Hej där, Jag har precis vinkat av Annika som styrde kosan hem till Växjö Och vilken härlig grillkväll vi hade i går! Det var så behagligt varmt, solen lyste från klarblå himmel och det var helt bleke på vattnet. Detta tillsammans med trevligt sällskap och god mat gjorde ju inte saken sämre.
Vi grillade kyckling och goda grönsaker och åt tills magen stod i fyra hörn. Grillat är alltid godast och maten smakar bäst när man kan äta den utomhus. Fler sådana här ljuvliga sommarkvällar ser jag verkligen fram emot. I kväll blir det inte grillat till middag utan det står sushi på menyn… Faktum är att detta inte är något som jag gillat så mycket tidigare men tro´t eller ej- jag har lärt mig att gilla det. Så det ska bli riktigt gott! Men nu ska jag redigera bilder och korrläsa texter, så vi hörs lite senare gott folk. Trevlig Torsdag till er.
Detta kan vara det enklaste och godaste tillbehöret till grillat. Och det är just vad det blir idag, grillat tillsammans med min fina vän Annika. Följer ni mig på Instagram så får ni se där vad det blir för gott. @jennysmatblogg
Det här behöver du till 4 – 6 portioner : 3 röda paprikor ( eller olika blandade färger ) 1 zucchini 2 gula lökar 1 aubergine 3 vitlöksklyftor 1 skvätt olivolja 2 burkar med fylliga krossade tomater 10 körsbärstomater 1/2 tsk socker svart och nymalen peppar
Gör så här Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar. Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 30-45 minuter en halvtimme och mosa lite med hjälp av en träsked.Smaka av med salt och peppar.
Nu när sommaren närmar sig och värmen gör sig påmind då tycker jag det är så gott att äta kall lunch. Och mackor är något som man kan experimentera & variera massor. Bondbrödet från Östras är ett aromfyllt och saftigt bröd med äkta skållning och surdeg. Och med detta sagt så tror jag att jag kommer presentera sommarens godaste lunchmacka för er.
Jag slängde i hop en supergoda räkröra och dekorerade med massa fräscha grönsaker.
Räkröran: 200 gram skalade räkor 150 gram philadelphiaost 4 msk majonäs skalet av en halv citron 1/2 kruka dill salt & peppar + några rivdrag av pepparrot
Gör så här: Rör ihop alla ingredienser utom räkorna i en skål och smaka av röran. Låt räkorna rinna av ordentligt och låt dem gärna torka till det sista på hushållspapper. Grovhacka dem och vänd i dem.
Smöra brödet, och fyll på med de grönsakerna du gillar bäst. Dra på ordentligt med räkröra.
Hoppas ni fått en härlig start på måndagen. Känns som solen kämpar för att kika ut mellan molnen här över Kalmar. Håller tummarna för det.
Det här behöver du till en form cirka 20 * 20 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1 nypa salt 125 gram smör
Fyllning: 3 ägg 2 dl socker 1/2 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker finrivet skal av 2 citroner 1 1/4 dl citronsaft ( cirka 2 citroner) Florsocker till garnering
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienser till degen och platta ut i en form ( cirka 20*20 ) som är klädd med bakpapper. Förgrädda degen i cirka 10 minuter, eller tils den fått lite färg.
Gör under tiden fyllningen : rör ihop ägg & socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker med en handvisp, och vispa även ner citronskal & citronsaft. Vispa till en jämn smet, ta ut den förgräddadepajen och häll över fyllningen över pajskalet. Ställ tillbaka i mitten på ugnen och grädda i cirka 12 minuter eller tills kakan har stannat helt, men fortfarande är lite kladdig.
Låt svalna något innan du skär bitar, pudra över med florsocker.
Här har vi haft Jacob, Klara & Aaron här på middag, och även Klaras gulliga föräldrar. Så vi har gosat med barnbarn och ätit grillat. Hur mysigt som helst. Därför kommer dagens veckomatsedel ut så här sent. Men bättre sent än aldrig 🙂
Det här behöver du: 3-4 kycklingfileer 2 pkt bacon 4 dl creme fraiche 1 dl vispgrädde 3 msk kinesisk soja 1 tsk rödavinbärsgele
Toppa med smulad fetaost, ev. strimlad soltorkad tomat + cashewnötter
Servera med potatispure
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Linda in kycklingfilen i bacon. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn denna runt omkring tills den får en vacker färg. Lägg i en ugnsfast form, vispa ihop crème fraîche, grädde, soja och gelé och häll över formen. Ställ in i ugnen i cirka 30-40 minuter, eller tills kycklingen är färdig. Toppa med fetaost & nötter innan servering.
* * * * * * * * * * *
Coca- cola rutor till kaffet.
Det här behöver du till 30 stora coca cola-bitar : 200 gram smör 5 ägg 4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 1 dl kakao 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 2 dl coca cola ( orginal )
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. ( 175-200 grader beroende på ugn ) Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & coca cola under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något. Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.
Nu är det inte länge kvar tills rabarberna går att skörda. Och då måste ni prova denna goding. Passar finfint till grillad mat.
