Hallon- och Citroncheesecake

Extra smarrig sommarcheesecake som jag bakade till litet reportage i tidningen Mama

Och recepet kommer här…

( Formen jag har är 28 cm )

Det här behöver du :
1/2 pkt digestiv
5-7 msk smält smör

Hallon och citronfyllning :
200 + 200 gram philadelphiaost
3 + 3 äggulor
1 + 1 msk vaniljsocker
1 + 1 dl strösocker
3 + 3 äggvitor
3 + 3 vispgrädde
250 gram hallon + 1 citron

Garnering : färska bär.

Gör så här :
Smula eller mixa digestiven och rör ihop med smält smör.
Bred ut över botten.
Börja med hallonfyllningen. Mixa hallonen till en slät sås.
Separera äggulorna i olika skålar. Vispa ner 1 dl socker i äggulorna, och fortsätt med philadelphiaosten, hallonen och vaniljsockret ner i äggulesmeten. Vispa smeten slät.
Äggvitorna ska vispas hård – viktigt att skålen är ren. Så att du inte vispat något tidigare i denna utan att diska.
Även grädden ska vispas tjock och fluffig. sedan vänder du ner innehåller i en burk och vänder runt tills det blandat,
men vänd så lite som möjligt.
Bred ut fyllningen över digestivbotten och ställ i frysen medna du fortsätter.
SaSedan gör du samma sak med fyllning nummer två. Men att du bara istället för hallonen använder dig av skalet / samt saften en citro i smeten.
Bred fyllningen över hallonlagret.
Blir det någon cheesecakesmet över så är det gott att göra små portionsmuffins av detta.
Krossa lite digestiv i en muffinsform och fyll upp med smeten. ( Lägg gärna muffinsformen sedan i ett muffinsjärns- så att de behåller sin form.

Cheesecaken ska stå i frysen i minst 6 timmar. Men gärna över natten.

Servera med massa färska bär.

0
2 kommentarer

Jordgubbssaft

 Den klart godaste jordgubbssaften är den som min syster brukar göra !
Och den är enkelt också, utan konserveringsmedel 😀 Varsågoda

Du behöver :

 

4 liter jordgubbar (ca 2 kg)
8 dl vatten
12 dl socker

Gör så här:

Rensa och skölj jordgubbarna
Häll på vattnet och låt koka upp
Låt koka i 10 min ca, under tiden mosar du jordgubbarna med en gaffel mot grytans kant.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och självrinna i 30 minuter Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Tag grytan åt sidan. Och låt den svalna lite innan du häller upp saften i flaskor.

 

* Saften kan frysas in i plastburkar

Serveras med massor utav is

1
4 kommentarer

Raggmunkar med bacon och lingon

Raggmunkar var länge sedan jag gjorde, och nu var det dags igen. För det är ju bara så gott, med riktigt husmanskost…

raggmunkl

Nu till receptet på riktigt goda raggmunkar.
Till ca 4 personer

5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 ägg
8- 10 st potatis ( fast )
Smör till stekning.

Och serveras till rimmat sidfläsk , eller som vi gjorde här : Knaperstekt bacon ( eller skippa om du vill äta vegetariskt )
Lingonsylt eller ännu hellre rårörda lingon.

Dryck : Ett stort glas kallt mjölk.

Gör så här :
Riv potatisen,
Vispa ihop ingredienserna till smeten ( mjöl, mjölk, salt och tillsist ägget ) i en skål.
Rör efter detta sedan ner den rivna potatisen.
Och värm en stekpanna, och stek små plättar av smeten – tills de blivit gyllenbruna potatislaggar.

Klara att servera

0
2 kommentarer

Godmorgon

Hoppas att Ni också hade en riktigt trevlig midsommarafton igår 🙂 med mycket god mat och dans kring midsommarstången.
Det  blev en traditionell midsommarlunch med massa gott- och såklart sill, färskpotatis, ägghalvor :

Med mera…. och såklart lite gräddfil och gräslök 🙂


Jättefin midsommarkrans fick Nomi också ….
Men jag kan inte ta åt mig äran till den 🙂 för det var snälla Ann-Marie som knöt alla barnens fina midsommarkransar.

(Nomi med kusinen Lova) 


Och här skiner solen på en klarblå himmel – så nu ska vi ut i det vackra vädret.
Hoppas solen skiner på er också idag! 🙂

0
Kommentera

Rhode Island-dressing

Kycklingsallad är alltid gott till lunch,
och denna hemlagade Rhode Island-dressingen är makens favoritdressing.

dressing

När jag gör denna såsen brukar jag använda en stark chilisås,
så det blir lite sting / styrka i dressingen. Men vill man kan man byta ut chilisåsen mot ketchup.

