Varmt i Italien och apelsin cheesecake

Kikar förbi som snabbast från ett riktigt varmt Italien , och nu ska vi åka vidare mot Kroatien. Dock så kan jag inte andra storlek på alla bilder nu – så det får vänta tills vi är hemma 🙂 Men det är så vackert här, och vi har haft tur med vädret. Däremot har jag tittat tillbaka lite bland mina tidigare recepet och såg att ”Ni gillat” en del recepet mer än andra så jag tänkte att vi lyfter fram ett av dem – ifall att några av er kanske missat den 🙂

Denna cheesecaken med apelsin som varit väldigt populär :

cheese

Digestivbotten, ugns temp: 150 grader

17 st digestivkex
100-125 smör
4 msk strösocker

Mixa kexen , så att det nästan blir som mjöl. Rör sedan ihop med smält smör och socker.
Platta ut i en rund form ( med avtagbara kanter ) , ca 22-25 diameter.
Ska gräddas i ugnen i 150 grader i ca 40-45 minuter.
Låt digestivbotten sedan svalna i frysen medan du gör cheseecaken.

3 ägg
1/2 dl strösocker
200 gram färskost (Philidelphia Naturell – valde jag )
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin

Så här gör du cheseecake:

Knäck äggen , och dela på äggvitor och äggulor i 2 olika skålar.
Vispa ihop äggulor, socker, och vaniljsocker. Vänd sedan ner Philadelphiaosten, och presse ner saften från apelsinen, samt river du ner skalet från den tvättade apelsinen.
I den andra skålen vispar du äggvitorna till ett hårt skum, sedan kan du bara lägga på det hårda äggviteskummet på den andra smeten, men blanda inte runt än.

Nu ska du vispa grädden , och när den är klar så ska du blanda i , vända om samtliga, så att de blandas. Men rör inte runt för mycket.
Fyll sedan det svala pajskalet med röran , och låt sedan stå kallt i frysen minst 4 timmar
Låt stå kallt i 4 timmar innan servering, och ta fram cheseecaken 20 minuter innan den serveras.
Dekorera med färska hallon och citronmeliss.

0
1 kommentar

Sallad

För våran del kommer det nog bli en hel del lunchstopp på olika hamburgekedjor/ snabbmatställen nu längst vägen mot Italien- iallafall om barnen ska välja mat 🙂

Men mitt lunchtips till er blir idag blir en nyttig, snabb och lätt tonfisksallad.
Passar även för er som äter LCHF / GI

Detta brukar jag ha i min sallad för 2 personer
1 burk tonfisk
2 kokta ägg
1 avokado
krispig sallad
1 citron
Söta körsbärstomater
rödlök
Toppa med :
Hemmagjord Majonäs

Hoppas Ni får en fortsatt fin dag 🙂

0
Kommentera

Goda pannbiffar med löksås

Idag blir middagstipset en härlig husmanskost-rätt. Pannbiff som är så gott.
Och vi serverade pannbiffarna med kokt potatis, löksås och mycket saltgurka & lingon. Mums!

En god löksås tycker jag ska vara både salt och söt.

Det här behöver du

1 kilo färs
1 ägg
1 finriven lök
1 1/2 dl grädde ( mjölk )
1 dl ströbröd
2 msk konc. kalvfond / oxfond
salt och peppar

Löksåsen:
2 – 3 gullök
Smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk socker
salt och peppar

Gör så här :
Lägg grädde och ströbröd i en skål och låt svälla i tio minuter.
Skala och koka potatis. Rör ihop samtliga ingredienser till pannbiffarna, avsluta med gräddblandningen.
Rör ihop till en jämn färs-smet. Och forma till Pannbiffar. Ställ ugnen på 100 grader.
Bryn pannbiffarna klart i rikligt med smör. Förvara dem i ugnen medan du gör såsen.

Använd samma stekpanna när du gör såsen, för att ta tillvara på alla goda smaker. Skala och skiva löken tunt i ringar eller halvmånar.
Bryn dem glansiga i stekpannan tillsammasn med smör. Pudra över mjölet , och häll sakta över grädde & vattnet under tiden du vispar för att såsen inte ska klumpa sig.
Smaka av med fond och salt och peppar. Och sist rör du i socket. Låt det sjuda upp försiktigt, sedan är det klart att serveras. ( blir såsen lite tjockare än du tänkt så häll i ytterligare lite vätska )

Gott att servera inlagd och lingon till detta.

