Dagens lunchtips denna här tisdagen . . . blir en lätt kycklingsallad. Gott, nyttigt och enkelt att förbereda. 🙂
Jag hade blandade bladgrönsaker , mache, ruccola och krispig isbergssallad. Lite fetaost, rödlök , tomater och köttet av en färdiggrillad kyckling. Toppa med cashewnötter.
Testade även Erik Lallerstedts färdigdressing med smak av curry och lime – helt okej. Även om jag hade lite högre förväntningar…..
Denna pajen är perfekt om du fått fajitaskyckling över från middagen.
Du behöver :
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten
Ca 400 gram färdigkryddadfajitaskyckling 1 gullök
1 tomat
4 – 5 dl creme fraiche
2 dl god riven ost
Gör så här :
Ställ ugnen på ca 200 grader.
Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm )
Förgrädda i 10 minuter.
Rör ihop creme fraiche med kycklingen och fördela ut det i pajformen,
skiva tomat och lök tunt och täck pajen med.
Strö över riven ost och ställ in i ugnen.
När pajen fått fin färg så är den färdig att serveras, med en god sallad.
Svårt att skära fina bitar,
men detta är en väldigt god paj:
Husmanskost är alltid gott tycker jag, och roligt när man kan förnya de gamla vanliga recepten,
med enkla medel. Och just köttfärslimpa tycker jag är extra roligt att laga, därför att det är lätt att variera med färskost, och olika kryddor. Och sedan är det ju bara så gott också
Sist så gjorde jag en ost-och bacon späckad köttfärslimpa, serverade med kokt potatis och brunsås :
Du behöver för 5-6 portioner :
1 kg köttfärs
smör
1 finriven gullök
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
nymalen peppar
1 tsk salt
2 askar med färskost ( smaksatt) och 1 pkt bacon.
Serveras med kokt potatis och brunsås
Gör så här:
Ställ ugnen på 175- 200 grader.
Blanda ströbröd, grädde, mjölk , salt och peppar i en skål.
Rör även ner bägge äggen i denna gräddblandning, och låt detta sedan stå och dra en stund.
Riv sedan ner löken och rör ner hela gräddblandningen ner i smeten med köttfärsen.
Dela köttfärssmeten i två delar, och platta sedan ut dem brevid varandra på plastfolie. ( Se fler bilder i länken nedan)
Strimla baconet och bryn detta, fyll köttfärssmeten med bacon och färskost. Och rulla ihop de bägge delarna till en köttfärslimpa.
Lägg i en smordform, och ställ in i ugnen i ca 40- 50 minuter.
MarsanKräm ( Vanlig som blandas med mjölk går jättebra)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm upp mjölk och smör, kardemumma, socker och salt till fingervarmt ca 37 grader.
Blanda ihop lite smörvätska med jästen, lite i taget, tills den löst upp sig.
Rör ihop bakpulver med ett par deciliter mjöl och rör ner i degvätskan.
Fortsätt sedan att rör ner resten av mjölet, spar eventuellt lite tills du bakar ut. Degen ska inte bli för hård,minska då hellre på mjölet. Så att inte bullarna blir för hårda och torra sedan när de har gräddats.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40- 50 minuter.
Baka sedan ut den, arbeta den smidig och dela den i ca 25 stycken delar.
Rulla ut och lägg varje bulle på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck sedan en grop i varje bulle med mjölad tumme och fyll i med vaniljkräm.
Låt dessa bullar jäsa ytterligare i 40 minuter. Vispa ett ägg för hand, och pensla bullarna innan gräddningen.
Ställ ugnen på 225 grader.
Och grädda dem sedan i mitten på ugnen i 5- 8 minuter. Eller tills de har fått fin färg.
Smält smör i och häll upp socker i en annan skål.
Pensla de varma bullarna med smöret och doppa gensat i strösockret.
Låt bullarna svalna på galler.
Goda och enkla att göra:-)
Jag har hört många namn på dessa bullar…. Solskensbullar, sockerbullar, vaniljbullar,
Detta behöver du till 30-40 småkakor :
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Garnering :
Pärlsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör samma torra ingredienser, och tärna sedan ner smöret.
Arbeta ihop till en deg.
Och rulla ut till två runda längder.
Och rulla längderna sedan i pärlsocker , man får jobba lite med degen så att sockret fastnar. ( Ställ gärna kallt ett tag )
Skiva upp i lagom stora kakor och lägg på en bakplåt med bakpapper.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter – eller tills de är färdiga.
