnet ,
och även en ny säng fick hon, med små söta lamm på huvudgavlen :  Sötaste prinsesstältet , som hon har lekt med hela morgonen :  Nu ska vi bara vänta hem Jacob och Thelma från skolan 🙂 för sedan ska vi äta god mat , och fika med födelsedagstårta.

0
Kommentera

Goda fyllda croustades

fredagar brukar vi hjälpas hjälpas åt med maten hela familjen – eller de som vill iallafall , både att planera , handla, duka och själva
matlagningen. Och när man lagar maten så är det trevligt att ha lite snacks att mumsa på medan middagen
förbereds : 

 


 

Här har vi fyllt croustades med skagenröra och toppar med kräftstjärtar Funkar absolut som mingelmat också.
Dessa passar lika bra att fylla med kalla fyllningar som att gratineras.  Jättegott, om ni frågar mig

0
Kommentera

Skaldjurssoppa

Det här behöver du till 4 portioner.
God som förrätt, men beräkna då mindre portioner.

2 sharlottenlök
2- 3 morötter
smör
2 citroner
7 dl vatten
3 dl grädde
200 gram kräftost ( finns att köpa i tub eller ask )
1 skvätt med koncentrerad skaldjursfond
salt
1-2  kryddmått Cayennepeppar
400 gram skalade kräftor
Färsk dill

 Serveras med gott vitlöksbröd.
(olivolja, flingsalt nyriven / nypressad vitlök och oreganokrydda )
 Gör så här :
Ta fram en stor kastrull. Riv morötter, och riv av skalet ( bara det gula ) på citronen och finhacka löken.
Häll ner detta  i en  kastrullen och bryn det så att de blir mjuka. Tillsätt vatten, grädde och hummerfond och en skvätt pressad citron.  Låt små sjuda under tiden du gör vitlöksbröden.
(Skär upp bagutter och ringla över rikligt med olivolja, flingsalt och oreganokrydda,
gräddas i ugnen på 225 grader )Rör ner kräftosten, och rör om. Smaka av med salt och lite cayenne.
Strax innan servering vänder du ner skaldjuren . Dessa ska bara bli varma – och inte koka ( då blir de lätt sega. )Häll upp i  fina djupa tallrikar, toppa med färsk dill.
Och serveras tillsammans med vitlöksbröd och en klick creme fraiche.
Smaklig måltid !

 

0
Kommentera

Ratatouille

 

Idag blir dagens tips denna goda ratatouille som min syster bjöd  på sist vi var där och åt middag – gott istället för sås. Ratatouille passar både kött &  kyckling, och  den är god att äta både varm som  kall. Den kryddas med vilka färska örter som helst – beroende på vad man äter till.

Det här behöver du till 4 – 6 portioner :

3 paprikor i olika färger
1 zucchini
2 gula lökar
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olja
2 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 tsk socker
svart och nymalen peppar

Gör så här
Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar.
Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna  – men de ska inte få färg.
Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 20 minuter en halvtimme.
Smaka av med salt och peppar.

 

0
Kommentera

Godaste köttbullarna

Idag blir det ett enkelt recept på de goda och enkla köttbullar, köttbullar som tillagas i ugn.  För visst är det så att hemmagjorda köttbullar är det allra godaste!?  Och när det är smidigt och lätt att göra köttbullar så är det ju ännu bättre . Jag brukar göra köttbullar på 2 kilo, och sedan frysa in portionsvis i frysen, det som blir över.  Bra att ta upp och tina sedan när man har bråttom. Och här blir det nu ett köttbulle-recept  utan lök, eftersom våra barn inte tycker om detta 😀

Till 2 kilo köttbullar behöver du 

2 kilo blandfärs
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
3 msk kalvfond
salt och peppar

Smör till ugnsformen

Gör så här.
Ställ ugnen på 200 grader.
Häll upp grädde och ströbröd i en skål och låt det sväll upp i fem, tio minuter.
Rör ihop blandfärs, fond, ägg och salt och peppar. Rör till sist ner gräddblandningen.
Låt färsen vila i en skål i kylskåp i 30 minuter.
Rulla sedan köttbullar och lägg på den smorda plåten. Lägg dem med en liten bits avstånd.
Stek dem sedan i mitten på ugnen i ca 15- 20 minuter ( Det beror på hur stora du gör köttbullarna)  Provskär en för att se att köttet är färdigstekt.   Då och då under stektiden brukar jag röra om bland köttbullarna genom att skaka lite på plåten.

Jag föredrar att göra köttbullarna i långpanna för att det blir finare form på köttbullarna, och man slipper stekoset! 😀

 

 

Servera sedan köttbullarna till potatismos, kokt potatis och brunsås eller varför inte en god pasta. 🙂

0
3 kommentarer