Gårdagen i bilder

Välkommen fredag!
Härligt att helgen snart är här. Vi väntar finbesök från Öland idag, min syster ( Neas mamma ) och familj kommer hit…
Vi ska äta skaldjur och lite olika slags hembakade matpajer ikväll…. Återkommer såklart med recept och bilder på detta vid ett senare tillfälle 🙂
 

Men här kommer lite bilder från gårdagen….

Efter pannkakslunchen så besökte vi ju biografen i stan – jag , Melvin och Nea.
det blev en 3 D bio med popcorn och läsk 🙂

 

 Eftersom det var så fint väder igår så ville inte barnen spela någon minigolf efter bion- utan vi åkte hem till poolen istället.

Liten Nomi, simmar jättebra med sina puffar 😀

Och efter att ha badat i timmar, så var det dags för mat igen….

 

 

Vi grillade lite snabba kycklingburgare( vanlig grillad&Marinerad kycklingfile ) . Väldigt uppskattat 🙂
Med dressing, valfri sallad och lök.

Önskar er alla en riktigt trevlig helg 🙂

0
Kommentera

Citron- och chokladcheesecake

Hej hej !

Här kommer receptet på citron – cheesecaken 🙂
Och jag testade ju en ny variant digestivbotten, och gjorde enbart på choklad digestiv ( ICAS egna märke ) Men jag rekomenderar att ta 50 % av Digestiv Orginal och 50 % Digestiv Choklad. För då blir den inte lika kompakt.

Väldigt gott att ha choklad i botten på sådan här syrlig cheesecake.

 

Det här behöver du:
200 gram Digestiv Orginal / Choklad Digestiv
50 – 75 smält gram smör

Fyllningen :

200 gram färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
1 citron

Gör så här:
Mixa / smula digestiven och rör ihpå med smält smör.
Lägg smul-blandningen i en form med avtagbara kanter. Klä upp smulorna lite upp på kanterna också.
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.
Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker tillsammans med saften och finrivet skal från 1 citron .
Vispa grädden i en tredje skål och vispa den till ett ganska hårt skum, som du sedan vänder ner i äggule- blandningen.
Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd sedan ner dem i smeten också.
Häll upp smeten i formen och täck med folie och ställ i frysen i ca 5 – 6 timmar.
Ta fram en tjugominuter innan den ska serveras

Smaklig fika

0
5 kommentarer

Pumpa knäcke

Hej och godmorgon allihopa!
Nu blir det ännu mera recept på hembakat knäckebröd…. Det är bara så mycket godare med hembakat, än att köpa de färdiga knäckebröden.

Jag fick tipset av en bloggläsare sist att byta ut mitt fina rågmjöl mot grovt rågmjöl.
Och det gjorde jag nu! 🙂 Roligt att testa olika knäckebröd….

Det här behöver du till 3 plåtar :

50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl

Pumpa kärnor

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och rör ner vattnet och rör tills det har löst sig ordentligt:
Rör ner saltet och mjölsorterna. Och arbeta degen väl, låt sedan jäsa i en timme under bakduk.
Ställ ugnen på 225 grader.
Knåda och fördela sedan degen i 3 lika stora delar.
Kavla ut degarna på tre bakplåtspapper ( ca 2mm tunt ) med hjälp av fint rågmjöl.
Pensla med vatten och strö över pumpakärnor och kavla över med en kavel så att de verkligen fastnar.
Skär lagom stora bitar och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Håll koll, så att de inte blir brända.

0
1 kommentar

Fylld fläskfile med smörslungade sockerärtor

Redan onsdag idag … halva veckan har gått och idag ska jag, Melvin och Nomi ut och plocka lingon i de småländska skogarna. Röröda lingon till raggmunkar med stektfläsk – det är gott det

 

Men nu till dagens middagstipset som passar bra så väl för GI:are som för LCHF:are

Färskostfylld fläskfile på en bädd av smörslungade sockerärtor

Detta behöver du:
1 fläskfile
Smör
Salt och peppar
50 gram färskost
Persilja

Gör så här :

Putsa fläskfilen , och ställ ugnen på ca 150 grader.
Smörstek fläskfilen tills den fått fin färg.
Skär ett snitt i mitten på fläskfilen och fyll upp med en valfri smaksatt färskost( jag valde en ny smak som heter vårlök )

Ställ in i ugnen i ca 35 40 minuter.

