Hoppas ni haft en kanonbra dag.
För vilket fantastiskt väder det har varit, vi har varit ute heeela dagen. Helt underbart med denna sommarvärme.
Lunchen åt vi ute och så även middagen – och maten ikväll fick barnen välja, och inte så otippat blev det tacos!
Köttfärs med tacokryddor + en burk med fyllig tomatkross. Massa grönsaker, rödlök & god dip
och en massa jalapenjos.
Och nu tänkte jag stänga ner datorn för dagen.
Önskar er alla en fortsatt fin söndagskväll 🙂
Personligen så tycker jag ju att paj-degen är det godaste 🙂 Så jag gör 1 1/2 sats med pajdeg,
Och jag skrev receptet efter detta….
Sen bakar jag helst paj med färska bär, men det är svårt att få tag i fina färska bär så här års.
Så Denna pajen blev på frysta bär.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Strö ut bären i en smord form ( 24 – 26 cm ) och pudra över potatismjöl.
Detta motverkar att bären vätskar sig när den bakas.
Tärna smöret i en bunke, mät upp mjöl och socker och rör ner med smöret.
Arbeta ihop till en smulig deg och Strö sedan ut detta över bären.
Gräddas i ugnen i ca 20-30 min ( beror på ugnen ) Men när pajen fått lite gyllene färg,
då är den färdig.
Garnering : 150- 200 gram choklad med schweizernöt
vispgrädde till servering
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen ( ca 24-26 cm ) , och grädda i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter.
smält choklade över vattenbad , och bred över kladdkakan.
Låt svalna i kylskåp ca 1/2 -1 timme innan servering.
Och här kommer ett recept på pizzabaguetter, som passar perfekt att ha med sig till stranden som ett mellanmål eller fika:
Det här behöver du :
50 gram jäst
75 gram smör / olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl ( alternativt lite olika blandade mjölsorter )
Fyllning :
Extra fyllig tomatpurée
oregano torkad
1 stor ask med mjukost ( skinka och ost)
4 dl riven ost.
1 finhackad röd paprika
Finhackde oliver ( för den som tycker om )
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt.
Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning.
Rör sedan ner nästan allt mjöl och även saltet . Spara lite mjöl till du ska baka ut.
Låt sedan degen jäsa i 30 minuter , under bakhandduk.
Dela i 2 olika delar och kavla ut degarna till 2 rektanglar.
Dela rektangeln i kvadrater ( lagom stora ) , och varje kvadrat brer du ut tomatpureé på och strör över oregano.
Bred sedan ut rikligt med mjukost och strö över ost & paprika samt oliver , innan du rullar ihop dessa kvadrater till små baguetter. Pensla med lite vatten och strö oreganokrydda över brödet.
Låt jäsa ytterligare i 30 – 40 minuter , innan du gräddar dem i 225 grader i mitten på ugnen tills de fått en gyllene färg.
Perfekt att ha som mellanmål , eller när man ska iväg på utflykt.
Eget kryddsmör är både lätt att göra, och mycket godare än det som man kan köpa färdigt i butiken.
Detta kryddsmör passar för LCHF-kost. Sist vi hade grillat så gjorde vi ett riktigt gott kryddsmör med persilja , och citronsmak.
Passar bra till kycklig.
Du behöver
250 gram mjukt smör
1 kruka med persilja
Skal / saft från en citron
Salt
Gör så här :
Ställ fram smöret i god tid , så att det hinner bli mjukt.
Tvätta citronen och riv bort det yttersta gula skalet i en skål.
Pressa ner saften, och rör ner ca en kruka med grovhackad färsk persilja.
Tärna ner smöret, och vispa i hop alltsammans med elvisp, salta under tiden.
Lägg upp på plastfolie / grillfolie, och rulla det sedan till en längd och ställ in i Kylen/ frysen.
Perfekt att ta fram sedan när det är dags att grilla.
Denna kycklingsalladen är perfekt till sommarens buffée bord 🙂
Det som bör förberedas redan kvällen innan är att rensa kycklingen och tärna ner köttet i marinaden.
Jag använde mig av 1 st färdiggrillad kyckling, men det går bra att bryna fileer också 🙂
Marinaden :
1 dl olja från ”soltorkade tomater” ( burken)
Rivet skal av en citron samt saft från 1/2 citron
salt och lite cayenne
Rör ihop och rör ner kycklingtärningarna.
låt stå över natten.
Till salladen hade jag:
salladsmix, gott med ruccola och machésallad
körsbärstomater
Fårost
soltorkade tomater
Klyftade färska fikon
Rödlök
Oliver
Lägg sedan upp salladen på ett stort vackert fat,
och bred ut alltsammans. Vänta med kycklingen tillsist, och ringla även marinaden över salladen.
Kanon till buffeén, och passar bra till en krämig potatissallad 🙂
Gör så här:
Koka upp vatten och socker, citronsaft låt sjuda en minut. Låt svalna Mixa /passera hallonen och vänd ner i sockerlagen. Vispa äggvitan i en bunke ( viktigt att det är en ren bunke) Vispa den riktigt tjock och vänd sedan ner även denna i hallonblandningen.
Rör om och ställ in i en bunke i frysen ( om du inte har glassmaskin)
Rör om då och då.
Denna fläskfilégrytan gör vi ofta här hemma. Enkel, snabb att tillaga – och väldigt god 🙂
En krämig och god fläskfilegryta ca 3-4 personer.
Grytan passar LCHF – äter man strikt så tar man bort soyan och fonden och kryddar med lite cayenne eller sambal oelek
1 större fläskfile
1 gullök
smör
2 burkar med små champinjoner
5 dl grädde
1/2 dl (Kinesisk) soya
1 skvätt med konc. kalvfond
Salt och peppar
Serveras med pasta.
Gör så här:
Putsa fläskfilen och skär i tunna skivor.
Bryn smör i en gjutjärnskastrull, häll i finhackad / riven lök och fräs en liten stund.
Ta upp löken och fräs sedan köttet klart. Häll i löken, grädden , soyan, fonden och salt och peppar.
Låt detta sjuda på svag värme medan du kokar pastan.
Servera med pasta, en god sallad och klipp lite färska örter över.
Något som är ruskigt gott tycker jag , det är pizzasallad. Och det är verkligen jätteenkelt att göra hemma. ( Och den blir lika god som pizzerians) 🙂
Och Pizzasallad är LCHF- vänligt.
Det här behöver du
1 vitkålshuvud
2- 3 msk olivolja
1 1/2 – 3 msk vitvinsvinäger ( beror på hur syrlig du vill ha den )
1 / 2 tsk salt
3 krm saltpeppar
Gör så här :
Stimla den tvättade vitkålen tunt ( jag brukar använda osthyvlen )
Lägg i en stor skål, och rör ner olja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
Mosa runt rejält i skålen ( då blir den extra mjuk och god )
Låt stå minst en dag innan servering.