Nu är rabarbertiden äntligen här. Så mycket gott man kan göra av dessa stjälkar. Rabarberkräm är en sådan sak.
Det här behöver du: 500 gram rabarber 1 1/2 dl strösocker 4 dl vatten 2 msk potatismjöl
Gör så här: Koka upp vatten och socker. Skär ner rabarberna och låt sjuda i 5 minuter , jag lät mina sjuda så att de helt kokat samman. Sänk värmen och rör ihop potatismjöl med kallt vatten. Rör ner redningen i en stråle, under omrörning. Vid första bubblan är det klart, så var snabb och ta bort krämen. Låt svalna något innan du servera.
Men hallå….. På Torsdag blir denna lille solstråle hela 2 månader. Förstår ni… Två MÅNADER!! Mitt farmorhjärta smälter för denna lilla goding. I dag åkte jag hem till Klara och Aaron på lunch, bara för att gosa bebis. Finns ju inget ljuvligare. Älskar denna lilla människa så mycket att jag blir tårögd av att bara tänka på honom. ❤️
Livets efterrätt, så sant som det är sagt.
Längtar redan efter alla Onsdagar som jag ska hämta honom från dagis. Då ska vi baka , hänga på lekplatsen, biblioteket eller åka till simhallen. Så himla mysigt det ska bli ❤️
Detta behöver du till 4 personer: lax till 4 personer 100 gram färskost dill & salt Grillfolie
Gör så här
Lägg varje laxbit på en bit grillfolie salta laxen och bred på en valfri färskost. Strö över rikligt med dill. Knyt ihop till små folieknyten och grilla sedan. Serveras till ugnsrostade rotfrukter, sallad, grillade fyllda champinjoner och sparris.
* * * * * * * * * * * * * *
Och något gott till kaffet :
Marängsviss är en riktig klassiker.
Glass, skivad banan, krossade maränger varvat med vispad grädde och hemmagjord chokladsås. Vill man kan man toppa med rostade mandelflarn.
Hemmagjorda chokladsås :
2 1/2 dl florsocker 75 gram smör 75 gram mörkchoklad ( eller ljus om man bättre gillar det) 2 dl grädde 1 tsk vaniljsocker
Gör så här : Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.
Men kära någon så söta kattungar vi har fått! Tre stycken ullbollar som får vilket hjärta som helst att smälta. Och Ninja är en fantastisk mamma, tålmodig & omhändertagande…. hon tar hand om dem så väl, fascinerande att se hur hennes modersinstinkter växte fram på bara några minuter.
Fick så mycket söta namnförslag på S ifrån er. Svante , Sigge, Sixten, Siri, Sam, Smulan, Skrållan, Sötnos, Stina, Sören …. osv. Så nu har vi för mycket namn att bolla ibland.Haha, men vi ska bestämma oss innan söndag har vi bestämt ( Jag & Nomi ) Vi har läst på allt om kattungar, och hur de utvecklas från dag till dag. Så om några dagar kommer ögonen att öppnas och det blir ju bara sååå spännande.
Det regnar ute även idag. Men snälla någon, vart är det vackra vädret för någonstans ? Jag minns ingen majmånad som varit så grå som denna, men nu kan det väl bara bli bättre. Det är ju redan första Juni på tisdag – och sedan huxflux så är det sommarlov. Melvin slutar 9:an och Nomi slutar 6:e klass, vart tar tiden vägen hörru ni.
Denna bilden tog vi förra sommaren då vi fotade för boken, som man längtar efter detta nu.
Annars har dagen bjudit på jobb, tandläkarbesök med Nomi och sedan en fika och skvallerstund med Marika. Sladdade precis hem nu, hann förbi mataffären och ska ställa mig och laga lite mat. Valet står mellan köttfärsås eller hemgjorda köttbullar. Får jag välja blir det köttbullar…. men jag samlar väl mammapoäng och låter barnen välja 😉
Kattungarna är här ❤️ de kom tidigt i går morse. Tre stycken randiga sötnosar blev det. Ska ta massa bilder såklart och berätta vad vi har döpt dem till.
Jag ska snart iväg till Nybro för att käka lunch med Martina, hon hade kollat ut ett ställe som serverade raggmunkar. Dra mig baklänges vad gott. Tror inte att jag ätit det på hundra år. Är ni också sugna så kommer recept här. Favorit i repris <3
Det här behöver du till 4-5 personer: 10 stora potatisar fast sort ( minst 800 gram ) 6 dl mjölk 2 1/2 dl vetemjöl 2 ägg 1 tsk salt smör till stekning
Gör så här: Skala & riv potatisen grovt ner i en bunke. Vispa ut mjölet med lite mjölk i taget till en klumpfri smet, och vispa ner resten av mjölk och ägg, salt. Blanda ihop mjölksmeten med de rivna potatisen.
Hetta upp stekpanna med smör ( gärna två pannor om du har) och stek två laggar i taget i respektive stekpanna. Några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna. Serveras sedan med knaperstekt bacon och rårörda lingon.
I dag har jag jobbat lite annorlunda, har haft mina flesta telefonmöten utomhus, medan jag rensat ogräs i alla rabatter. Kanske vart lite väl ”småflåsig” i luren medan jag grävde upp rötter och stubbar… hahah. Men så skönt att hinna med även sådant man ligger efter med i trädgården. Kan tillägga att det inte var FaceTime-möten…. 😉 Besparade dem min smutsiga uppsyn, hade liksom jord från tårna upp i håret. Men fick ändå loss nästan tio timmar med trädgårdsarbete i dag…. lite stolt över mig själv och klapp på axeln. Men ni må tro att det var skönt att hoppa in i duschen här sen.
Mindre smutsigt var det här när vi fotade samarbetet för Stronger! Jag älskar ju deras kläder. Både snygga och bekväma.
Jag använder deras leggings dagligen. Tänker att de är så mycket mer än bara träningskläder. Jag använder dem som myskläder, när jag går ut och promenera med hunden, fixar i trädgården eller bara för att de är snygga.
Och med min kod JENNYS20 får ni nu 20 % rabatt på hela ert köp hos Stronger.
Gör din kräfttzatziki så här: Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin. Klart.
Stek/ grilla fisken med salt & dill servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.
* * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Blåbärskladdkaka med vit choklad
Det här behöver du: 200 gram smör 250 gram vit choklad ( t.ex Marabous) 4 ägg 2 1/2 dl strösocker 2 1/2 dl vetemjöl 2 dl blåbärBlåbärsgrädde: 2 1/2 dl vispgrädde 2 msk florsocker 1 1/2 dl blåbär Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Fördela ut blåbären över smeten och tryck ner dem lite försiktigt med handen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 27 minuter. Märker du att den får för mycket färg, lägg lite folie över under gräddningstiden. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 4-5 timmar i kylskåp eller gärna över natten. Blåbärsgrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.
Börja med vaniljfyllningen : Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången. Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader. Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.
Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker. Sprita cirka 1- 2 msk vaniljkräm i varje bulle.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och ett annat Torsdagstips är REAN på Bubbelroom just nu. Massa snygga höst- & vinterkläder till bra priser. Klicka här
Har ni inte provat denna goding tidigare? Då tycker jag att ni ska göra det i helgen.
Det här behöver du till nutella-semifreddo på 10 bitar : 2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären) 4 äggulor 4 äggvitor 2 msk socker 5 dl grädde 400 gram ljummen nutella
Gör så här:
Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den tills du kan bilda toppar med den. Ta fram en rundfor, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm. Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder. Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. Gott med bär till.