Kryddsmör med smak av citron och persilja

Eget kryddsmör är både lätt att göra, och mycket godare än det som man kan köpa färdigt i butiken.
Detta kryddsmör passar för LCHF-kost. Sist vi hade grillat så gjorde vi ett riktigt gott kryddsmör med persilja , och citronsmak.

Passar bra till kycklig.

Du behöver
250 gram mjukt smör
1 kruka med persilja
Skal / saft från en citron
Salt

Gör så här :
Ställ fram smöret i god tid , så att det hinner bli mjukt.
Tvätta citronen och riv bort det yttersta gula skalet i en skål.
Pressa ner saften, och rör ner ca en kruka med grovhackad färsk persilja.

Tärna ner smöret, och vispa i hop alltsammans med elvisp, salta under tiden.

Lägg upp på plastfolie / grillfolie, och rulla det sedan till en längd och ställ in i Kylen/ frysen.
Perfekt att ta fram sedan när det är dags att grilla.

0
Kommentera

Kycklingsallad till buffeén

Denna kycklingsalladen är perfekt till sommarens buffée bord 🙂

Det som bör förberedas redan kvällen innan är att rensa kycklingen och tärna ner köttet i marinaden.
Jag använde mig av 1 st färdiggrillad kyckling, men det går bra att bryna fileer också 🙂

Marinaden :
1 dl olja från ”soltorkade tomater” ( burken)
Rivet skal av en citron samt saft från 1/2 citron
salt och lite cayenne

Rör ihop och rör ner kycklingtärningarna.
låt stå över natten.

Till salladen hade jag:
salladsmix, gott med ruccola och machésallad
körsbärstomater
Fårost
soltorkade tomater
Klyftade färska fikon
Rödlök
Oliver

Lägg sedan upp salladen på ett stort vackert fat,
och bred ut alltsammans. Vänta med kycklingen tillsist, och ringla även marinaden över salladen.
Kanon  till buffeén, och passar bra till en krämig potatissallad 🙂

Smaklig Spis 🙂

0
Kommentera

Fylld fläskfile med stora grillade klyftpotatisar

 

Inga konstigheter, utan bara klyftad potatis med olivolja och flingsalt.
Fylld fläskfile med färskost, som jag penslat med sambal oelek.

Och ställ in i ugnen på 180 grader, tills köttet är genomstekt och potatisen är färdig.
Ca 40 – 50 minuter.

Lätt som en plätt.

Ett tips för att fyllningen inte ska rinna ut, är att tandpetare igenom fläskfilen  under tiden den står i ugnen.

Vi serverade med en chilibearneiesås, och en stor grönsallad.

0
Kommentera

Hallonsorbet

Du behöver till 4 -5 portioner : 

3 dl strösocker
1 äggvita
2 1/2 dl vatten
500 gram hallon
2 msk Färskpressad citronsaft

Gör så här:
Koka upp vatten och socker, citronsaft låt sjuda en minut. Låt svalna Mixa /passera hallonen och vänd ner i sockerlagen. Vispa äggvitan i en bunke ( viktigt att det är en ren bunke) Vispa den riktigt tjock och vänd sedan ner även denna i hallonblandningen.
Rör om och ställ in i en bunke i frysen ( om du inte har glassmaskin)
Rör om då och då.

Ska stå i frysen minst 6 timmar innan servering¨

 

0
8 kommentarer

Godaste fläskfilegrytan

Denna fläskfilégrytan gör vi ofta här hemma. Enkel, snabb att tillaga – och väldigt god 🙂

 

En krämig och god fläskfilegryta ca 3-4 personer.
Grytan passar LCHF – äter man strikt så tar man bort soyan och fonden och kryddar med lite cayenne eller sambal oelek

1 större fläskfile
1 gullök
smör
2 burkar med små champinjoner
5 dl grädde
1/2 dl (Kinesisk) soya
1 skvätt med konc. kalvfond
Salt och peppar

Serveras med pasta.

Gör så här:
Putsa fläskfilen och skär i tunna skivor.
Bryn smör i en gjutjärnskastrull, häll i finhackad / riven lök och fräs en liten stund.
Ta upp löken och fräs sedan köttet klart. Häll i löken, grädden , soyan, fonden och salt och peppar.
Låt detta sjuda på svag värme medan du kokar pastan.

Servera med pasta, en god sallad och klipp lite färska örter över.

0
1 kommentar

Pizzasallad LCHF

Något som är ruskigt gott tycker jag , det är pizzasallad. Och det är verkligen jätteenkelt att göra hemma.
( Och den blir lika god som pizzerians) 🙂

Och Pizzasallad är LCHF- vänligt.

Det här behöver du

1 vitkålshuvud
2- 3 msk olivolja
1 1/2 – 3 msk vitvinsvinäger ( beror på hur syrlig du vill ha den )
1 / 2 tsk salt
3 krm saltpeppar

Gör så här :
Stimla den tvättade vitkålen tunt ( jag brukar använda osthyvlen )
Lägg i en stor skål, och rör ner olja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
Mosa runt rejält i skålen ( då blir den extra mjuk och god )
Låt stå minst en dag innan servering.

