Choklad och kolakakor

 


Detta behöver du till botten:
75 gram smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Kolafyllningen:
50 gram smör
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde

Garnering : 200 gram Valfri mjölkchoklad

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och blanda i de övriga ingredienser till kakans botten med det smälta smöret,  rör ihop till en deg.
Platta ut degen i en ungssäkerform ( jag hade en rund form med avtagbara kanter ca 22 cm )
Grädda i mitten på ugnen i ca 10 minuter.
Smält smöret i en kastrull, och häll i grädde och sirap – låt sjuda upp och  koka tills kolan blivit lagom seg.
( Gör kulprovet )
Fyll sedan pajskalet med kolan, och medan det svalnar lite så smälter du chokladen till garneringen över  ett vattenbad.
Bred sedan ut den smälta mjölkchokladen över kakan.
När den svalnat lite dela kakan i lagom stora delar.

Färdigt att serveras.

1
Kommentera

Böcker till semester

Igår passade jag och Thelma på att åka iväg och handla lite inför semestern. Nu är det faktiskt inte länge kvar alls! 😀 Och jag var på jakt efter böckerna ni rekommenderat till mig. Men dock hittade jag inte många av titlarna ni rekommenderade i ”pocketformat” – det är ju så mycket smidigare att resa med pocket böcker.

Och även denna hittade jag som ska få följa med på resan :

Chokladen tänkte jag då provsmaka innan dess, dessa Marabou sensation brukar vara ruskigt goda. Så jag tror på denna med Cheesecake smak. Finns ju i flera nya olika smaker. Dock var denna Sensation ” Cookis cream ” inte en av mina nya favoriter.

 

0
Kommentera

Rödkåls coleslaw – LCHF

Ni efterfrågade receptet på coleslaw ( som passar för LCHF – kost ) , jag tycker att det är gott till grillat.
Sedan är det ett stort plus att det är lätt att göra och lätt att variera.

Du behöver
1 klyfta med rödkål
1/2 citron ( plus rivet skal )
1/2- 1 dl majonäs
Rödlök / salladslök
salt  &  peppar
1 pkt  bacon

Gör så här:
Strimla rödkålen tunt, lägg den i en skål och salta så tappar den  lite vätskan.
I ca 1 timme ska den ligga i skålen.
Rör i hop majonäs, rivskalet av citronen – bara det gula, och pressa ner citronsaften
och rör även ner den hackade löken. Smaka av med salt och peppar, rör sedan ner majonäsröran i rödkålen.
Stimla baconet och knaperstek den. Lägg upp på hushållspapper och låt överskottet av flott rinna bort.
Toppa med baconet innan serveringen.

 

 

0
Kommentera

Gårdagens middag

Vi kunde inte bestämma oss för vad vi skulle laga till middag igår, så det slutade med att Jonathan föreslog att vi skulle gå ut och äta. Och när vi väl hade bestämt oss för att äta thaimat- så var jag och Nomi klara att åka med en gång. Thaimat är nämligen en riktig favorit! 🙂

Nomi är galen i stekta nudlar , och kan äta hur mycket som helst.
Och jag gillar chilikyckling och de krispiga vårrullarna 🙂


Vi körde till Grand samarkand och åt på Chili & Wok. Väldigt gott… även om Koh Thai fortfarande har den godaste thaimaten i stan.

Olika slags kycklingrätter, vårrullar och stekta nudlar . . .

Detta hamnade på min tallrik – jag gick inte hungrig därifrån inte! 😀
 
 
0
Kommentera

Glassiga efterrätter och ny frisyr

Nu är vi tillbaka – och skogsbesöket gav oss en hel del av lingon, men det var fortfarande mycket av lingonen som inte var färdiga. Så om ett par veckor till så kommer det att syltas ordentligt 🙂 Lingon är även gott att ha direkt i matlagningen, eller bara dekorera tallriken med.

Vi har även varit på besök hos frisören nu i veckan….

Melvin tycker det är jätteroligt att gå till frisören , och valde glatt en ny tuff frisyr :

Men liten Nomi ville inte klippa håret alls . . . Och var lika glad för det 🙂

Och nu till dagens tips 😀

Vi brukar hjälpas åt att bestämma både mat , och efterrätter här hemma. Och i helgen så fick Nomi och Melvin bestämma desserten.
Så det blev riktiga fina glassiga efterrätter 🙂

De här är både enkla och goda 🙂 men ser ändå väldigt festliga ut.

Roliga att göra, och ett plus att alla barnen kan göra sina egna efterrätter.
Förslag på fyllning : Glass , grädde , maränger , nötter, uppvärmd nutella, frukt och hallontopping.

0
Kommentera

Måla om köket

Hej alla ni där ute.

Nu så är vi äntligen i gång med vår lilla köksmakeover. Och vi som först hade trott att det skulle kännas rätt med turkost på väggen, men det blev liksom inte bra. Jag tycker fortfarande att tapeten är snygg, men inte hemma i mitt kök….. Så efter ett par månader med denna tapeten så blev det att göra om köksväggen igen. Gör om gör rätt.

