Minipajer – citronkrämsfyllda tarteletter

Detta var en frisk efterrätt, som gillades av alla.

Till 5-6 personer :
Tarteletter
200 gram färskost Naturell ( t.ex Philadelphiaost)
3 msk florsocker
Skalet av 1 citron
1 tsk saft av citron ( eller mer efter egen smak )
2 strimlade kiwifrukter

Gör så här :
Vispa ( går bra med elvisp ) ihop philadelhiaost , med citronskal, florsocker, och citronsaft.
Skala och strimla kiwin.
Fyll tarteletterna med citronkrämen och dekorera med kiwi.

 

Klart att servera !

0
1 kommentar

Kräftsallad

Idag blev det en ”lättlunch” både nyttigt och gott. En god kräftsallad, med extra mycket av allt.

Vem har sagt att sallader måste tråkiga!?
Extra mycket av kräftor , ruccola, krämig  getost och söta körsbärstomater är ju  jättegott 😀 Och hacka över lite dill och rödlök sen så är det klart. 

 
0
Kommentera

Billig vardagsmat

Jag får många mail från er, och det är roligt! 🙂 och med mailen kommer också ganska många önskemål. Något som efterfrågas just nu är ”billig snabbmat”

Och vad kan då passa bättre än denna korvgrytan, det blir mycket – och går alldeles utmärkt att frysa resterna.

Detta behöver du :

1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
4 – 6 dl dl vatten
2 msk koncentrerad fond
1 pkt vanlig hotdog
Salt och peppar

Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Skär lagom stora bitar av korvarna och vänd ner i tomatröran
Smaka av med salt, peppar de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.
Klart att serveras med pasta.

 

0
Kommentera

Söta och sega hallonkakor

Hej på er!
Vilket väder vi har idag, verkligen höstrusk med blåst och regn. Brrr!!
Men det är perfekt att baka när det är trist väder, så de blev blandannat dessa små söta hallonrutor, som dessutom går alldeles utmärkt att frysa in.

Smakar som ljus kladdkaka, med söta bär i.

 

Det här behöver du :

Smör och ströbröd till långpannan( ugnsplåt) .

200 gram smält smör
4 stycken ägg
5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
100- 150 gram mandelspån
400 gram hallon / blåbär (frysta går bra. )

Garnering florsocker

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Börja med att smälta smöret, låt svalan något. Smörj långpannan och bröa.
Rör sedan ner ägg, mjöl , socker och vaniljsocker.
Häll ut smeten i pannan, strö över bären och mandelspånen.

Grädda i ca 30- 45 minuter ( beroende på ugn ), tills kakan är gyllene.

Kan med fördel serveras med fluffig marsansås eller en skopa gräddglass.

 

Smaklig fika…..

1
4 kommentarer

Blåbärsgrottor

Idag har jag och Nomi bakat, vi behövde fylla på frysen med lite goda och lättbakade kakor. Perfekt att ta fram om man får  oväntat besök.

Nu bakade jag och Nomi en dubbelt så mycket med blåbärsgrottor.
Men detta behöver du till en enkel :

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

1 dl fast blåbärssylt eller marmelad

* Bra att ha – Muffinsformar

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.
Forma sedan till små runda bollar och placera dem i muffinsformen
och gör en liten grop i mitten på bollen –  och fyll denna grop med sylten.

Grädda sedan i ca 10 minuter , eller tills de fått lite fin färg.

1
2 kommentarer

Jalapeno och Fefferonibröd

 

Perfekt brytbröd till soppan, buffen eller middagsbjudningen.

Det här behöver du:

225 g jalapeño, inlagd
ca 10 stycken inlagd pepparoni
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 dl riven ost, välj ost efter en smak och tycke
1 msk strösocker
2 tsk salt
16 dl vetemjöl

Pensling:
matolja

Garnering:
Ost och flingsalt
Låt jalapenon och pepparonin rinna av, hacka den.
Smula jästen i en bunke och häll över det fingervarma vattnet, lite i taget till jästen löst sig. Rör i mjölet, oljan och jalapenjon & pepparonin, ost, socker och saltet.
Arbeta sedan degen så att den blir smidig. Låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk.
Smörj med rikligt ned matolja i en långpanna/ Ugnsplåt. Platta ut degen och dela den i lagom stora brytdelar.
Pensla med olja och strö över flingsaltet och osten. Picka sedan brödet med en gaffel.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Sedan ska det in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Låt svala på ett galler innan brödet bryts.

