Till middag idag blev det än en gång grillat, vi satt ute och åt i kvällssolen. 🙂 Idag blev det lax på grillen, serverades med ungsrostad färskpotatis, en god sallad och kall sås till.
Laxen brukar jag bara ha färsk citron och torkad dill och salt,
som jag gnuggar på laxen en stund innan jag grillar den.
Nu ska vi kolla på en hyrfilm här, senaste komedin med Jennifer Aniston. 🙂
Hoppas ni får en fortsatt fin onsdagskväll.
Gör så här :
Smula eller mixa digestiven och rör ihop med smält smör.
Bred ut över botten.
Börja med hallonfyllningen. Mixa hallonen till en slät sås.
Separera äggulorna i olika skålar. Vispa ner 1 dl socker i äggulorna, och fortsätt med philadelphiaosten, hallonen och vaniljsockret ner i äggulesmeten. Vispa smeten slät.
Äggvitorna ska vispas hård – viktigt att skålen är ren. Så att du inte vispat något tidigare i denna utan att diska.
Även grädden ska vispas tjock och fluffig. sedan vänder du ner innehåller i en burk och vänder runt tills det blandat,
men vänd så lite som möjligt.
Bred ut fyllningen över digestivbotten och ställ i frysen medna du fortsätter.
SaSedan gör du samma sak med fyllning nummer två. Men att du bara istället för hallonen använder dig av skalet / samt saften en citro i smeten.
Bred fyllningen över hallonlagret.
Blir det någon cheesecakesmet över så är det gott att göra små portionsmuffins av detta.
Krossa lite digestiv i en muffinsform och fyll upp med smeten. ( Lägg gärna muffinsformen sedan i ett muffinsjärns- så att de behåller sin form.
Cheesecaken ska stå i frysen i minst 6 timmar. Men gärna över natten.
Den klart godaste jordgubbssaften är den som min syster brukar göra !
Och den är enkelt också, utan konserveringsmedel 😀 Varsågoda
Du behöver :
4 liter jordgubbar (ca 2 kg)
8 dl vatten
12 dl socker
Gör så här:
Rensa och skölj jordgubbarna
Häll på vattnet och låt koka upp
Låt koka i 10 min ca, under tiden mosar du jordgubbarna med en gaffel mot grytans kant.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och självrinna i 30 minuter Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Tag grytan åt sidan. Och låt den svalna lite innan du häller upp saften i flaskor.
Raggmunkar var länge sedan jag gjorde, och nu var det dags igen. För det är ju bara så gott, med riktigt husmanskost…
Nu till receptet på riktigt goda raggmunkar.
Till ca 4 personer
5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 ägg
8- 10 st potatis ( fast )
Smör till stekning.
Och serveras till rimmat sidfläsk , eller som vi gjorde här : Knaperstekt bacon ( eller skippa om du vill äta vegetariskt )
Lingonsylt eller ännu hellre rårörda lingon.
Dryck : Ett stort glas kallt mjölk.
Gör så här :
Riv potatisen,
Vispa ihop ingredienserna till smeten ( mjöl, mjölk, salt och tillsist ägget ) i en skål.
Rör efter detta sedan ner den rivna potatisen.
Och värm en stekpanna, och stek små plättar av smeten – tills de blivit gyllenbruna potatislaggar.
Hoppas att Ni också hade en riktigt trevlig midsommarafton igår 🙂 med mycket god mat och dans kring midsommarstången. Det blev en traditionell midsommarlunch med massa gott- och såklart sill, färskpotatis, ägghalvor :
Med mera…. och såklart lite gräddfil och gräslök 🙂
Jättefin midsommarkrans fick Nomi också …. Men jag kan inte ta åt mig äran till den 🙂 för det var snälla Ann-Marie som knöt alla barnens fina midsommarkransar.
(Nomi med kusinen Lova)
Och här skiner solen på en klarblå himmel – så nu ska vi ut i det vackra vädret.
Hoppas solen skiner på er också idag! 🙂
Kycklingsallad är alltid gott till lunch,
och denna hemlagade Rhode Island-dressingen är makens favoritdressing.
När jag gör denna såsen brukar jag använda en stark chilisås,
så det blir lite sting / styrka i dressingen. Men vill man kan man byta ut chilisåsen mot ketchup.
Rhode Island – dressing :
2 dl gräddfil
2- 3 msk chilisås ( mer eller mindre beroende på hur stark du vill ha såsen )
2 msk majonäs
2 tsk saft från pressad citron
1 nypa socker.
Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt 1 timme innan servering.
Hoppas att ni har fått en riktigt bra start på veckan.
Denna veckan som för många är den sista jobbveckan innan semestern! 🙂
Morgonens lilla tips blir ett LCHF / GI litet alternativ.
Eftersom dessa frukostar med kokta ägg, äggröra, omelett och bacon lätt kan bli enformiga.
Men denna müsli är ett trevligt och lätt, och gott alternativ, servera den med en god filmjölk / eller turkisk yougurt.
Du behöver :
1 dl av te. grovhackade nötter , valnötter, sötmandel
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1/2 dl kokos
1 / 2 dl rapsolja
1 dl vatten
salt
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Blanda alla nötter / frön / kokos och strö ut över en långpanna.
Blanda vattnet och oljan och fördela över nötterna.
Rosta i mitten på ugnen i ca 15minuter.
Rör om då och då. Viktigt att det inte bränns.
Förvara sedan müslin i en glasburk, med tättslutande lock.
Tips ! Filen kan också smakasättas med kanel, om man tycker det är gott.
Eller en riktigt fin sommarvariant på filmjölksfrukost, strö massa goda färska bär över filen 🙂
Gott och LCHF – vänligt.
Till kycklingburgarna som vi grillade igår gjorde vi en god sallad till.
Med melonbitar i…. Och det är jättegott med något sött i salladen, melonen bryter av fint mot fetaosten.
Ett extra plus är att barnen oftast äter bättre av sallden då det är lite frukt i.
Det var ett tag sedan vi hade framme smörgåsgrillen hos oss, men idag åkte den fram 😀
Och det blev grillad kycklingtoast på tallriken serverad med den somriga melonsalladen.
Grillad kyckling, mozzarellaost och stimlade soltorkade tomater…
Äppelkräm tycker barnen är riktigt gott, passar både till frukost, mellis eller kvällsmat.
Och sist vi var på besök hos barnens farmor och farfar fick vi med oss en hel påse med äpplen hem från deras trädgård. Och då passar det ju alldeles utmärkt att koka lite kräm. Och lätt är det också 🙂
Det här behöver du till 4 portioner :
4 äppel
4 1/2 dl kallt vatten
4 msk strösocker
2 msk potatismjöl + 1 / 2 dl vatten
( ev. smaksättning kanelstång ) Denna fiskas upp efter koktiden.
Gör så här :
Skala och skär frukten i lagomsmå bitar , mät upp vatten och socker i en kastrull. Låt sjuda upp på svag värme i ca 5 minuter, så frukten mjuknar.
Rör ut potatismjölet med vattet och häll under omrörning i potatismjölsblandningen.
Rör om under tiden det sjuder upp igen, när det kokat upp – dra det åt sidan och låt det svalna .