Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa smöret och sockret med elvisp.
Vispa sedan ner ett ägg i taget, och rör ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten, avsluta med grädden.
Klicka ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda i ca 40-50 minuter , eller tills kakan har fått fin färg.
Dessa godingar bakar du med extra mycket fyllning.
Dock var mitt pärlsocker slut, så därför ser de lite kala ut. När jag väl bakar bullar så bakar jag dubbelsats, så att man alltid har i frysen. Mums
Till ca 70 bullar behöver du :
2 pkt jäst ( söta degar)
250 gram smör
1 1/2 liter standard mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 2,2 kilo
Fyllningen gjorde vi halva med kanel :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel
Och halva med vanilj :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3/4 dl vaniljsocker
Garnering : vispat ägg och pärlsocker
Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Jag hade i en 2 kilos påse plus tre- fem dl till. Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna.Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.
Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.
En kryddig tomatsoppa med knaperstekt bacon ( fläsk )
Detta behöver du till 4-5 portioner
1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
6 – 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar
Toppa med vårlök och (mycket ) knaperstekt bacon
Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.
Idag blev det nybakade rykande färska baconmuffins till frukost. Så himla gott!
Du behöver till 6 stora muffins :
1 pkt bacon
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölk
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär bitar av baconet och bryn detta klart i en stekpanna
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner baconet.
Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.Servera genast med smör, ost och lite marmelad.
Så här äter jag helst mina pommes, med mycket (smält) ost ska det va! Sådär nyttigt kanske – men gott som bara den.
Det ska även helst serveras med massa jalapenos 🙂 Men tyvärr var så var de slut nu sist. Men det rekommenderas verkligen – för alla som gillar stark mat iallafall
Hur brukar du äta dina pommes…. Med ketchup ? Majonäs ?
Nu blir det tips på en god fyllig tomatsoppa, som även kan serveras som förrätt.
Fick tipset av en bloggläsare att ha i lite socker i soppan, för att ta bort lite av syran. Så det gjorde jag – gott ! 😀
Här kommer recepetet
Detta behöver du :
1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
3 dl vatten
3 dl grönsaksfond
Ett par nypor socker
Salt och peppar
Toppa med färska örter och rostade brödbitar
Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten, socker och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.Toppa med rostade brödbitar och mycket färska örter.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Klipp ner salamin , och tillsist rör ner den goda osten.Rör om tills allt har blandat sig.
Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.
När Melvin ska välja mat, då väljer han helst något med pommes.
Och pommes gör du ju lätt i fritösen, men går också att göra i en vanlig större kastrull – men var försiktig!
Hemmagjord friterade pommes med kycklingburgare.
Kycklingburgare : Kycklingfile, krispig sallad, dressing, bacon , lök och tomat 🙂
Väldigt gott! Och det är extra gott att grilla kycklingburgare!
Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Rör tillsist ner ev smaksättning.
Kakao brukar barnen tycka är roligt, då blir det ju fina chokladvåfflor.
* Ett tips är att riva ner finrivet citronskal, jättegott.
Låt sedan smeten stå ett par timmar i kylen innan du gräddar våfflorna. Jag har även smör till våffelgärnet, då jag gräddar.
För att de ska bli riktigt krispiga. 😀
Gott att riva över mörkchoklad över våfflorna.
Blir ju som våffelbakelser , med grädde , sylt och florsocker! 🙂