Serveras med smörslungade sockerärtor och en god rödvinssås.

Smaklig Måltid !

0
Kommentera

Ostbricka

Godkväll !
Oj vad denna dagen bara försvann, vi har mestadels varit ute idag- får ju passa på när solen har tittat fram – men jag har också hunnit med ett litet byte av gardiner i huset. Nysydda gardinkappor ( av sömmerska – för jag kan inte sy överhuvudtaget 🙄 ) och det blev nya fräscha helt vita. Det blev fint, och jag är jättenöjd!

Ikväll blir det en riktigt god ostbricka framför tv:n, med krispiga salta kex lite olika sorters ostar , och så mina söta marmelader som jag fyndade igår…
 

Ostbricka går att göra LCHF-vänligt, eftersom feta ostar är bra , och som tillbehör kan man ha lchf-kexen
eller lite finncrisp

 

Goda ostar, salta kex, och söta marmelader


 


0
Kommentera

Vardagsfavorit! Korvgratäng

 

Idag tänkte jag tipsa om denna korvgratängen som jag gjorde häromdagen! Bra och enkel vardagsmat. ( Potatisen går att förbereda genom att skala dagen innan)  Och denna gratängen blev mycket uppskattad – särskilt av barnen, som to.m tog om flera portioner.

Vi serverade med gröna ärtor

Det här behöver du :
1/2 gullök
Smör
1/2 falukorvsring
5 dl creme fraiche
1/ 2 dl chilisås /Kethup ( 50% / 50 % )
1 1/2 – 2 dl vispgrädde
salt och peppar

Moset :
1 kilo potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt & Peppar

Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Pressa potatisen igenom en potatispress, och under vispning ( för hand eller med elvisp ) tillsätter du äggulorna, oljan och salt &peppar.
Låt svalan något medan du gör korvröra. Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Skär korven i lagom små bitar. Finhacka löken.
Värm upp en stekpanna med lite smör, bryn löken glansig, och korven sa brynas lite lätt.
Tillsätt alla ingredienser till korvröran, och låt detta sjuda upp.
Under tiden spritsar du ut moset i en smord ungsform ( jag hade en form på 20 * 30 cm )

Innan ugnen …


Lägg sedan korvröran i mitten och ställ in i ugnen i ca 15- 20 minuter – tills moset fått lite färg. Ta ut gratängen och servera genast. Tillsammans med kokta grönsaker.

Så här ser gratängen ut efter ugnen

Smaklig spis

2
4 kommentarer

Sju sorters kakor

Ja, men visst var det Radiokaka som vi bakade igår, precis som många av er gissade.  Och detta är ju en gamla klassiker som jag bläddrat förbi många gånger i boken”sju sorters kakor” men som jag faktiskt aldrig bakat förr- och oj vad god den var!  Några ändringar gjordes dock – då jag valde smör istället för koksfett, och blandade i mjölkchoklad också. Och samtidigt som receptet på denna kommer så tänkte jag i även detta inlägget tipsa er om mina sju sorters favoritkakor till höstens kalas.

1: Radiokaka- en chokladig spröd kaka som bakas utan ugn.

Recept sju sorters kakor

IMG_3844-001

Jag hade 50 % mjölk- och mörkchoklad

Till radiokakan behöver du :
300 gram mjölk – mörkchoklad
150 gram smör
2 ekologiska äggulor
1 dl florsocker
20 stycken Marie Kex

Gör din radiokaka så här :
Smält smöret, bryt  ner chokladen och rör tills allt smält samman. Rör ihop äggulor och florsocker , och blanda ner i den ljumna chokladen. Klä en form på cirka 15*20 med plastfolie, varva med choklad och kex. Börja med choklad och avsluta med choklad.

