Hej

Hej,
kikar in här på bloggen en liten kort stund, innan jag och Thelma ska iväg på valpkursen med liten Molly.

Dessa vackra blommor står just nu och pryder mitt köksbord.
Säg är de inte bara så himla fina?
 

Och efter valpkursen så står det fika på schemat 😀
för sonen har prao:at nu i två dagar på ett bageri!

Så han hade med sig massa goda kondiskakor hem …. 

Så även dessa står nu och pryder köksbordet,
får väl se om det finns några kakor kvar tills jag kommer hem.

Trevlig Kväll !

0
Kommentera

Semesterplaner

Vi funderar på att åka till Gotland – passa på att åka när barnen har lite ledigt från skolan , så datum är inte bestämt än.
Och vi har faktiskt aldrig varit  på där , så nog är  det faktiskt på tiden att vi åker dit nu.

Och eftersom vi satt och planerade denna semestern så passade vi på att kolla fotografierna från förra årets minisemester i Juni.
Då flög vi till Tyskland och besökte två jättetrevliga nöjesparker, med galet mycket karuseller :

Små figurer gick omkring och hälsade på alla 🙂

Och det fanns karuseller för alla åldrar. . .

Jacob Och Thelma åkte nog nästan alla karuseller som fanns.
Och eftersom vi åkte innan sommarlovet startat så var det knappt inget folk där alls :

Och det gjorde inget alls, för det innebar ju inga köer  . . . .

Melvin åkte också hur många karuseller som helst 🙂 

Nomi var ju så liten förra året , och stod mest och vinkade till alla storasyskon :

(  Tänk så fort tiden går . . . .  Och framför allt Nomi har ju vuxit så mycket sedan vi var där .
Här har hon ju fortfarande kvar nappen – Och den har hon ju kastat nu )   :-)Melvin och jag åkte en Svamp Bob – karusell  :

Jacob tyckte det var jätteroligt att hoppa i den här linan,
han hoppade jättehögt!

 

Hit skulle vi gärna åka tillbaka till!
Det var en riktigt prisvärd  och rolig semester.

0
Kommentera

Mozzarellatoppad pastagratäng

Godmorgon alla morgonpigga bloggvänner.

Jag tänkte att det kanske är lite trevligt när jag skriver dagens första blogginlägg så här tidigt på morgonkvisten, så att Ni kanske hinner med att läsa ett nytt inlägg lagom till morgonkaffet 😀

Dagens första lilla blogginlägg handlar om den här goda pastagratängen som vi lagade häromdagen.
Och det är även en perfekt maträtt om ni får lite  pasta / köttfärssås-rester över :

Du behöver till en ungsfast form ca 5-6 personer :

8 dl kokt pasta
3 dl riven mozzarella
2- 3 dl creme fraiche
10 st Söta körsbärstomater

Köttfärsröran
500 gram köttfärs
1 gullök
smör
1/2 burk krossad tomat
1/2 dl chilisås ( mer eller mindre )
1 pressade vitlök
salt och peppar
( ev lite cayenne peppar, om Ni föredrar lite starkare mat )

Toppa med riven Mozzarella

Gör så här:

Koka pastan.
Skala och hacka löken, bryn den sedan mjuk i smör.
Bryn köttfärsen färdig, och rör ner krossade tomter, och chilisås.
Låt såsen puttra i en tio -tjugo minuter.
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Rör ihop den varma pastan med creme fraichen och blanda med köttfärsröran , bred ut i formen. Fördela körsbärstomaterna  och strö  sedan rikligt med mozzarella över.
Gratinera tills gratängen har blivit ordentligt tillagad fått en vacker färg.

Servera tillsammans med en god sallad

1
7 kommentarer

Kakor med chokladfyllning

 kaka

Det här behöver du till cirka 20 st:

5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 gram rumstempurerat smör

chokladfyllningen:
80 gram smör
1 msk kakao ( minska på kakao:n om ni vill ha krämen lite ljusare )
3 msk grädde
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl.