Vi målade första gången igår kväll, och idag steg vi upp tidigt och fortsatt med målningen:

Det är roligt att måla och tapetsera , och det går ju ganska fort när det bara är en enda vägg.

Bort med den turkosa väggen, och fram med den vita ….




Man blir minsann hungirg av allt fixande i köket,
Och till middag blev det något så speciellt som Mc Donalds 😉



Ja ja … gott var det iallafall. Och mätt blev man.

Även om inte kökstapeten är riktigt färdig än så är jag ganska säkert på att köksväggen kommer bli mycket bättre denna gången 🙂
Ska bara fästa upp väggdekoren så snart färgen har torkat …..

0
Kommentera

Italien

Vi har haft en toppen resa, och hunnit med att besöka tre fina nöjesparker nu under resans gång.
Den första i Italien, Movie Park hette den ( även tidigare besökt Tysklands Movie park – som också är riktigt bra!! ) :-)Dock hade vi det riktigt varmt då vi var där….

Ett riktigt fint nöjesfält , och Nomi tyckte att de små lekplatserna var minst lika roliga som karusellerna 🙂

Detta nöjesfält hittar du vid gardasjön, Italien.

Väldigt fint vid gardasjön!! Har Ni varit där någongång?

Vi åt riktigt god italiensk glass när vi promenerade längst strandpromenaden….

ja, Italien är väldigt vackert – och jag kan rekommendera er att besöka Gardasjön om ni är i närheten ! 

0
Kommentera

Gårdagen i bilder

Välkommen fredag!
Härligt att helgen snart är här. Vi väntar finbesök från Öland idag, min syster ( Neas mamma ) och familj kommer hit…
Vi ska äta skaldjur och lite olika slags hembakade matpajer ikväll…. Återkommer såklart med recept och bilder på detta vid ett senare tillfälle 🙂
 

Men här kommer lite bilder från gårdagen….

Efter pannkakslunchen så besökte vi ju biografen i stan – jag , Melvin och Nea.
det blev en 3 D bio med popcorn och läsk 🙂

 

 Eftersom det var så fint väder igår så ville inte barnen spela någon minigolf efter bion- utan vi åkte hem till poolen istället.

Liten Nomi, simmar jättebra med sina puffar 😀

Och efter att ha badat i timmar, så var det dags för mat igen….

 

 

Vi grillade lite snabba kycklingburgare( vanlig grillad&Marinerad kycklingfile ) . Väldigt uppskattat 🙂
Med dressing, valfri sallad och lök.

Önskar er alla en riktigt trevlig helg 🙂

0
Kommentera

Citron- och chokladcheesecake

Hej hej !

Här kommer receptet på citron – cheesecaken 🙂
Och jag testade ju en ny variant digestivbotten, och gjorde enbart på choklad digestiv ( ICAS egna märke ) Men jag rekomenderar att ta 50 % av Digestiv Orginal och 50 % Digestiv Choklad. För då blir den inte lika kompakt.

Väldigt gott att ha choklad i botten på sådan här syrlig cheesecake.

 

Det här behöver du:
200 gram Digestiv Orginal / Choklad Digestiv
50 – 75 smält gram smör

Fyllningen :

200 gram färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
1 citron

Gör så här:
Mixa / smula digestiven och rör ihpå med smält smör.
Lägg smul-blandningen i en form med avtagbara kanter. Klä upp smulorna lite upp på kanterna också.
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.
Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker tillsammans med saften och finrivet skal från 1 citron .
Vispa grädden i en tredje skål och vispa den till ett ganska hårt skum, som du sedan vänder ner i äggule- blandningen.
Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd sedan ner dem i smeten också.
Häll upp smeten i formen och täck med folie och ställ i frysen i ca 5 – 6 timmar.
Ta fram en tjugominuter innan den ska serveras

Smaklig fika

0
5 kommentarer

Pumpa knäcke

Hej och godmorgon allihopa!
Nu blir det ännu mera recept på hembakat knäckebröd…. Det är bara så mycket godare med hembakat, än att köpa de färdiga knäckebröden.

Jag fick tipset av en bloggläsare sist att byta ut mitt fina rågmjöl mot grovt rågmjöl.
Och det gjorde jag nu! 🙂 Roligt att testa olika knäckebröd….

Det här behöver du till 3 plåtar :

50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl

Pumpa kärnor

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och rör ner vattnet och rör tills det har löst sig ordentligt:
Rör ner saltet och mjölsorterna. Och arbeta degen väl, låt sedan jäsa i en timme under bakduk.
Ställ ugnen på 225 grader.
Knåda och fördela sedan degen i 3 lika stora delar.
Kavla ut degarna på tre bakplåtspapper ( ca 2mm tunt ) med hjälp av fint rågmjöl.
Pensla med vatten och strö över pumpakärnor och kavla över med en kavel så att de verkligen fastnar.
Skär lagom stora bitar och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Håll koll, så att de inte blir brända.

0
1 kommentar