1 burk med inläggningssill ( ca 420) 1/2 dl ättika 12% 1 dl socker 10 kryddpepparkorn 1 1/2 dl vatten
( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill – så blir det otroligt mycket enklare )
Senapsdressing:
5 msk senap ( Jag valde söt stark ) men vill man ha mildare smak så väljer man en mildare 2 msk vinäger 2 msk socker vitpeppar 1/2 tsk salt 2 dl matolja
Gör så här:
Skölj sillen under kallt vatten, och låt rinna av. koka upp ättikslagen till sillen och ställ kallt. Skär upp lagom stora portionsbitar till sillen och lägg i en glasburk med lock. Häll över den kalla lagen och ställ in i kylskåpet i 24 timmar. Blanda senap, vinäger, kryddor och vispa sakta i oljan. Låt sillen rinna av ordentligt. Blanda sedan ihop tillsammans med dressingen. låt stå svalt innan servering.
Hej igen!
Hemma igen efter att ha lämnat Nomi på dagis, och promenerat med Molly. Riktigt höstväder även idag, med regn och rusk. Brrr!! En liten glad busunge är på väg till förskolan….
Och Melvins fina skolfoton trillade ner i brevlådan förra veckan,
Så det blir till att åka till IKEA snart och köpa fler ramar 🙂
Men nu ska jag planera för veckans middagar 🙂 Och dagens middag är redan bestämd, idag blir det nämligen Tacotårta. Det var länge sedan och uppskattas av hela familjen….
Har ni inte provat än så gör det nu i helgen – det ska ju bli dåligt väder hela helgen = Bästa bakvädret.
Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Fyllning : 32-35 Dumlekolor
Garnering : Strösocker
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner ägen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat vaniljsocker i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar.
Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar. Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5- 7 minuter. Det går snabbt de sista minuterna så ha koll.
Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem.
Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.
Jag lovade ju ett nytt recept – och detta är en farligt god kladdkaka som jag rekommenderar alla gånger. Jag fick tipset av en bloggläsare om just citronkladdkaka,*tack tack* . Dock ändrade jag om receptet, så jag utgick från mitt ”gamla vanliga recept” – utan kakao och med citron. Ni som läst bloggen länge vet att jag inte vispar mina kladdkakor- ingredienserna ska bara röras ner med träslev. Jag har fått lära mig att ju mindre luft som kommer ner i smeten ju saftigare blir kakan.
Denna kakan räcker till cirka 8-10 personer
Till en rundform cirka 24 cm 2 citroner
4 1/2 dl trösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Servera med lättvispad grädde
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader , rör ihop ägg och socker. Tvätta citronerna och riv av det gula skalet ner i smeten ( inte det vita – för det smakar beskt ) Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt med en träslev. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Vänd om tills allt har blandat sig. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret.
Smörj & bröa formen och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter
Låt stanna till sig i kylskåp ett par timmar innan servering.
Idag var det pappan i huset som fick sovmorgon.Jag och barnen gjorde frukostbricka, fixade paket och dukade fram frukosten
Och barnen målade superfina teckningar 🙂
Istället för tårtbricka blev det en liten nyttigare fruktbricka.
Och det är väldigt gott med vattenmelon.
Lite parfym`”Mexx” var det i paketet.
Och på tal om parfym…. Jag hittade en av mina favorit parfymer på Ullared i Fredag.
Den rosa Lacoste….
Ska se om jag hinner visa upp de sista Ullaredsklippen under dagen.
Köpte en fint zink-set blandannat som jag tänkte fota, och visa er.
Dessa krabbelurer är och förblir en favorit på frukostschemat. Och dessa plättar smakar någonting mellan nygräddade pannkakor och nyfriterade munkar med socker. Abslut bästa helgfrukosten – ni måste prova… kanske redan i helgen.
Stek dessa godingar tre och tre i taget.
Med mycket smör
Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
Garnerning : strösocker
Gör så här :
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.
Det blir en smakrik gryta med blandannat choritzo :
Det här behöver du :
500 gram choritzokorv olivolja 2 små gullökar 4 potatisar 2 morötter 2 vitlöksklyftor 1 burk med Champinjoner 2 burkar med krossade tomater 2 burkar med vatten / alternativ byta ut en burk mot grädde om man vill ha rundare smak. 1 msk konc. grönsaksfond 2 msk chilisås Salt och peppar Smaka ev. av med lite cayenne
Servera med creme fraiche och gärna lite gott bröd
Gör så här : Skala och slanta potatis, morötter, lök , svamp och skär korven i lagom stora bitar. Fräs detta i en gryta med olivolja, pressa ner vitlöksklyftorna också. Och fräs grönsakerna med, bränn dem inte. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra upp. Låt det sjuda i 20- 30 minuter ( tills morötterna / potatisen är mjuka)
Denna nyligen inlagda pressgurkan ska plockas fram till frukosten idag. Väldigt enkelt att göra själv, ändå var det första gången som jag gjorde det igår 🙂
Till en liten burk behöver du :
1 styck slanggurka 1 tsk salt ett kryddmått vitpeppar 1 dl vatten 1/2 dl socker 1/2 dl ättika 12 % 4-5 msk finhackad fäsk dill
Gör så här: Tvätta och skiva gurkan tunt ( med osthyvel) Lägg i en större skål. Rör ihop övriga ingredienser och häll över gurkan. Blanda ordentligt , och lägg en tallrik ( skål över gurkan ) med tyngd i. Tillexempel ett fullt mjölkpaket, eller en tung lingonburk. Ställ in i kylen i ett par timmar. Så att gurkan vätskar sig ordentligt.
Sedan är det klart att serveras.
Passar lika bra till mackan som till köttgrytan.
Nu ska jag väcka resten av alla sjusovare här hemma, för det är frukost dags.
Hej hej!
Redan lunchtid, och vi är på väg en sväng in till stan, för att uträtta lite ärenden.
Tänkte bara visa ett annat shoppingfynd innan dess, som jag gjorde förra veckan.
Jag hittade denna underbar ljuslykta, och det var kärlek vid första ögonkastet.
Zinkmaterial, och lite ”mjölkvit” på ytan.
Den ger ett jättefint sken på kvällen när den brinner.
Och den passade perfekt här hemma, står i allrummet på runda bordet. .
Liten Molly latar sig på soffan.
Ja, lilla Molly är snart 11 månader, tiden går så fort! 🙂
Men nu måste vi alldeles snart åka…. Återkommer med nya bilder och recept.