Smaklig måltid.

1
2 kommentarer

Tacotårta

 


Tacostårtan är omöjlig att få fina bilder på, men gott är det iallafall. 🙂

Du behöver:
8 Tortilla bröd
500 gram stekt köttfärs
Tacokrydda
2 burkar philadelphiaost
Chilisås / salasasås
1/2 dl creme fraiche
Purjolök
Pepparoni
Körsbärstomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Stek färsen med tacokryddorna.
Rör ihop 1 burk philadelphiaost med en skätt chilisås eller valfri mängd salsasås.
Den andra burken rör du ihop med hackad purjolök och lite salt.
Ta fram en form och varva sedan tortillabröden med färs, philadelphiasås, tomater, och pepparoni.
På översta lagret la jag skivade körsbärstomater, och oströran med creme fraiche och riven ost ( ca 2 dl )
och toppade med ytterligare lite ost och pepparoni.

Gratinera tills tacotårtan fått en fin färg.
Servera med en god sallad!

0
6 kommentarer

Daimcheesecake

Det här behöver du :

300 gram färskost te.x Philadelphia
4 äggulor
1 1/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 stycken äggvitor
3 1/2 dl grädde
3- 4 ”dubbel-daim”
1/3 pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
Serveras med jordgubbar och daimkulor

Gör så här :
Smula ner digestiven i formen innan du börjar med smeten.Vill du ha en ”fast ” botten så smält ner lite smör och arbetat ihop med smulorna innan du pressar ut i formen.Finhacka sedan  daimen.Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet. Rör till sist ner daimen  i ägguleblandningen.Vispa grädden i en skål och vispa den till ett ganska hårt skum, som du sedan vänder ner i daim-smeten.Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tänk på att det är viktigt att använda en ren visp och en ren bunke när du vispar äggvitorna  (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut )  och vänd sedan ner denna i smeten också.
Häll upp smeten i en rund form med avtagbara kanter Jag hade en form på 22 cm , och täck med folie och ställ i frysen i minst  6 timmar.Ta fram en tjugominuter en halvtimma innan den ska serveras.

Sist vi bakade cheesecake gjorde vi hallon och blåbärscheesecake,
och dessa  blev Melvin och Jacobs favorit :

Cheesecake är den perfekta sommarfikan  😀

 

0
5 kommentarer

Köttfärslimpa deluxe

Vi lagade en riktigt god söndagsmiddag igår…. Det var alldeles för länge sedan vi åt köttfärslimpa, men nu var det alltså dags igen. En baconinlindad sådan, serverad med klyftpotatis och en gräddsås 🙂 Mums!

Till en köttfärslimpa :

Ca 600 gram blandfärs
1/2 riven gullök
1 /2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk kalvfond ( koncentrerad )
salt och peppar
1 pkt bacon

Gräddsås :
Ev. steksky från köttfärslimpan
1 msk smör
2 dl vatten
2 dl grädde
1/4 dl Kinesisk soya ( inte soya kulör )
1 skvätt koncentrerad kalvfond
salt och peppar

ev redning och några droppar soya kulör

Serveras med klyftpotatis , och kokt broccoli

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg i ströbrödet i grädden, låt detta dra sig en stund. Rör ihop alla andra ingredienser till köttfärslimpan under tiden,
och till sist vänder du ner grädd- / ströbrödsblandningen. Rör ihop allt.
Forma sedan en limpa av färsen och linda in bacon runt om.
Klyfta potatis och ringla över olivolja och salt över ( jag tog en annan form till detta. ) Men la det i samma precis innan servering.
Ställ in i ugnen ( ca 40 – 60 minuter. Det berro på hur tjock limpan är )

Får du lite steksky av limpan så spara det till såsen, värm upp en stekpanna med smör.
Låt smöret börja bubbla lite och bli gyllene innan du under vispning mäter upp sky, vatten, grädde, fond, soya.
Smaka av med salt och peppar. Ev. redningen och soya kulör. Låt småputtra 10 minuter innan servering.

** Antingen kan du reda såsen med maizenaredning- men jag brukar ha mjölredning.
Ca 1/4 dl vatten uppvispat med 1- 2 msk mjöl.

0
1 kommentar

Spröda nutella bakelser

Spröda nutellabakelser. Det är verkligen supergott och barnsligt enkelt att göra!

Följ gärna matbloggen på facebook HÄR för att inte missa alla nya recept som uppdateras varje dag.

 

Du behöver till 4 nutellabakelser

4 smördegsplattor
4 – 6 msk rumsvarm nutella
1 uppvispat ägg
Flagad mandel
Florsocker

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Kavla smördegsplattorna något. På ena sidan brer du ut en klick med nutella. Vik ihop till ett paket, pressa ihop kanterna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg , och strö över flagad mandel. Ställ in i mitten av ugnen och grädda dem i ca 10 minuter ( eller tills de blivit frasigt gyllenebruna)

Innan servering , pudra över florsocker

För att söka bland alla olika mat- och bakrecept så klickar ni på kategorier som ni hittar under texten Damernas högst upp på sidan.

1
8 kommentarer