LördagskvÀll

Lördagsgodis 😀 Och efter att ha storstĂ€dat heeeela huset sĂ„ ska det bli riktigt trevligt att sĂ€tta sig ner i soffan och bara slötitta pĂ„ tv:n. TĂ€nkte titta pĂ„ ”KvĂ€llen Ă€r din” pĂ„ tv 4 och grĂ„ta en liten skvĂ€tt, vilket fint program!!

 

0
Kommentera

Tigerkladdkaka

HĂ€r har vi bakat en Tigerkladdkaka :

 

Du behöver :

4 Àgg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4-5 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smÀlt smör
Smör och ströbröd till formen.
 
Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 175 grader.
SmÀlt smöret. LÄt svalna.
Smörj och bröa formen 26- 28 cm.
Rör ihop Àgg, socker,Rör ner  mjölet och smöret  i Àggsmeten under omrörning.
Dela pÄ smeten ungefÀr hÀlften hÀlften i 2 olika skÄlar.
Den ena skÄlen rör du ner  kakao , och i den ena skÄlen rör du ner vaniljsocker.
LÀgg dessa i olka lager nÀr du hÀller upp kladdkakan i formen.
Och grÀdda i ca 30 minuter i mitten pÄ ugnen.
Den ska vara lite lös i mitten ( den stannar till sig i kylskĂ„pet….  )

 

 

Obs!! Denna kladdkakan ska som alla ”mina” kladdkakor stĂ„ kallt i ca 2 timme innan servering. Och den fĂ„r gĂ€rna stĂ„ kallt över natten !   🙂
SĂ„ att de ”stannar” till sig
HÀr har barnen sovkompisar tills imorgon,
och snart börjar ” LetÂŽs dance ” sĂ„ dĂ„ blir det chips och ostbĂ„gar framför tv:n.

Och imorgonbitti Àr det öppet hus för Thelma i skolan- sÄ dÄ ska vi besöka hennes skola och se hur de jobbar.
SĂ„ roligt! 🙂
Och Melvin ska ocksĂ„ besöka föreskoleklass – och se hans nya lokaler som han ska börja i efter sommaren.
SpÀnnande!!

Ha en riktigt trevlig Fredag!!

 

0
4 kommentarer

En spÀnnande förrÀtt

En kall melonsoppa med sting – serveras med krĂ€ftor och toppas med fĂ€rsk grĂ€slök.
God men vÀldigt mÀttande, sÄ jag rekommenderar att servera i smÄ serveringsglas istÀllet för tallrik /skÄlar.

Skippar du rÀkorna helt har du en god vegetarisk förrÀtt istÀllet

För 4 personer ( 6-7 st – tycker jag )

ca 350 gram krÀftstjÀrtar
1 honungsmelon
1 /2 lime samt skal
1 tsk sambal oelek
3 dl turkisk matlagningsyougurt
Salt och grÀslök

Gör sÄ hÀr:

LÄt krÀftstjÀrtarna rinna av och riv ner lime skalet, och pressa ner saften. StÀll in i kylskÄpet under tiden du gör soppan.
Skala melonen och ta bort kÀrnorna.
Mixa den slÀt, med hjÀlp av en mixerstav eller vanlig mixer.
TillsÀtt salt , sambal oelek och yougurten.
Mixa den kort och kyl sedan soppan.

Innan servering , toppa soppan med krÀftstjÀrtarna och grÀslöken.

 

0
1 kommentar

Semlor

Hoppas Eran dag har börjat bra.  Min har varit toppen!
Och sĂ„ fint ni skriver- jag har nog vĂ€xt en meter utav alla fina kommentarer Ni skriver! Tack snĂ€lla Ni !   🙂   Idag sĂ„ kom Jonathan och hĂ€mtade upp mig och Nomi , och vi Ă„kte till Grand Samarkand och lunchade. Vi siktade pĂ„ att Ă€ta thaimat, hört att den ska vara sĂ„ himla god dĂ€r,
men det slutade med en Ă€nnu godare pizza för min del.  😀

Men lite allt möjligt gott och blandat pÄ och EXTRA bearnaisesÄs :

VÀldigt gott tyckte jag och Jonathan!Men Nomi gillade sin pizza sÄdÀr, men drack dessto mer lÀsk :

Efter lunch sÄ var det dags att hÀmta Melvin,
men pÄ vÀgen dit stannade vi till och köpte semlor som vi ska fika pÄ i eftermiddag.

