Men snälla någon… hur fint väder har vi inte haft den senaste tiden? Helt underbart om du frågar mig! Helst hade man bara velat vara ute och njuta av solen hela tiden. Och på tal om sommar och sommarkänsla, så tänkte jag kika förbi med en superduperbra rabattkod till er tillsammans med lite somriga produkter. Ideal Of Sweden har just nu deras stora ”Flash Sale”- rea och den börjar idag och pågår till söndag. Och det vill säja, UPP till 70 % rea, endast denna vecka, och med min kod : JENNYSMATBLOGG får ni ytterligare 15 %
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Skär av toppen på frallan och gröp ur det mjukaste av brödet. Placera alla frallor i en ugnssäker form. Värm upp en kastrull med färsen tillsammans med crème fraiche & ketchup. Fyll upp bröden med färsen. Skiva körsbärstomater och lägg på, riv över ost och krossa lite tacochips.
Wisch in i ugnen på 15 minuter, sedan är det klart att serveras med en sallad.
* * * * * * * * * *
Kärleksmumskakor till kaffet <3
Det här behöver du till 40 snittar:220 gram smör 4 msk ljus sirap 5 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1 1/2 tsk bakpulver 4-5 msk kakao
Det här behöver du till glasyren: 125 g smält smör 1/2 dl kaffe 3/4 dl kakao 5 dl florsocker 2 msk vaniljsocker Toppa med Kokos
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen och rulla ut 4 länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.
En helt fantastik helg börjar lida mot sitt slut. Jag har lyckliga och trötta barn idag. Snacka om att fira in sommarlovet ordentligt. Jag har tillsammans med min syster och hennes familj plus en gemensam vän och hennes familj varit i Falköping hela helgen. Och vi har haft det hur bra som helst.
Vi bodde på Wrågården på deras fantastiska älghotell. Ni som följt med oss på Instastories har ju sett så härligt vi haft det.
Precis utanför går det fria älgar och hjortar. Det är verkligen som mitt i naturen, man blir så lugn och rofylld här.
På lördagen tog vi en heldag på Skara Sommarland. Det ligger 25 minuter ifrån Wrågården. Det var inget folk där, vi hade bra väder och barnen var lyriska då ALLA vann storvinster i form av choklad och gosedjur. Sedan raka vägen hem för att sätta oss och äta en pizzabuffe.
Vi fick även vara med och mata kalvarna i helgen.
Hur myyyysigt?
Vi avslutade söndagen med att åka på Bisonsafari, jättespännande. Och vilka mäktiga djur va?
Nu är vi hemma igen, Lova följde med oss hem till Kalmar för att stanna tills imorgon och nu är de ute och badar i poolen med lite kompisar medan jag ska försöka jobba i kapp.
Så om ett ögonblick har ni även veckomatsdeln på bloggen. Håll utkik
Underbart sommarväder idag minsann. Jag har till och med haft turen att kunna jobba utomhus nästan hela dagen. Ljuvligt. Höjde värmen i poolen några grader eftersom Aaron ( farmors gullegris ) kommer, och kanske att han vill bada lite då. Jag å Nomi drar vidare mot Falköping och Älghotellet efter Melvin har haft sin skolavslutning, och i Falköping möter vi möter upp min syster med hennes familj plus gemensamma kompisar.
Men tillbaka till idag, så är det viktigaste ju att Nomi nu ääääääntligen har fått sommarlov. Vi firade stort med saft å tårta och sommarpaket. Tänk …. nu har jag inte längre barn i mellanstadiet, utan min yngsta ska börja högstadiet. Jag fattar typ ingenting… vad hände!
Men nu har jag precis lämnat av henne och några kompisar i stan, de skulle käka middag på restaurang. Sedan har jag lyckats jaga ifatt grannen så han ska få hjälpa Melvin med hans slipsknut tills imorgon… haha. Sedan blir det att packa väskorna och stuva in i bilen, innan jag tar en tidig kväll.
I dag har jag mest suttit framför datorn och jobbat, redigerat bilder, skickat iväg utkast och svarat på mail-intervjuer för den norska lanseringen. Så jag har inte så mycket roliga bilder att visa er från dagen som passerat. Och ni brukar gilla att se vad jag sysslar med om dagarna / kvällarna. Och eftersom det varit mycket trädgårdsarbete den senaste tiden så får ni hålla tillgodo med det.
Hej hej
Hoppas ni haft en riktigt fin dag, jag har fått massa jobb gjort. Sedan har Nomi och några av hennes kompisar badat här, vi käkade fruktsallad och sedan blev det en grillning innan det var dags att köra dem till fotbollen. En mysigare tisdag, men nu väntar pappersjobb några timmar innan det är dags att krama kudden.
Ville bara innan dess kika förbi med tips på 3 smaskiga och lättbakade tårtor till skolavslutningen.
15 minuterstårtan.
Det här behöver du till en tårta för 8- 10 personer :
2 färdiga marängbottnar
1/4 dels dl vispgrädde
150 gram mjölkchoklad
4 dl vispad vispgrädde
250 gram hallon ( frysta el färska)
( florsocker efter egen smak & tycke )
Dekorera med jordgubbar & blåbär + 50 gram hackad choklad.