Gör så här:
Rör ihop alla torra ingredienser till kakan i en bunke.
Tärna sedan ner smöret , och rör ihop till en deg.
Låt stå kallt i kylskåpet i ca 30 minuter.
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en kastrull,
låt sjuda / koka i 5- 10 minuter tills kolakrämen tjocknat.
Rulla sedan små kulor av den kylskåpskalla degen och lägg i forman ,
gör en urgröpning och fyll upp med chokladkräm.

Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 12- 15 minuter , eller tills de fått en vacker färg.

Nomi hade inte tid att hjälpa till och baka idag ,
hon har bara lekt med Molly hela förmiddagen :

Liten busunge 🙂

I eftermiddag står det Mamma & Thelma-tid på schemat. Vi ska åka in till stan och kika lite i butikerna,
och sedan blir det en  fika på något trevligt café 😀

0
20 kommentarer

Citronbakelser

Hej igen .
Här har Nomi och jag varit och hämtat Melvin från förskolan och handlat.
🙂  Sedan hem och laga middagsmat och nu ska vi alldeles snart iväg och köra Thelma till dansen.

Men innan dess vill jag ge Er ett lättbakat alternativ till helgens fika:
För dessa fluffiga citronbakelser är nästan löjligt lätta att göra 🙂
Och godast att äta varma.

Du behöver till 4 stycken bakelser :

4 smördegsplattor
4- 6 msk Lemoncurd

Garnering : Florsocker

 Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Ta fram en ugnsplåt med bakpapper.
Lägg smördegsplattorna där och klicka ut lemon curd i mitten på dem.
Vik dem snett , så att de blir som små trekanter.  Och med hjälp av en gaffel klämmer du ihop kanterna.

Ställ in dem i mitten på ugnen , och grädda dem i ca 10 minuter ( eller tills de är fluffiga och gyllene bruna )
De kommer då att vara fluffiga och frasiga.

Pudra över florsocker och servera dem varma.

 

Smördegsbakelser går att fylla med princip vad som helst som är gott –
färska bär, sylt , vaniljkräm och choklad 🙂  osv

0
3 kommentarer

Thelmas apelsinmarmelad


Vi hade ju tänkt att köra in till stan igår, men det började regna så då valde vi nybygda Grand Samarkand istället. Där har man alla butiker under ett och samma tak. Perfekt 🙂 Thelma hittade blandannat ett par tuffa örhängen i cool färg som vi köpte.
Och sen fikade vi såklart på det lilla nya fiket

Thelma beställde in den traditionella chokladbollen, och jag gillar ju Budapestbakelse väldigt mycket – så det fick bli en sådan.

Och innan vi åkte till ”Grand Samarkand” så hann vi faktiskt koka apelsinmarmelad också,
den blev riktigt god.

Vi kokade marmeladen med syltsocker.
Och enklare än så kan det nog inte bli.

Vi hade :
1 kilo goda apelsiner.
5 dl vatten
1 kilo syltsocker

Så här gjorde vi :

Vi tvättade apelsinerna noga.
Sedan klyftade vi dem, och efter det så skar vi tunna skivor av alla apelsinerna.
Vi värmde upp en stor kastrull med vatten, och la alla tunna skivor där i.
Det kokade på svag värme i ca 1 timme.
Sedan höjde vi värmen och lät det koka upp med syltsockret  i ca 5- 10 minuter, innan vi tog bort kastrullen.
När marmeladen svalnat något hällde Thelma upp dem i fina burkar, som hon sedan dekorerade med snöre och lite tyg.

Men nu ska jag fixa fram frukosten och väcka alla barnen
vi hörs senare 😀

0
2 kommentarer

Citroncheesecake med hallonsås

Godkväll 🙂

Nu är vi hemma igen , och det har varit jättetrevligt på öland med massa god mat och trevligt sällskap.Min syster &hennes man hade ordnat med en grillbuffe, och det var för oss  årets första grillmat. Såå himla gott!!Både grillad fläskfile, och grillad lax stod på menyn.  Tillsammans med potatisgratäng, råstekt potatis om goda såser.