Det Ă€r ju ett mĂ„ste Ă€ta semlor idag 😀

0
Kommentera

Pollykladdkaka

Pollykladdkaka :

 

Till en rund form ca 18-20 cm:
Smör och ströbröd till formen
2 Àgg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 gram smÀlt smör
Valfri mÀngd Polly

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 175 grader.
Smörj och bröa formen.
Rör ihop Àgg och socker ( Vispa inte )
SmÀlt smöret och lÄt det svalna.
Rör i hop alla torra ingredienser , och rör ner i Àggsmeten vartannat med smöret.
Klicka ut smeten i formen och smeta ut sÄ att det blir ett jÀmnt lager.
tryck sedan ner valfri mÀngd Polly i kakan och grÀdda i ca 15- 20 minuter.

LÄt kakan stÄ kallt och stanna till sig en timme innan servering.

Servera kladdkakan med grÀdde

1
7 kommentarer

Seg och söt Pecannötpaj

Det Àr pÄ bilderna jag sjÀlv mÀrker att jag bloggat lÀnge- detta Àr en av de Àldsta bilderna pÄ bloggen = alltsÄ inte den bÀsta. Men denna pajen Àr nÄgot av de godaste jag bakat faktiskt- har gjort den mÄnga mÄnga gÄnger. Kanske borda förnya bilden nÀsta gÄng, men det Àr ocksÄ lite charmigt att se hur bilderna sÄg ut nÀr jag började blogga för fem Är sen.

VÀrldens godaste Pecannötpaj!

Detta behöver du :
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 kryddmÄtt salt
3 msk kallt vatten

Fyllningen :
125 gram smör
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovado socker
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 Àgg
200 gram pecannötter

Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 175 grader
MÀt upp mjöl i en bunke, tÀrna ner smöret, och rör ner vatten och salt.
arbeta ihop detta till en deg, och tryck ut i en form ( 22 – 24 cm )
FörgrÀdda i ca 10 minuter.
Under tiden gör du fyllningen.
MÀt upp smör i en kastrull, hÀll i sirap socker vetemjöl, salt och lÄt detta sjuda upp.

LÄt det sjuda under omrörning i ett par tre minuter.
Ta sedan av kastrullen frÄn plattan och rör ner de grovhackade nötterna samt de lÀttvispade Àggen, vaniljsocker i kolasÄsen.

Och hĂ€ll sedan över fyllningen i det förgrĂ€ddade skalet – och stĂ€ll in i ugnen pĂ„ 175 grader i ca 35- 40 minnuter.
NÀr pajen Àr fÀrdiggrÀddad, stÀll den kallt i kylskÄpet och lÄt den svalna innan servering.

Och serveras med fördel med en god grÀddglass.

Har Du bakat den ?! Om inte sÄ Àr det nog dags nu.

10
8 kommentarer

LCHF frukost

Hej hej,
idag blir det ett tips pĂ„ en nĂ„got mer LCHF-vĂ€nlig frukost efter bra tips frĂ„n er lĂ€sare 🙂
Det blev en riktigt god musli toppad med fÀrska hallon pÄ en krÀmig turkisk yougurt, Finn crisp med smör och ost samt en kopp kaffe med grÀdde.

Man Àr verkligen inte hungrig efter en sÄdan hÀr frukost! Dessa Finn crisp hade jag hemma, och de Àr ok att Àta enligt LCHF-kosten ( men inte i mÀngder )

Goda med mycket smör och ost pĂ„ 🙂

En krÀmig turkisk yougurt med en naturligt musli av mandel, hasselnötter, solroskÀrnor, valnötter och lite kokos. Toppad med nÄgra fÀrska hallon ( ska heller inte Àtas i för stora mÀngder )

VĂ€ldigt gott.