 

 

0
Kommentera

Mozzarellagratinerad kyckling med grillad paprika

Och denna Mozzarellagratinerade kycklingen tycker jag var riktigt god,
så dagens lilla tips blir just denna :

För 4 personer :
4 stora kycklingfileér
Smör
200 gram Mozzarella
Grillad paprika
basilika
Salt och peppar
Pinjenötter
   Serveringstips Couscous sallad , eller potatisgratäng.

Gör så här:
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Dela fileerna, salta och peppra ,  och bryn dem i smör tills de är genomstekta.
Lägg dem i en ugnssäkerform, skiva mozzarellan i tunna bitar och täck kycklingen,
Strö över färsk basilika och grillad paprika.
Ställ in i ugnen.
Servera när osten har smält och fått fin färg.
Strö över rostade pinjenötter innan servering ( Pinjenötter rostas i en torr panna – tills de fått lite gyllene färg )

Klart att serveras!

Kyckling är alltid gott och går variera i det oändliga.

0
3 kommentarer

Egen majonnäs

Och nu såg jag här  bland kommentarerna att jag missade att lägga ut receptet på den hemmagjorda majonäsen,
så här kommer den :

Det här behöver du :
2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt och peppar

Och förutom grunden till majonäsen,
så kan såklart smaksätta din majonäs med tillexempel vinäger, citron, cayenne eller vad du tycker är gott.

Gör så här :
Ta fram äggen och oljan så att de hinner bli rumstempurerade, ( eller ska de vara kalla bägge två )
för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.
Lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det fluffigt.
Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen.
När all olja är i så är den färdig.

Klar att servera. Och mycket godare en den färdiga majonnäsen!! 🙂

0
Kommentera

Härligt chokladiga brownies

  
 
Denna kakan ska förberedas dagen innan!!
Du behöver ( till en form på 30*20cm )
Smör och ströbröd till formen.
Till smeten:
200 gram smör
100 gram mörk choklad
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Detta ska blandas i smeten :
100 gram grovhackad mörk choklad
100 gram  grovhackad vit choklad
50 gram pinjenötter
1 dl grovhackade nötter
1/2 dl grovhackade valnötter
1/2 dl mandelspån.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull på spisen, när det har smält så drar du av den från plattan och
bryter ner 100 gram mörkchoklad och rör tills allt smälter.
Vispa sedan ägg och socker poröst.
Blanda mjölet , bakpulvret , vaniljsocker en nypa salt i en skål , innan du sedan vänder ner det i äggsmeten.
Vänd även ner smör- och choklad blandningen i äggsmeten.
Till sist så rör du ner choklad och grovhackade nötter i smeten. Men spara mandelspånen n
till dekoreringen.
Häll upp chokladsmeten i en smörjd och bröad ungsfast form.
Strö sedan över mandelspånen innan du till sist gräddar kakan i mitten på ugnen i 25- 30 minuter.
Kakan ska vara lite ”lös ” i mitten. Ställ sedan kallt, över natten.
Och skär upp i lagom stora delar när kakan svalnat.
0
Kommentera

Kyckling med chili och cashewnötter

Detta behöver du till 6- 8 portioner :
1 kg kycklingfile
olivolja
2 rödlökar
Chilifrukter ( jag hade 3 stycken Piri-piri- chili )
1 bukett med färsk broccoli
1 stor röd paprika
1 burk med vattenkastanj
4- 5 dl vatten
3 / 4 dl sweet chilisås
1 skvätt kycklingfond
3 /4  dl kinesisk soya
samal oelek
Valfritt med cashewnötter

( Något som också är gott att ha i är morötter och minimajs. )

Gör så här:
Skiva kycklingen i tunna skivor. Bryn den färdig i olivolja.
ta upp kycklingen och bryn lök, chili och grönsakerna ( vattenkastanjen brukar jag spara och lägga i senare ) bryn dem lagom mjuka /Krispiga.
Lägg tillbaka kycklingen och mät upp vatten, soja, sweetchilisås och fond.
Vänd i vattenkastanjerna. Och smaka av med samal oelek och ev. om det behövs mer sweetchili, soya ,vatten eller fond..
Vänd allra sist ner nötterna och låt hela grytan / woken bli genomvarm innan servering.

Serveras med ris eller nudlar.

0
1 kommentar