Fransk marängtårta

 

Den kan dock spricka lite när man flyttar över den till tårtfatet( som den gjorde här för mig 😉 ) – men lyft försiktigt och sedan går det att täcka med lite fluffig grädde.

Luftig , krispig och seg marängtårta! 🙂

Detta behöver du :

7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
färska blåbär
färska hallon
jordgubbar
näve bigarråer

( Jag hade blåbär och bigarråer, men till helgen ska jag se om jag kan få tag i lite färska jordgubbar och hallon också )

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
Låt svalna helt. 
 Vispa grädden fluffig och skeda den sedan över marängen.

Strö över färska bär. Servera genast! 

Ett tips är göra marängen redan kvällen innan, så är den väldigt enkel att fixa iordning precis innan fikat. Då behöver du bara garnera den med bär och grädde precis innan du serverar.

0
1 kommentar

Regn, regn och åter regn . . .

Idag har det mest regnat hela dagen, men jag tycker att det är faktiskt att det är ganska mysigt. Vi var ute några timmar i förmiddags, men nu i eftermiddag har vi fortsatt med födelsedagsbakandet. 🙂 Och medan regnet öste ner utanför fönstret, och vi bakade twixkakor- så lyste det så fint om dessa lyktor på köksön.

Dessa är de senaste inhandlade lyktorna till köket

0
Kommentera

Syltkakor

Snart är helgen här, bara ett par ynka timmar kvar 😉 … härligt!!
Fredagens lilla kaktips blir dessa snabba och enkla syltkakor.
Stort plus är att den innehåller ingredienserna som man nästan alltid har hemma 🙂

 

Detta behöver du :

200 gram mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått bakpulver
5 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning :
Fast sylt ( jag valde hallon & blåbär)

 

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa / Mixa ihop smör och socker. Rör ner äggulan.
Blanda ihop torra ingredienser och rör ner i smörsmeten.
Arbeta ihop till en deg och dela sedan i två delar. Och rulla bägge delarna till två rullar.
Skär sedan lagom stora bitar och rulla till bollar, lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper, tryck med tummen på varje boll så att det blir en fördjupning. Fyll upp fördjupningen med sylt.

Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8- 12 minuter ( beroende på hur stora kakorna är )

 

Smaklig fika 🙂

0
Kommentera

Marängtårta med choklad

Här kommer nu det efterfrågade receptet på marängtårtan med choklad, mousse och färska bär.

Det här behöver du :

6 st äggvitor
4 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
100 gram fin mörkchoklad

Chokladmousse
5 dl vispgrädde
färska blåbär
färska jordgubbar

Gör så här
Gör choklademoussen först.
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna något. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen, vänd den försiktigt så att marängen blir randig. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt.
klicka ut chokladmoussen över tårtbotten, och vispa grädden fluffig.
Klicka slarvigt ut grädden över marängbotten och garnera med färska bär.

Servera genast ! Smaklig fika

 

0
5 kommentarer

Snickersrutor

snickers
Detta behöver du :
1 burk jordnötssmör ( 225 gram )
1 dl socker
2 dl sirap
1 dl kokos
10 dl cornflakes
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Värm en kastrull med socker och sirap.  ( det ska inte koka ! )
Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och sist cornflakes.
Rör ihop ordentligt och platta ut smeten i en form ( ca 20 * 30 cm )
Ställ in i kylskåpet , medan du smälter chokladen över ett vattenbad.
Bred sedan chokladen över smeten.
Och låt den stå kallt en timme innan du skär upp den i lagom stora bitar

0
7 kommentarer

God lax i ugn


Snart är denna vecka och slut, och det har varit en riktigt toppenvecka tycker jag!

Och här kommer iallafall, receptet på laxen som jag lovade igår 🙂

Du behöver till 5-6 personer :
Färskpotatis + dill
1 kg färsk lax
150 gram västerbottenost
3/4 dl creme fraiche
grovsalt
Färsk dill

Gör så här :
koka potatisen i saltat vatten med en halv kruka färsk dill.
Ställ ugnen på 200 grader, riv osten och rör i hop med creme fraich, lite salt och 1 / 2 kruka färsk dill.

