Vädret idag bjuder inte heller på alltför mycket sol – så städning pågår här hemma. Men jag tog en liten kaffepaus nu framför datorn 🙂
Ett par detaljbilder från vårat nästan helt nystädat hus … här på lampa och målade vägg
Och det är jätteroligt av så många av er testar recepten på här på bloggen, och ännu bättre skulle det vara om ni kommentar under de recept ni har testat. ( Och inte bara för att jag tycker att det är roligt med kommentarer 😉 ) Utan för att det ska bli lättare att hitta de bästa recepten.Skriv om det är något som är bra eller dåligt, om det är något i receptet som kan ersättas med andra ingredienser… osv. Bra för de andra som eventuellt ska testa maträtterna / bakverken 🙂
6 stycken smördegsfyrkanter ( Jag hade frysta )
Blåbärssylt
ca 1 dl tjock vaniljkräm / Marsankräm
1 vispat ägg
socker
Garnering : Florsocker
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg smördegsplattorna på en bakplåt på ena sidan lägger du ett lager med marsan och toppar med blåbärssylt.
Vik ihop till ett paket, och tryck ihop kanterna runt om med en gaffel, tryck ganska hårt så att det inte släpper.
Skär en tre fyra skåror i bakelsen med en vass kniv.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med strösocker på bakelserna.
Ställ i n i ugnen tills de har blivit gyllene bruna ( 10 – 15 minuter )
Låt svalna något innan servering. Pudra dem med florscoker innan de dukas fram.
Serveras med finmixade hallon. ev. lite vispad grädde
Gör så här :
Smält chokladen över ett vattenbad.
Medan chokladen svalnar lite så ska du vispa grädden riktigt fluffig.
Blanda ner äggulorna. Och vänd sist ner chokladen , lite i taget.
Ställ kallt en timme innan servering.
Serveras med hallonmix.
Rårörda lingon ( väldigt enkelt ) ! Du behöver :
2 1/2 dl rensade lingon
1 dl strösocker
Gör så här :
Rör samman ingredienserna tills sockret löst sig/ smält ordentligt.
Vitchoklad mousse Det här behöver du till 6 portioner : 150 gram vitchoklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl Kesella kvarg
Gör så här :
Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad.
Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa upp ägg i en annan skål och rör ner chokladen under kraftig omrörning.
Rör sedan ner kesellan och allra sist grädden. Fyll upp i fina portionsskålar / glas.
Och ställ in i kylskåp i minst 1 timme innan servering.
Frasiga våfflor kan man servera både som mellanmål , lunch eller fika.
Och jag har fått många kommentarer, frågor och mail angående just mitt våffelrecept 🙂
Jag brukar göra en ganska stor smet, eftersom vi är så många här hemma.
Så Ni kan om ni vill halvera ingredienserna :
Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.
Sedan tror jag att hemligheten är att använda MYCKET smör när man gräddar våfflorna.
Och låta våfflorna gräddas ganska länge. Då blir de riktigt frasiga och goda 🙂
Här våfflor med sylt, grädde , kola sås och riven choklad
Maränger är både gott och enkelt att göra. Här har vi gjort stora sega och rosa maränger.
Receptet hittar du nedan
Maränger är busenkelt att göra, men det finns lite viktiga saker att tänka på.
Skåla och visp måste vara rena och torra. Och ingen äggula får komma med i vitorna – får då går det inte att vispa den så hård som den ska vara.
Gör så här :
Ställ ugnen på 130 grader
Separera äggvitorna och lägg dessa i en bunke, häll upp socker och den pressade citronsaften.
Vispa länge – du ska vispa äggsmeten så hård att det ska gå och hålla bunken upp och ner utan att den rör sig.
Då kan du droppa i karamellfärgen. Men vänd bara i färgen färsiktigt – då blir det en starkare kontrast på vitt och rosa
Klicka ut lagom stora maränger på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Eller spritsa om du vill ha dem jämna.