Låt stelna innan du skär upp.

* * * * * * * * * * * * * * *

2. Gräddbullar ( MumsMums) – recept Klicka här

3. Daimbiskvier, steg-för-steg – klicka här

4. Sega Dumlesnitt – för recept klicka här

Dumlesnitt

5. Nutellabullar – för recept klicka här

IMG_4481

 6. Krämiga kolakakor- för recept klicka här

IMG_7337

7. Choklad, kola, tryffel – riktiga godis brownies- klicka här

IMG_3933

Hoppas ni hittar något gott som ni vill prova!
Hörs om en stund med nytt middagsrecept

 

0
15 kommentarer

LCHF, broccoligratäng

Hej igen… Tänkte att det kanske var dags för ännu ett litet LCHF recept, känns som om det var evigheter sedan jag hade ett på bloggen nu.

Så här kommer en krämig broccoligratäng :

Gratäng för 4-5 stycken:
300 gram broccoli
2- 3 dl riven ost ( med hög fetthalt )

Till baconsåsen:
2 pkt bacon
1 /2 hackad gullök
4 dl creme fraiche
Jag hade 2-4 msk chilisås ( efter egen smak och tycke)

** Men äter man strikt efter lchf så kan man byta ut chilisåsen mot hackad valfri mängd chili eller någon tsk sambal oelek

några blad finhackad basilika
salt och peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka löken och klipp baconet – bryn detta klart.
Rör ner creme fraichen, chilisåsen och hackad basilika. Låt det sjuda upp och Smaka av med salt och peppar.

Lägg i (tinad) broccoli i en ugnssäkerform så att det täcker botten. Täck med baconsåsen , och strö över massa riven ost.

Gratinera i ugnen i 15- 20 minuter, eller tills det fått en vacker gyllene brun färg.

Men här är vi på väg ut nu på en skogspromenad med Molly,
och Nomi är snabb som en vessla till ytterdörren när det är dags för hundpromenad…… För hon vill såklart hålla Molly i kopplet…

1
1 kommentar

Inskolning

Melvin har inskolning i förskoleklass nu några dagar denna veckan, för att nästa vecka börja på ”riktigt” 🙂 Det är så spännande tycker han, och det var med massa fjärilar i magen som vi gick mot inskolningen i går. Och idag cyklade han och Jonathan dit – och han var lite mindre nervös- men tyckte att det skulle bli sååå roligt.

Tänk att han har blivit så stor nu att han ska börja i skolan! Jisses så fort tiden går.

Roligast tycker han att det är om man hinner cykla till skolan, så att man får parkera cyklen på cykelparkeringen 🙂

Och snart är det dags för Nomis inskolning på dagis…. Eller jag menar förskolan 🙂
Gissa om hon tycker det ska bli spännande ! 😀

0
Kommentera

Sesampanerad kyckling

Och igår önskade sig barnen pepparsås till middag,  och jag hade planerat kyckling. Så vi fick bestämma lite var : det blev smörstekat sesampanerad kycklingfileer med rosepepparsås.

IMG_0817

Det här behöver du till 6 personer
1 kilo kycklingfileer
1 vispat ägg
1 1/2 dl ströbröd
1 burk med sesmafrön
salt
Smör

Potatis
ströbröd
olivolja
Salt

rosepepparsås:
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 – 225 grader, skrubba eller skala potatisen.
Skär dem på mitten, pensla med rikligt av olivolja, strö över ströbröd och salta. Ställ in i mitten på ugnen.
Om kycklingfileerna är stora , dela dem på mitten. Ha sesamfrön och ströbröd på en tallrik och ha vispat ägg i en.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör, när smöret tystnat, eller fått en nötaktig lukt så är det dags att börja bryna kycklingen. Doppa fileebitarna i vispat ägg och sedan i sesamblandningen och salta, bryn dem på bägge sidor tills kycklingen är klar.

Under tiden gör du rosepepparsåsen :  Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
Dekorera med rosepeppar.

Servera sedan allt med en god krispig sallad.

Klar att serveras.

0
7 kommentarer