Gör så här:
Koka upp 1/4 dels grädde och bryt ner chokladen ner i kastrullen, ta bort från värmen och rör tills du från en blank smet.
Ta fram den första marängformen och lägg på ett fat, fördela ut chokladen över marängen och ställ svalt. Vispa under tiden grädden fluffig, vänd sedan ner de frysta hallonen och vispa ihop till en härlig rosa färg. Smaka ev av med florsocker.
Ta ut den svala maräng- & chokladbotten och fördela ut hälften av hallongrädden. Lägg på en marängbotten till och fördela ut resten av hallongrädden.
Dekorera med jordgubbar, blåbär & hackad choklad.
Serveras genast och njut!
* * * * * * *
PASSIONSFRUKTCHEESECAKE
Du behöver:
15 digestivkex
75 gram smält smör
Fyllningen: 5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost (te.x philadelphiaost )
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron ( skal samt saft )
Gör så här:
Börja med botten. Mixa digestiven så det blir smulor. Rör ihop med smält smör och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Ställ sedan in i kylen. Sedan gör du fyllningen. Lägg 5 gelantinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i två olika skålar. En för vitan och en för gulan. Blanda gulorna med färskost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal, rör tills då har en slät fin smet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citonsaften i en kastrull, och värm upp den. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladen och rör ner i saften. Rör tills de blandats väl. Låt det svalna något innan du försiktigt häller ner det i smeten, under omrörning så att allt blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt den stå kallt i ett par timmar.
Sedan kan du börja med glasyren.
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten, i cirka 5 minuter.
Värm upp vatten och socker i en liten kastrull. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta ihop med sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt det svalna innan du försiktigt häller det på kakan.
Låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar igen ( gärna längre) innan du serverar den.
Gör så här: Mixa kakorna till smulor och rör ihop med det smälta smöret.
Pressa ut blandningen i en rund springform med avtagbara kanter. ( cirka 22-24 cm) Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Smält chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad ( den ska inte bli för varm )
Vispa ihop mascarpone& färskostmed en elvisp i en bunke. Vispa grädden tills den är ordentligt fast och bildar stadiga toppar. Vänd ner grädden tillsammans med chokladen i mascarponeblaningen, vänd försiktigt med en slickepott tills allt är väl blandat.
Krama ur gelantinbladen och värm dem tillsammans med 2 msk vatten i en kastrull, de ska precis bara smälta. Rör ner detta i smeten, och rör kraftigt så att allt blandar sig väl. Grovhacka ner centern och blanda om fördela sedan ut jämt över kakbotten.
Låt stå och svalna i kylskåpet i minst 5 timmar, men gärna över natten.
Välkommen måndag, denna helgen tog jag helt ledigt från bloggen kan man säga, men nu är jag tillbaka. Älskar nystarten på veckan, nyladdade batterier…. Så nu kör vi full fart mot helgen igen. Dessutom sista skolveckan för barnen, galet va snabbt detta året gott.
I morgon har jag ett större fotojobb här hemma. Så jag har ägnat dagen åt att förbereda inför den. Städat poolen, vattnat trädgård, lyft ut de sista utemöblerna, och sprayat om lite krukor.
Före
och
Efter
Sedan får jag hjälp av grannen snart att sjösätta min stege till bryggan igen. Fördelen med att ha schyssta grannar … haha.
Men nu ut och fortsätta i trädgården. Jag uppdaterar såklart på Instagram hur det går.
Duschesspotatis för 4 personer: 1/2 kilo potatis 1/2 dl vispgrädde 2 äggulor salt & peppar
Gör så här: Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg. Cirka en kvart.
Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.
Pepparsåsen: Vispa ur ev steksky med lite vatten 2 dl grädde 2 1/2 dl creme fraiche 1/2 msk stött rosepeppar 2 msk kycklingfond salt och peppar
Gör så här :
Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt & peppar Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
* * * * *
Något gott till kaffet : Hallonrutor med vanilj
Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor ) 500 gram smör 10 dl vetemjöl 4 dl strösocker 4 msk vaniljsocker 1 msk bakpulver
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen. Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen. Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner hallon i smeten. Strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor.
Hej raringar, Hoppas ni haft en uuuuunderbar torsdag. Det har jag haft. Känns som jag fått mycket gjort på jobbmässigt och hemma. Älskar sådana dagar. Kollar ni in min instastory får ni också en tjuvkik på mina snyggelisnygga solstolar. Här kommer tips på superenkel och god tårta, kanske något att bjussa på till skolavslutningen ?
Du behöver: 8 sandwich nutella 3 dl vispgrädde färska bär
Gör så här: Lägg ut sandwichen på ett tårtfat, exempelvis 3 i botten. Kräma över ett rejält lager med nutella. Och placera ut mer glass över. Jag hade 2 1/2 sandwich på både lager 2 och lager tre. Bred nutella emellan varje lager. Vispa grädden fluffig, och spritsa den runt omkring tårtan. Strö över med så mycket bär som får plats. Servera genast! Ät och njuuuuut.