Citronbakelser

Hej igen .
Här har Nomi och jag varit och hämtat Melvin från förskolan och handlat.
🙂  Sedan hem och laga middagsmat och nu ska vi alldeles snart iväg och köra Thelma till dansen.

Men innan dess vill jag ge Er ett lättbakat alternativ till helgens fika:
För dessa fluffiga citronbakelser är nästan löjligt lätta att göra 🙂
Och godast att äta varma.

Du behöver till 4 stycken bakelser :

4 smördegsplattor
4- 6 msk Lemoncurd

Garnering : Florsocker

 Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Ta fram en ugnsplåt med bakpapper.
Lägg smördegsplattorna där och klicka ut lemon curd i mitten på dem.
Vik dem snett , så att de blir som små trekanter.  Och med hjälp av en gaffel klämmer du ihop kanterna.

Ställ in dem i mitten på ugnen , och grädda dem i ca 10 minuter ( eller tills de är fluffiga och gyllene bruna )
De kommer då att vara fluffiga och frasiga.

Pudra över florsocker och servera dem varma.

 

Smördegsbakelser går att fylla med princip vad som helst som är gott –
färska bär, sylt , vaniljkräm och choklad 🙂  osv

0
3 kommentarer

Thelmas apelsinmarmelad


Vi hade ju tänkt att köra in till stan igår, men det började regna så då valde vi nybygda Grand Samarkand istället. Där har man alla butiker under ett och samma tak. Perfekt 🙂 Thelma hittade blandannat ett par tuffa örhängen i cool färg som vi köpte.
Och sen fikade vi såklart på det lilla nya fiket

Thelma beställde in den traditionella chokladbollen, och jag gillar ju Budapestbakelse väldigt mycket – så det fick bli en sådan.

Och innan vi åkte till ”Grand Samarkand” så hann vi faktiskt koka apelsinmarmelad också,
den blev riktigt god.

Vi kokade marmeladen med syltsocker.
Och enklare än så kan det nog inte bli.

Vi hade :
1 kilo goda apelsiner.
5 dl vatten
1 kilo syltsocker

Så här gjorde vi :

Vi tvättade apelsinerna noga.
Sedan klyftade vi dem, och efter det så skar vi tunna skivor av alla apelsinerna.
Vi värmde upp en stor kastrull med vatten, och la alla tunna skivor där i.
Det kokade på svag värme i ca 1 timme.
Sedan höjde vi värmen och lät det koka upp med syltsockret  i ca 5- 10 minuter, innan vi tog bort kastrullen.
När marmeladen svalnat något hällde Thelma upp dem i fina burkar, som hon sedan dekorerade med snöre och lite tyg.

Men nu ska jag fixa fram frukosten och väcka alla barnen
vi hörs senare 😀

0
2 kommentarer

Citroncheesecake med hallonsås

Godkväll 🙂

Nu är vi hemma igen , och det har varit jättetrevligt på öland med massa god mat och trevligt sällskap.Min syster &hennes man hade ordnat med en grillbuffe, och det var för oss  årets första grillmat. Såå himla gott!!Både grillad fläskfile, och grillad lax stod på menyn.  Tillsammans med potatisgratäng, råstekt potatis om goda såser.

Sedan hade min duktiga syster stått och bakat en jättegod citroncheesecake som hon bjöd på:

Självklart ordnade jag recepetet till Er

Det här behöver du :

200 gram färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
1 citron
1 / 2 pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
3 msk mjukt smör

Gör så här:

Klä en rund form med avtagbara kanter med med plastfolie, så att plasten hänger över kanterna.Mixa digestivkexen till fina smulor och rör ihop med smöret.Täck botten med smulorna.Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker tillsammans med saften och finrivet skal från 1 citron .Vispa grädden i en tredje skål och vispa den till ett ganska hårt skum, som du sedan vänder ner i äggule- blandningen.Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd sedan ner dem i smeten också.Häll upp smeten i formen och täck med folie och ställ i frysen i ca 5 – 6 timmar.
Ta fram en tjugominuter innan den ska serveras.

Serveringstips : Mixa hallon tillsammans med florscoker och värm på spisen i en kastrull.
Servera cheesecaken tillsammans med den varma hallonsåsen.

