Blåbärskladdkaka i långpanna

Nu kommer det omfrågade recept på kakan vi bakade i veckan. Och har du gott om blåbär, i frysen eller lätt till hands i blåbärsskogen. Då tycker jag att du ska baka den här goda och lättbakade kakan,  blir som en vit kladdkaka med smak av blåbär – extra enkelt då man gör den i långpanna.

Och fungerar utmärkt att frysa in.

IMG_0347

Det här behöver du till en ugnsform ( standardmått)

4 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
200 gram smält smör
3 tsk vaniljsocker
6-7 dl blåbär

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker poröst häll sedan i  även smöret.
vänd sedan ner mjöl och vaniljsocker i smeten.  Bred ut smeten i en långpanna / form till ugnen.
Strö bären jämnt över smeten och grädda den i cirka 20 – 25 minuter i mitten på ugnen
Låt kakan svalna något, och skär sedan upp den i lagom stora bitar.

5
26 kommentarer

Karamelliserad lökpaj

Här kommer receptet på en krämig lökpaj som vi hade igår till kräftorna.
Vi serverade den med gräddfil , klippt gräslök och finhackad rödlök- precis som västerbottenpajen.

Vi gjorde även denna pajen i aluminiumform. Perfekt att ta med också om man ska ha knytkalas 🙂

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen skan serveras både kall och varm.

 

0
3 kommentarer

Grillade fyllda enchiladas

Idag tänkte jag tipsa om lite gott att ha på grillen ( hoppas vi snart får lite bättre väder så det går att grilla ) 😀

Grillade fyllda enchiladas :

Detta behöver du :

Tortillabröd
Mozzarella
Strimlad rökt skinka
skivade körsbärstomater

Gör så här :
Fyll upp tortilla bröden med samtliga ingredienser, och grilla!
Gott och enkelt!

Servera enchiladas: en till en god sallad 🙂

0
Kommentera

Bilder från igår

Hej allesammans! 🙂
Här kommer lite flera bilder från igår. Och kräftor är ju bara jättegott , men det behövs ändå lite goda tillbehör.
Här blev det pajer, bröd, ost och kex, vindruvor och lite ägghalvor.

 

Nomi tyckte inte att det var gott alls med kräftor,
men åt desto mer paj och ost & kex istället

En krämig lökpaj var riktigt gott till kräftorna. Och mättande. 🙂

Även lite västerbottenpaj ( bilder från senast vi bakade västerbottenpaj ) receptet hittar du HÄR

0
Kommentera

Kräftor

Hej och godkväll alla bloggvänner.
Tack för alla bra boktips som ni har kommit med 🙂 Tänkte åka ner nästa vecka och köpa böckerna till resan !

Och här väntar vi nu hem lite finbesök, vi ska äta massor av kräftor, vitlöksbröd, ost och kex, och frukt- sedan har jag bakat ett par pajer.
( och recept kommer såklart så snart jag fotat 🙂 )

Bilderna är från sist vi åt kräftor

Önskar er en riktigt fin Onsdagskväll! 😀

0
Kommentera

Massor av tips

Och när vi ändå pratar semseter så behöver jag er hjälp !
Jag behöver tips på riktigt bra ( och många ) böcker nu som jag ska läsa på mina lata semesterdagar vid poolen. 😎

 

Tar tacksamt emot alla bra tips !! 😀

0
Kommentera

Nedräkningen har börjat

Godmorgon i stugan! 🙂

Har suttit och kollat runt och hittat lite fina bilder till vårat nästa resmål.
För ett av mina stora intressen utöver god mat är ju som bekant resor 🙂 Och det är alltid roligt att försöka hitta nya ställen att besöka. ( För oss som samlar på olika länder )
Denna gången bär det av mot cypern har aldrig varit där tidigare! Dessa fina bilder hittade jag på vårat hotell – ser det inte bara så härligt ut ?

Bilderna lånade av ving.

Och det är drygt två veckor kvar så . . . nedräkningen har börjat 🙂

0
Kommentera

Blåbärsplockning och dagens lunch.

Hejsan hejsan

Hoppas ni har en fin Torsdag allihopa! Här har dagen rusat förbi, varit iväg och uträttat ärenden, och handlat. Sen åkte vi iväg och plockat blåbär, jag och Nomi. Vi hann plocka en liten bunke iallafall, innan det började regna. Men det räcker – vi skulle bara baka en blueberry cheesecake  till ikväll.  Den har jag precis satt in i frysen nu för en stund sedan- hoppas den blir bra, smeten smakade iallafall urgott.   Lunchen blev en kyckligsallad idag och  till ikväll blir det kräftor – Melvin önskade sig det idag, och det lät som en trevlig ide- med tanke på att vi inte änns har hunnit äta några än i år.

Dagens  lunch blev en snabb kycklingsallad.

IMG_0004
Kycklingsallad med : smörstekt kyckling kryddad med lite paprikapulver och salt,
isberssallad, gurka, små plommontomater, rödlök fetaost, machesallad och så testade vi Felixs Rhode Islands-sås. Ett godkänt betyg för att vara en färdigsås 🙂

0
1 kommentar

Nya servetter

Sprang på lite söta servetter igår på Rusta.
Kunde inte låta bli att köpa dem 🙂 Servetter är ju alltid roligt att ha lite olika nya färger att duka med.

Tio kronor stycket!! För ett 20-pack med ursöta ” Shabby chic” servetter.
Rena fyndet 🙂

0
Kommentera

Härligt god Västerbottenpaj






Servera gärna med gräddfil, och klippt gräslök och mycket finhackad rödlök. 🙂

En god västerbottenpaj är ett måste att ha till kräftorna.
Detta receptet brukar jag använda mig av då jag bakar ostpaj.

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram  smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt…. 🙂
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.


0
13 kommentarer