Servera gärna med gräddfil, och klippt gräslök och mycket finhackad rödlök. 🙂
En god västerbottenpaj är ett måste att ha till kräftorna.
Detta receptet brukar jag använda mig av då jag bakar ostpaj.
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt…. 🙂
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.