Snart är denna vecka och slut, och det har varit en riktigt toppenvecka tycker jag!
Och här kommer iallafall, receptet på laxen som jag lovade igår 🙂
Du behöver till 5-6 personer :
Färskpotatis + dill
1 kg färsk lax
150 gram västerbottenost
3/4 dl creme fraiche
grovsalt
Färsk dill
Gör så här :
koka potatisen i saltat vatten med en halv kruka färsk dill.
Ställ ugnen på 200 grader, riv osten och rör i hop med creme fraich, lite salt och 1 / 2 kruka färsk dill.
Toppa den färska laxen med lite salt och oströran,
och ställ in i ugnen i ca 40 minuter ( beror på hur tjock laxen är )
Servera sedan med kokt dill potatis och en god sallad,
och gärna en god romsås ( recept kommer under dagen ) 🙂
Hoppas helgen har varit toppen – och att ni får en ordentligt bra start på veckan. Mitt lilla måndagstips idag blir dessa goda äggsnittar som vi åt till förrätt i helgen. Bra förrätt när man planerar fisk eller skaldjur till varmrätt och sedan tycker jag att de får ett extra plus för att de är lätta att göra 🙂 Me like!!
Detta behöver du till 8 snittar
8 små toast
smör
5 – 6 hårdkokta ägg
några msk majonäs
salt och peppar
Dill
citron
Och röd rom / kaviar
Gör så här:
Smörstek toasten tills de fått en vacker gyllene färg. Finhacka de kokta (kalla äggen ) Och lägg dem i en skål.
rör ner några msk majonäs, och smaka av med lite salt och peppar. Äggrörna kan med fördel förberedas en bra stund innan. Dekorera sedan toasten med äggröra, citronskiva, dillkvist och en klick med röd rom.
6 st äggvitor
4 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
Blå karamellfärg
5 dl vispgrädde
färska blåbär
färska jordgubbar
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat. Vänd ner några droppar blåkaramell färg, vänd den försiktigt så att marängen blir randig. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
Låt svalna helt. Vispa grädden fluffig och vänd även i den ner några droppar karamellfärg, vänd försiktigt så att den blir randig.
Klicka slarvigt ut grädden över marängbotten och garnera med färska bär.
Ett bra alternativ till bröd- om man nu vill utesluta kolhydrater. Ja även lätta att ta med till picknicken.
Du behöver till 6 stycken :
5 ägg
1/2 dl grädde
1 dl god ost
1 pkt bacon
salt och nymalen peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Klipp baconet och bryn detta. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
Vänd ner baconet. Häll upp i muffinsformar ( ställ gärna formarna i ett muffinsjärn -för att de inte ska rinna ut )
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter ca. Eller tills de har fått fin färg.
För er som inte äter LCHF , eller GI kost så är dessa frukostscones grymt goda:
Du behöver :
1 pkt bacon ( ca 140 gram )
1/2 finhackad gul lök
2 1/2- 3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 gram smör
3 dl riven god ost
1 dl mjölk
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Bryn det tärnade/strimlade baconet, när baconet är nästan färdigt häll i den finhackade löken och låt detta bryna tillsammans tills löken har mjuknat upp.
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner mjölken samtidigt som degen arbetas.
Tillsätt sedan löken och baconet – och tillsist rör ner den goda osten.
Rör om tills allt har blandat sig.
Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.
Vill Ni hitta fler LCHF recepet så sök i sökrutan.
1 kilo köttfärs
olivolja 1 finhackad gullök 2 röda finhackade chilifrukter 2 finhackade vitlökar 2 burkar krossade tomater 2 msk Oxfond 1 skvätt chilisås / eller om man vill ha mildare smak ketchup salt & peppar
Har man hemma så är det även gott att ha i : Rivna morötter och fina små champinjoner
Gör så här:
Värm upp olivolja i en stekpanna, och rör ner den hackade chilin, löken och vitlöken i pannan. Bryn lite glansig och rör sedan ner köttfärsen. Bryn tills färsen är genomstekt. Rör ner tomatkross, fond, chilisås och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda under tiden som du kokar pastan.
Serveras med en rejäl klick creme fraiche och en timjankvist
Kikar förbi en liten stund för att önska er en riktigt trevlig och framförallt en riktigt solig valborgsmässoafton !
Här blir det såklart grillat idag, säkert som hos många andra 🙂 Eller vad står på eran Valborgsmeny ?
