Plättar a la LCHF

Ett litet enkelt recept på LCHF plättar, gjorda på kokos och grädde.

plättar

Det här behöver ( räcker till 1-2 personer) :

2 ägg
1 dl grädde
1 dl kokos
1 gnutta salt

Smör att steka i.

Gör så här :
Mixa kokosen i en mixer tills det blir som mjöl. Gillar man att ha lite bitar i pannkakorna, så måste man inte mixa det så mkt.
Rör ihop samtliga ingredienser i en skål.
Hetta upp en panna med smör, och grädda små kokospannkakor / plättar.

Serveras med vispad grädde och färska bär.

0
Kommentera

Daries goda Dajmtårta

Den goda fina daimtårta som vi blev bjudna på hos min syster i helgen.

Galet god daimtårta

Det här behöver du till en form på ca 30*20

4 ägg
4 dl socker
200 g sötmandel
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnera : Vispgrädde ( ca 4 dl )
Och grovhackad daim ( 3 st dubbel )
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Lägg ett bakblåtspapper över hela formen.
Vispa ägg och strösocker poröst.
Grovhacka sötmandlen, och rör ihop med mjöl och bakpulver.
Rör ner detta i äggsmeten, och bred ut smeten i formen.
Grädda sedan mitt i ugnen 30 min 175 grader
Låt den svalna något och lägg den sedan upp och ner på ett fint uppläggningsfat och lossa försiktigt och ta bort bakplåtspappret.
Garnera sedan med vispad grädde och daim. Tips ! Har man banan hemma så är det säkert gott att skiva över också

Jättegod tårta var det, och eftersom vi hade sådan tur med vädret i helgen så kunde vi sitta ute i solskenet och fika! 🙂

1
13 kommentarer

Spicy chicken soppa

Till 5-6 personer behöver du  :

600 gram kycklingfile
olivolja
2- 3 dl valfri pasta
1 lök
1- 2 chilifrukter ( beroende på styrka )
En skvätt chilisås
1 msk med röd curry chilipasta
1 liter vatten
2 burkar med passerade tomater
Fond du chef ” Kyckling” / eller 2 msk konc. fond
En nypa socker
salt och peppar

Garnering : vårlök och chili

Gör så här :
Skär lagom stora kycklingbitar.
Hacka lök och chili, värm upp en kastrull med olivolja. Bryn lök chili och kyckling tills löken blivit något glansig. Kycklingen behöver inte vara färdig. Utan kommer koka tills den är klar. Häll över vatten , passerade tomater, chilisås, chilipasta, fond, socker salt och peppar.
Låt sjuda upp, och puttra i tio minuter innan du häller i pastan.
Soppan ska sedan sjuda tills pastan ( och kycklingen ) är färdig.

Serveras med gott bröd , creme fraiche, vårlök och chili

Vi gjorde ostsnittar på toastbröd och en lagrad god ost. Gratineras i ugnen innan servering.


Smaklig Måltid!

0
Kommentera

Kall romsås

 

Detta behöver du :

4 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt
2 msk Finhackad dill

Gör så här :
Rör ihop samtliga ingredienser, och låt stå kallt i en halvtimme i kylskåp.
Toppa ev. med lite dill.

Klar att servera

3
Kommentera

Älggryta

Jag har inte glömt receptet på älggrytan….
Det har bara inte funnits så mycket tid att sitta framför datorn.

Här kommer iallafall receptet …..

Det här behöver du :

800 gram grytbitar av älg
salt och peppar
2 mskvetemjöl
timjan ( efter smak och tycke)
3 morötter, i bitar
3 gullök, i bitar
1 lagerblad
3 kryddpepparkorn
6 enbär
1/2 msk tomatpure
1/4 dl soya
4 dl rött vin
3 dl vatten
1 msk viltfond

Gör så här :

Krydda köttet och bryn det i matfett i en panna. Lägg köttet i en gryta. Bryn morötter, lök och i matfett och lägg i. Strö på timjan och pudra över mjöl. Vänd runt och rör ned tomatpuré. Tillsätt sedan kryddorna, enbär och häll över vinet, vatten och fond. Koka sakta under lock tills köttet är mört 50 – 60 minuter. Ta upp köttet.
Smaka av såsen.

