Fylld långfranska i ugn

Hej

Här rusade gårdagen förbi, med fortsatt trädgårdsarbete och garageröjning.Och sen kom Jacob och Thelma hem 🙂 så nu är hela familjen samlad igen.
Vilket vackert vårväder vi hade igår, äntligen har våren kommit hit till växjö.Så vi passade även på att promenera en riktigt lång promenad i det fina vädret, hoppas nu att vårsolen är här för att stanna. Och denna långfranska i ugn tänkte jag tipsa om idag. Min mamma lagade den ofta till oss när vi bodde hemma, har dock gjort några ändringar genom åren. Det är ju en tacksam maträtt som går att variera och förnya massor 🙂

Lätt att göra , och väldigt god då den serveras med en italiensk sallad och god kall sås :

Du behöver:

1 långfranska
1 kilo köttfärs
1 gullök
smör
1 burk med krossad tomat
1/2 dl chilisås ( mer eller mindre )
2 pressade vitlökar
färsk timjan
Salt och peppar

Mozarella till gratinering.

Till såsen Till denna rätten så gör jag en jättelätt och god kall sås på :

gräddfil / turkisk yougurt
Chilisås
och lite salt

låt såsen stå i kylskåp i cirka en halvtimma innan servering.

Gör så här :
Skär ett snitt i långfranskan, men spara någon cm på varje sida.
Gröp ur det mesta av brödet, och lägg det åt sidan.  ( kan behövas senare )
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Värm upp en kastrull med smör och bryn löken mjuk.
Bryn färsen klar, och pressa ner vitlöken.
Rör ner krossade tomater, chilisås och färsktimjan och låt småputtra en stund.
Köttfärsröran ska vara ganska stum, och tycker du att den är för lös, smula ner brödet till du får en bra köttfärsfyllning.

Fördela sedan köttfärsfyllningen i brödet, och riv mozzarella över brödet och gratinera tills långfranskan och osten fått en fin färg.

Servera tillsammans med en god italiensk sallad och kall sås.

 

0
5 kommentarer

Bio

Idag har vi haft en helt egen förmiddag – bara jag och Melvin.   🙂
Melvin tog ledig från förskolan, och Nomi fick vara med pappa.

Vi valde att gå på bio.  Film är klart bäst på bio. 
Vi gick på en dag-bio (förskolebio – tror jag det heter ) och åt popcorn såklart!
Filmen vi såg var : Sammys äventyr – kan rekommenderas. Så fin film. 

 
Hoppas att även er förmiddag har varit bra 🙂

0
Kommentera

Kryddstarkt kryddsmör

Här kommer recepetet på det kryddstarka kryddsmöret :

Kryddsmör:

250 gram mjukt smör
Skalet av en citron
1 msk pressad citron
allaround Krydda
ett par droppar tabasco

Gör så här:
Tvätta citronen och riv ner skalet i en bunke, och den pressade saften.
Krydda med allaroundkryddan och ett par droppar tabasco – efter egen smak.
och tärna ner smöret- och vispa ihop allt med elvisp.
Lägg ut på en bit plastfolie / grillfolie och rulla  ihop till en längd.
Ställ in i kyl / frys tills det är dags att servera.

0
Kommentera

Lime och chilimarinerad lax

Jag har min syster och syskonbarn på besök här nu idag och de stannar tills på Lördag 🙂
Det är så trevligt så med finbesök.De kom här strax efter frukost, så vi har redan hunnit med god lunch,  en promenad och en liten fika.
Och snart är det dags för middag , och jag har tänkt att laga en laxrätt idag .
Nämligen lax i en  lime- och chilimarinerad som tillagas i ugnen:  

Du behöver  :

4 laxfileer
2 lime
1 dl matolja / rapsolja
2-3 chilifrukter ( Beroende på styrka )
Flingsalt.

Bulgursallad :
Bulgur
Tärnad tomat
hackad rödlök

Servera med en god sallad och lite turkisk yougurtnaturell till.

Gör så här :
Tvätta limen och riv skalet ner i en skål. Pressa ur saften ur limen och rör ner olja.
Kärna ur chilin och hacka ner den i skålen.
Lägg sedan laxen i denna marinaden.  Jag brukar hälla ner marinaden och  laxen i en fryspåse.
Låt den stå och dra i denna i ett par timmar i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader.  Koka bulgurn enligt anvisningar på förpackning.
Ställ in laxen i en ugnssäkerform och strö över flingsalt innan du ställer den i ugnen.
Rör ner hackad tomat / lök i bulgurn och servera tillsammans med en grönsallad tillsammans med laxen.
(Den tar  ca 15 minuter – beroende på hur tjocka laxbitarna är )

Smaklig måltid

0
Kommentera

Godaste köttbullarna

Gjorde jättegoda köttbullar häromdagen och tänkte att ni säkert ville ha recept på detta. Barnen tyckte att dessa var de godaste de ätit… Bra betyg tyckte jag. Tycker att det är roligt att krydda köttbullarna olika från gång till gång. Jag brukar utesluta löken när jag gör köttbullar, tycker de är svårt att få dem runda när jag har lök i…. men det är kanske bara jag 🙂
Köttbullar på stekning, fungerar även utmärkt att göra i ugnen på plåt då slipper du allt matos.
Köttbullar recept
Det här behöver du till 30 – 40 köttbullar  :
700  gram blandfärs
4 msk ströbröd
1  dl grädde
1 ägg
1 msk oxfond
1 1/2 msk med grov senap
1 1/2 tsk salt
nymalen peppar

 

Gör så här:
Rör ihop grädde och ströbröd och låt svälla en halvtimme, blanda ner ägg, senap, fond salt lite peppar och rör om ordentligt.
Blanda sedan ner grädd- och ströbrödsblandningen i köttfärssmeten och blanda om ordentligt. Forma sedan till köttbullar och stek dem klara i rikligt med smör.
Jag steker lika ofta i ugnen som på spisen, men när jag ska göra sås på stekskyn föredrar jag stekpannan.
20
33 kommentarer

Godisbollar

Dagens lilla tips blir godisbollar 🙂

Dessa går att variera jättemycket, beroende på vilka kakor / kex du använder.
Perfekta att bjuda på till barnkalaset.

