Rabarbersaft

Enkelt och så gott!

 

1 kg rabarber
1 , 5 liter kallt vatten
4 1/2 dl strösocker
1 st citron (saften)

Gör så här:
Tvätta och tärna ner rabarberna i en kastrull, mät upp vattnet och låt sjuda upp.
Det ska sjuda i ca 15 minuter ( rör inte om – då blir den grumlig )
Sila sedan saftenett par gånger och släng rabarberresterna.
Mät upp socker och citron i saften, och låt det sjuda upp igen, någon minut.
Kul sedan saften och häll upp i vackra flaskor.

Servera saften kall med mycket is och färska jordgubbar.

Barnen tyckte saften var jättegod 🙂 Så det var ju ett toppenbra betyg

Men nu är det dags att ställa mig och laga lunchen, barnen har röstat för kycklinglasagne.
Så det får det bli idag 🙂

0
10 kommentarer

Bröllopsdag

Idag firar vi bröllopsdag – idag är det nämligen 3 år sedan vi gifte oss!!
Och det hade regnat nästan hela denna sommaren, men just på våran dag så hade vi strålande solsken. Vi valde att ha ett litet enkelt borgligt utomhusbröllop. . . .

Jag var lite orolig att inte klänningen skulle passa på bröllopsdagen … eftersom vi var gravida. Men som tur var så lyckades jag komma i klänningen faktiskt, även om det var något svårt att dra upp dragkedjan över magen 😉

Sedan efter vår lilla vigsel så dukade vi upp för en festlig liten picknick med kyckling, kallskuret, sallader, potatissallader, såser och massa annat gott – och ett par timmar senare satt vi på flyget för att åka på bröllopsresa. En helt underbar dag

0
Kommentera

Tunnbrödsrulle med kycklingfyllning

Tunnbrödsrulle med kycklingfyllning

 

Detta behöver du :

1 tunnbröd
1 kycklingfile
1/2 dl creme fraiche
1/2 tsk sambal oelek ( ev mindre om du vill ha mildare smak- testa dig fram  )
smör
blandad sallad
körsbärstomat
rödlök

Gör så här :
Strimla kycklingen och stek den i smör,
när kycklingen är genomstekt så tillsätt creme fraiche och sambal oelek.
låt detta sjuda upp i ca 10 minuter. Smöra tunnbrödet så länge , och fyll upp med grönsaker , tomat och rödlök.
Toppa sedan med den goda kycklingröran och rulla ihop, klart att servera.
 
 
 
0
Kommentera

Knäckig blåbärspaj

Missa inte att följa matsajten på Facebook HÄR
Eller instagram : @jennysmatblogg

 

Du kan använda vilka bär du vill- frysta eller färska.
Hallon, blåbär eller jordgubbar – välj det du tycker är godast.

Till en knäckig blåbärspaj :

3- 4 dl blåbär / eller valfria bär
2 msk potatismjöl
1/4 dels dl strösocker

Pajdeg:
100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen ( 24 cm ) med blåbär , pudra socker och potatismjöl över blåbären.
Smält smöret i en kastrull och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet.
Klicka ut smeten över blåbären och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
( ca 25-30 minuter )

Serveras med vaniljvisp

 

0
Kommentera

Snickerskladdkaka

Nu kommer det utlovade receptet på kladdkakan ,  Snickerskladdkakan!

Till en rund form 24 cm:

4 ägg
5-6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
1 center/plopp förpackning

Garnering : 2 dl salta jordnötter +  200 gram mjölkchoklad

vispgrädde till servering

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret. Bred ut i den smorda och bröade formen   , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan  i mitten på ugnen i ca 30 minuter
Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst  2 timmar innan servering.

 

0
8 kommentarer

Tandemhopp

Detta inlägg har inte så mkt med mat att göra, men ni är flera som efterfrågat lite bilder från mitt tandemhopp. Så kommer det här ! 🙂

Så här tjusiga kläder hoppade jag i, en alldeles för stor blå overall :

En del pappersarbete gjordes innan hoppet – här skrev jag i en hälsodeklaration innan hoppet…. Riktigt nervös!!

