Thai-inspirerad soppa

För 4 personer

4 kycklingfileér
olja
4 dl kokosmjölk ( 1 burk)
8 dl kycklingbuljong
2 msk rödcurry ( eller efter egen smak och tycke ) –
Det beror på vilken rödcurry man använder. Ibland räcker det med teskedar.. Så smaka er fram.

2 tsk tomatpure
´Saften av 1 lime
1 nypa socker och salt
1 röd paprika
Nudlar

Garnera med hackad chili, lök och koriander.

Gör så här:
Strimla kycklingen, och stek den i olja.
Häll i kokosmjölk, buljong och låt sjuda upp. Smaka av med pure och rödcurry.
Häll i limesaften, en nypa socker och salt. Rör ner paprikan, så att de blir lite mjuka men de ska inte sjuda för länge så att de blir sladdriga.
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackning.
Lägg nudlarna i botten av en skål och häll soppan över.

Toppa med salladslök, chili och koriander.

Servera genast !

1
Kommentera

Hemma, och snart på väg….

 
Nu är vi hemma i växjö igen och resan gick jättebra utan varken tåg eller bussförseningar.
Så här håller vi på att tvätta, plocka och packa om väskorna för hela familjens bilsemester som startar imorgon….
Men innan vi ska påbörja bilsemestern så ska jag hoppa tandem, heter det så? 🙄 Jag hade nämligen nämnt för flera år sedan för min man att jag gärna hade velat hoppa fallskärm, och just detta fick jag av min honom när jag fyllde …. Men först nu börjar jag bli riktigt nervös – jag ser fram emot imorgon med en skräckblandad förtjusning. 😯
 

 

Men nu för att tänka på något annat ( och försöka att inte bli ännu mer nervös 😉 ) ska jag sätta mig ner en stund i soffan och ta det lungt & läsa nya pocketboken , äta glass i vänta på att tvättmaskinen ska bli klar! Någon som läst den ?

 

 

  

 

 

 

 

Denna glassen är riktigt god – och det är inga som helst problem att äta upp hela den här helt själv 😎
 
 
0
Kommentera

Syltmunkar

Idag blir det ett litet tips på något gott till helgens fika. För jag bakade nämligen munkar igår ( för första gången ) Och det var både roligt och riktigt gott vill jag lova.

Det här behöver du till ca 25 munkar :

3 dl standard mjölk
50 gram jäst ( för söta degar)
1 1/2 dl strösocker
skalet ev 1/2 citron
1 nypa salt
150 gram mjukt smör
2 ägg
ca 12 dl vetemjöl

Ev. fyllning : fast sylt, marsankräm eller choklad

Till fritering: 1 1/2 liter Neutral olja

Garnering : strösocker

Gör så här :
Värm upp mjölken till fingervarmt 37 grader, rör ner mjölken i en bunke tillsammans med smulad jäst.
Rör om tills jästen löst sig. Rör ner salt, rivet skal , socker, ägg och tärnat smör tillsammans med mjölet.
Arbeta ihop till en smidig smet /deg
Låt sedan jäsa under bakduk i ca 50 minuter ( eller till dubbel storlek )

Värm upp oljan i fritös / kastrull och test fritera en liten degbit. Det ska bubbla och fräsa, men det ska inte bli bränt.
Gör sedan lagom stora degbollar ( stora som studsbollar ungefär ) som du lägger ner i fritösen ( eller en tjockbottnad gryta ) , och lägg ner med en hålslev. Vill du göra några med fyllning så är hallon och blåbärssylt gott att fylla dem med.
Låt munkarna friteras riktigt gyllene, så att de inte blir degiga i mitten.

Häll upp socker på en tallrik, där du doppar munkarna genast efter du tar upp dem från fritösen.

Smaklig fika! 🙂

0
3 kommentarer

Grön Laxgratäng – LCHF

Middagstipset idag blir en riktigt grön laxgratäng. Vi gjorde denna laxgratäng med broccolimos för att göra den LCHF-vänlig.
Annrs gör vi denna med vanligt potatismos. . . .

Det här behöver du till en gratäng för två :
4oo gram broccoli
1/2 dl grädde
50 gram smör
lite salt

2- 3 portionsbitar lax
salt
1 ask med philadelphiaost gräslök
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl smakrik ost

Garnering : Salladslök

Gör så här.
Koka broccolin enligt anvisningar på förpackningen i saltat vatten.
När den mjuknar så mixar du samtliga ingredienser i en mixer tills de blivit ett slätt mos.
Ställ ugnen på 200- 225 grader.

Lägg den färska / eller tinade laxen i en mindre ungsfast form, salta laxen.
Spritsa / klicka ut broccolimoset runt formen.
Rör ihop philadelphia, creme fraiche, grädde i en bunke och bred ut över laxen
Strö över osten och ställ in i ugnen i ca 20- 25 minuter

Servera genast.

 

laxgratäng med broccolimos innan ugnen

 

Klart att serveras , garnera med mycket salladslök

0
Kommentera

Blåbärspaj

Vi har verkligen plockat massvis med blåbär nu de senaste 2 dagarna,
och skogen är full utav alla blåbär … och tyvärr precis lika många myggor.

