Testade dessa chokladiga godisarna från Cloetta för lite sedan….
Polly Rocks ” Dregen edition”
Består av tre olika smaker : mjölkchoklad, citron och lakrits.
Jag var lite tveksam först- men de var jättegoda och favorit är helt klart lakritspralinen!! 🙂
Sedan smakade vi Pops:en ,
Goda krispiga kuddar av mjölkchoklad, och även en liten tvist av av salt….
Gott gott gott!
Till vattenmelonsalsan: 1 bit vattenmelon ca 300 gram 1 bit gurka – ca 1/3 – del 1 salladslök flytande honung 1 citron ett par- tre droppar tabasco ( smaka av ) salt och ett kryddmått svart peppar
Gör så här : Förbered salsan först. Ta bort kärnor från vatten melon och gurka. Finhacka dessa , och löken och rör ihop i en skål. Riv skalet på en halv citron och rör ner, även dropparna med tabasco. Lägg ruccolan på tallrikarna, och skiva osten och lägg dit. Toppa sedan med salsan över, lite salt och peppar. Ringla lite honung runt tallriken.
Ska du göra egen sill till jul? …. Då är detta en klassiker.
Det här behöver du :
1 burk med inläggningssill ( ca 420 gram)
Lag :
1 1 /2 dl vatten
1/2 dl ättika 12 %
2 dl socker
( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill )
1 krm salt
1 stor rödlök eller 2 små
25- 30 stycken kryddpepparkorn.
Gör så här:
Skölj sillen och låt rinna av.
koka upp Lagen på: vatten ättika, salt och socker i en kastrull. Låt kallna.
Skär sillen i portionsbitar. Och skär löken i halvmånar.
Grovkrossa kryddpepparkornen, och varva sedan sill, lök och kryddpeppar i en burk med lock.
Fyll upp lagen så att det täcker sillen. Förvara sedan i kylskåp.
Låt stå i minst 24 timmar.
Idag så hade vi inte lika mycket sol som igår, men men… det finns ju inga dåliga väder…. 🙂
Så vi åkte ner till lekplatsen , och mötte upp ”lilla syster” efter att hon slutat jobbet.
Och alla barnen klättrade, gungade och åkte rutchkanor för fullt.
Thelma och Lova snäckor längst strandkanten…
Nea hittade dessa fina vita snäckor
Grillen hade vi också plockat in i bilen,
tillsammans med grillmaten och ketchup & senap och saft.
Efter maten när barnen lekt färdigt på stranden , så packade vi in oss i bilen igen, och åkte hemåt till växjö.
Är det något man saknar när man bor mitt i de småländska skogarna så är det just havet.
Och när jag kom hem läste jag mailen, och jag har fått flera önskemål om älggrytan.
Receptet kommer att dyka upp inom kort….. 🙂
LCHF-bröd, Knäckebröd eller kex – som passar alla.
Och passar speciellt bra till de som äter LCHF, GI – kost :
Passar lika bra till frukosten, som till ostbrickan.
Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)
Gör så här:
Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)
Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.
Ett väldigt roligt och trevligt alternativ till Er som inte äter kolhyderater ! 🙂
När brödet har torkat och svalnat något är det klart att serveras.
En snabb och lättlagad kycklingrätt a lá LCHF, om man serverar till brysselkål eller kokt broccoli. Men är också jättegod att äta till ris, pasta eller varför inte potatis . Det blir en god krämig kycklingrätt med mycket smak i.
Det här behöver du till 2 portioner:
2 kycklingfileér
3 dl creme fraiche
2 msk soya
1 dl grädde
1- 2 tsk sambal oelek
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader Skär filéerna på mitten , för snabbare tillagning.
Lägg dem i en smord ungssäkerform , rör samman alla ingredienser till såsen och hacka ner paprikan och häll över kycklingen.
Ställ in den i mitten på ugnen, och låt de gräddas i 40 – 50 minuter ( tills kycklingen är helt klar )
(istället för ströbröd kan man ha kokos eller finhackade nötter )
Garnering:
Marabou Hazelnut och nougat- Dark
Hallonsås
1 näve hallon
2 tsk socker
Serveringstips:
Grädde och ljummen hallonsås
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop samtliga ingredienser till kladdkakan, och häll i den smorda och bröade formen (20 cm ) .
Ställ in i ugnen i ca 5-20 minuter. ( vill du ha din kladdkaka något fastare så kan du låta den stå kvar i ugnen 16- 20 minuter, glöm inte att låta den svalna , innan du skär upp den )
Låt kakan svalna i kylskåp, gärna 1 timme innan servering , då ska du smälta chokladen över ett vattenbad. Bred sedan ut den mjuka chokladen över den krämiga kladdkakan .
Hallonen värmer du upp i en kastrull med socker under omrörnig. Mixa sedan till en slät kräm/sås. Vill du ha krämen tunnare, häll i en tesked vatten.
Här är det dags att äta frukost, sedan ska vi packa in oss i bilen för att åka ner till havet.
Barnen har fått bestämma vad vi ska hitta på idag, så det blir lekplatsen i Köpingsvik,
och sedan grilla lunch på stranden 😀
Och innan dess blir dagens middagstips denna laxgrytan.
En favorit i repris, och den är jättegod!
Till 4 personer behöver du:
Potatis
400 gram lax
1 gul lök
1 stor morot
1 citron ( Skalet )
2 dl vatten
1 fiskbuljong tärning / eller en skvätt koncentrerad fisksås
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 dl grädde
1 knippe dill
1 msk smör
salt och vitpeppar
Maizena
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Under tiden river du moroten, och finhackar löken. Riv skalet av citronen
Hetta upp en gryte, med smör och bryn lök och morot rör ner citronskalet.
Låt det fräsa tills det fått fin färg, häll sedan i vattnet och smula ner fiskbuljongen.
Häll sedan ner vinäger och grädde. Och låt sjuda upp i ca 5 minuter.
Red sedan av med maizena, eller en mjölredning till bra konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Tärna nu laxbitarna i lagom stora kuber( ca 1 cm ) , och vänd ner dem i grytan tillsammans med dillen.
Låt det dra i 5- 7 minuter , eller tills laxen är helt färdig.
Idag väntar vi finbesök från Öland, då Therese och hennes familj ska komma hit. Óch jag ska alldeles snart baka något gott till fikat. Men innan dess, vill jag tipsa om dessa lätta och goda frukostmuffins!
Goda frukostmuffins med fetaost , soltorkade tomater och färsk timjan.
Du behöver till 6 stora muffins : 100 gram god Fetaost 10- 15 klippta soltorkade tomater i olja 2 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 50 gram smör 1 dl mjölk / filmjölk Lite färsk klipppt timjan
Toppa med pumpakärnor ( Nu var mina slut )
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas. Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner den smulade fetaosten och de klippta soltorkade tomaterna.
Sedan lägger du upp degen ( som är ganska kletig ) i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. ) Toppa med pumpakärnor. Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.