Obs!! Denna kladdkakan ska stå kallt i ca 2 timme innan servering
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret. Låt svalna.Smörj och bröa formen.Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret. och grädda i mitten på ugnen i ca 20- 30 minuter. Under tiden smälter du en förpackning center över ett vattenbad och bred detta över kladdkakan , när den svalnat
I senaste upplagan av Mamatidningen har jag fått vara med och tipsa om ett sommarrecept.
Och det blev en cheesecake med somriga bär. 🙂
Dock så missade Mamaredaktionen att jag har fyra barn.. och inte tre som de skrivit 😯
De glömde visst bort att skriva dit Thelma som fyller tio år nu i sommar . . . Men annars så tror jag att de skrivit allt rätt, en trevlig tidning är det iallafall, tänkte bläddra igenom den lilla receptboken som följde med, se om jag hittar några roliga tips på sommarmat 🙂
Fanny och Thelma ville baka lite och det blev en fin drömtårta med färska jordgubbar, denna bakade de alldeles själva.
Detta är en frisk sommartårta som är jättegod- utan att bli för söt som vissa bakverk gärna blir..
För att inte missa matbloggens uppdateringar av nya mat- och bakrecept varje dag, följ gärna bloggen på facebook HÄR eller på instagram @jennysmatblogg
Detta var en variant till den ”vanliga” cheesecaken som vi brukar baka. Och eftersom tårtan har en söt botten i och med drömmarna, så är det gott att själva fyllningen är mer syrlig i smaken.
Detta behöver du.
Till tårtbotten:
ca 15- 17 drömmar
50-75 gram smält smör
Fyllningen :
300 gram färskost ( tillexempel Philiadelphiaost )
1 1/2 dl creme fraiche
150 – 200 gram Mixade jordgubbar ( Går bra med jordgubbssylt också )
2 msk florsocker
* Vill ni göra cheesecaken högre så kan man bara dubbla recepetet
Gör så här :
Smula / mixa drömmarna till fina smulor, smält smöret och rör ihop med smulorna.
Tryck ut i en rund botten 20- 22 cm, med avtagbara kanter.
Mixa jordgubbarna med florsockret till en slät jordgubbssmet. Rör ihop creme fraichen med philiadelphiaosten, och blanda ner jordgubbsblandningen där i.
Bred ut smeten över botten och ställ kallt i kyl minst 5-6 timmar.
Ta fram tårtan i god tid , 20 – 25 minuter innan den ska serveras och dekorera med färska jordgubbar.
Härligt med sommarlov, men tyvärr har vi inte haft någon tur alls med vädret idag. Så det var tur att vi fick tid på bowlinghallen… Men nu tror vi och hoppas att sommaren fortsättningsvis ska bli solig och fin, eller hur!?
Här blir det filmkväll här hos oss – barnen + kusinerna fick välja film – senaste shrekfilmen och ganska mycket lösgodis 🙂
Dagen har i vanlig ordning bara rusat förbi. Handlat, uträttat ärenden och köpt växter som ska klättra på planket…Så imorgon ska det grävas och planteras igen Men snart är det dags för godis och filmtittande , nya Trasselfilmen som vi missade när den gick på bio.
Har Ni sett den, är den bra?
Disneyfilmerna brukar ju vara superbra – vet inte om det är jag eller barnen som tycker att det är roligast med alla dessa fina tecknade filmer 🙂
Redan fredag – Härligt Jag har läst igenom lite av era önskemål om bloggen, roligt att Ni tycker till.Gärna fler inlägg då – istället för bara ett långt om dagen. Låter som en bra ide, och med fler kommentarer Så är det inga problem att mata ut några extra inlägg om dagen!
Idag så står det speldag på schemat. För det bara är bara så tråkigt väder ute, men hoppas att det lättar upp och kan bli lite sol i eftermiddag iallafall. * håller tummarna*
Mycket “Toy story” här hemma hos oss…. Om Melvin får välja.
Dessa tarteletter passar till buffen, som förrätt , plockamat och till mellis.
Små minpajer fyllda med bacon och man kan fylla dem med annat gott :
Fyllning nummer 1 : ( räcker till 4 st )
1 pkt Bacon
6 st klyftade körsbärstomater
1/2- 3/4 dl – creme fraiche
Ny malen peppar
Fyllning nu 2 : ( räcker till 4 )
10- 12 st Kryddig Kalkonskinka
1/2 Finhackad röd paprika
1/2 – 1 dl philadelphiaost
* I bägge recept kan man öka lite på creme fraiche / philadelphiaost. Men fyllningen får inte bli för lös.
Gör dina små minipajer så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn baconet, rör ner creme fraichen. Och klyfta ner körsbärstomaterna, och rör ner nymalen peppar.
Fyll upp tarteletterna med fyllningen.
Gör samma sak med skinkfyllningen, dock behöver inte skinkan att brynas. Utan rör ihop allt kallt.
Och fyll skalen med .
Grädda i mitten på ugnen tills de fått en vacker färg.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Smöra pajformen.
Skala och klyfta äpplena, och fyll formen med bitarna.
Sockra äpplena och pudra över kanelen.
I en skål mäter du upp socker, mjöl och tärnat smör – arbeta ihop till en deg.
Smula degen över äpplena och ställ in i mitten på ugnen, i ca 20 minuter eller tills den fått en vacker färg.
Nu när grillkvällarna blir fler och fler så tänkte jag tipsa om en god hemmagjord ( lätt ) marinad för lamm. När vi grillade sist så passade vi på att grilla lammspett, och jag tycker att det blev jättegott.
Marinad :
1 dl god olivolja
rivet skal av en citron
2 msk citronsaft ( eller mer efter egen smak )
1/2 tsk salt
nymald peppar
1/2 kruka färsk rosmarin
lite grovhackad färsk timjan
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser och lägg detta i en fryspåse, lägg ner lammbitarna och låt stå kallt i minst 4 timmar innan ni ska grilla.Men låt gärna stå över natten.
Trä dem på spett tillsammans med färsk lök och grilla.