VECKOMATSEDEL


Tjingeling

här kikar jag förbi med en liten veckomatsedel. Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag  Vegetarisk kålsoppa
Tisdag Fiskgratäng toppad med räkor
Onsdag Pasta- & salamipanna
Torsdag Kycklinggratäng med västerbottenost
Fredag Pannbiffar med extra allt

img_5650

Det här behöver du till 5-6 personer :
Smör att steka i
1 kilo blandfärs
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar

Potatismos:
mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar

Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör så här  :

Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna under tiden du gör såsen )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar, fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ). Låt småsjuda.
Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

Klart att serveras.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Äppelpaj med krispig topping

IMG_1077

Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

6
1 kommentar

VALBORGSMÄSSOAFTON

Bilden är sen kidsen var små ❤️

Hej där.
Hur har ni det, en fredag som denna. Det är står valborgsmässoafton i kalendern, men det känns inte så. På grund av restriktionerna så bjuder vi inte hem några och som bekant blir det ingen eld….. Hade sett fram emot att få gå till en brasa i år…. Men vi får hålla ut och hålla avstånd.

Nomi och jag ska packa ut oss i husbilen efter skolan och dra i väg på upptäcktsfärd neråt landet på ett fotojobb. Så det blir mysigt ändå, vi ska laga tacos och äta snacks.
Håll utkik på Instagram så får ni se vart vi hamnar.

Kram

25
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

HALLON- & VANILJRUTOR


Här kommer en av de godaste kakorna jag vet. Och så smidigt när man kan baka dem i långpanna.

Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 1/2 dl Vanilj kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

3 pkt med färska hallon

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner hallon i smeten,

strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor. Blir helt galet saftig och med krispig toppen.
❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och mitt lilla tisdagstips kommer här. Missa inte toppen erbjudandet på Jackor & kavajer nu. För just nu är det upp till 30% RABATT.
Klicka här

21
2 kommentarer

GIFFLAR FYLLDA MED SALAMI & BRIE

Finns det något godare än nybakade gifflar, man kan fylla dem med precis vad man vill. Här provade vi med salami & brie, blir makalöst gott.

Det här behöver du till cirka 30 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
1 bit brieost
75-100 gram salami

Garnering :
uppvispat ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål, smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar ungefär. Slice:a den som en pizza i cirka 10 bitar, och varje del fyller du ut med lite brie och en salami- bit och rullar ihop. Du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen. Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg, Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter. eller tills de blivit gyllene.

Klara att serveras.

Mums

6
4 kommentarer

Tisdag den 27:e April

Lugnet har precis lagt sig, jag har mellanlandat i soffan innan jag ska ut och fixa klart i trädgården. Men insåg att jag inte hunnit kika förbi er än idag så tänkte bara säja hej.
Så vad har jag gjort dagen till ära? Jo jag har uträttat massa ärenden : Först handla mat till kommande recept, bara det besöket tog över en timma. Sedan förbi djuraffären och köpa extra näringsrik mat till Ninja, eftersom hon är dräktig. Sedan hem och fota ett samarbete, redigera bilder och skriva utkast.


Barnen ville ha grillat, och jag var inte svår att övertala. Så samtidigt som vi startade upp grillen tyckte jag visst att det var perfekt läge att kicka igång robotgräsklippare, öppna upp poolerna och rengöra och klora….. Så fort man börjar lite grann på ett ställe så fortsätter man på ett annat ? Hahah… eller är det bara jag?
För efter middagen och disken så for jag ut och fortsatte att trimma häcken och klippa ner döda buskar.
Hjälp vad jag är värd en stor skål med chips ikväll framför tv:n… men nu ska jag ut och dra upp robotdammsugaren ur poolen och lägga på skyddstäcket. Hoppas ni haft en härlig dag i solen.

Och på återseende raringar.

23
4 kommentarer

STHLM TUR & RETUR


Swish sa det så var det ny vecka,
Stockholmsvistelsen innehöll både arbete och nöjen. Jag försöker alltid boka in nya ställen när jag är i huvudstaden, de erbjuder fantastiska matupplevelser. Men ibland hamnar man tillbaka på vissa favoriter, såsom Farang – gillar alla smårätter och plock. Men jag provade även Un poco, en Italiensk restaurang, supermysig.