 Men iallafall av lite av blåbären bakade vi paj, receptet vi använde oss av var på Ananaspajen-
Som vi då bytte ut ananas mot blåbär. En god paj, som inte känns onödigt söt utan fräsch.

Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl

Fyllningen :
ca 5-6 dl färska blåbär
2,5 dl creme fraiche (fetthalt 34 %)
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
ställ ugnen på 175 grader, under och över värme.
Rör i hop pajdegen , och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen, vi ni så mosa blåbären lätt, och fyll sedan upp pajskalet med fyllningen.
Grädda kakan i mitten på ugnen i ca 40-50 minuter ( håll koll , så att den inte blir bränd )

Ska svalna innan servering, men det är en smaksak. Den är god även när den är ljummen.

IMG_6947 (1)

0
6 kommentarer

Lunch och middag i bilder

Vi har haft en jättebra dag idag, badat i poolen och sedan varit iväg på skogspromenad och hunnit plocka massvis med blåbär.
Japp – blåbären är riktigt tidiga i år och vi plockade hur-mycket-som-helst 😀 Så imorgon så kommer vi baka en blåbärspaj till fikat.
 
 

Och här så kommer nu dagens lunch och middag i bilder . . . .

Först ut krispiga våfflor serverades med Neas och Sveas goda hemmakokta jordgubbssylt

 

Och eftersom vi nu hade tur med vädret idag , så passade vi självklart på att grilla till middagen
så det blev kycklingspett med smak av honung och timjan , serverades med färskpotatis en god sallad och chili bearneiesås

 

En smakrik sallad med blandade bladgrönsaker, plommontomater, rädisor, rödlök.
Senare toppad med god getost.

Men nu är klockan mycket , så nu säger jag God natt.
Hörs mer imorgon 🙂

0
Kommentera

Lax – gott att grilla

Till middag idag blev det än en gång grillat, vi satt ute och åt i kvällssolen. 🙂 Idag blev det lax på grillen, serverades med ungsrostad färskpotatis, en god sallad och kall sås till.

Laxen brukar jag bara ha färsk citron och torkad dill och salt,
som jag gnuggar på laxen en stund innan jag grillar den.

Nu ska vi kolla på en hyrfilm här, senaste komedin med Jennifer Aniston. 🙂
Hoppas ni får en fortsatt fin onsdagskväll.

0
Kommentera

Söta smultronpajer

Om ni har hittat ett riktigt bra smultronställe,
så tycker jag att ni ska passa på att göra sådana här små söta smultronpajer 🙂
 
 

 
Till 4 små pajer ( brylee – formar )
1 dl smultron per portion
ev lite potatismjöl
  
Och smulpaj:
40 gram smör
1 dl vetemjöl
1/3 dl strösocker¨
 
Gör så här:
Ställ ugnen ( över och undervärme) på 200 – 225 grader.
Skölj de nyplockade smultronen och låt de rinna av ordentligt, pudra ett tunt lager med potatismjöl.
arbeta ihop alla ingredienser till smulpajen, tills du fått en deg.
smula sedan detta över smultronen .
Ställ in i ugnen tills de fått en vacker färg, ca 10-15 minuter ( håll koll)
Servera pajerna med lite vaniljsås

Väldigt enkelt att göra, och så är de bara så söta att servera dessa smultronpajer.

0
Kommentera

Smoothie på vattenmelon, jordgubbar och lime

Jag var tvungen att testa ett par nyttiga fruktsmoothies från nya boken igår 🙂
Den första ut var denna på vattenmelon, jordgubbar och lime som blev våran favorit

God och enkel att göra

.
Men här kommer recepetet till 2 glas :

10 jordgubbar
1/4 mellanstor vattenmelon
1 lime

Gör så här:
Klyfta upp vattenmelonen och ta bort de största kärnorna ( eller köp ännu hellre den kärnfria vattenmelonen )
Ta bort det gröna på jordgubbarna och lägg ner all frukten i en mixer.
Pressa ner en lime ( eller mindre om så önskas )
Mixa den slät, och häll up i fina glas.
Servera gärna med krossad is.
Tips!
När det är riktigt varmt ute är det gott att tillsätta massa is i mixern och göra denna som en sorbe.
Servera den med sugrör

0
1 kommentar

Massa olika smoothies

Godmorgon på er alla !
Här är det snart dags för frukost … men innan dess så tänkte jag bara visa denna fina boken som jag nu har blivit stolt ägare till … Och man kan ju inte ha för många böcker till köket 😀
 
 
 
 

 

 

Massa färgglada smoothies gjorda av frukt , grönsaker – och även dessertsmoothies ryms i denna tjusiga boken.
Nu har jag bara bläddrat igenom den lite snabbt, men redan hittat massa fina recepet som jag ska pröva.

Fin färg…

 

Och denna ser riktigt god och nyttig ut, med svartvinbär och hallon 🙂
 
 
 
 

 

 

 
Jag återkommer med resultat, recepet och bilder så snart jag hunnit med att testa några av de nyttiga smoothies:arna från boken 😀  
 
 

 

0
Kommentera