Något som är ruskigt gott tycker jag , det är pizzasallad. Och det är verkligen jätteenkelt att göra hemma. ( Och den blir lika god som pizzerians) 🙂
Och Pizzasallad är LCHF- vänligt.
Det här behöver du
1 vitkålshuvud
2- 3 msk olivolja
1 1/2 – 3 msk vitvinsvinäger ( beror på hur syrlig du vill ha den )
1 / 2 tsk salt
3 krm saltpeppar
Gör så här :
Stimla den tvättade vitkålen tunt ( jag brukar använda osthyvlen )
Lägg i en stor skål, och rör ner olja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
Mosa runt rejält i skålen ( då blir den extra mjuk och god )
Låt stå minst en dag innan servering.
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Stek färsen med tacokryddorna.
Rör ihop 1 burk philadelphiaost med en skätt chilisås eller valfri mängd salsasås.
Den andra burken rör du ihop med hackad purjolök och lite salt.
Ta fram en form och varva sedan tortillabröden med färs, philadelphiasås, tomater, och pepparoni.
På översta lagret la jag skivade körsbärstomater, och oströran med creme fraiche och riven ost ( ca 2 dl )
och toppade med ytterligare lite ost och pepparoni.
Gratinera tills tacotårtan fått en fin färg.
Servera med en god sallad!
300 gram färskost te.x Philadelphia
4 äggulor
1 1/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 stycken äggvitor
3 1/2 dl grädde
3- 4 ”dubbel-daim”
1/3 pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
Serveras med jordgubbar och daimkulor
Gör så här :
Smula ner digestiven i formen innan du börjar med smeten.Vill du ha en ”fast ” botten så smält ner lite smör och arbetat ihop med smulorna innan du pressar ut i formen.Finhacka sedan daimen.Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet. Rör till sist ner daimen i ägguleblandningen.Vispa grädden i en skål och vispa den till ett ganska hårt skum, som du sedan vänder ner i daim-smeten.Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tänk på att det är viktigt att använda en ren visp och en ren bunke när du vispar äggvitorna (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner denna i smeten också.
Häll upp smeten i en rund form med avtagbara kanter Jag hade en form på 22 cm , och täck med folie och ställ i frysen i minst 6 timmar.Ta fram en tjugominuter en halvtimma innan den ska serveras.
Sist vi bakade cheesecake gjorde vi hallon och blåbärscheesecake,
och dessa blev Melvin och Jacobs favorit :
Vi lagade en riktigt god söndagsmiddag igår…. Det var alldeles för länge sedan vi åt köttfärslimpa, men nu var det alltså dags igen. En baconinlindad sådan, serverad med klyftpotatis och en gräddsås 🙂 Mums!
Till en köttfärslimpa :
Ca 600 gram blandfärs
1/2 riven gullök
1 /2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk kalvfond ( koncentrerad )
salt och peppar
1 pkt bacon
Gräddsås :
Ev. steksky från köttfärslimpan
1 msk smör
2 dl vatten
2 dl grädde
1/4 dl Kinesisk soya ( inte soya kulör )
1 skvätt koncentrerad kalvfond
salt och peppar
ev redning och några droppar soya kulör
Serveras med klyftpotatis , och kokt broccoli
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg i ströbrödet i grädden, låt detta dra sig en stund. Rör ihop alla andra ingredienser till köttfärslimpan under tiden,
och till sist vänder du ner grädd- / ströbrödsblandningen. Rör ihop allt.
Forma sedan en limpa av färsen och linda in bacon runt om.
Klyfta potatis och ringla över olivolja och salt över ( jag tog en annan form till detta. ) Men la det i samma precis innan servering.
Ställ in i ugnen ( ca 40 – 60 minuter. Det berro på hur tjock limpan är )
Får du lite steksky av limpan så spara det till såsen, värm upp en stekpanna med smör.
