Choklad

  Testade dessa chokladiga godisarna från Cloetta för lite sedan….

Polly Rocks ” Dregen  edition”
Består av tre olika smaker : mjölkchoklad, citron och lakrits.
Jag var lite tveksam först- men de var jättegoda och favorit är helt klart lakritspralinen!! 🙂

Sedan smakade vi Pops:en ,
Goda krispiga kuddar av mjölkchoklad, och även en liten tvist av av salt….
Gott gott gott!

 

Har du smakat någon av dessa, vad tyckte du?

0
Kommentera

Färgsprakande och smakrik förrätt

En förrätt med massa olika smaker…

Det här behöver du till 4 portioner:

150 – 200 gram fårost / getost
ruccola

Till vattenmelonsalsan:
1 bit vattenmelon ca 300 gram
1 bit gurka – ca 1/3 – del
1 salladslök
flytande honung
1 citron
ett par- tre droppar tabasco
( smaka av )
salt och ett kryddmått svart peppar

Gör så här :
Förbered salsan först.
Ta bort kärnor från vatten melon och gurka. Finhacka dessa , och löken och rör ihop i en skål.
Riv skalet på en halv citron och rör ner, även dropparna med tabasco.
Lägg ruccolan på tallrikarna, och skiva osten och lägg dit.
Toppa sedan med salsan över, lite salt och peppar. Ringla lite honung runt tallriken.

Klart att serveras.

0
Kommentera

Vår julsill

Ska du göra egen sill till jul? …. Då är detta en klassiker.

Det här behöver du :
1 burk med inläggningssill ( ca 420 gram)

Lag :
1 1 /2 dl vatten
1/2 dl ättika 12 %
2 dl socker

( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill )

1 krm salt
1 stor rödlök eller 2 små
25- 30 stycken kryddpepparkorn.

Gör så här:
Skölj sillen och låt rinna av.
koka upp Lagen på: vatten ättika, salt och socker i en kastrull. Låt kallna.
Skär sillen i portionsbitar. Och skär löken i halvmånar.
Grovkrossa kryddpepparkornen, och varva sedan sill, lök och kryddpeppar i en burk med lock.
Fyll upp lagen så att det täcker sillen. Förvara sedan i kylskåp.
Låt stå i minst 24 timmar.

Smaklig måltid

0
Kommentera

En dag på stranden

Idag så hade vi inte lika mycket sol som igår, men men… det finns ju inga dåliga väder…. 🙂

Så vi åkte ner till lekplatsen , och mötte upp ”lilla syster” efter att hon slutat jobbet.
Och alla barnen klättrade, gungade och åkte rutchkanor för fullt.

Thelma och Lova snäckor längst strandkanten…


Nea hittade dessa fina vita snäckor

Grillen hade vi också plockat in i bilen,

tillsammans med grillmaten och ketchup & senap och saft.

Efter maten när barnen lekt färdigt på stranden , så packade vi in oss i bilen igen, och åkte hemåt till växjö.
Är det något man saknar när man bor mitt i de småländska skogarna så är det just havet.

Och när jag kom hem läste jag mailen, och jag har fått flera önskemål om älggrytan.
Receptet kommer att dyka upp inom kort….. 🙂

0
Kommentera

LCHF-knäcke / Kex

LCHF-bröd , Knäckebröd eller  kex – som passar alla.
Och passar speciellt bra till de som äter LCHF, GI – kost :

 

 

Passar lika bra till frukosten, som till ostbrickan.

Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl  pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)

Gör så här:

Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)
Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.

Ett väldigt roligt och trevligt alternativ till Er som inte äter kolhyderater ! 🙂

När brödet har torkat och svalnat något är det klart att serveras.


0
Kommentera

Slottskyckling

En snabb och lättlagad kycklingrätt a lá LCHF, om man serverar till brysselkål eller kokt broccoli. Men är också jättegod att äta till ris, pasta eller varför inte potatis . Det blir en god krämig kycklingrätt med mycket smak i.