Och den planerade efterrätten blir den här :
Dessa små goda portionscheesecakes tycker jag verkligen är perfekta –
man slipper att tina upp hela cheesecaken varje gång man vill ha en liten bit. Man tar bara fram så många som går åt 🙂
Men nu är det dags att göra frukost,
vi tänkte baka lite ostscones, det är ju bara så himla gott.
Ja, mycket god Italiensk mat blev det.
Dock hade jag inte med mig kameran överallt, så hann ju inte få fina bilder på all mat 🙂
Som tillexempel den riktigt goda stenugnsbakde pizzan som vi åt innan vi åkte hem, tyvärr hade jag inte med mig kameran till restaurangen. Men den var riktigt RIKTIGT god, en perfekt pizza , lagom botten och perfekt med ost.
Här kommer iallafall ett litet urval avde andra goda maträtterna :
Men det som vi faktiskt åt mest av det var den ljuvligt goda glassen.
Den italienska glassen kan mycket väl vara den godaste glassen i världen 😀
Mycket glass blev det . . . .
Smultronglassen var såå god! 🙂
Detta var en av favoriterna
Och denna
Barnens favorit glass , en turkos glass
Ja, glassen var helt fantastiskt god 🙂
Inte heller här så lyckades jag fota all glass , men ganska många av dem hamnade på bild
Hej och så roligt att läsa ikapp alla fina kommentarer,
tyvärr så fanns det inte tid att sitta framför någon dator på semestern.
Hemresan gick bra, förutom en timmes försening vid start.
Så när vi landat så körde vi och hämtade hem lilla Molly från
världens bästa hundvakt 🙂
Jag har nu även försökt besvara frågorna som ni haft bland kommentarerna.
Har jag missat någon så fråga gärna igen 🙂
Annars så har vår resa har verkligen varit jättebra, Sicilien var bara så helt otroligt vackert, precis som jag hade förväntat mig.
Och jag vill särskilt tacka Christina för tipset om att åka till Cefalú,
denna charmiga medeltidsinspirerade staden var ett av våra bästa stopp på hela resan.
Nu ska vi ut och promenera en långrunda med Molly.
Så Vi hörs snart igen….
Jag har ju massa fler fina bilder att visa er av vackra Sicilien 😀
Smält chokladen över vattenbad tillsammans med honungen.
Låt svalna. Under tiden vispar du grädde fluffig. Ta fram en annan skål och vispa de 2 äggen fluffigt. Lite i taget så rör du ihop chokladen med äggen , rör hela tiden så att du blandar om till en chokladsmet. Nu så tar du lite grädde i taget och väder ner , vänd så lite som möjligt – men endå så det blandar sig.
finhacka ner en toblerone ner i moussen och blanda i hop
Och sedan häller du upp i fina portionsskålar och låter stå kallt i kylskåp i minst 2 timmar.
Jag fick ett smaksatt salt av min syster för ett tag sedan som hon varmt rekommenderade.
och nu var det dags att testa detta, till denna picknickbog-steken.
Och för att få den godaste steken, sänk temperaturen på ugnen och låt steken stå längre i ugnen.
Det gjorde vi när vi lagade denna goda Picknickbogen
Lägg picknickbogen i marinad kvällen innan
Marinad :
1 dl soya
1 dl olivolja
Salt ( jag valde smaksatt salt med karl-Johans svamp – smak )
4 sorters peppar- ganska mycket.
Rör ihop samtliga ingredienser till marinaden och häll upp i en fryspåse,
lägg ner den putsade picknickbogen där och gnugga in marinaden och ställ sedan i kylskåp över natten.
Ställ ugnen på 100-120 grader, och lägg upp bogen med marinad i en ugnssäker form.
Sätt i en termometer i köttet och ställ in i ugnen.
När köttet närmar sig en temperatur på 80 grader, så är det klart. Cirka fyra timmar senare.
Gör en sky på stekskyn som blir av köttet. Ungefärliga mått
Steksky
5 dl vatten
1 1/2 dl grädde
en skvätt kalv fond
1 /4 – 1/2 dl soya
Salt (smaksatt med karl- johansvamp)
4 sorters pepparkorn ( malda)
Mjölredning ( 1/2 – 1 dl vatten med 1-2 msk mjöl )
Gör så här:
Häll upp stekskyn i en varm stekpanna, rör ner vatten, grädde,
och soya. Låt sjuda upp. Rör ner kalvfond, salt och peppar och rör sedan ner en mjölredning
Låt detta sjuda upp och små puttra en tjugo minuter innan det är dags att servera.
Servera med kokt potatis och kokta grönsaker,
såå gott!!