Detta behöver du till 30-40 småkakor :
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Garnering :
Pärlsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör samma torra ingredienser, och tärna sedan ner smöret.
Arbeta ihop till en deg.
Och rulla ut till två runda längder.
Och rulla längderna sedan i pärlsocker , man får jobba lite med degen så att sockret fastnar. ( Ställ gärna kallt ett tag )
Skiva upp i lagom stora kakor och lägg på en bakplåt med bakpapper.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter – eller tills de är färdiga.
Helgen är alldeles snart här, och då tänkte jag kanske att det kunde vara på sin plats att tipsa om denna
goda Medelhavskycklingen, som serveras kallskuret :
Detta behöver du :
1 kilo kycklingfile
Smör
1-2 st röda chilifrukter ( kan uteslutas )
Salt och peppar
Marinad:
1 dl marinad från burken med soltorkade tomater
klippta soltorkade tomater
2 dl god olivolja
1 dl ljus balsamvinäger
3 pressade vitlökar
Örtsalt
Serveringstips : Machesallad, rödlök , soltorkade tomater i olika färger, fetaost och, god pesto, färsk basilika
Gör så här:
Värm upp en stekpanna, finhacka chilin och bryn den mjuk i pannan med smör. ( Detta kan uteslutas, om man vill ha en mildare kyckling)
sedan steker du kycklingen,i hela bitar , tills den är färdig.
Salta och peppra. Ställ marinaden i en fryspåse.
Lägg ner kycklingen och se till att marinaden täcker, och ställ i kylskåp över natten.
Innan servering så skär du lagom stora bitar av kycklingen, och ringla över marinaden.
Dekorera med den goda machesalladen, tomaterna, löken, peston, basilikan, och fetaosten.
Passar perfekt till buffen, och är jättegott till en varm potatisgratäng 🙂
Ett recept på potatisgratäng var efterfrågat.
Jag brukar ofta ändra ingredienserna från gång till gång, men detta är en favorit!
Det här behöver du :
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar
Mozzarella
Gör så här: Ställ ugnen på ca 200 grader. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör. Rör ihop grädde och creme fraiche eller smaksatt färskost !!
Pressa ner vitlöken och krydda och salta , ganska ordentligt.
Rör ihop potatis med gräddblandningen. Och häll upp i den smorda formen.
( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. ) Ställ in i ugnen och grädda i ca 50 – 60 minuter , eller tills potatisen känns mjuk.
När det är tjugo minuter kvar av gratineringstiden , ta ut formen och strö lite mozzarella över, och ställ tillbaka i ugnen igen. Så sammanlagt ska den stå i ugnen i ca 50 – 60 minuter.
När den är färdig gratinerad, så är det bra om den kan stå en tio minuter en kvart under folie,
innan den serveras.
Gör så här :
Tvätta äpplena, och klyfta upp den ( ta bort kärnhuset )
Värm upp en stekpanna på medelhög värme, smält en rejäl klick smör där i.
När smöret är perfekt ( lite gyllenebrunt och luktar nötigt ) häller du ner klyftorna och vänder då och då.
Sockra och krydda dem med kanel efter ca halva stektiden , och servera dem när de är lagom mjuka.
Serveras varma med en god gräddglass , och sirap 😀
Denna kycklingrätt passar ALLA som gillar nötter, den är jättegod, och man behöver inte äta LCHF för att tycka om den. Undviker man kolhydrater, så servera denna maträtt till kokt broccoli, eller liknande. Men vi brukar servera denna med ris eller nudlar.
Detta behöver du till 4 portioner :
4 kycklingfiléer
Smör
2 dl krämig kokosmjölk
2 dl vispgrädde
5 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
saften av 1/2 lime
salt
Serveras med Rostade nötter
Gör så här :
Skär kycklinge i lagom stora bitar , och bryn dem försiktigt, men så de blir färdiga i en stekpanna med rikligt med smör.
Ta sedan upp kycklinge och lägg den i en form.
Sänk temperaturen och häll över kokosmjölk , sambal oelek, limesaft, och salt. Vispa ihop med en handvisp, och låt det sjuda upp. Tillsätt jordnöttsmöret och grädden – och låt det småputtra tills såsen blir aningen tjockare. ( ca 5- 10 minuter ) Vänd sist i kycklingen och låt allt bli genomvarmt innan ni serverar.
Söker du efter en god och lätt efterrätt till helgen – då kan detta vara det du söker.
Du behöver till 4 portioner:
4 bananer
3 msk smör
4 msk farinsocker
4 msk sirap
Gör så här :
Skala bananerna ( som ej ska vara för mogna/ mjuka ) och klyfta upp dem i lagom stora portionsbitar. Värm upp smör, socker , sirap och farinsocker i en stekpanna.
