Nytt till köket

 Hej hej,
Denna dagen har gått åt att rensa ut , städa och plocka in nytt i skåpen.
Och jag har hunnit fota en del nu …

Här kommer lite bilder på några nya saker till köket.

Först ut blir detta superfina kakfatet.
Ett riktigt fynd!!

Fatet har en liten sliten dekor  runt kanterna.
Ulrika och jag köpte en varsin 🙂

Supersöta glöggkoppar.

Även här köpte jag och Ulrika samma.
Men de var så fina. Och kostade nästan ingenting !! 🙂

Och så blev det  en ny liten ugnsform,
med ojämna kanter .
Perfekt till Janssons gratängen….

Kökshandduk och grillvante

 

Och sen hittade jag några fina förkläden nu lagom till julbaket .
Liten tyckte om sitt förkläde jättemycket

 
Flera bilder kommer. . . .  Men nu ska vi sätta oss och titta på barnprogram och äta lördagsgodiset.
Ha en fortsatt fin Lördag 🙂

0
Kommentera

Gekås

Hej hej,
Denna dagen har gått åt att rensa ut , städa och plocka in nytt i skåpen.
Och jag har hunnit fota en del nu …

Här kommer lite bilder på några nya saker till köket – som jag fyndade på Ullared

Först ut blir detta superfina kakfatet.
Ett riktigt fynd!!

Fatet har en liten sliten dekor runt kanterna.
Ulrika och jag köpte en varsin 🙂

Supersöta glöggkoppar.

Även här köpte jag och Ulrika samma.
Men de var så fina. Och kostade nästan ingenting !! 🙂

Och så blev det en ny liten ugnsform,
med ojämna kanter .
Perfekt till Janssons gratängen….

Kökshandduk och grillvante

Och sen hittade jag några fina förkläden nu lagom till julbaket .
Liten tyckte om sitt förkläde jättemycket

Flera bilder kommer. . . . Men nu ska vi sätta oss och titta på barnprogram och äta lördagsgodiset.
Ha en fortsatt fin Lördag 🙂

0
Kommentera

Shopping på Ullared

 

Sådär nu har vi ätit färdigt lördagsgodiset och småttingarna sover sött,
Och då hinner jag visa er flera av mina Ullaredsfynd 😀

Hittade ju en del nytt till julpyntet – blandannat dessa :

Köpte två sådana här vita stjärnor till Jacob och Thelmas rum.

Den här vita julhjärtat ska jag hänga upp i köksfönstret.

Gråa ”ulldukar” med tomtedekor

Men mitt absolut bästa julfynd är dessa fina ulltomtar….
Annars tycker jag att det är svårt att hitta fina tomtar som passar.
Men dessa var bara sååååå söta.

De kommer få stå brevid granen och,
göra den gamla halmgrisen sällskap.

0
Kommentera

Omelett med pizzatopping

Hej min vän,

Jag tänkte bara kika förbi en liten sväng jag är på väg till smålandsposten för fotografering till en artikel,  och sedan iväg på lunch. Vet inte när  just den bilagan till smålandsposten kommer ut… Jag får fråga om detta, ifall att det är någon som var nyfiken och vill läsa artikeln sen. Ett snabbt litet lunchtips hinner jag med innan hursomhur- och detta åt jag igår, så himla  gott var det.

Omelettpizza eller pizzaomelett- en lunch som tar cirka 20 minuter att laga.

IMG_0235

Räcker till 1 – 2 personer, beroende på hur hungrig man är.

Det här behöver du till en panna :
4 ägg
4 msk grädde / mjölk eller vatten
salt & peppar

Topping:
1/2 msk Chilisås + 1 tsk tomatpure
ost
finskivad kassler
tomat
timjan/ oregano

Omelettpizza på väg in i ugnen
IMG_0240-001

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna ( håll koll så att den går att ställa i ugnen)  med lite olja
Vispa ihop ägg och vätska och vänd ner, stek på medelsvagvärme tills omeletten stannat till. Bland aihop chilisås & tomatpute och bred över omeletten fördela ost, kassler, tomat & kryddor och gratinera sedan i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten börjar bubbla.

Färdig att servera med lite god sallad.

IMG_0247-001

0
4 kommentarer

Mot Ullared

När klockan ringde idag vid halv fem! Så var jag inte den piggaste. . .Men nu efter ett par koppar kaffe, börjar jag att jag ska vakna till lite.

Ska snart hämta upp Ulrika vid tåget för att sedan åka vidare mot ULLARED.
Handla julklappar, lite nytt till köket… men mest ska jag nog kolla runt på inredningsavdelningen.

Och lite färdkost plockar jag med till oss för bilresan :

Choklad . . . . .
Med lakritssmak och med maräng & Nötter…..

