Nu bär det snart av…

Har lite bråttom , men kikar bara förbi bloggen som hastigast . . . .
Och det varit lite nervöst hela förmiddagen här nu inför tandemhoppet, men det ska verkligen bli jättehäftigt. Och så snart jag hoppat så bär det iväg på bilsemester med hela familjen i drygt 2 veckor. Målet med resan är vackra Kroatien- Men på vägen ska vi stanna på olika nöjesparker i Tyskland, även Italien och där ska vi stanna till än en gång vid fina gardasjön. Det ska bli så jätteroligt!
Men just nu är det lite stressigt …. vi far runt med våra väskor, barnens alla resväskor, fixar med allt till husvakten som ska bo här och passa Molly – och allt de där som hör till innan man ska åka iväg.

Men bloggen är iallafall uppdaterad med massa matiga inlägg nu när jag är bortrest 🙂 Så det kommer inte bli tyst här alls.
Och jag kommer kika in på bloggen så ofta jag hinner, men hoppas ni har överseende med att jag inte kanske ser alla frågor – så fråga gärna igen – eller maila.

Hej då så länge 😀

0
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Sega chokladkakor bakade helt utan vetemjöl

Här kommer det efterfrågade receptet på chokladkakorna som jag bakade för lite sedan.
De påminner om kladdkaka – eller just den där sega goda kanten på kladdkakorna.Och jag har från flera kommentarer på facebook efter att jag visat bilder på kakorna där – många hoppades på att kakorna var LCHF- recept.  Men dessa kakor är då inte alls så nyttiga (tyvärr) , för de var riktigt goda och värda att provbakas .

Sega runda chokladkakor med lite krispighet i.

IMG_7912

40 stycken Söta, sega och krispiga kakor :

5 dl florsocker
1/4 tsk salt
2 1/2 dl kakao
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke.
Smeten ska inte vara rinning och inte för hård- utan bara krämig.
Tillsätt mer florsocker/ kakao om den är för lös. och droppvis med vatten om den är för hård.
Klicka sedan ut smeten på en plåt till lagom stora kakor.
Jag gjorde ganska stora – fick ungefär 30 kakor av min smet.
Ställ in plåten i mitten på ugnen – i cirka 8 minuter ( lite mer om du gör större kakor. ) Men håll koll så du inte bränner dem.
Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.

Serveras genast.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Just nu är det REA på denna grymma dusch-hyllan. Bara 351 : – Klicka här: 

7
18 kommentarer

Thai-inspirerad soppa

För 4 personer

4 kycklingfileér
olja
4 dl kokosmjölk ( 1 burk)
8 dl kycklingbuljong
2 msk rödcurry ( eller efter egen smak och tycke ) –
Det beror på vilken rödcurry man använder. Ibland räcker det med teskedar.. Så smaka er fram.

2 tsk tomatpure
´Saften av 1 lime
1 nypa socker och salt
1 röd paprika
Nudlar

Garnera med hackad chili, lök och koriander.

Gör så här:
Strimla kycklingen, och stek den i olja.
Häll i kokosmjölk, buljong och låt sjuda upp. Smaka av med pure och rödcurry.
Häll i limesaften, en nypa socker och salt. Rör ner paprikan, så att de blir lite mjuka men de ska inte sjuda för länge så att de blir sladdriga.
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackning.
Lägg nudlarna i botten av en skål och häll soppan över.

Toppa med salladslök, chili och koriander.

Servera genast !

1
Kommentera

Hemma, och snart på väg….

 
Nu är vi hemma i växjö igen och resan gick jättebra utan varken tåg eller bussförseningar.
Så här håller vi på att tvätta, plocka och packa om väskorna för hela familjens bilsemester som startar imorgon….
Men innan vi ska påbörja bilsemestern så ska jag hoppa tandem, heter det så? 🙄 Jag hade nämligen nämnt för flera år sedan för min man att jag gärna hade velat hoppa fallskärm, och just detta fick jag av min honom när jag fyllde …. Men först nu börjar jag bli riktigt nervös – jag ser fram emot imorgon med en skräckblandad förtjusning. 😯
 

 

Men nu för att tänka på något annat ( och försöka att inte bli ännu mer nervös 😉 ) ska jag sätta mig ner en stund i soffan och ta det lungt & läsa nya pocketboken , äta glass i vänta på att tvättmaskinen ska bli klar! Någon som läst den ?

 

 

  

 

 

 

 

Denna glassen är riktigt god – och det är inga som helst problem att äta upp hela den här helt själv 😎
 
 
0
Kommentera

Syltmunkar

Idag blir det ett litet tips på något gott till helgens fika. För jag bakade nämligen munkar igår ( för första gången ) Och det var både roligt och riktigt gott vill jag lova.

Det här behöver du till ca 25 munkar :

3 dl standard mjölk
50 gram jäst ( för söta degar)
1 1/2 dl strösocker
skalet ev 1/2 citron
1 nypa salt
150 gram mjukt smör
2 ägg
ca 12 dl vetemjöl

Ev. fyllning : fast sylt, marsankräm eller choklad

Till fritering: 1 1/2 liter Neutral olja

Garnering : strösocker

Gör så här :
Värm upp mjölken till fingervarmt 37 grader, rör ner mjölken i en bunke tillsammans med smulad jäst.
Rör om tills jästen löst sig. Rör ner salt, rivet skal , socker, ägg och tärnat smör tillsammans med mjölet.
Arbeta ihop till en smidig smet /deg
Låt sedan jäsa under bakduk i ca 50 minuter ( eller till dubbel storlek )

Värm upp oljan i fritös / kastrull och test fritera en liten degbit. Det ska bubbla och fräsa, men det ska inte bli bränt.
Gör sedan lagom stora degbollar ( stora som studsbollar ungefär ) som du lägger ner i fritösen ( eller en tjockbottnad gryta ) , och lägg ner med en hålslev. Vill du göra några med fyllning så är hallon och blåbärssylt gott att fylla dem med.
Låt munkarna friteras riktigt gyllene, så att de inte blir degiga i mitten.