Häll i bananerna och rör runt , stek inte alltförlänge , för då kan bananerna bli mosiga.
Lägg upp bananerna tillsammans med ”sirapssåsen” i fina skålar/glas och toppa detta med en god gräddglass.
Här rusade gårdagen förbi, med fortsatt trädgårdsarbete och garageröjning.Och sen kom Jacob och Thelma hem 🙂 så nu är hela familjen samlad igen.
Vilket vackert vårväder vi hade igår, äntligen har våren kommit hit till växjö.Så vi passade även på att promenera en riktigt lång promenad i det fina vädret, hoppas nu att vårsolen är här för att stanna. Och denna långfranska i ugn tänkte jag tipsa om idag. Min mamma lagade den ofta till oss när vi bodde hemma, har dock gjort några ändringar genom åren. Det är ju en tacksam maträtt som går att variera och förnya massor 🙂
Lätt att göra , och väldigt god då den serveras med en italiensk sallad och god kall sås :
Du behöver:
1 långfranska
1 kilo köttfärs
1 gullök
smör
1 burk med krossad tomat
1/2 dl chilisås ( mer eller mindre )
2 pressade vitlökar
färsk timjan
Salt och peppar
Mozarella till gratinering.
Till såsen Till denna rätten så gör jag en jättelätt och god kall sås på :
gräddfil / turkisk yougurt
Chilisås
och lite salt
låt såsen stå i kylskåp i cirka en halvtimma innan servering.
Gör så här :
Skär ett snitt i långfranskan, men spara någon cm på varje sida.
Gröp ur det mesta av brödet, och lägg det åt sidan. ( kan behövas senare )
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Värm upp en kastrull med smör och bryn löken mjuk.
Bryn färsen klar, och pressa ner vitlöken.
Rör ner krossade tomater, chilisås och färsktimjan och låt småputtra en stund.
Köttfärsröran ska vara ganska stum, och tycker du att den är för lös, smula ner brödet till du får en bra köttfärsfyllning.
Fördela sedan köttfärsfyllningen i brödet, och riv mozzarella över brödet och gratinera tills långfranskan och osten fått en fin färg.
Servera tillsammans med en god italiensk sallad och kall sås.
Idag har vi haft en helt egen förmiddag – bara jag och Melvin. 🙂
Melvin tog ledig från förskolan, och Nomi fick vara med pappa.
Vi valde att gå på bio. Film är klart bäst på bio.
Vi gick på en dag-bio (förskolebio – tror jag det heter ) och åt popcorn såklart!
Filmen vi såg var : Sammys äventyr – kan rekommenderas. Så fin film.
Här kommer recepetet på det kryddstarka kryddsmöret :
Kryddsmör:
250 gram mjukt smör
Skalet av en citron
1 msk pressad citron
allaround Krydda
ett par droppar tabasco
Gör så här:
Tvätta citronen och riv ner skalet i en bunke, och den pressade saften.
Krydda med allaroundkryddan och ett par droppar tabasco – efter egen smak.
och tärna ner smöret- och vispa ihop allt med elvisp.
Lägg ut på en bit plastfolie / grillfolie och rulla ihop till en längd.
Ställ in i kyl / frys tills det är dags att servera.
Jag har min syster och syskonbarn på besök här nu idag och de stannar tills på Lördag 🙂
Det är så trevligt så med finbesök.De kom här strax efter frukost, så vi har redan hunnit med god lunch, en promenad och en liten fika.
Och snart är det dags för middag , och jag har tänkt att laga en laxrätt idag .
Nämligen lax i en lime- och chilimarinerad som tillagas i ugnen:
Du behöver :
4 laxfileer
2 lime
1 dl matolja / rapsolja
2-3 chilifrukter ( Beroende på styrka )
Flingsalt.
Bulgursallad :
Bulgur
Tärnad tomat
hackad rödlök
Servera med en god sallad och lite turkisk yougurtnaturell till.
Gör så här :
Tvätta limen och riv skalet ner i en skål. Pressa ur saften ur limen och rör ner olja.
Kärna ur chilin och hacka ner den i skålen.
Lägg sedan laxen i denna marinaden. Jag brukar hälla ner marinaden och laxen i en fryspåse.
Låt den stå och dra i denna i ett par timmar i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Koka bulgurn enligt anvisningar på förpackning.
Ställ in laxen i en ugnssäkerform och strö över flingsalt innan du ställer den i ugnen.
Rör ner hackad tomat / lök i bulgurn och servera tillsammans med en grönsallad tillsammans med laxen.
(Den tar ca 15 minuter – beroende på hur tjocka laxbitarna är )