Kanon om det blir rester över, för imorgon kommer ett tips på vad man kan göra om man får mycket mat över….

Smaklig måltid.

0
2 kommentarer

Nu bär det snart av…

Har lite bråttom , men kikar bara förbi bloggen som hastigast . . . .
Och det varit lite nervöst hela förmiddagen här nu inför tandemhoppet, men det ska verkligen bli jättehäftigt. Och så snart jag hoppat så bär det iväg på bilsemester med hela familjen i drygt 2 veckor. Målet med resan är vackra Kroatien- Men på vägen ska vi stanna på olika nöjesparker i Tyskland, även Italien och där ska vi stanna till än en gång vid fina gardasjön. Det ska bli så jätteroligt!
Men just nu är det lite stressigt …. vi far runt med våra väskor, barnens alla resväskor, fixar med allt till husvakten som ska bo här och passa Molly – och allt de där som hör till innan man ska åka iväg.

Men bloggen är iallafall uppdaterad med massa matiga inlägg nu när jag är bortrest 🙂 Så det kommer inte bli tyst här alls.
Och jag kommer kika in på bloggen så ofta jag hinner, men hoppas ni har överseende med att jag inte kanske ser alla frågor – så fråga gärna igen – eller maila.

Hej då så länge 😀

0
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Sega chokladkakor bakade helt utan vetemjöl

Här kommer det efterfrågade receptet på chokladkakorna som jag bakade för lite sedan.
De påminner om kladdkaka – eller just den där sega goda kanten på kladdkakorna.Och jag har från flera kommentarer på facebook efter att jag visat bilder på kakorna där – många hoppades på att kakorna var LCHF- recept.  Men dessa kakor är då inte alls så nyttiga (tyvärr) , för de var riktigt goda och värda att provbakas .

Sega runda chokladkakor med lite krispighet i.

IMG_7912

40 stycken Söta, sega och krispiga kakor :

5 dl florsocker
1/4 tsk salt
2 1/2 dl kakao
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke.
Smeten ska inte vara rinning och inte för hård- utan bara krämig.
Tillsätt mer florsocker/ kakao om den är för lös. och droppvis med vatten om den är för hård.
Klicka sedan ut smeten på en plåt till lagom stora kakor.
Jag gjorde ganska stora – fick ungefär 30 kakor av min smet.
Ställ in plåten i mitten på ugnen – i cirka 8 minuter ( lite mer om du gör större kakor. ) Men håll koll så du inte bränner dem.
Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.

Serveras genast.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Just nu är det REA på denna grymma dusch-hyllan. Bara 351 : – Klicka här: 

7
18 kommentarer

Thai-inspirerad soppa

För 4 personer

4 kycklingfileér
olja
4 dl kokosmjölk ( 1 burk)
8 dl kycklingbuljong
2 msk rödcurry ( eller efter egen smak och tycke ) –
Det beror på vilken rödcurry man använder. Ibland räcker det med teskedar.. Så smaka er fram.

2 tsk tomatpure
´Saften av 1 lime
1 nypa socker och salt
1 röd paprika
Nudlar

Garnera med hackad chili, lök och koriander.

Gör så här:
Strimla kycklingen, och stek den i olja.
Häll i kokosmjölk, buljong och låt sjuda upp. Smaka av med pure och rödcurry.
Häll i limesaften, en nypa socker och salt. Rör ner paprikan, så att de blir lite mjuka men de ska inte sjuda för länge så att de blir sladdriga.
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackning.
Lägg nudlarna i botten av en skål och häll soppan över.

Toppa med salladslök, chili och koriander.

Servera genast !

1
Kommentera

Hemma, och snart på väg….

 
Nu är vi hemma i växjö igen och resan gick jättebra utan varken tåg eller bussförseningar.
Så här håller vi på att tvätta, plocka och packa om väskorna för hela familjens bilsemester som startar imorgon….
Men innan vi ska påbörja bilsemestern så ska jag hoppa tandem, heter det så? 🙄 Jag hade nämligen nämnt för flera år sedan för min man att jag gärna hade velat hoppa fallskärm, och just detta fick jag av min honom när jag fyllde …. Men först nu börjar jag bli riktigt nervös – jag ser fram emot imorgon med en skräckblandad förtjusning. 😯
 

 

Men nu för att tänka på något annat ( och försöka att inte bli ännu mer nervös 😉 ) ska jag sätta mig ner en stund i soffan och ta det lungt & läsa nya pocketboken , äta glass i vänta på att tvättmaskinen ska bli klar! Någon som läst den ?