Lite fina vårtecken från öland :

Nu ska vi titta på en Disneyfilm här och äta massa godis.

Önskar er en riktigt trevlig lördagskväll! 😀

0
Kommentera

Thelmas ostscones

Thelmas hembakade ostscones , bakade i muffinsform :

Det här behöver du :

75 gram smör
8-9 dl vetemjöl ( ett par dl kan bytas mot grahamsmjöl )
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
1- 2 dl riven ost
1 tsk salt

Olja till pensling av muffinsformen

Gör så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, och rör ner osten.
Tärna sedan ner smöret, och arbeta ihop till en deg , samtidigt som du då och då tillsätter mjölken.
Pensla muffinsformen  ( en sådan muffinsbricka ) eller lägg muffinsformar i brickan , innan du fördelar ut degen i formarna.

Grädda i ca 15 minuter eller tills de har fått en fin färg.

Ska ätas varma med smör, ost och hemlagad marmelad 🙂

0
1 kommentar

Hembakade Bagels

 

Nu har jag har bakat bagel för första gången i mitt liv, men det var absolut inte sista gången. Det var faktiskt både roligt att baka , och väldigt goda sen att äta.

Receptet är Leilas

Detta här behöver du till ca 12 bagels :
( jag bakade dubbelsats och fick ca 20 bagels )

25 g jäst
5  dl ljummet vatten
2  tsk salt
2  msk flytande honung
13 1/2 dl vetemjöl special
Vatten till kokning

Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön
Gör så här :
Sätt ugnen på 175  grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas i bageln.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.

Mot slutet av jästiden så kan du koka upp vatten i en stor kastrull. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.Lyft upp dem och låt den torka på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.

Grädda till sist bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
* När jag gräddade mina bagels fick jag skruva upp till 200 grader efter halva gräddningstiden, för att få fin färg på dem.
 


0
1 kommentar

Nominerad till Izabellas bloggpris

Oj vad glad jag blev när det trillade in ett litet mail från Isabellas redaktion
i mailet stod det att jag hade blivit nominerad till Isabellas Bloggpris.
Isabellas är ett nytt magasin som handlar om det goda vardagslivet – trädgården, inredningen och maten!

   Och nu är jag en av tio stolta nominerade matbloggar , tack tack- snälla Ni.
Här kan ni rösta på mig, och Ni har samtidigt chansen att vinna en prenumeration av tidningen ISABELLAS.

Rösta kan man göra fram till den 23:e Maj.

Och som för att fira detta kommer jag ställa mig och baka min favorit kladdkaka imorgon

Till en form på 26 – 28 cm har jag detta (det är en dubbelsats )  :

Detta behöver du:

ströbröd och smör till smörjning av form

4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
1 center/plopp förpackning

Garnering : 2 dl salta jordnötter +  200 gram mjölkchoklad

vispgrädde till servering

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen   , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan  i mitten på ugnen i ca 30 minuter
( halverar ni receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten )

Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst  2 timmar innan servering.


Och så till sist…. men inte minst viktigt för det. 😀
Ni glömmer väl inte att släcka ljuset !

Lördag den 26 mars kl 20.30-21.30 är det Earth Hour,
som är världens största och kanske viktigaste klimatkampanj med över 4600 städer i 128 länder som deltar.

 


Ingen kan göra allt ,
men alla kan göra något !

0
Kommentera

Thelmas och Jacobs hembakade pizzor

Igår kväll bakade Thelma och Jacob pizzor till middag.
Vi bakade en plåt med ”vesuvio-pizza ” och en plåt med ”kyckling-pizza”  :

 


 

Barnens vesuviopizza, med ost och skinka :

 



Du behöver till pizzadegen ( 1 plåt ) :
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl fingervarmt  vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl.

 

Gör så här :
Smula ner jästen i en bunke. Värm upp vätska och olja i en kastrull till fingervarmt.
Häll över lite i taget av vätska ner bland jästen och rör tills den har löst sig.
Rör ner salt, och vetemjöl och arbeta kraftigt tills du fått en smidig deg.
Täck sedan över med en ren bakhandduk och låt jäsa till ungefär den dubbla storleken.
Sedan är det bara att baka ut den på plåten, och lägga på god fyllning.