 

0
Kommentera

Skagensnittar till förrätt

IMG_7650

Det här behöver du till 10 stycken snittar:
20 rostbröd
Skagenröra ( recept nedan)
finhackad gräslök
1/2 dl cremefraiche + philadelphiaost ( 50 / 50 )
Stenbitsrom
citron

Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en 1/2 burk med röd stenbitsrom

Gör så här:
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Stamla ut de runda snittarna med hjälp av en rund form kanske pepparkaksform eller ett glas. Fördela ut fyllningen på 10 av snittarna, spara lite till dekoreringen ovan snittarna. Blanda ihop creme fraiche & pjiladelphiaost ochbred runt och ovan på snittarna. Hacka gräslöken och vänd runt den runt snittarnas kanter. Dekorera sedan snittarna med lite stenbitsrom, en bit citron och den goda skagenröran

Ställ kallt fram till servering.

0
1 kommentar

Godförmiddag

Godmorgon till er!
Här vaknade vi strax innan sju idag,  och åt frukost under största möjliga tystnad –
då Jonathan förhoppningsfullt lyssnade på radion.
Han vart ju nominerad till Rix megapols pappa / barn – plan.
Som så många andra pappor 🙂
Jonathan hade nästan redan packat väskan,beredd att åka till flygplatsen på söndag……
Tyvärr var det inte hans tur denna gången.
Disneyland i Paris är riktigt bra – så vad roligt för alla pappor som har vunnit !!

Liten Nomi på väg till förskolan

Busungen

 

Jag återkommer under dagen med recept.

0
Kommentera

Knäckklubbor

Knäckklubborna är ett tips att baka till julgodiset.
Tar lite tid att göra med är ganska lätta att lyckas med !


Det här behöver du till 8 klubbor :
1 msk smör
3 dl grädde
3 dl socker
3 dl sirap
Ev. 1 dl hackad mandel eller hackade nötter i smeten precis innan den är klar.
2 bakplåtspapper
8 klubbpinnar eller avklippta grillpinnar

Bra att ha: En kartongbit.

Gör så här :
Har man digital termometer så går det bra. Annars så går det bra med kulprovet också, .kolla av hur hård / seg du vill ha kolan genom att droppa ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Mät upp grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Välj en större / bredare kastrull om du vill korta ner koktiden.
Koka upp samtliga ingredienser under omrörning då och då. Sänk värmen något när de börjat koka.
Under tiden gör du ”strutarna” till klubborna, klipp ett bakplåtspapper i 4 lika stora delar.
Gör strutar av dessa med hjälp av tejp , och viktigt att man får till botten av struten så att inte knäcken rinner ut!

Sedan klippte jag håll i en kartongbit 8 lika stora hål. Denna ställde jag sedan över lite högre glas, så att klubborna hänger fritt.
Placera sedan placera strutarna där. När smeten kokat tills det visar : 130- 155 ( knäckklubban ska vara ngt hårdare en den vanliga knäcken) grader på termometern eller tills du klarar kulprovet är den färdig.
Och rör då ner ev. mandel och häll försiktigt i strutarna.
Låt svalna och placera ut pinnarna i strutarna,

Sedan när de kallnat är klubbor klara att servera. 🙂

0
2 kommentarer

Griljerad julskinka

Vill man kan man ju alltid tjuvstarta med julskinka redan nu. För det går att köpa helgskinka i butikerna- jag köpte min på WILLYS. Och när jag griljerar julskinkan eller helgskinka , så gör jag oftast bara det som står på förpackningen.

Detta:
1 ägg
5 msk söt stark senap

Garnering : Ströbröd och kryddnejlikor

Gör så här:
Vispa ihop ägg och senap för hand.
Pensla skinkan med äggröran och strö ströbröd över.
Ställ sedan in julskinkan i ugnen på 200- 225 grader, i ca 15 minuter.
Tills griljeringen fått lite lite färg.
Dekorera med kryddnejlikor

Sen kan man ha vilken senap man vill såklart.
Tidigare har jag haft ”Johnnys senap” , men nu testade jag denna.

Gott vilket som 🙂

0
Kommentera

Kesofrukost

Igårkväll tjuvstartade vi….. 😀
Vi griljerade årets första julskinka (helgskinka) och den hamnade på den goda kvällssmörgåsen, med mycket senap. Jag är tokig i julmat, tycker att det är så gott!! Och nu har jag även påbörjat inläggningen av julsillen, så roligt att göra egna smaker, och väldigt enkelt. Inte för att jag tror att det kommer kunna finns något kvar av just dessa till jul, utan förhoppningsvis kommer jag hinna med flera inläggningar innan dess

 

Men till frukost idag blev det inte julmacka. Utan ett par snabba Finn crisp med smaksatt keso, körsbärstomater och lite timjan plus ett par koppar kaffe, så man vaknar till

Dessa med sesamfrön är kanon!!

Till lunch idag planeras det dock en liten silltallrik, med både ägg och julskinka.

0
Kommentera