Servera grytan med kokt potatis.

0
2 kommentarer

Jordnötskakor

 

Detta behöver du till en långplåt / ugnsplåt:
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
225 gram smält smör
1 1/2 tsk bakpulver
175- 200 gram jordnötter

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram en ugsplåt och lägg ett bakplåtspapper i botten. Strö ut jordnötterna på plåten.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienerna i en skål innan du rör ner dem i äggsmeten.
Till sist rör ner det smälta smöret.
Bred ut smeten över jordnötterna och grädda i mitten på ugn i ca 15 minuter.
Smält sedan chokladen över ett vattenbad och bred sedan denna över kakan.
Låtsvalna något innan du börjar dela den.
Förvaras i kylen.

 

0
Kommentera

Ugnspannkaka

Till 4 bitar ( form: 20 *30 cm ) :

4 dl standardmjölk
1 1/5 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
1 msk smör.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader
Smöra formen.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Häll sedan i mjölken under omrörning – vispa så att smeten blir klumpfri.
Vispa sedan i ett ägg i taget, tills smeten är slät.
Häll sedan upp den i ugnsformen och grädda den i mitten på ugnen i ca 20 minuter ,
eller tills den fått en fin gyllene färg.

Serveras med sylt.

( Vill du göra ugnspannkaka i en långpanna – så dubbla smeten. )

 

1
1 kommentar

Smurfarna

Hej!
Nu Ikväll så har Melvin och jag varit och tittat på smurfarna på bio. . .
Och självklart fick det bli lite popcorn också fast det inte änns är fredag idag 🙂

Det var en rolig film, där man fick följa de blåa och alltid lika glada smurfarna- på deras flykt från den elaka och usla trollkarlen Gargamel.

Har Ni sett den ?

0
Kommentera

Kokostoppad äppelpaj

Dagens recept är en kokos-toppad äppelpaj :

Till en pajform ( ca 24-26 cm )
smör och ströbröd till formen
4- 6 äppel
ev  kanel
1/4 –  1/2 dl strösocker

Kokos topping:
50 gram rumsvarmt smör
Ca 2 1/2 dl kokos
1/2 dl sirap

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smörj och bröa formen. Skala och skiva äpplena och strö över ca 1/2 dl socker ( beroende på hur sött du vill ha pajen)
och pudra ev. över lite malen kanel.
Grädda i ugnen i ca 15-20  minuter ( så att äpplena är mjuka ) ,
och under tiden rör du ihop alla ingredienser till kokos toppingen.
Detta smetar du sedan över äpplena och gräddar ytterligare i ca 10 minuter , eller tills färgen på kokos-toppingen
är gyllene brun.
Servera med marsansås eller gräddglass.

 

0
Kommentera

Pulled pork- igen

Kikar bara förbi för att tipsa om en god söndagsmiddag till imorgon – pulled pork (igen). En återkommande favorit härhemma, och vi lagar den to.m oftare än den syns i bloggen 😉
Galet gott, och hur enkelt som helst att göra.

Det här behöver du :

1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
3 dl valfri barbecuesås
2 gul lök
några vitlöksklyftor

Tillbehör : gott bröd, sallad och vitlökssås – recept HÄR

Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader.
Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet.

Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen.
I en sådär 7- 8 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det.
Fantastiskt saftig och smakrik- så gott!

Man kan äta det med lite vad man tycker är gott, tacosbröd, tortilla, källarfranska eller gott hamburgarbröd. Med sallad, och lite goda kalla såser- du måste bara återkomma om du prövar receptet. Fantastiskt gott!

0
21 kommentarer