Sen var det supertrevlig att träffa Bonniergänget igen och prata böcker, och det viktigaste av allt såklart nämligen signeringen….
Det är ju några pallar som ni kanske såg på Instagram. Men vi hann på 2 dagar, jag hade hjälp av tre stycken som vek upp, vek igen och packade alla böckerna. Det är ett samspel, men man är sjukt trött efter att ha suttit i 9 timmar och skrivit. Just sayin

Därav min radiotystnad, men nu är jag tillbaka igen. Barnen har precis landat innanför dörren och jag vi ska äta middag innan det är dags att skjutsa till fotbollen.

Kram och på återseende,

27
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Då startar vi igång dagens blogg med en veckomatsedel.

Hoppas ni hittar massa gott ni gillar.

Måndag Avokadopasta med soltorkade tomater
Tisdag Laxtacos med mango & koriander 
Onsdag Carbonara med rökt skinka 
Torsdag Gratinerad falukorv med pizzatäcke
Fredag ; Kycklingfile med gratinerade grönsaker

Detta behöver du:
2 1/2 dl creme fracihe
2  1/2 dl riven ost
salt & peppar
200 gram broccoli
1 röd paprika
2 dl valfria kokta grönsaker

Serveras med stekt kycklingfile, kryddad med sesam & wasabikrydda.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop crème fraîche med ost + salt & peppar.
Vänd ner grönsakerna och blanda om. Lägg allt i en ugnssäker form och ställ in i mitten och gratinera i cirka en kvart eller tills gratängen får en vacker färg.

* * * * * * * * * * * * * * * *  *

Och så något gott till kaffet: Oreobollar ( Godare än chokladbollar )

IMG_1143 (2)IMG_1148 (1)

Det här behöver du:
154 gram oreokex ( 1 förpackning )
100 gram färskost

Garnering :
200 gram vit choklad
Polkagriskross

Gör så här: 

Mixa kexen till smulor. Antingen med en mixer eller genom att lägga kakorna i en påse och gå loss med en brökavel.
Rör ihop smulorna med knappt 100 gram och forma 10-12 bollar av smeten. ( Det är kladdigt och ska va kladdigt )
Ställ i frys i 20 minuter.  Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
Ta ut kulorna och doppa dem i choklad, låt dem rinna av innan du lägger tillbaka dem på bakplåtspappret. Strö över lite krossade polkagrisar och låt svalna.

( Funkar utmärkt att frysa)

 

1
Kommentera

PACKNING PÅGÅR

Har suttit i lite telefonintervjuer i dag, i och med att det är boksläpp på måndag.
hade även fått lite förfrågningar på mailen som jag ska beta av innan jag släcker ner datorn för dagen.
Blir tidigt ikväll, då jag ska vara på flyget klockan 05 i morgonbitti.
Jippi …. jag som älskar att stigaupp tidigt 😉 Eller inte.


Behövde något nytt att ha på mig, och sprang på denna kavajen på HM efter lunchen.

Köpte ett par matchade t-shirts också.
Men såg nu att det skulle bli kallt och eventuellt snö i huvudstaden de närmaste dagarna. Typiskt, jag som såg framför mig hur jag skulle få njuta av vackert väder och en promenad genom körsbärsträden. De verkar ju blomma för fullt nu om man ska tro på det man ser på Instagram 😉


29
Kommentera

KLADDKAKA MED RABARBER

Men hej på er,
Hoppas ni har en härlig tisdag där ute och att solen lyser på er.

Blev sååå sjukt sugen på rabarber här, rotade fram några stjälkar från frysen. Så nu ska denna gamla godingen tillagas.

.

Det här behöver du:
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 stjälkar rabarber + 2 msk strösocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm.
Skär de rabarberna tunt i lagom storlek så du kan fördela ut dem i formen. Men innan du lägger dit dem strö över lite socker.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp.
Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.
.
16
2 kommentarer

VART DRÖMMER NI OM ATT ÅKA ?


Hej raringar,
Hoppas ni fått en härlig start på veckan. Solen skiner så det piggar ju upp om inte annat. Som vanligt går tiden alldeles för snabbt, så ikväll börjar pappaveckan, och min ”jobb-vecka” kickar igång. Nog för att jag arbetar alla veckor, men nu påbörjas veckan där jag bokar in de mesta jobben och eventuella jobbresorna. Fast innan dess så ska Nomi och jag ha mamma/dotter-häng på stan, fönstershoppa och fika på någon uteservering. I går satt hon & jag och pratade resor hela kvällen, alla häftiga äventyr vi varit med om…..

Nu är vaccinationerna i full gång och så småningom får vi förhoppningsvis ge oss i världen igen. Och var min bucketlist lång tidigare så är det ingenting mot var den är nu, 1 1/2 år senare….

Vart kommer er resa gå, när allt detta är över?

16
11 kommentarer