Hej igen,
kom just på att jag glömt att skriva om syltsnitten jag bakade häromdagen. Och även dessa är en riktigt klassiker, och jättegoda
Min mamma bakade ofta dessa till fikat när vi var små, och de gick åt som smör i solsken 🙂
Goda och lättbakade
Iallafall, receptet har jag lånat från kakboken : ” Sju sorters kakor ” där de kallas Wienerstänger.
Fyllning:
3-4 msk fast sylt ( jag gjorde gjorde med hallon & blåbär )
Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 – 200 grader
Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder.
Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning och full med sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna.
Skär sedan snitt medan de är varma.
Yeeej – det verkar bli en riktigt fin och solig dag även idag 🙂
Och det är ju så varmt nu att man nästa ser hur hela trädgården blir grönare & grönare för varje dag – måste gilla våren, den är ju så ljuvligt fin. Nu väntar vi finbesök från öland, lillasyster med småttingar kommer och stannar ett par dagar. Vad det blir till middag har jag inte bestämt än ( kanske grill… vi får se ) däremot har jag bakat en liten fika tills de kommer, ska visa er senare vad det blev.
Vår gårdagens – blir dagens middagstips: Ostfyllda köttbullar.
Detta är minst lika gott som det låter. Och det är en av barnens favorit köttbullar här hemma, serveras med kokt potatis & brunsås. Husmanskost när den är som godast.
Vi är ju en rätt stor familj – så vi brukar göra på 2 kilo ( då gör vi hälften av köttbullarna i ugnen på 225 grader i 10- 15 minuter )
Smidigt att frysa in sedan.
Till köttbullarna behöver du : Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
3 stycken Mozzarellabollar
Till såsen : Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.
Gör så här : Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Godmorgon allihopa 🙂
Om Ni inte har hunnit med att äta frukost än så vill jag tipsa om de här goda sconesen som jag bakade igår till frukosten…
Varma ostsmakande scones. Toppad med goda krispiga pumpakärnor
Ljuvligt goda …
Du behöver till 6 stora muffins :
100 – 150 gram god Fetaost
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölk
( Gott att ha lite färsk timjan i sconesdegen )
Toppa med pumpakärnor.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner den smulade fetaosten.
Sedan lägger du upp degen ( som är ganska kletig ) i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Toppa med pumpakärnor.
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.Servera genast med smör, ost och lite marmelad.
Nu har vi ätit mexikanskt ”snabbmat” i två dagar både gott och enkelt när man har ont om tid 🙂 Igår blev det vanlig tacos( barnen valde mat ) , med massa goda tillbehör som bladsallad, körsbärsomater, majs, lök,
fetaost, oliver, soltorkad tomat, tortillachips, och lite olika kalla såser….
Och sedan blev det kycklingtacos, eller fajitas som det heter egentligen.
För er som undrar vilka kryddor som behövs då man ska laga mexikansk kycklingtacos, Så har vi använt den här färdig mixen som finns att köpta i alla mat affäreer. den ser ut så här. Roligt alternativ till den bara vanliga tacosen- och mycket godare!
Nu blir det faktiskt en liten bloggpaus för min del. Vi kommer att bila så mycket nu under denna semestern, så det känns inte som om jag kommer att hinna med att blogga. Men NI kommer knappt märka att jag är borta alls 😀
för jag har redan förberett och tidsinställt en himlans massa recept till Er. Och hinner jag så kommer jag absolut att titta in här på bloggen och besvara eventuella frågor.
God mat och resor är ju något bland det roligaste jag vet, och jag kommer fota så mycket jag kan av den goda italienska maten – så ni kommer få se massa matbilder så fort jag kommer hem 😀
Eftersom vi reser bort över hela påsken så har vi firat påsken lite i förväg här hemma hos oss,
med massa påskgodis, påskmat och målat massa en himla massa ägg 🙂
Det är ju så roligt med alla dessa traditioner.
Och vad brukar Ni laga för god påskmat? !