Häll upp socker på en tallrik, där du doppar munkarna genast efter du tar upp dem från fritösen.

Smaklig fika! 🙂

0
3 kommentarer

Grön Laxgratäng – LCHF

Middagstipset idag blir en riktigt grön laxgratäng. Vi gjorde denna laxgratäng med broccolimos för att göra den LCHF-vänlig.
Annrs gör vi denna med vanligt potatismos. . . .

Det här behöver du till en gratäng för två :
4oo gram broccoli
1/2 dl grädde
50 gram smör
lite salt

2- 3 portionsbitar lax
salt
1 ask med philadelphiaost gräslök
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl smakrik ost

Garnering : Salladslök

Gör så här.
Koka broccolin enligt anvisningar på förpackningen i saltat vatten.
När den mjuknar så mixar du samtliga ingredienser i en mixer tills de blivit ett slätt mos.
Ställ ugnen på 200- 225 grader.

Lägg den färska / eller tinade laxen i en mindre ungsfast form, salta laxen.
Spritsa / klicka ut broccolimoset runt formen.
Rör ihop philadelphia, creme fraiche, grädde i en bunke och bred ut över laxen
Strö över osten och ställ in i ugnen i ca 20- 25 minuter

Servera genast.

 

laxgratäng med broccolimos innan ugnen

 

Klart att serveras , garnera med mycket salladslök

0
Kommentera

Blåbärspaj

Vi har verkligen plockat massvis med blåbär nu de senaste 2 dagarna,
och skogen är full utav alla blåbär … och tyvärr precis lika många myggor.

 Men iallafall av lite av blåbären bakade vi paj, receptet vi använde oss av var på Ananaspajen-
Som vi då bytte ut ananas mot blåbär. En god paj, som inte känns onödigt söt utan fräsch.

Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl

Fyllningen :
ca 5-6 dl färska blåbär
2,5 dl creme fraiche (fetthalt 34 %)
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
ställ ugnen på 175 grader, under och över värme.
Rör i hop pajdegen , och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen, vi ni så mosa blåbären lätt, och fyll sedan upp pajskalet med fyllningen.
Grädda kakan i mitten på ugnen i ca 40-50 minuter ( håll koll , så att den inte blir bränd )

Ska svalna innan servering, men det är en smaksak. Den är god även när den är ljummen.

IMG_6947 (1)

0
6 kommentarer

Lunch och middag i bilder

Vi har haft en jättebra dag idag, badat i poolen och sedan varit iväg på skogspromenad och hunnit plocka massvis med blåbär.
Japp – blåbären är riktigt tidiga i år och vi plockade hur-mycket-som-helst 😀 Så imorgon så kommer vi baka en blåbärspaj till fikat.
 
 

Och här så kommer nu dagens lunch och middag i bilder . . . .

Först ut krispiga våfflor serverades med Neas och Sveas goda hemmakokta jordgubbssylt

 

Och eftersom vi nu hade tur med vädret idag , så passade vi självklart på att grilla till middagen
så det blev kycklingspett med smak av honung och timjan , serverades med färskpotatis en god sallad och chili bearneiesås

 

En smakrik sallad med blandade bladgrönsaker, plommontomater, rädisor, rödlök.
Senare toppad med god getost.

Men nu är klockan mycket , så nu säger jag God natt.
Hörs mer imorgon 🙂

0
Kommentera

Lax – gott att grilla

Till middag idag blev det än en gång grillat, vi satt ute och åt i kvällssolen. 🙂 Idag blev det lax på grillen, serverades med ungsrostad färskpotatis, en god sallad och kall sås till.

Laxen brukar jag bara ha färsk citron och torkad dill och salt,
som jag gnuggar på laxen en stund innan jag grillar den.

Nu ska vi kolla på en hyrfilm här, senaste komedin med Jennifer Aniston. 🙂
Hoppas ni får en fortsatt fin onsdagskväll.

0
Kommentera

Söta smultronpajer

Om ni har hittat ett riktigt bra smultronställe,
så tycker jag att ni ska passa på att göra sådana här små söta smultronpajer 🙂
 
 

 
Till 4 små pajer ( brylee – formar )
1 dl smultron per portion
ev lite potatismjöl
  
Och smulpaj:
40 gram smör
1 dl vetemjöl
1/3 dl strösocker¨
 
Gör så här:
Ställ ugnen ( över och undervärme) på 200 – 225 grader.
Skölj de nyplockade smultronen och låt de rinna av ordentligt, pudra ett tunt lager med potatismjöl.
arbeta ihop alla ingredienser till smulpajen, tills du fått en deg.
smula sedan detta över smultronen .
Ställ in i ugnen tills de fått en vacker färg, ca 10-15 minuter ( håll koll)
Servera pajerna med lite vaniljsås

Väldigt enkelt att göra, och så är de bara så söta att servera dessa smultronpajer.

0
Kommentera