Det här behöver du : 500 gram rabarber 1 finhackad rödlök 1 röd chili 2 vitlöksklyftor 1/2 – 3/4 dl honung 2 msk vitvinsvinäger 1 tsk salt
Gör så här: Tvätta och ev. skala rabarberna, finhacka löken , Skala och finhacka vitlöken. Tvätta och kärna ur chilin. Vill ni ha mer hetta av chilin så spara mycket fröväggarna – det är där som det mesta av hettan sitter. Lägg alltsammans i en gryta, och mät upp honungen , vinägern och saltet och rör ner. Låt det sedan sjuda på svag värme i 30 minuter- är syran mer sur än du önskar smaka av med mera honung.
Vi sladdade in här på campingen igår kväll, en kvart innan receptionen skulle stänga. Lite spänning behövs ju ändå i livet. Att bara hitta rätt plats, parkera och göra sig hemmastadda tar ändå ett par timmar. För att inte prata om grillen, tror vi intog middagen så där framemot klockan tio i gårkväll. Men det är ju lite så här det ska vara på en campingsemester, ingen stress liksom.
Sen satt vi uppe sent och spelade kort och åt chips, ostbågar och godis tills magarna inte orkade mer. Tog en lång sovmorgon idag, töserna spang iväg och köpte nybakade frallor på morgonen. Vi dukade upp med massa gott och satt länge och åt. Sedan promenerade vi ner till stranden. Sååå fint här i Åhus. Hittade en äventyrsbanan som barnen gärna ville prova, så där är de just nu… Och huxflux så hann mamman jobba lite grann.
Men nu kom töserna hem, nu ska vi iväg och hyra trampcyklar. Hoppas ni har en härlig och ledig Torsdag
Godmorgon Onsdag, Har precis ätit frulle och betat av mailen, ska hoppa ur pyjamasen och ta med Charlie på morgonrundan. Hon är precis som jag ingen morgonhund, helst vill hon inte ut och gå innan klockan tio. Sådan matte sådan hund, istället blir det långa promenader när vi väl kommer ut.
Älskar att vara ute och gå i naturen just nu, det är blommor, och grönt & knoppar överallt.
I dag bär det av en sväng mot Kristianstad, ni kommer som vanligt kunna följa med på min resa där.
I dag är det ju ingen vanlig dag, nej idag är det ju chokladbollens dag. Hurra hurra hurra
Varför inte fira med en härlig chokladbollstårta. Fina bilden kommer från min bok. Fotograf: Ulrika Pousette @ullpo
Det här behöver du: 200 gram rumsvarmt smör 8 dl havregryn 3 dl florsocker 1 nypa salt 2 msk kallt kaffe 2 1/2 msk kakao 1/2 dl oboy 50 gram smält mjölkchoklad
Topping kokosflingor Nutella
Gör så här: Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet, rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme. Rulla mini chokladbollar av lite av degen. Forma sedan tårtan och ställ på ett fat. Täck tårtans kanter med kokosflingor, stapla chokladbollarna i mitten av tårtan och spritsa nutella runnit om.
Klar att servera
Hemgjorda Delicatobollar
Det här behöver du till 30 havrebollar 200 gram rumsvarmt smör 8 dl havregryn 3 dl florsocker 1 nypa salt 2 msk kallt kaffe 2 1/2 msk kakao 1/2 dl oboy 50 gram smält mjölkchoklad
Garnering: 150 gram mjölkchoklad Kokosflingor eller pärlsocker
Gör så här: Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet, rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast. Förvaras svalt delicatobollarna svalt.
. Chokladbollar med centergömma
Det här behöver du till 20-25 chokladbollar 200 gram smör 7-8 dl havregryn 3 dl florsocker 1 nypa salt 2 msk kallt kaffe ( eller kall mjölk) 2 1/2 msk kakao 1/2 dl oboy
20-25 stycken center/plopp
Garnering: kokosflingor
Gör så här: Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet, rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen vispa till en slät smet och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan chokladbollar och tryck ut en grop i mitten för ploppen och rulla ihop till bollar. Rulla dem sedan i kokosflingor och ställ svalt till servering. .
O´boybollar
Det här behöver du : 150 gram smör 2 dl strösocker 10-12 msk med oboy 6 dl havregryn 1 dl mjölk
Gör så här:
Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp. Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar. Rulla i kokos och sen är det klart.
Ännu en fantastisk helg har gått, eller rusat förbi som vanligt… Vi besökte Steam Hotell i Fredags, och checkade in oss på Stufvenäs på Lördagen. Just nu har jag ett fantastiskt samarbete med just de sistnämnda, så in och tävla om en vistelse / Spapaket på min Instagram nu. Tävlingen pågår till och med fredag.
De har byggt ut sin spaavdelning, och den är inte att leka med. Så vackert.
Jag hade gärna velat vara ute och fixa i trädgården i dag i det vackra vädret. Men icke sa Nicke, idag blir det att välja i sig kaffe och beta av mailkorgen som är helt eftersatt. Sedan blir det storhandling och laga mat då min barnvecka kickar igång i dag. Mys ska det bli.