Sedan hade min duktiga syster stått och bakat en jättegod citroncheesecake som hon bjöd på:

Självklart ordnade jag recepetet till Er

Det här behöver du :

200 gram färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
1 citron
1 / 2 pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
3 msk mjukt smör

Gör så här:

Klä en rund form med avtagbara kanter med med plastfolie, så att plasten hänger över kanterna.Mixa digestivkexen till fina smulor och rör ihop med smöret.Täck botten med smulorna.Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker tillsammans med saften och finrivet skal från 1 citron .Vispa grädden i en tredje skål och vispa den till ett ganska hårt skum, som du sedan vänder ner i äggule- blandningen.Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd sedan ner dem i smeten också.Häll upp smeten i formen och täck med folie och ställ i frysen i ca 5 – 6 timmar.
Ta fram en tjugominuter innan den ska serveras.

Serveringstips : Mixa hallon tillsammans med florscoker och värm på spisen i en kastrull.
Servera cheesecaken tillsammans med den varma hallonsåsen.

Lite fina vårtecken från öland :

Nu ska vi titta på en Disneyfilm här och äta massa godis.

Önskar er en riktigt trevlig lördagskväll! 😀

0
Kommentera

Thelmas ostscones

Thelmas hembakade ostscones , bakade i muffinsform :

Det här behöver du :

75 gram smör
8-9 dl vetemjöl ( ett par dl kan bytas mot grahamsmjöl )
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
1- 2 dl riven ost
1 tsk salt

Olja till pensling av muffinsformen

Gör så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, och rör ner osten.
Tärna sedan ner smöret, och arbeta ihop till en deg , samtidigt som du då och då tillsätter mjölken.
Pensla muffinsformen  ( en sådan muffinsbricka ) eller lägg muffinsformar i brickan , innan du fördelar ut degen i formarna.

Grädda i ca 15 minuter eller tills de har fått en fin färg.

Ska ätas varma med smör, ost och hemlagad marmelad 🙂

0
1 kommentar

Hembakade Bagels

 

Nu har jag har bakat bagel för första gången i mitt liv, men det var absolut inte sista gången. Det var faktiskt både roligt att baka , och väldigt goda sen att äta.

Receptet är Leilas

Detta här behöver du till ca 12 bagels :
( jag bakade dubbelsats och fick ca 20 bagels )

25 g jäst
5  dl ljummet vatten
2  tsk salt
2  msk flytande honung
13 1/2 dl vetemjöl special
Vatten till kokning

Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön
Gör så här :
Sätt ugnen på 175  grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas i bageln.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.

Mot slutet av jästiden så kan du koka upp vatten i en stor kastrull. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.Lyft upp dem och låt den torka på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.

Grädda till sist bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
* När jag gräddade mina bagels fick jag skruva upp till 200 grader efter halva gräddningstiden, för att få fin färg på dem.
 


0
1 kommentar

Nominerad till Izabellas bloggpris

Oj vad glad jag blev när det trillade in ett litet mail från Isabellas redaktion
i mailet stod det att jag hade blivit nominerad till Isabellas Bloggpris.
Isabellas är ett nytt magasin som handlar om det goda vardagslivet – trädgården, inredningen och maten!

   Och nu är jag en av tio stolta nominerade matbloggar , tack tack- snälla Ni.
Här kan ni rösta på mig, och Ni har samtidigt chansen att vinna en prenumeration av tidningen ISABELLAS.

Rösta kan man göra fram till den 23:e Maj.

Och som för att fira detta kommer jag ställa mig och baka min favorit kladdkaka imorgon

Till en form på 26 – 28 cm har jag detta (det är en dubbelsats )  :

Detta behöver du:

ströbröd och smör till smörjning av form

4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
1 center/plopp förpackning

Garnering : 2 dl salta jordnötter +  200 gram mjölkchoklad

vispgrädde till servering

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen   , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan  i mitten på ugnen i ca 30 minuter
( halverar ni receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten )

Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst  2 timmar innan servering.


Och så till sist…. men inte minst viktigt för det. 😀
Ni glömmer väl inte att släcka ljuset !

Lördag den 26 mars kl 20.30-21.30 är det Earth Hour,
som är världens största och kanske viktigaste klimatkampanj med över 4600 städer i 128 länder som deltar.

 


Ingen kan göra allt ,
men alla kan göra något !

0
Kommentera