Toppa den färska laxen med lite salt och oströran,
och ställ in i ugnen i ca 40 minuter ( beror på hur tjock laxen är )

 

Servera sedan med kokt dill potatis och en god sallad,
och gärna en god romsås ( recept kommer under dagen ) 🙂

3
4 kommentarer

Smörstekta äggsnittar

Hoppas helgen har varit toppen – och att ni får en ordentligt bra start på veckan. Mitt lilla måndagstips idag blir dessa goda äggsnittar som vi åt till förrätt i helgen. Bra förrätt när man planerar fisk eller skaldjur till varmrätt och sedan tycker jag att de får ett extra plus för att de är lätta att göra 🙂 Me like!!

 

Detta behöver du till 8 snittar
8 små toast
smör
5 – 6 hårdkokta ägg
några msk majonäs
salt och peppar
Dill
citron
Och röd rom / kaviar

Gör så här:
Smörstek toasten tills de fått en vacker gyllene färg. Finhacka de kokta (kalla äggen ) Och lägg dem i en skål.
rör ner några msk majonäs, och smaka av med lite salt och peppar. Äggrörna kan med fördel förberedas en bra stund innan. Dekorera sedan toasten med äggröra, citronskiva, dillkvist och en klick med röd rom.

0
Kommentera

Marängtårtor

Det här behöver du :

6 st äggvitor
4 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
Blå karamellfärg
5 dl vispgrädde
färska blåbär
färska jordgubbar

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat. Vänd ner några droppar blåkaramell färg, vänd den försiktigt så att marängen blir randig. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
Låt svalna helt. Vispa grädden fluffig och vänd även i den ner några droppar karamellfärg, vänd försiktigt så att den blir randig.

Klicka slarvigt ut grädden över marängbotten och garnera med färska bär.

Servera genast ! Smaklig fika

0
Kommentera

Äggmuffins – LCHF

Gomorron gomorron

Ett bra alternativ till bröd- om man nu vill utesluta kolhydrater. Ja även lätta att ta med till picknicken.

Du behöver till 6 stycken :
5 ägg
1/2 dl grädde
1 dl god ost
1 pkt bacon
salt och nymalen peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Klipp baconet och bryn detta. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
Vänd ner baconet. Häll upp i muffinsformar ( ställ gärna formarna i ett muffinsjärn -för att de inte ska rinna ut )
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter ca. Eller tills de har fått fin färg.

För er som inte äter LCHF , eller GI kost så är dessa frukostscones grymt goda:
Du behöver :
1 pkt bacon ( ca 140 gram )
1/2 finhackad gul lök
2 1/2- 3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75  gram smör
3 dl riven god ost
1 dl mjölk
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Bryn det tärnade/strimlade  baconet, när baconet är nästan färdigt häll i den finhackade löken och låt detta bryna tillsammans tills löken har mjuknat upp.
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner mjölken samtidigt som degen arbetas.
Tillsätt sedan löken och baconet – och tillsist rör ner den goda osten.
Rör om tills allt har blandat sig.
Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.

Vill Ni hitta fler LCHF recepet så sök i sökrutan.

1
1 kommentar

Chili och köttfärsröra

 

Det här behöver du :

1 kilo köttfärs
olivolja

1 finhackad gullök
2 röda finhackade chilifrukter
2 finhackade vitlökar
2 burkar krossade tomater
2 msk Oxfond
1 skvätt chilisås / eller om man vill ha mildare smak ketchup
salt & peppar

Har man hemma så är det även gott att ha i : Rivna morötter och fina små champinjoner

Gör så här:

Värm upp olivolja i en stekpanna, och rör ner den hackade chilin, löken och vitlöken i pannan.
Bryn lite glansig och rör sedan ner köttfärsen. Bryn tills färsen är genomstekt.
Rör ner tomatkross, fond, chilisås och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda under tiden som du kokar pastan.

Serveras med en rejäl klick creme fraiche och en timjankvist

Serveras genast!

0
Kommentera