Till dessa hade vi digestivkex och philadelphiaost :

Svårt att ange exakta mått, tesat er gärna fram :
1/2 pkt digestivkex
3-6 msk philadelphiaost

 

Garnering : Smält vitchoklad och färgglatt strössel.

Gör så här:
Mixa digestivkexen, rör ihop till en deg som går att rulla.
Gör studsbollsstora kulor.
Smält chokladen över ett vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen och sedan i strössel.
Låt torka innan du serverar.

En till variant av dessa godisbollar :

 

0
1 kommentar

Citron & chilitoppad lax

 

För 4 personer:
4 Lax-bitar
flingsalt
2 msk Olivolja
1 chilifrukt
1 citron

Potatismoset:
1 kilo potatis
ca 2 – 2 1/2 dl  grädde ( eller gräddmjölk)
en rejl klick med smör
1 tsk salt
1 krm peppar
TIPS : gott att finhacka i dill / gräslök när fisk serveras till moset.

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader.
Placera ut laxen på en ugnsäkerform. Ringla över olivolja, och salta.
Finhacka chili och skär citronen  i  bitar, fördela bitarna över laxen och ställ in i ugnen. De ska stå i ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills den är klar.
Skala potatisen . och skär i små bitar och koka den mjuk i ca 2o minuter. Värm upp grädden och smöret i en kastrull.
Stöt potatisen med en stöt eller visp. Stöt / Vispa ner gräddblandningen bland potatisen, smaka av med salt och peppar.

Serveras sedan direkt.

Gjorde en kall sås till detta:
2 dl turkisk yougurt
1/2 dl chilisås
en skvätt citronsaft
salt och peppar

Rör ihop och servera.

Smaklig Spis!

0
Kommentera

Chokladfyllda minipajer

minipaj
Till  6- 8 personer
Tarteletter
Fyllning :
140 -150 gram choklad  Mjölkchoklad eller mörkchoklad jag hade 50 / 50
1/2 tsk kakao
50 gram smör
1/2 msk maizena
2 ägg
3 msk strösocker
Toppa med hackade nötter  / salta eller osaltade
Serveringstips:
Vispad creme fraiche / eller grädde och florsocker
Gör så här:
Smält choklad och smör över ett vattenbad.
Vispa ägg och socker i en annan skål även den över vattenbad. Och vispa fluffigt.
När smeten börjar tjockna ( ca 82 grader ) så tar du bort den från kastrullen.
Men fortsätt att vispa tills smeten svalar.
Ställ ugnen på 150- 180 grader.
Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten, bara lite i taget och vänd försiktigt ( blanda inte för mkt! )
Rör ihop maizena och kakao i ett litet glas och pudra till sist ner detta i smeten och vänd om försiktigt.
Grädda minipajerna tills chokladen har stelnat och tjocknat till.
Under tiden så hackar du nötterna.
När minipajerna är klara så pudra över lite florsocker och strö över nötterna.

Servera dem tillsammans med uppvispad creme fraiche eller grädde

minipaj2

0
Kommentera

Frisk / syrlig mangopaj

mangopaj (1)

mango2

En fräsch paj, som inte är så söt som “vanliga” efterrättspajer.
Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram rumstempurerat smör
1 äggula
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
Till fyllningen :
3 dl vispgrädde
4 st gelatinblad
4 st färska mango
1 1/2 dl strösocker
2 msk pressad citron saft + lite rivet skal av citron

Garnering 3 stycken grovhackad kiwi

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör med alla övriga ingredienser till pajdegen, tryck ut i en form ( ca 22-26 cm )
Nagga med en gaffel och grädda i ca 25 – 30 minuter i mitten på ugnen tills den har fått fin färg.Under tiden gör du fyllningen.Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Skala, kärna ur mangon och mosa den. Ta fram en sil och tryck ut så mycket av vätskan från mangon som du kan.
Rör ihop vätskan från mango , med citron saft, skal och socker på en kastrull och låt detta koka upp under omrörning.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet, och rör ner dessa i mango/gräddblandningen så att det blandar sig .
Häll sedan upp vätskan i pajskalet och ställ in i kylen över natten, innan det är dags att servera med massa god kiwi,
och gärna en klick med god gräddglass

0
1 kommentar

Kyckling & nudelsoppa

soppa

soppa32

För 6 personer :
4 kycklingfileer
Smör
1 röd paprika
1 orange paprika
1 purjolök
12 dl vatten )
3 1/2 hönsbuljong tärningar ( eller motsvarande koncentrerad fond )
100 gram äggnudlar
Salt
Cayennepeppar efter smak och tycke

Serveras med en rejäl klick creme fraiche

Gör så här :
Stimla kycklingen och bryn den i smör,
Tillsätt sedan vatten och buljong.
Tillsätt den strimlade purjolök och paprikan.
Bryt ner nudlarna i vattnet och Smaka av med cayenne och salt.

Serveras så fort nudlarna är klara.

0
Kommentera