 

 

  

 

 

 

 

Denna glassen är riktigt god – och det är inga som helst problem att äta upp hela den här helt själv 😎
 
 
0
Kommentera

Syltmunkar

Idag blir det ett litet tips på något gott till helgens fika. För jag bakade nämligen munkar igår ( för första gången ) Och det var både roligt och riktigt gott vill jag lova.

Det här behöver du till ca 25 munkar :

3 dl standard mjölk
50 gram jäst ( för söta degar)
1 1/2 dl strösocker
skalet ev 1/2 citron
1 nypa salt
150 gram mjukt smör
2 ägg
ca 12 dl vetemjöl

Ev. fyllning : fast sylt, marsankräm eller choklad

Till fritering: 1 1/2 liter Neutral olja

Garnering : strösocker

Gör så här :
Värm upp mjölken till fingervarmt 37 grader, rör ner mjölken i en bunke tillsammans med smulad jäst.
Rör om tills jästen löst sig. Rör ner salt, rivet skal , socker, ägg och tärnat smör tillsammans med mjölet.
Arbeta ihop till en smidig smet /deg
Låt sedan jäsa under bakduk i ca 50 minuter ( eller till dubbel storlek )

Värm upp oljan i fritös / kastrull och test fritera en liten degbit. Det ska bubbla och fräsa, men det ska inte bli bränt.
Gör sedan lagom stora degbollar ( stora som studsbollar ungefär ) som du lägger ner i fritösen ( eller en tjockbottnad gryta ) , och lägg ner med en hålslev. Vill du göra några med fyllning så är hallon och blåbärssylt gott att fylla dem med.
Låt munkarna friteras riktigt gyllene, så att de inte blir degiga i mitten.

Häll upp socker på en tallrik, där du doppar munkarna genast efter du tar upp dem från fritösen.

Smaklig fika! 🙂

0
3 kommentarer

Grön Laxgratäng – LCHF

Middagstipset idag blir en riktigt grön laxgratäng. Vi gjorde denna laxgratäng med broccolimos för att göra den LCHF-vänlig.
Annrs gör vi denna med vanligt potatismos. . . .

Det här behöver du till en gratäng för två :
4oo gram broccoli
1/2 dl grädde
50 gram smör
lite salt

2- 3 portionsbitar lax
salt
1 ask med philadelphiaost gräslök
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl smakrik ost

Garnering : Salladslök

Gör så här.
Koka broccolin enligt anvisningar på förpackningen i saltat vatten.
När den mjuknar så mixar du samtliga ingredienser i en mixer tills de blivit ett slätt mos.
Ställ ugnen på 200- 225 grader.

Lägg den färska / eller tinade laxen i en mindre ungsfast form, salta laxen.
Spritsa / klicka ut broccolimoset runt formen.
Rör ihop philadelphia, creme fraiche, grädde i en bunke och bred ut över laxen
Strö över osten och ställ in i ugnen i ca 20- 25 minuter

Servera genast.

 

laxgratäng med broccolimos innan ugnen

 

Klart att serveras , garnera med mycket salladslök

0
Kommentera

Blåbärspaj

Vi har verkligen plockat massvis med blåbär nu de senaste 2 dagarna,
och skogen är full utav alla blåbär … och tyvärr precis lika många myggor.

 Men iallafall av lite av blåbären bakade vi paj, receptet vi använde oss av var på Ananaspajen-
Som vi då bytte ut ananas mot blåbär. En god paj, som inte känns onödigt söt utan fräsch.

Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl

Fyllningen :
ca 5-6 dl färska blåbär
2,5 dl creme fraiche (fetthalt 34 %)
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
ställ ugnen på 175 grader, under och över värme.
Rör i hop pajdegen , och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen, vi ni så mosa blåbären lätt, och fyll sedan upp pajskalet med fyllningen.
Grädda kakan i mitten på ugnen i ca 40-50 minuter ( håll koll , så att den inte blir bränd )

Ska svalna innan servering, men det är en smaksak. Den är god även när den är ljummen.

IMG_6947 (1)

0
6 kommentarer