Det här behöver du till 2 portioner:
2 kycklingfileér
3 dl creme fraiche
2 msk soya
1 dl grädde
1- 2 tsk sambal oelek
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader Skär filéerna på mitten , för snabbare tillagning.
Lägg dem i en smord ungssäkerform , rör samman alla ingredienser till såsen och hacka ner paprikan och häll över kycklingen.
Ställ in den i mitten på ugnen, och låt de gräddas i 40 – 50 minuter ( tills kycklingen är helt klar )

Klart att serveras

0
Kommentera

Höstlov på Öland

Hej hej,
Vi är framme på Öland och resan har gått jättebra, och vilken tur med vädret vi har dessutom, vi har strålande solsken idag ! 🙂

Syster är på jobbet så jag,barnens och barnens kusiner – Nea och Lova- ska äta lite lunch nu
och sedan åka bort till mormor & morfar på lite fika.

Denna fina växten fick jag av Therese i helgen

Den matchar också till det fina ljusfatet på köksbordet

Till middag idag ska jag förbereda en älggryta tills Daries & Tobias kommer hem från jobbet. Bilder, recept på detta kommer att

dyka upp snart på bloggen ……

0
Kommentera

Kladdkaka med nougat

 

Jag brukar baka efter tant Sveas recept när jag gör min kladdkaka:

2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 gram smält smör

ströbröd och matfett till smörjning av form

(istället för ströbröd kan man ha kokos eller finhackade nötter )

Garnering:

Marabou Hazelnut och nougat- Dark

Hallonsås

1 näve hallon
2 tsk socker

Serveringstips:

Grädde och ljummen hallonsås

Gör så här :

Ställ ugnen på 175 grader.

Rör ihop samtliga ingredienser till kladdkakan, och häll i den smorda och bröade formen (20 cm ) .

Ställ in i ugnen i ca 5-20  minuter. ( vill du ha din kladdkaka något fastare så kan du låta den stå kvar i ugnen 16- 20 minuter, glöm inte att låta den svalna , innan du skär upp den  )
Låt kakan svalna i kylskåp, gärna 1 timme innan servering ,  då ska du smälta chokladen över ett vattenbad. Bred sedan ut den mjuka chokladen över den krämiga kladdkakan .

Hallonen värmer du upp i en kastrull med socker under omrörnig. Mixa sedan till en slät kräm/sås. Vill du ha krämen tunnare, häll i en tesked vatten.

Servera kladdkakan med grädde och hallonsås.

0
Kommentera

Godaste laxgryta

Här är det dags att äta frukost, sedan ska vi packa in oss i bilen för att åka ner till havet.
Barnen har fått bestämma vad vi ska hitta på idag, så det blir lekplatsen i Köpingsvik,
och sedan grilla lunch på stranden 😀

Och innan dess blir dagens middagstips denna laxgrytan.
En favorit i repris, och den är jättegod!

Till 4 personer behöver du:
Potatis
400 gram lax
1 gul lök
1 stor morot
1 citron ( Skalet )
2 dl vatten
1 fiskbuljong tärning / eller en skvätt koncentrerad fisksås
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 dl grädde
1 knippe dill
1 msk smör
salt och vitpeppar
Maizena

Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Under tiden river du moroten, och finhackar löken. Riv skalet av citronen
Hetta upp en gryte, med smör och bryn lök och morot rör ner citronskalet.
Låt det fräsa tills det fått fin färg, häll sedan i vattnet och smula ner fiskbuljongen.
Häll sedan ner vinäger och grädde. Och låt sjuda upp i ca 5 minuter.
Red sedan av med maizena, eller en mjölredning till bra konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Tärna nu laxbitarna i lagom stora kuber( ca 1 cm ) , och vänd ner dem i grytan tillsammans med dillen.
Låt det dra i 5- 7 minuter , eller tills laxen är helt färdig.

 

2
14 kommentarer

Frukostmuffins

Idag väntar vi finbesök från Öland, då Therese och hennes familj ska komma hit. Óch jag ska alldeles snart baka något gott till fikat.
Men innan dess, vill jag tipsa om dessa lätta och goda frukostmuffins!


Goda frukostmuffins med fetaost , soltorkade tomater och färsk timjan.

 

 

Du behöver till 6 stora muffins :
100 gram god Fetaost
10- 15 klippta soltorkade tomater i olja
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölk
Lite färsk klipppt timjan


Toppa med pumpakärnor ( Nu var mina slut )

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner den smulade fetaosten och de klippta soltorkade tomaterna.

 

Sedan lägger du upp degen ( som är ganska kletig ) i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Toppa med pumpakärnor.
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.

Servera genast med smör, ost och lite marmelad

 

0
Kommentera