Ställ in i mitten av ugnen. och grädda dem i ca 40 – 60 minuter ( det beror ju på hur stora maränger ni har gjort. ) Ibland kan de behöva ytterligare lite tid om man gör större maränger. De ska vara lite sega i mitten – det är godast
Jag har ju även tidigare gjort de blåa, så här blev de
Vi testade oss fram till en ny och riktigt god marinad,
på blandannat chili- och citron :
Marinad 1 1/2 dl god olivolja
1/2 – 1 citronsaft ( samt rivet skal- bara det gula )
1 finhackad chili ( ev. 2 om den inte är så stark )
1/2- 1 kruka finhackad koriander
Salt och peppar
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredinser, och fyll upp dem i en fryspåse.
lägg ner kycklingen i blandningen och rör om så att det blandar sig ordentligt.
Ska gärna stå i kylskåp 8 timmar innan den ska tillagas.
Till middag i går så hade finaste lillasyster ställt sig och lagat lufsa,
och inte vilken lufsa som helst utan efter tant Sveas recept.
Det var bara så himla gott!! 🙂
Gör så Här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ställ in det tärnade fläsket i en form ugnen tills det fått färg.
Ta upp fläsktärningarna och lägg på att hushållspapper.
Skala och Riv potatisen väldigt tunt ( finaste sidan på rivjärnet ) Gärna i en matberedare.
Vispa ihop mjölet med lite mjölk och ägget , rör sedan ner detta i potatisen med resten av mjölken, och sirapen.
Lite salt och peppar i. Tänk på att fläsket är ganska salt.
Potatissmeten ska vara ganska krämig.
Häll upp smeten i långpannan och strö över fläsket,
grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter , eller tills lufsan fått en fin gyllenefärg.
Skär upp lufsan i fyrkanter och servera med lingon
Istället för chokladig kladdkaka så blev det en kladdig chokladkaka, same same but diffrent. Jag valde att ha en mörk kvalitetschoklad istället för mjölkchoklad som jag annars gärna bakar med- och då menar jag absolut inte blockchoklad. Brukar ni köpa hem blockchoklad tycker jag att ni kan skippa det i fortsättningen. Det är ju inte ens gott 😉 … utan välj en god choklad istället – både mjölk- och riktig mörkchoklad är så mycket smarrigare att baka med.
Kladdig mäktig och fantastiskt god chokladkaka med färska hallon- mums.
Det här behöver du för att baka kladdkaka:
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1 /2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
200 gram choklad mörk- eller ljus efter eget tycke
Gör din kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och chokladen över vattenbad tillsammans, låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 – 25 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat – cirka 4 timmar.
Servera med grädde eller glass.
* * * * * * * * * *
Och många av er har mailat och undrat om utskriften och nu har de duktiga och braiga teknikerna löst detta! Kanon va! 😀
Så nu går ni in på det receptet ni vill skriva ut och skriver ut via webläsarens meny- och snaaaart kommer även en knapp bara för detta. Men jag ville bara meddela att det fungerar att skriva ut redan nu
God eftermiddag alla vänner !
Hoppas din Torsdag har varit bra så här långt Här har inskolningen gått hur-bra-som-helst. Känns så himla bra! 🙂 Och sedan har vi bakat det allra sista nu till till kalaset. Roligt att Ni gillade twixkake-receptet, sen är ju just de kakorna riktigt goda också . ( Och de går utmärkt att frysa, om jag inte sagt det tidigare )
Idag provsmakade vi lite nyhter från Actimel också. Själv är jag inte så mycket för drickyougurt men Melvin tyckte att hallonsmaken var den godaste….
Det trillade ner ett jättegulligt paket i brevlådan också… Med en mössa och ett par supersöta (handstickade ? ) handskar !! 🙂 Ja, det är alltid roligt med paket… Så jag tackar och bugar.
Tänkte blogga om ett litet middagstips med…. Men det kommer dyka upp senare under kvällen.
På återseende 🙂