Förslag på fyllning :
Tomatpure
Oregano
Smörstekt kyckling i chilikryddor
Banan
Skinka
Oliver
Mozzarellaost / Valfri ost
Färskost ( blir som sås på pizzan )  GOTT!! 😀
Lök
Feffaroni
Jalapenos
Ruccola

 

Vad brukar Ni ha på era hembakade pizzor ?   😀

 

Idag så har barnen sovkompisar,så vi ska snart åka ner och hyra film och köpa lite godis här.

Ha en riktigt trevlig Fredag.

0
Kommentera

Söndagsmiddag

Jag fick ett smaksatt salt av min syster för ett tag sedan som hon rekommenderade.
och nu var det dags att testa detta, till denna picknickbog-steken.

Och för att få den godaste steken, sänk temperaturen på ugnen och låt steken stå längre i ugnen.
Det gjorde vi när vi lagade denna goda Picknickbogen

Lägg picknickbogen i marinad kvällen innan

Marinad :
1/2 dl ljus soya
1 dl olivolja
Salt
4 sorters peppar- ganska mycket.

Rör ihop samtliga ingredienser till marinaden och häll upp i en fryspåse,
lägg ner den putsade picknickbogen där och gnugga in marinaden och ställ sedan i kylskåp över natten.

Ställ ugnen på 120 grader, och lägg upp bogen med marinad i en ugnssäker form.
Sätt i en termometer i köttet och ställ in i ugnen.
När köttet närmar sig en temperatur på 80 grader, så är det klart.  Cirka fyra timmar senare.

Gör en sky på stekskyn som blir av köttet. Ungefärliga mått
Steksky
5 dl vatten
1 1/2 dl grädde
en skvätt kalv fond
2 msk kinesisk soya
Salt
4 sorters pepparkorn ( malda)
Mjölredning  ( 1/2 – 1 dl vatten med 1-2 msk mjöl )

Gör så här:
Häll upp stekskyn i en varm stekpanna, rör ner vatten, grädde,
och soya. Låt sjuda upp. Rör ner kalvfond, salt och peppar och rör sedan ner en mjölredning
Låt detta sjuda upp och små puttra en  tjugo minuter innan det är dags att servera.

Servera med kokt potatis och kokta grönsaker,
såå gott!!

0
2 kommentarer

Trandagen

Idag den 25:e mars så är det ju inte bara våffeldagen – utan det är ju också Trandagen,
och precis som vi hoppats på så har vi haft besök här… Och den lille tranan har lämnat spår efter sig från hallen och in i huset   :

 

Och han lämnade godispåsarna i barnens upphängda strumpor :

 



Godispåsar med färgglatt godis

 

Melvin och Nomi tyckte såklart att det var jättespännande att följa fjädrarna och se vart för någonstans som tranan hade kommit in. Som tur var så hade vi lämnat ett fönster lite på glänt, så tranan hade kunnat ta sig in där   😀

 

Firar Ni också Trandagen ?

Och visst blir det även våfflor idag,
Det hör ju till när det är våffeldagen 🙂

 


 

0
Kommentera

Broccoli – och bacongratäng

Denna gratängen är jättegod , och passar även utmärkt för Er som äter LCHF.En god lunch – med lite kolhyderater.

När jag lagar denna gratängen,så brukar jag göra en potatis/kassler -gratäng till barnen – det tycker de är godare 🙂


 

Du behöver till 2- 3 personer  :

2 stora knippen med broccoli
smör
2 pkt bacon
2, 5 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
2 dl ost
Gör så här:

Ställ ugnen på 225 grader.
Dela broccoli och koka den mjuk i saltat vatten med en klick smör i.
Under tiden så skär du baconet , och bryner det tills det har blivit lagom krispigt.
Häll av vattnet från broccolin, och sprid ut det i en ugnssäkerform.
Strössla över baconet.

 

Rör ihop creme fraiche, grädde och ost i  en skål och klicka sedan ut över hela gratängen.
Grädda i mitten på ugnen och tills gratängen fått en fin gyllene färg.

 

Sedan är den klar att serveras!

Smaklig måltid!

0
Kommentera