Nej, nu är det dags faktiskt att packa ner det sista i resväskorna,
och fixa med det sista här hemma till husvakten/ hundvakten.
Hej vänner,
idag så ska vi mest bara städa, packa och fixa iordning här hemma.
För imorgon flyger vi och ska möta våren i underbara Italien :
Jag har fått bra restips av min duktiga bloggkollega : Anki
Men jag tar även tacksamt emot ännu fler bra tips från Er på vad man inte ska missa då man besöker Sicilien…… vi har varit i Italien -men aldrig varit på Sicilien tidigare 🙂
Igår blev det grillat till middag, det är ju så gott att kunna sitta ute och äta maten nu. 🙂
Men idag blir det nog lite Thaimat ( hämtmat ) , så får vi ska passa på att sitta ute och fika i det fina vårvädret en stund istället.
Har köpt hem så vi ska göra lite god bär / kesella – dessert.
Så gott att sockra med liite florsocker och är ju inte alltför onyttigt iallafall.
Och som sagt alla bra tips om vad vi inte får missa när vi ska till Sicilien uppskattas verkligen!
Vi funderar på att åka till Gotland – passa på att åka när barnen har lite ledigt från skolan , så datum är inte bestämt än.
Och vi har faktiskt aldrig varit på där , så nog är det faktiskt på tiden att vi åker dit nu.
Och eftersom vi satt och planerade denna semestern så passade vi på att kolla fotografierna från förra årets minisemester i Juni.
Då flög vi till Tyskland och besökte två jättetrevliga nöjesparker, med galet mycket karuseller :
Små figurer gick omkring och hälsade på alla 🙂
Och det fanns karuseller för alla åldrar. . .
Jacob Och Thelma åkte nog nästan alla karuseller som fanns.
Och eftersom vi åkte innan sommarlovet startat så var det knappt inget folk där alls :
Och det gjorde inget alls, för det innebar ju inga köer . . . .
Melvin åkte också hur många karuseller som helst 🙂
Nomi var ju så liten förra året , och stod mest och vinkade till alla storasyskon :
( Tänk så fort tiden går . . . . Och framför allt Nomi har ju vuxit så mycket sedan vi var där .
Här har hon ju fortfarande kvar nappen – Och den har hon ju kastat nu ) :-)Melvin och jag åkte en Svamp Bob – karusell :
Jacob tyckte det var jätteroligt att hoppa i den här linan,
han hoppade jättehögt!
Hit skulle vi gärna åka tillbaka till!
Det var en riktigt prisvärd och rolig semester.
Jag tänkte att det kanske är lite trevligt när jag skriver dagens första blogginlägg så här tidigt på morgonkvisten, så att Ni kanske hinner med att läsa ett nytt inlägg lagom till morgonkaffet 😀
Dagens första lilla blogginlägg handlar om den här goda pastagratängen som vi lagade häromdagen.
Och det är även en perfekt maträtt om ni får lite pasta / köttfärssås-rester över :
Du behöver till en ungsfast form ca 5-6 personer :
8 dl kokt pasta
3 dl riven mozzarella
2- 3 dl creme fraiche
10 st Söta körsbärstomater
Köttfärsröran
500 gram köttfärs
1 gullök
smör
1/2 burk krossad tomat
1/2 dl chilisås ( mer eller mindre )
1 pressade vitlök
salt och peppar
( ev lite cayenne peppar, om Ni föredrar lite starkare mat )
Toppa med riven Mozzarella
Gör så här:
Koka pastan.
Skala och hacka löken, bryn den sedan mjuk i smör.
Bryn köttfärsen färdig, och rör ner krossade tomter, och chilisås.
Låt såsen puttra i en tio -tjugo minuter.
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Rör ihop den varma pastan med creme fraichen och blanda med köttfärsröran , bred ut i formen. Fördela körsbärstomaterna och strö sedan rikligt med mozzarella över.
Gratinera tills gratängen har blivit ordentligt tillagad fått en vacker färg.