Rhode Island – dressing :

2 dl gräddfil
2- 3 msk chilisås ( mer eller mindre beroende på hur stark du vill ha såsen )
2 msk majonäs
2 tsk saft från pressad citron
1 nypa socker.

Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt 1 timme innan servering.

 

1
4 kommentarer

LCHF müsli

Hoppas att ni har fått en riktigt bra start på veckan.
Denna veckan som för många är den sista jobbveckan innan semestern! 🙂

Morgonens lilla tips blir ett LCHF / GI litet alternativ.
Eftersom dessa frukostar med kokta ägg, äggröra, omelett och bacon lätt kan bli enformiga.
Men denna müsli är ett trevligt och lätt, och gott alternativ, servera den med en god filmjölk / eller turkisk yougurt.

Du behöver :

1 dl av te. grovhackade nötter , valnötter, sötmandel
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1/2 dl kokos
1 / 2 dl rapsolja
1 dl vatten
salt

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Blanda alla nötter / frön / kokos och strö ut över en långpanna.
Blanda vattnet och oljan och fördela över nötterna.
Rosta i mitten på ugnen i ca 15minuter.
Rör om då och då. Viktigt att det inte bränns.

Förvara sedan müslin i en glasburk, med tättslutande lock.

Tips ! Filen kan också smakasättas med kanel, om man tycker det är gott.

Eller en riktigt fin sommarvariant på filmjölksfrukost, strö massa goda färska bär över filen 🙂
Gott och LCHF – vänligt.

0
Kommentera

Sommarsallad

Till kycklingburgarna som vi grillade igår gjorde vi en god sallad till.
Med melonbitar i…. Och det är jättegott med något sött i salladen, melonen bryter av fint mot fetaosten.


 

Ett extra plus är att barnen oftast äter bättre av sallden då det är lite frukt i.

Och att varva löken med frukt blir riktigt bra….

0
Kommentera

Kycklingtoast

Det var ett tag sedan vi hade framme smörgåsgrillen hos oss, men idag åkte den fram 😀
Och det blev grillad kycklingtoast på tallriken serverad med den somriga melonsalladen.

 

Grillad kyckling, mozzarellaost och stimlade soltorkade tomater…

 

0
Kommentera

Kokt äppelkräm

Äppelkräm tycker barnen är riktigt gott, passar både till frukost, mellis eller kvällsmat.
Och sist vi var på besök hos barnens farmor och farfar fick vi med oss en hel påse med äpplen hem från deras trädgård. Och då passar det ju alldeles utmärkt att koka lite kräm. Och lätt är det också 🙂

Det här behöver du till 4 portioner :

4 äppel
4 1/2 dl kallt vatten
4 msk strösocker
2 msk potatismjöl + 1 / 2 dl vatten

( ev. smaksättning kanelstång ) Denna fiskas upp efter koktiden.

Gör så här :
Skala och skär frukten i lagomsmå bitar , mät upp vatten och socker i en kastrull. Låt sjuda upp på svag värme i ca 5 minuter, så frukten mjuknar.
Rör ut potatismjölet med vattet och häll under omrörning i potatismjölsblandningen.
Rör om under tiden det sjuder upp igen, när det kokat upp – dra det åt sidan och låt det svalna .

Sedan är den klar att serveras med kall mjölk

0
Kommentera

Egna dammsugare

Något som är både roligt och enkelt att baka är den traditionella kondiskakan : Dammsugare. 🙂

damm

 

damm2

Detta behöver du :

Marsipan
100 gram mörk choklad
ca 5 dl sockerkaka
2 msk fin kakao
50 gram tärnat mjukt smör

Om så önskas : Arrakessens eller punsch efter egen smak och tycke

Gör så här :
Smula ner sockerkakan i en skål , rör ner smöret och sikta kakaon och ev. smaksättning.
Rör samman till en jämn deg.
dela degen i två/ delar och rulla till längder. Ställ in dessa i frysen under kavlingstiden.
Och kavla ut marsipanen , använd florsocker på bakbordet istället för mjöl. Så att inte marsipanen fastnar när du kavlar.
Skär ut lagom/jämna stora bitar så att du kan täcka sockerkaks rullarna med sedan.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Rulla in sockerkaks längderna i marsipanen , och lägg marsipanen lite omlott, och dessa sidor neråt.
Skär sedan lagom små bitar av längderna ca 4- 5 cm och doppa ändarna i choklad.
Låt chokladen stela – sedan är det klart serveras!

1
4 kommentarer