Till en rund form ca 18-20 cm:
Smör och ströbröd till formen
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 gram smält smör
Valfri mängd Polly
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa formen.
Rör ihop ägg och socker ( Vispa inte )
Smält smöret och låt det svalna.
Rör i hop alla torra ingredienser , och rör ner i äggsmeten vartannat med smöret.
Klicka ut smeten i formen och smeta ut så att det blir ett jämnt lager.
tryck sedan ner valfri mängd Polly i kakan och grädda i ca 15- 20 minuter.
Låt kakan stå kallt och stanna till sig en timme innan servering.
Det är på bilderna jag själv märker att jag bloggat länge- detta är en av de äldsta bilderna på bloggen = alltså inte den bästa. Men denna pajen är något av de godaste jag bakat faktiskt- har gjort den många många gånger. Kanske borda förnya bilden nästa gång, men det är också lite charmigt att se hur bilderna såg ut när jag började blogga för fem år sen.
Världens godaste Pecannötpaj!
Detta behöver du :
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 kryddmått salt
3 msk kallt vatten
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader
Mät upp mjöl i en bunke, tärna ner smöret, och rör ner vatten och salt.
arbeta ihop detta till en deg, och tryck ut i en form ( 22 – 24 cm )
Förgrädda i ca 10 minuter.
Under tiden gör du fyllningen.
Mät upp smör i en kastrull, häll i sirap socker vetemjöl, salt och låt detta sjuda upp.
Låt det sjuda under omrörning i ett par tre minuter.
Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner de grovhackade nötterna samt de lättvispade äggen, vaniljsocker i kolasåsen.
Och häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet – och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 35- 40 minnuter.
När pajen är färdiggräddad, ställ den kallt i kylskåpet och låt den svalna innan servering.
Och serveras med fördel med en god gräddglass.
Har Du bakat den ?! Om inte så är det nog dags nu.
Hej hej,
idag blir det ett tips på en något mer LCHF-vänlig frukost efter bra tips från er läsare 🙂
Det blev en riktigt god musli toppad med färska hallon på en krämig turkisk yougurt, Finn crisp med smör och ost samt en kopp kaffe med grädde.
Man är verkligen inte hungrig efter en sådan här frukost! Dessa Finn crisp hade jag hemma, och de är ok att äta enligt LCHF-kosten ( men inte i mängder )
Goda med mycket smör och ost på 🙂
En krämig turkisk yougurt med en naturligt musli av mandel, hasselnötter, solroskärnor, valnötter och lite kokos. Toppad med några färska hallon ( ska heller inte ätas i för stora mängder )
Väldigt gott.
Här har vi besök från Öland, min lillasyster och syskonbarn ,i ett par dagar och vi tänkte snart packa oss iväg för att ha picknick nere på lekplatsen.
Så idag hoppas vi att det inte ska regna 🙂
Och pastagratäng är god vardagsmat, som uppskattas av hela familjen.
servera med en krispig sallad till, och toppa med vårlök.
Du behöver till en form:
Färdigkokad pasta
5-8 dl färdig köttfärsås
Söta körsbärstomater
Vårlök
mozzarella
Ostsås :
4 dl vispgrädde
100 gram mjukost med baconsmak (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med ostsåsen, häll upp grädde i en kastrull- häll över mjukosten och riven valfriost.
Låt det bli varmt och bara sjuda upp, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan
Häll i pastan i botten, och häll den varma köttfärsåsen över.
Lägg över klyftade körsbärstomater, och färsk klippt vårlök.
Häll ostsåsen över, och toppa till sist med mozzarella över.
Gratinera i ugnen i ca 18-20 minuter ( eller tills osten har fått färg )
Obs!! Denna kladdkakan ska som stå kallt i ca 2 timme innan servering,
Men den får gärna stå kallt över natten ! 🙂 Viktigt!
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Smält smöret. Låt svalna.Smörj och bröa formen.
smält ca 12 – 15 bitar after eight över ett vattenbad. Och tillsätt detta i smöret. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret.
och grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter.
Idag blir det en smördegsinbakad kyckling, med smak av mozzarella och skinka.
Serverad med en bulgur/pestoröra och en grönsallad.
Det som behövs till 4 personer :
Bulgur
Pesto
4 kycklingfileér
Smör
4 smördegsplattor
Mozzarella
Strimlad skinka
salt
Serveringstips : En nyttig grönsallad
Gör så här:
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.
Stek kycklingen i smör, och salta och peppra lite lätt.
Lägg sedan de färdiga kycklingfileerna på en tinad smördegsplatta ( eller skär ut lagom stora bitar. )
Lägg sedan på rikligt med mozzarella och lite strimlad skinka innan du klämmer ihop allt till ett paket.
