Sådär nu har vi ätit färdigt lördagsgodiset och småttingarna sover sött,
Och då hinner jag visa er flera av mina Ullaredsfynd 😀
Hittade ju en del nytt till julpyntet – blandannat dessa :
Köpte två sådana här vita stjärnor till Jacob och Thelmas rum.
Den här vita julhjärtat ska jag hänga upp i köksfönstret.
Gråa ”ulldukar” med tomtedekor
Men mitt absolut bästa julfynd är dessa fina ulltomtar….
Annars tycker jag att det är svårt att hitta fina tomtar som passar.
Men dessa var bara sååååå söta.
De kommer få stå brevid granen och,
göra den gamla halmgrisen sällskap.
Jag tänkte bara kika förbi en liten sväng jag är på väg till smålandsposten för fotografering till en artikel, och sedan iväg på lunch. Vet inte när just den bilagan till smålandsposten kommer ut… Jag får fråga om detta, ifall att det är någon som var nyfiken och vill läsa artikeln sen. Ett snabbt litet lunchtips hinner jag med innan hursomhur- och detta åt jag igår, så himla gott var det.
Omelettpizza eller pizzaomelett- en lunch som tar cirka 20 minuter att laga.
Räcker till 1 – 2 personer, beroende på hur hungrig man är.
Det här behöver du till en panna : 4 ägg
4 msk grädde / mjölk eller vatten
salt & peppar
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna ( håll koll så att den går att ställa i ugnen) med lite olja
Vispa ihop ägg och vätska och vänd ner, stek på medelsvagvärme tills omeletten stannat till. Bland aihop chilisås & tomatpute och bred över omeletten fördela ost, kassler, tomat & kryddor och gratinera sedan i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten börjar bubbla.
När klockan ringde idag vid halv fem! Så var jag inte den piggaste. . .Men nu efter ett par koppar kaffe, börjar jag att jag ska vakna till lite.
Ska snart hämta upp Ulrika vid tåget för att sedan åka vidare mot ULLARED.
Handla julklappar, lite nytt till köket… men mest ska jag nog kolla runt på inredningsavdelningen.
Och lite färdkost plockar jag med till oss för bilresan :
Choklad . . . . .
Med lakritssmak och med maräng & Nötter…..
Gör så här: Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Stamla ut de runda snittarna med hjälp av en rund form kanske pepparkaksform eller ett glas. Fördela ut fyllningen på 10 av snittarna, spara lite till dekoreringen ovan snittarna. Blanda ihop creme fraiche & pjiladelphiaost ochbred runt och ovan på snittarna. Hacka gräslöken och vänd runt den runt snittarnas kanter. Dekorera sedan snittarna med lite stenbitsrom, en bit citron och den goda skagenröran
Godmorgon till er!
Här vaknade vi strax innan sju idag, och åt frukost under största möjliga tystnad –
då Jonathan förhoppningsfullt lyssnade på radion.
Han vart ju nominerad till Rix megapols pappa / barn – plan.
Som så många andra pappor 🙂
Jonathan hade nästan redan packat väskan,beredd att åka till flygplatsen på söndag……
Tyvärr var det inte hans tur denna gången.
Disneyland i Paris är riktigt bra – så vad roligt för alla pappor som har vunnit !!
Knäckklubborna är ett tips att baka till julgodiset.
Tar lite tid att göra med är ganska lätta att lyckas med !
Det här behöver du till 8 klubbor :
1 msk smör
3 dl grädde
3 dl socker
3 dl sirap
Ev. 1 dl hackad mandel eller hackade nötter i smeten precis innan den är klar.
2 bakplåtspapper
8 klubbpinnar eller avklippta grillpinnar
Bra att ha: En kartongbit.
Gör så här :
Har man digital termometer så går det bra. Annars så går det bra med kulprovet också, .kolla av hur hård / seg du vill ha kolan genom att droppa ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Mät upp grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Välj en större / bredare kastrull om du vill korta ner koktiden.
Koka upp samtliga ingredienser under omrörning då och då. Sänk värmen något när de börjat koka.
Under tiden gör du ”strutarna” till klubborna, klipp ett bakplåtspapper i 4 lika stora delar.
Gör strutar av dessa med hjälp av tejp , och viktigt att man får till botten av struten så att inte knäcken rinner ut!
Sedan klippte jag håll i en kartongbit 8 lika stora hål. Denna ställde jag sedan över lite högre glas, så att klubborna hänger fritt.
Placera sedan placera strutarna där. När smeten kokat tills det visar : 130- 155 ( knäckklubban ska vara ngt hårdare en den vanliga knäcken) grader på termometern eller tills du klarar kulprovet är den färdig.
Och rör då ner ev. mandel och häll försiktigt i strutarna.
Låt svalna och placera ut pinnarna i strutarna,
Sedan när de kallnat är klubbor klara att servera. 🙂
Vill man kan man ju alltid tjuvstarta med julskinka redan nu. För det går att köpa helgskinka i butikerna- jag köpte min på WILLYS. Och när jag griljerar julskinkan eller helgskinka , så gör jag oftast bara det som står på förpackningen.
Detta:
1 ägg
5 msk söt stark senap
Garnering : Ströbröd och kryddnejlikor
Gör så här:
Vispa ihop ägg och senap för hand.
Pensla skinkan med äggröran och strö ströbröd över.
Ställ sedan in julskinkan i ugnen på 200- 225 grader, i ca 15 minuter.
Tills griljeringen fått lite lite färg.
Dekorera med kryddnejlikor
Sen kan man ha vilken senap man vill såklart.
Tidigare har jag haft ”Johnnys senap” , men nu testade jag denna.
Igårkväll tjuvstartade vi….. 😀 Vi griljerade årets första julskinka (helgskinka) och den hamnade på den goda kvällssmörgåsen, med mycket senap. Jag är tokig i julmat, tycker att det är så gott!! Och nu har jag även påbörjat inläggningen av julsillen, så roligt att göra egna smaker, och väldigt enkelt. Inte för att jag tror att det kommer kunna finns något kvar av just dessa till jul, utan förhoppningsvis kommer jag hinna med flera inläggningar innan dess
Men till frukost idag blev det inte julmacka. Utan ett par snabba Finn crisp med smaksatt keso, körsbärstomater och lite timjan plus ett par koppar kaffe, så man vaknar till
Dessa med sesamfrön är kanon!!
Till lunch idag planeras det dock en liten silltallrik, med både ägg och julskinka.
Testade dessa chokladiga godisarna från Cloetta för lite sedan….
Polly Rocks ” Dregen edition”
Består av tre olika smaker : mjölkchoklad, citron och lakrits.
Jag var lite tveksam först- men de var jättegoda och favorit är helt klart lakritspralinen!! 🙂
Sedan smakade vi Pops:en ,
Goda krispiga kuddar av mjölkchoklad, och även en liten tvist av av salt….
Gott gott gott!
Till vattenmelonsalsan: 1 bit vattenmelon ca 300 gram 1 bit gurka – ca 1/3 – del 1 salladslök flytande honung 1 citron ett par- tre droppar tabasco ( smaka av ) salt och ett kryddmått svart peppar
Gör så här : Förbered salsan först. Ta bort kärnor från vatten melon och gurka. Finhacka dessa , och löken och rör ihop i en skål. Riv skalet på en halv citron och rör ner, även dropparna med tabasco. Lägg ruccolan på tallrikarna, och skiva osten och lägg dit. Toppa sedan med salsan över, lite salt och peppar. Ringla lite honung runt tallriken.