HĂ€r har vi besök frĂ„n Öland, min lillasyster och syskonbarn ,i ett par dagar och vi tĂ€nkte snart packa oss ivĂ€g för att ha picknick nere pĂ„ lekplatsen.
SĂ„ idag hoppas vi att det inte ska regna 🙂

Hörs snart igen…

0
Kommentera

PastagratÀng med krÀmig ostsÄs

Och pastagratÀng Àr god vardagsmat, som uppskattas av hela familjen.

servera med en krispig sallad till, och toppa med vÄrlök.

Du behöver till en form:
FĂ€rdigkokad pasta
5-8 dl fÀrdig köttfÀrsÄs
Söta körsbÀrstomater
VÄrlök
mozzarella

OstsÄs :
4 dl vispgrÀdde
100 gram mjukost med baconsmak (en sÄdan pÄ tub / ask )
1- 2 dl riven (lÀttsmÀlt ) ost
salt och peppar

Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 225 grader.
Börja med ostsÄsen, hÀll upp grÀdde i en kastrull- hÀll över mjukosten och riven valfriost.
LÄt det bli varmt och bara sjuda upp, smaka av med salt och peppar. StÀll kastrullen Ät sidan
HÀll i pastan i botten, och hÀll den varma köttfÀrsÄsen över.
LÀgg över klyftade körsbÀrstomater, och fÀrsk klippt vÄrlök.
HÀll ostsÄsen över, och toppa till sist med mozzarella över.

Gratinera i ugnen i ca 18-20 minuter ( eller tills osten har fÄtt fÀrg )

Klar att serveras! Smaklig mÄltid

0
1 kommentar

Kladdkaka med after eight

Kladdkaka med after eight :



Det hÀr behöver du till en form för 26cm

4 Àgg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smÀlt smör

ströbröd och matfett till smörjning av form

Obs!! Denna kladdkakan ska som stÄ kallt i ca 2 timme innan servering,
Men den fĂ„r gĂ€rna stĂ„ kallt över natten !   🙂 Viktigt!

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 175 grader.SmÀlt smöret. LÄt svalna.Smörj och bröa formen.
smĂ€lt ca 12 – 15 bitar after eight över ett vattenbad. Och tillsĂ€tt detta i smöret.
Rör ihop Àgg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret.
och grÀdda i mitten pÄ ugnen i ca 30 minuter.

Serveras med fÀrska hallon

0
2 kommentarer

Smördegsinbakad kyckling

Idag blir det en smördegsinbakad kyckling, med smak av mozzarella och skinka.
Serverad med en bulgur/pestoröra och en grönsallad.
Det som behövs till 4 personer :
Bulgur
Pesto
4 kycklingfileér
Smör
4 smördegsplattor
Mozzarella
Strimlad skinka
salt

Serveringstips : En nyttig grönsallad

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 200-225 grader.
Koka bulgur enligt anvisningarna pÄ förpackningen.
Stek kycklingen i smör, och salta och peppra lite lÀtt.
LÀgg sedan de fÀrdiga kycklingfileerna pÄ en tinad smördegsplatta  ( eller skÀr ut lagom stora bitar. )
LÀgg sedan pÄ rikligt med mozzarella och lite strimlad skinka innan du klÀmmer ihop allt till ett paket.
( lÀgg smördegsfliken nerÄt pÄ plÄten sedan )
LÄt stÄ i mitten pÄ ugnen tills smördegen har blivit fluffig och gyllene brun.
NÀr bulgurn Àr fÀrdig , rör ner en god pesto.
Och servera sedan den inbkade kycklingen, tillsammans med bulgurn och en god sallad.

Smaklig MĂ„ltid!!!

0
4 kommentarer