Låt smöret börja bubbla lite och bli gyllene innan du under vispning mäter upp sky, vatten, grädde, fond, soya.
Smaka av med salt och peppar. Ev. redningen och soya kulör. Låt småputtra 10 minuter innan servering.
** Antingen kan du reda såsen med maizenaredning- men jag brukar ha mjölredning.
Ca 1/4 dl vatten uppvispat med 1- 2 msk mjöl.
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Kavla smördegsplattorna något. På ena sidan brer du ut en klick med nutella. Vik ihop till ett paket, pressa ihop kanterna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg , och strö över flagad mandel. Ställ in i mitten av ugnen och grädda dem i ca 10 minuter ( eller tills de blivit frasigt gyllenebruna)
Innan servering , pudra över florsocker
För att söka bland alla olika mat- och bakrecept så klickar ni på kategorier som ni hittar under texten Damernas högst upp på sidan.
Vädret idag bjuder inte heller på alltför mycket sol – så städning pågår här hemma. Men jag tog en liten kaffepaus nu framför datorn 🙂
Ett par detaljbilder från vårat nästan helt nystädat hus … här på lampa och målade vägg
Och det är jätteroligt av så många av er testar recepten på här på bloggen, och ännu bättre skulle det vara om ni kommentar under de recept ni har testat. ( Och inte bara för att jag tycker att det är roligt med kommentarer 😉 ) Utan för att det ska bli lättare att hitta de bästa recepten.Skriv om det är något som är bra eller dåligt, om det är något i receptet som kan ersättas med andra ingredienser… osv. Bra för de andra som eventuellt ska testa maträtterna / bakverken 🙂
6 stycken smördegsfyrkanter ( Jag hade frysta )
Blåbärssylt
ca 1 dl tjock vaniljkräm / Marsankräm
1 vispat ägg
socker
Garnering : Florsocker
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg smördegsplattorna på en bakplåt på ena sidan lägger du ett lager med marsan och toppar med blåbärssylt.
Vik ihop till ett paket, och tryck ihop kanterna runt om med en gaffel, tryck ganska hårt så att det inte släpper.
Skär en tre fyra skåror i bakelsen med en vass kniv.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med strösocker på bakelserna.
Ställ i n i ugnen tills de har blivit gyllene bruna ( 10 – 15 minuter )
Låt svalna något innan servering. Pudra dem med florscoker innan de dukas fram.
Serveras med finmixade hallon. ev. lite vispad grädde
Gör så här :
Smält chokladen över ett vattenbad.
Medan chokladen svalnar lite så ska du vispa grädden riktigt fluffig.
Blanda ner äggulorna. Och vänd sist ner chokladen , lite i taget.
Ställ kallt en timme innan servering.
Serveras med hallonmix.
Rårörda lingon ( väldigt enkelt ) ! Du behöver :
2 1/2 dl rensade lingon
1 dl strösocker
Gör så här :
Rör samman ingredienserna tills sockret löst sig/ smält ordentligt.
Vitchoklad mousse Det här behöver du till 6 portioner : 150 gram vitchoklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl Kesella kvarg
Gör så här :
Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad.
Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa upp ägg i en annan skål och rör ner chokladen under kraftig omrörning.
Rör sedan ner kesellan och allra sist grädden. Fyll upp i fina portionsskålar / glas.
Och ställ in i kylskåp i minst 1 timme innan servering.
Frasiga våfflor kan man servera både som mellanmål , lunch eller fika.
Och jag har fått många kommentarer, frågor och mail angående just mitt våffelrecept 🙂
Jag brukar göra en ganska stor smet, eftersom vi är så många här hemma.
Så Ni kan om ni vill halvera ingredienserna :
Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.
Sedan tror jag att hemligheten är att använda MYCKET smör när man gräddar våfflorna.
Och låta våfflorna gräddas ganska länge. Då blir de riktigt frasiga och goda 🙂
Här våfflor med sylt, grädde , kola sås och riven choklad