( lägg smördegsfliken neråt på plåten sedan )
Låt stå i mitten på ugnen tills smördegen har blivit fluffig och gyllene brun.
När bulgurn är färdig , rör ner en god pesto.
Och servera sedan den inbkade kycklingen, tillsammans med bulgurn och en god sallad.
Nu är vi hemma igen från ett par dagars semester på Öland,med massa god mat, smarrig fika och trevligt sällskap 🙂
Och på hemvägen så hann vi även precis i tid till min mormor och morfars elva-fika.Det var så trevligt så, och mormor hade bakat en ny sorts muffins, med aprikos och banan-smak, ska se om jag kan lyckas att tjata mig till recepetet 😀
Och på tal om fika, så åt vi en äppelkaka hemma hos min syster som hon bakat.
Och det kan nog vara den godaste äppelkakan någonsin!!
Äppelkakan hade en knäckig yta och var bara såååå god.
Och självklart så fixade jag receptet till Er, varsågoda :
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda samman de torra ingredienserna.
Smält smöret, och låt det svalna lite.
Rör sedan i ägg och smält smör i de torra ingredienserna.
Smörj en ugnssäker form med smör.
Skala och kärna äpplena, och skär upp dem i tunna klyftor och täck den
ugnssäkraformen med äpplen.
Häll sedan smeten över äpplena.
Och grädda i mitten på ugnen ca 35 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Servera sedan med vaniljsås eller vaniljglass!!
Gott som bara den! 😀
Sedan har vi grillat korv och åkt pulka.
Det hör liksom till när det är sportlov.
Och imorgon- ja då står det skridskor på schema 😀
Och som dagens lättaste middagstips blir det kyckling. För kyckling känns alltid rätt, vare sig det är till vardagsmat eller finare middagsbjudningar!
4 – 5 portioner :
Färsk pasta
800 gram kycklingfile
Smör
140 gram ädelsost
en skvätt koncent. kycklingfond
1 stor röd paprika
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
Salt och peppar
Gör så här :
Strimla kycklingen och bryn den i smör. När den är färdig rör du i grädde,
creme fraiche, kycklingfond och salt och peppar.
Låt grytan sjuda , och under kokar du pastan.
Kärna ur och klyfta upp paprikan, och rör ner i såsen.
Ikväll till middag blev det kräftpaj , räkor och hemmagjord majonäs,
och så självklart en god sallad till detta och lite baguetter med ost och smör :
Kräftpaj med dill:
Skaldjur är alltid gott, och godare blir dem att dippa i hemmagjord majonäs :
Till kräftpajen behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning :
2 burkar med kräftstjärtar a´170 gram styck
1/2 purjolök
1/2 dl klippt färsk dill
1 1/2 dl grädde
2 stora ägg
Salt och peppar och lite cayennepeppar
Gör så här:
Mät upp mjöl i en bunke, tärna i smör och häll i 2 msk kallt vatten.
Arbeta ihop till en deg och platta ut i en form ( ca 24-26 cm )
Ställ kallt i 30 minuter.
Ställ ugnen på 225 grader, och picka pajdegen och förgrädda i ca 10 – 15 minuter.
Rör ihop 1 1/2 burk med kräftstjärtar ( resten sparas till dekorering ), med dill och hackad purjolök .
Bred ut kräftblandningen sedan i det förgräddade pajskalet.
Mät upp grädde i en skål, och knäck i äggen- vispa ihop detta lite lätt för hand.
Salta & peppra gräddblandningen och smaka av med lite cayennepeppar.
Häll blandningen över all kräftfyllning :
Ställ sedan in i ugnen i ca 15- 20 minuter till – tills den fått vacker färg.
Dekorera sedan med kräftstjärtar, citron och dill.
Idag ville jag tipsa om en supersnabb och god Tisdagsmiddag.Tar endast 15- 20 minuter att laga.
Och det är ju perfekt en dag när man inte har tid att stå och laga mat i flera timmar…
Detta behöver du , ca 4 pers :
Valfri pasta
200-250 gram kräftstjärtar
2 msk Kokosolja
1/2 st finhackad/riven gullök
1 msk tomatpure
1 dl matlagningsvin
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Cayennepeppar efter egen smak
(hackad dill )
Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Smält kokosoljan i en stekpanna, och lägg ner den finhackade / rivna löken
Rör ner creme fraiche, grädde, tomatpure, matlagnings vin och låt sjuda upp.
Smaka av med cayenne peppar, och tillsist så vänder du i kräftorna och ev. dill – de ska bara bli varma.
( Kokar de upp för länge blir de bara sega )
Serveras med en god pasta och sallad.
Jag tycker att det är gott att äta detta med en klick god pesto också . Mums!!