Helgen är alldeles snart här, och då tänkte jag kanske att det kunde vara på sin plats att tipsa om denna
goda Medelhavskycklingen, som serveras kallskuret :
Detta behöver du :
1 kilo kycklingfile
Smör
1-2 st röda chilifrukter ( kan uteslutas )
Salt och peppar
Marinad:
1 dl marinad från burken med soltorkade tomater
klippta soltorkade tomater
2 dl god olivolja
1 dl ljus balsamvinäger
3 pressade vitlökar
Örtsalt
Serveringstips : Machesallad, rödlök , soltorkade tomater i olika färger, fetaost och, god pesto, färsk basilika
Gör så här:
Värm upp en stekpanna, finhacka chilin och bryn den mjuk i pannan med smör. ( Detta kan uteslutas, om man vill ha en mildare kyckling)
sedan steker du kycklingen,i hela bitar , tills den är färdig.
Salta och peppra. Ställ marinaden i en fryspåse.
Lägg ner kycklingen och se till att marinaden täcker, och ställ i kylskåp över natten.
Innan servering så skär du lagom stora bitar av kycklingen, och ringla över marinaden.
Dekorera med den goda machesalladen, tomaterna, löken, peston, basilikan, och fetaosten.
Passar perfekt till buffen, och är jättegott till en varm potatisgratäng 🙂
Ett recept på potatisgratäng var efterfrågat.
Jag brukar ofta ändra ingredienserna från gång till gång, men detta är en favorit!
Det här behöver du :
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar
Mozzarella
Gör så här: Ställ ugnen på ca 200 grader. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör. Rör ihop grädde och creme fraiche eller smaksatt färskost !!
Pressa ner vitlöken och krydda och salta , ganska ordentligt.
Rör ihop potatis med gräddblandningen. Och häll upp i den smorda formen.
( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. ) Ställ in i ugnen och grädda i ca 50 – 60 minuter , eller tills potatisen känns mjuk.
När det är tjugo minuter kvar av gratineringstiden , ta ut formen och strö lite mozzarella över, och ställ tillbaka i ugnen igen. Så sammanlagt ska den stå i ugnen i ca 50 – 60 minuter.
När den är färdig gratinerad, så är det bra om den kan stå en tio minuter en kvart under folie,
innan den serveras.
Gör så här :
Tvätta äpplena, och klyfta upp den ( ta bort kärnhuset )
Värm upp en stekpanna på medelhög värme, smält en rejäl klick smör där i.
När smöret är perfekt ( lite gyllenebrunt och luktar nötigt ) häller du ner klyftorna och vänder då och då.
Sockra och krydda dem med kanel efter ca halva stektiden , och servera dem när de är lagom mjuka.
Serveras varma med en god gräddglass , och sirap 😀
Denna kycklingrätt passar ALLA som gillar nötter, den är jättegod, och man behöver inte äta LCHF för att tycka om den. Undviker man kolhydrater, så servera denna maträtt till kokt broccoli, eller liknande. Men vi brukar servera denna med ris eller nudlar.
Detta behöver du till 4 portioner :
4 kycklingfiléer
Smör
2 dl krämig kokosmjölk
2 dl vispgrädde
5 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
saften av 1/2 lime
salt
Serveras med Rostade nötter
Gör så här :
Skär kycklinge i lagom stora bitar , och bryn dem försiktigt, men så de blir färdiga i en stekpanna med rikligt med smör.
Ta sedan upp kycklinge och lägg den i en form.
Sänk temperaturen och häll över kokosmjölk , sambal oelek, limesaft, och salt. Vispa ihop med en handvisp, och låt det sjuda upp. Tillsätt jordnöttsmöret och grädden – och låt det småputtra tills såsen blir aningen tjockare. ( ca 5- 10 minuter ) Vänd sist i kycklingen och låt allt bli genomvarmt innan ni serverar.
Söker du efter en god och lätt efterrätt till helgen – då kan detta vara det du söker.
Du behöver till 4 portioner:
4 bananer
3 msk smör
4 msk farinsocker
4 msk sirap
Gör så här :
Skala bananerna ( som ej ska vara för mogna/ mjuka ) och klyfta upp dem i lagom stora portionsbitar. Värm upp smör, socker , sirap och farinsocker i en stekpanna.
Häll i bananerna och rör runt , stek inte alltförlänge , för då kan bananerna bli mosiga.
Lägg upp bananerna tillsammans med ”sirapssåsen” i fina skålar/glas och toppa detta med en god gräddglass.