Receptet är Leilas
( jag bakade dubbelsats och fick ca 20 bagels )
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk flytande honung
13 1/2 dl vetemjöl special
Vatten till kokning
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön
Sätt ugnen på 175 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas i bageln.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
Mot slutet av jästiden så kan du koka upp vatten i en stor kastrull. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.Lyft upp dem och låt den torka på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.