Flygande Jakob

Idag blir det ”Flygande Jakob” här på matbloggen. En ganska typisk 80-talsrätt, dock valde vi valde att servera med färsk pasta till,
istället för det traditionella riset :

Du behöver till 5- 6 personer
Pasta eller ris
700 gram kycklingfile
smör
1 pkt bacon
3 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
1/2-1  dl chilisås ( mer eller mindre efter eget tycke)
2 bananer
1 dl salta jordnötter

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader
Skär kycklingen i skivor.
Bryn dem färdiga i smör, och lägg dem i en ugnsform.
Vispa ihop creme fraiche , chilisås och grädde i en skål.
Stimla baconet och bryn det. Lägg på ett hushållspapper, så att överflödet fett rinner av.
Skiva bananerna och lägg ut över kycklingen, bred över chilisås- blandningen och ställ in alltsammans i ugnen.

Den ska stå i ugnen i ca 15 – 20 minuter , men efter halva gratineringstiden – ta ut och strö över bacon och jordnötter,
och ställ tillbaka i ugnen igen

 

Servera sedan detta till en god pasta eller ris.

 

 

 

Smaklig Måltid 🙂

 

1
9 kommentarer

Daries Minttårta

Det här behöver du :

200 gram smör
200 gram mörk choklad 72 %
3 ägg
2 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl

Chokladglasyr :
25 gram smör
1 dl vispgrädde
Ca : 20- 24  plattor after eight

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar kant ca 22-24cm
Smält smöret i en kastrull på svag värme,
bryt chokladen i bitar och rör ner. Rör om då och då. Låt svalna.
Vispa socker och ägg poröst. Tillsätt mjölet och chokladblandningen och rör till en jämn smet.
Häll sedan smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 – 24 min – den ska inte vara helt genomgräddad.
Låt kakan svalna, innan du lossar på den avtagbara kanten.
Låt kakan bli kall, stå i kylskåpet ca 1 timme.
Under tiden : Blanda smöret, aftereight och grädde i en kastrull på svag värme.
Låt  blandningen svalna , och bred sedan glasyren jämnt över kakan.

Chokladtårtan är riktigt god! 
Så jag rekommenderar att Ni prövar receptet så snart ni hinner!!
 

 

0
1 kommentar

Fyllda ostkorgar

Jag har fått önskemål om förrätter, och nu var det länge sedan jag tipsade om någon, så nu var det dags! Detta är smidiga små ostkorgar med en krämig  kräftfyllning. Med denna fyllning så passar de även utmärkt då man äter GI eller LCHF.

ostkorg

Det här behöver du  till ostkorgarna 10 korgar :
100 gram Ost   ( tillexempel västerbotten och parmesan)

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Riv ca 50 / 50 av ostarna och blanda. lägg ut till tillsmå runda ostplättar på en ugnsplåt.
Grädda dem tills det har blivit småbubblor över hela ostkakan.
Ta ut dem och låt de svalna något innan du hänger dem över tillexempel botten på en liten kopp eller glas.
Låt den hänga tills den stelnat.
* Går alldeles utmärkt att förbereda innan.

Det här behöver du till kräftfyllningen:
200 gram kräftstjärtar
3 msk creme fraiche
2 msk grovhackad gräslök
lite salt och  peppar

Gör så här
Rör ihop samtliga ingredienser, och låt stå kallt innan den serveras.
Fyll sedan de små ostkorgarna med kräftröran och toppa med några strån gräslök.

Klart att servera.

Smaklig måltid! 🙂
4
5 kommentarer

Seg blåbärspaj

seg

Du behöver :

125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk grädde

Garnering :

225 gram frysta blåbär
2 msk socker

Smör och ströbröd till formen

Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa smöret och sockret med elvisp.
Vispa sedan ner ett ägg i taget, och rör ihop de  torra ingredienserna och rör ner i smeten, avsluta med grädden.
Klicka ut smeten i formen och strö över blåbären.

Grädda i ca 40-50 minuter , eller tills kakan har fått fin färg.

Serveras med marsansås / vaniljsås

 

0
1 kommentar

Kanelbullar med fyllning

 

Dessa godingar bakar du med extra mycket fyllning.
Dock var mitt pärlsocker slut, så därför ser de lite kala ut. När jag väl bakar bullar så bakar jag dubbelsats, så att man alltid har i frysen. Mums

IMG_4116

Till ca 70 bullar behöver du :

2 pkt jäst ( söta degar)
250 gram smör
1 1/2 liter standard mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 2,2 kilo

Fyllningen gjorde vi halva med kanel :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel

Och halva med vanilj :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3/4 dl vaniljsocker

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Jag hade i en 2 kilos påse plus tre- fem dl till. Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna.Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

0
Kommentera

Kryddig tomatsoppa med knaperstekt bacon

En kryddig tomatsoppa med knaperstekt bacon ( fläsk )

Detta behöver du till 4-5 portioner

1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
6 – 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar

 

Toppa med vårlök och (mycket ) knaperstekt bacon

 

Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.

Toppa med knaperstekt bacon och vårlök

0
Kommentera

Jacobs hembakade baconmuffins

Idag blev det nybakade rykande färska baconmuffins till frukost. Så himla gott!

 

Du behöver till 6 stora muffins :
1 pkt bacon
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölk

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär bitar av baconet och bryn detta klart i en stekpanna
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner baconet.
Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.Servera genast med smör, ost och lite marmelad.

0
Kommentera

Cheeses

Så här äter jag helst mina pommes, med mycket (smält) ost ska det va! Sådär nyttigt kanske – men gott som bara den.
Det ska även helst serveras med massa jalapenos 🙂 Men tyvärr var så var de slut nu sist. Men det rekommenderas verkligen – för alla som gillar stark mat :mrgreen: iallafall

Hur brukar du äta dina pommes…. Med ketchup ? Majonäs ?

0
Kommentera

Turkost

Nu i höstrusket så går det åt väldigt mycket värmeljus och blockljus till mina ljuslyktor här hemma. Såå tur att det finns billiga att köpa på IKEA 😉

Några ljuslyktor har jag i andra färger än vitt också, jag är väldigt glad för turkosa detaljer .
Tycker det är fint till allt det vita 🙂

Enkla och stilrena ljuslyktor i härligt turkosnyans.

0
Kommentera

Godaste tomatsoppan

Nu blir det tips på en god fyllig tomatsoppa, som även kan serveras som förrätt.
Fick tipset av en bloggläsare att ha i lite socker i soppan, för att ta bort lite av syran. Så det gjorde jag – gott ! 😀

Här kommer recepetet

Detta behöver du :

1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
3 dl vatten
3 dl grönsaksfond
Ett par nypor socker
Salt och peppar

Toppa med färska örter och rostade brödbitar

Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten, socker och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.Toppa med rostade brödbitar och mycket färska örter.
0
Kommentera