Promenad i ett vackert vinterland

Det är bara så fint när det är vitt på marken, och snö i alla trädtoppar.
Och när barnen kommit iväg till skolan, och förskolan så gav vi oss ut på en liten promenad tidig förmiddag- jag nomi och liten vovve- i det vita vinterlandet (… som tyvärr redan nu har börjat töa bort )

Vanliga promenaden, brukar inte vara så här fin.

För det blir ju bara så mycket ljusare med alla snö.

Och vi hann även med att åka snowracer och bygga
en snögubbe innan det var dags att gå in och laga lunchen…

Och lunchen blev: hemlagade köttbullar med potatismos och lingonsylt…

Enkel och god husmanskost.

Toppade med lite timjan innan servering.

0
Kommentera

Krämigaste pastagratängen med kassler

Här snöar det massor nu i växjö och den riktiga julstämningen börjar infinna sig. Det är helt vitt på marken,så fint!
Och ett litet middagstips denna snöiga måndagen blir denna snabba och goda kasslergratängen, som vi ofta lagar hemma hos oss.

Innan gratinering:

Till 4- 5 personer: 
400 gram pasta
400-500 gram kassler

Ostsås :
2 msk smör
6 dl grädd/mjölk ( jag använde 50 / 50 )
2 1/2 msk mjöl
3 dl västerbottenost el. liknande
salt & svartpeppar

Toppa med körsbärstomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 – 225 graderStrimla kasslerbiten till tunna bitar.Koka pastan liten kortare tid än ”al denté”, under tiden gör du ostsåsen.
Värm upp en kastrull, smält smöret rör ner grädd/mjölken – spara lite till att vispa ut mjölet med.
Vispa sist ner mjölredningen och låt sjuda, rör sedan ner den finstrimlade kasslern, och låt sjuda i tio minuter. Tag bort den kokande såsen från plattan och rör ner osten under omrörning, det ska inte koka igen. Lägg i pastan i en smörad ugnsform – häll i pastan, och varva med ost & kasslersåsen.
Garnera med söta körsbärstomater och gratinera i 20 – 25 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Serveras med en god krispig sallad

1
1 kommentar

Varm smörgåstårta

Följ mig gärna på instagram också: @jennysmatblogg

Tänkte skriva lite om den varma smörgåstårtan som vi gjorde i fredags som några av er var nyfikna på. Vi gjorde halva fyllningen mer barnvänlig med philadelhiaost och rökt skinka, medan vi fyllde den andra med lök, och kyckling och sambal oelek.

smörgåd

Det här behöver du till 6 personer:

6 st halvmånar Hönökaka- bröd
Fyllning på en halvan :
1 burk med philadelphiaost a´300 gram
400 gram rökt skinka
Fyllning på andra :
4 finstrimlade kycklingfileér
Lite sambaloelek
2 burkar philadelhiaost (400 gram)
1 purjolök

Toppa med skivade körsbärstomater
2-3 dl god riven ost.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn kycklingen klar, rör ner philadelphiaosten och smaka av med lite salt och sambal oelek.
I en annan gryta fräser du snabbt skinkan , och rör ner philadelphiaosten, och låter detta bli varmt.
Placera ut de två första bröden på en bakplåt med bakplåtspapper.
Fyll på med första lagret fyllning och lägg på ytterligare ett varsitt bröd ( ca halva fyllningen ) .
Fräs purjon mjuk och rör ner 1/2- 1 burk med philadelphiaost.
Bred sedan detta på smörgåstårtan ,
och sedan ett lager med bröd till och så på med det sista av fyllningen.
Och ett lager bröd till. Toppa med skivade körsbärstomater och god ost.
Gratinera i ugnen i ca 15- 20 minuter tills smörgåstårtan fått en fin färg.

Klart att serveras med en fin sallad.

Gott, enkelt och lätt att variera med olika fyllningar.
Och Philadelhiaosten är bra att ha som bas eftersom den är riktigt krämig.

0
3 kommentarer

Laxpasta

Fredag eftermiddag…
och vi ska alldeles snart åka ner till Äventyrsbadet . Åka vattenrutchkanor och Melvin ska öva simning. (Han är jätteduktig och kan redan simma en bra bit. ) 🙂 Och nu är fikakorgen med lussebullar och saft nerpackad och klar. Tänkte bara skriva ett par rader här innan vi åker.

För dagens tips på bloggen idag är en lättlagad laxpasta

Med lite creme fraiche i pastan

Det du behöver till 4 personer
Spagetti ( ca 3/4 paket )
2 chili
2 vitlök
1/2 kruka färsk persilja
Ca 1 dl god olivolja
4 laxbitar
salt och svart peppar

1/2 dl philadelhiaost / creme fraiche

Gör så här:

Koka pastan nästan helt färdig, lite kortare tid än”al dente”. Under tiden värmer du upp en wokpanna / eller högre teflonpanna.
Skär laxen i lagom bitar och steker den nästan helt klart. Och lägg den på ett fat. Hacka chili och vitlök tunt och fräs detta i olivolja, de ska inte få färg. Vill man ha mycket smak av chilin så spara så mycket som möjligt av chilins väggar, det är där styrkan sitter. Fräs den bara så de blir glansiga och mjuka.
Häll sedan ner pastan, och philadelphiaost. Salta och peppra och vänd runt så spagettin blandas med alla smaker.
Klipp ner persiljan och rör runt även den – kanske behövs det lite mer olivolja.
Ner med laxen och gör likadant.

Sedan är det klart att serveras.