Sedan tog det ca 20 minuter upp i lyften med ett litet flygplan innan vi hoppade…. Och här är vi på väg att landa 🙂

 

Mitt tandemhoppet var riktigt häftigt ! 🙂 Något bland det häftigaste jag gjort faktiskt! 🙂

0
Kommentera

Frukosten

Godmorgon !
Hoppas ni har hunnit med att äta en riktigt god frukost nu, hunnit dricka er första kopp kaffe och vaknat till ordentligt!

Här blev det en vardagsfrukost med en tallrik med sådan här runda frukostflingor, rund macka, äppel och såklart kaffe. Annars blir det oftast frukost med hårtbröd, kokta ägg och kaviar för min del….

 


Mjuk smörgås med smör,ost och solrosgroddar. Gott gottigottgott.

Tänkte att jag skulle tipsa om lite mer LCHF frukostar som inte inkluderar ägg, har hört att ni är många som vill ha det. Ska se vad jag kan hitta på tills imorgon 🙂 Har ni några förslag så tipsa gärna …..

Nu ska jag ut och plantera lite höstväxter i krukorna på trappen roligt att få göra lite höstfint. Köpte jättefina växter igår, och hinner jag ska jag se om jag kan ta lite bilder på planteringen! Tyvärr är jag så dålig på blommor och växter, men hoppas på att kunna hålla växterna vid liv ett par veckor iallafall 🙂

0
Kommentera

Nöjesparker

Efter ytterliga några dagar i varma Italien med sol och bad, så åkte vi vidare och besökte två andra nöjesparker…. Dessa nöjesparker var Europa Park ( Gränsen till Frankrike / Tyskland ) och sedan Hansa Park i Tyskland.

Detta har ju inte heller så mycket med mat att göra- men ni har efterfrågat lite semesterbilder.
Så här kommer en massa bilder 🙂

Jättefint, välskött och passade för barn i alla åldrar…
Dock en del köer till karusellerna var det. ( Kan rekommendera att man åker till de här stora nöjesparkerna redan i Maj / Juni – då slipper man köerna )

Thelma fick en fin ansiktsmålning 🙂

Det där var lite från våran semester. Och nya recept kommer snart här på bloggen igen men jag har fortfarande gäster 😀 så det får bli imorgon !

Trevlig Helg till er alla . . . .

0
Kommentera

Söt sommarsallad med jordgubbar

En härlig frisk sommarsallad åt vi igår till middagen.
Enkel krispig sallad med machesallad, blandad grönsallad, vårlök , god fårost , körsbärstomater och sommarsöta jordgubbar 🙂 Mums

En sådan här god sallad är särskilt gott till grillat …

 

0
Kommentera

Laxsoppa med kräftor & chili

En laxsoppa med hetta – för oss som gillar lite mer sting i mat.

För 2 personer :

2 *125 gram laxbitar
1- 2 chilifrukter ( beror på hur starkt du vill ha den )
olivolja
2 morötter
2 stycken salladslök den ljusa delen ( eller en halv gullök )
5 dl vispgrädde
5 dl vatten
några kvistar färsk dill
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk hummerfond
1/2 ask med kräftstjärtar

Garnering : några chilivitar och lite salladslök ( den gröna delen )

Gör så här :
Skala morötterna, och slanta dem i lagom stora bitar, hacka löken och chilin.
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs på morötterna och löken och chilin – de ska bli glansiga.
Skär laxbitarna i 1 * 1 cm tärningar.
Häll över vattnet, grädden, och låt sjuda upp. Sjud tills morötterna börjar mjukna lite. Smaka av med fond, vitvinsvinäger och färsk dill.
Rör ner laxen och låt sjuda i ca 5 minuter. ( eller tills laxen är klar )
Ta bort grytan från värmen och rör när kräftorna, de ska bara bli varma. Kokar de så blir de lätt sega.

Vill man göra det mer som en gryta, och servera potatis eller ris till så red av soppan med maizena eller mjölredning.
Och skulle grytan bli för stark trots att Ni smakat av , så rör ner några msk creme fraiche tills ni fått en mildare smak 🙂

Häll upp i skålar, och garnera med lök och chili

0
5 kommentarer