Och middagsmaten som blev framröstad hos oss för ikväll är ”varm smörgåstårta”- det var länge sedan vi lagade. Det ska bli jättegott. Mer om det skriver jag vid ett senare tillfälle.

 

0
Kommentera

Saffransbullar med vaniljfyllning

En sockerbagare, hon bor i stadá ………
Nomi hjälpte mig att baka lussebullar igår, hon tycker det är lika roligt varje gång hon är med och bakar.  Och det blir ju lika mycket mjöl på bordet som i resten av hela köket, men resultat blev riktigt fina och goda saffransbullar.  Man kan baka massa gott med saffran, det behöver ju inte alltid vara lussekatter med russin i 🙂  Och det var en väldigt stolt liten tjej som hade med sig en påse med sina hembakade lussebullar till sin vän Molly igår. Förresten för att följa bloggens uppdateringar med mat- & bakrecept så hittar ni den på Facebook HÄR och även på instagram: @jennysmatblogg
För att söka bland alla recept på sajten så klickar ni högst upp till höger på de tre strecken & söker i kategorierna.

Saffransbullar, lussebullar, saffransbröd vet inte riktigt vad man kallar dessa vetebullar.

Det här hade vi i vetedegen, cirka 45 lussebullar : 

1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Vaniljfyllningen:

200 gram rumsvarmt smör
5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker

Garnering : Vispat ägg och pärlsocker

Gör saffransbullarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser.
När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,

Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.

Den lilla sockerbagaren.

Idag kommer barnens kusin  Lova till oss för att stanna i några dagar, det skiljer bara sju veckor på Nomi och henne – och så är de världens bästa vänner. Och nu har båda frågat efter varandra och när de ska hinna leka, så det passade ju bra att Tobbe ( Lovas pappa ) hade jobb att göra i växjö så han kunde lämna henne här hos oss Och vi åker ju över till Öland i helgen för att fira Lova som fyller fem år, och ska ha kalas då.  Så nu hinner de leka i några dagar, iallafall.

Dags att förbereda lite lunch , och lite fika tills de kommer.

Hoppas ni får en jättefin tisdag 🙂

2
11 kommentarer

Cakepops

Det var så roligt sist att baka Cake Pops, så jag bakade det igen. Och denna gången bakade jag några med citronmuffins,
doppade i mjölkchoklad och hackade nötter :

cake

cake2

Några gjorde jag  med samma chokladmuffins som SIST ,men hade då ingen vitchoklad hemma.

0
5 kommentarer

Lyxig vit tryffel rullar i kakao

Det här behöver du till ca 20 tryfflar:
200 gram vit choklad
1 /2 dl grädde
25 gram smör
1/2 citron ( finrivet skal)
2 msk pressad saft av citron
Kakao att rulla tryfflarna i

Gör så här :
Koka upp grädden i en kastrull. Dra bort från plattan och rör ner den hackade chokladen och smöret. rör om tills allt har smält.
Blanda ner saften och citronskalet – och ställ in i kylskåpet.
låt svalna i ca 1 timme. Ta ut och forma dem till kulor med hjälp av en tesked.
Rulla sedan i kakao.

Klara att serveras.

0
8 kommentarer

Saffranssnitt


Det här behöver du :

100 gram rumstempurerat smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk sirap
0,5 gram stött saffran
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop smöret och sockret.
Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, stött saffran och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen.
Till sist rör du ner sirapen.
Knåda till en deg.
Dela degen i 3 delar. Och rulla ut dem till längder.
Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna.
Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.

Klara att serveras

0
1 kommentar

Godaste saffransbullarna

Morgonens avsnitt av julkalendern är nu avklarat och barnen tyckte att det var jättespännande! Så det ska bli roligt att följa årets nya avsnitt….

Och sedan var det ju saffransbaket igår. Det är ju inte bara gott att baka med saffran – det luktar ju helt fantastiskt också!
Vanligtvis brukar vi baka de vanliga lussekatterna med russin – som ingen här hemma egentligen är direkt stormförtjusta i.
Så årets mitt lilla bidrag till saffransbaket, är dessa onödigt goda saffransbullar ( med inspiration från Leila ) . De är mjuka, saftiga och smakar ljuvligt – kan vara de godaste lussebullarna jag har bakat 😀

Jag gjorde lite ändringar från Orginalreceptet som är det här :

5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 % ( jag bytte mot creme fraiche 34 % )
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel ( Jag valde bort kanelen då jag gillar saffransmaken alldeles för mycket ) 🙂

Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker och mandelsplitter till garnering – jag garnerade bara med pärlsocker

Gör så här

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och kesella.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar

Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar.
Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 10-13 minuter.

Klara att servera. Godast med ett stort glas kallt mjölk!

2
1 kommentar

Bali

Satt och bläddrade i bildarkivet, och hittade dessa från när vi var ute och reste i Januari.
Kan knappt tro att det snart har gått ett år sedan vi var där.

Och så här turkost var havet i Indonesien….

 

Thelma plockar snäckor..

Snart ett år sedan Jacob och Melvin jagade vågorna.
Och till höger på bilden står badvakten på en planka(!!) 🙂

Långa vite stränder,
Dock var denna stranden mest för ”surfare” då det var väldigt mycket vågor…
Men det var lätt en av de finaste stränderna på Bali…


Men nu har jag inte tid att sitta här framför datorn….
Nu ropar barnen…. vi ska titta på film. En tecknad film som heter ”Gnomeo och Julia” – tror jag

Hörs snart!

0
Kommentera