Nu har precis skjutsat in fläskfilegratängen i ugnen och det har börjat dofta jättegott – så nu är lördagsmiddagen nästan färdig. Jonathan är och hämtar Melvin från ett kalas – och möter upp Thelma som är på väg hem från en kompis. Och efter middagen blir det filmkväll – och istället för det vanliga lördagsgodis så blir det ostbågar och lite chips.
Välkommen Lördag!
Jätteskoj att vi börjar bli så många nu på Jennys matblogg på facebook🙂 Det är roligt att få ett ansikte på er som är här inne och läser och kommenterar. Och idag blir det en sväng ner på stan för att uträtta massa ärenden för vår del, Jacob och Thelma är med kompisar så det blir bara vi och de två minsta som åker.Det är lite tomt här nu när kusinerna åkt hem, så de måste minsann snart komma hit snart och hälsa på igen!!
Jo, och receptet på den fantastiska skagenröran som ni har frågat om…. jag har nu tjatat mig till detta av lillasyster 🙂
4 portioner skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd eller gul ishavsrom (valfritt)
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylskåp!
Jag har fått önskemål om mingelmat – och då passar detta som vi blev bjudna på igår helt perfekt! För blandannat blev vi serverade dessa fyllda krustader….
Några som var fyllda med Daries egna skagenröra.
Och några med Tobias svampstuvning.
Lika god att servera varm som kall!
Hej där, och tack för alla bra serie-tips!
Sons of Anarchy och Breaking bad har vi redan avverkat här hemma – får vänta in nya avsnitt där. Men efter alla era rekommendationer så föll valet på Homeland, så nu har vi att kolla på hela Januari. Bästa med att kolla på serier som gått ett tag, då slipper man sitta och vänta vecka efter vecka på varje avsnitt. Idag blev det blev en liten tur till mataffären för att storhandla och nu har vi en planerad matveckan igen. Det bästa med att skriva matscheman tycker jag är att jag varierar maten mera. Så hos oss blir det denna vecka blandannat : Hemmagjorda chicken nuggets, egen ärtsoppa, potatis- och köttfärsgratäng, lite thaimat, matpaj och så en av mina 10-i top godaste efterrätter jag vet : Friterad banan med glass och lönnsirap ( hur-gott-är-inte-det ) inplanerat tills fredagsmenyn.
Något annat som är grymt gott är kålpuddning, och nyttigt sen också.
Skippa potatisen och servera mer kokta grönsaker så har du en LCHF middag.
Det här behöver du till 4-5 portioner :
potatis
1 kg vitkål
olja/ smör
2 tsk kinesisk soya
1 msk ljus sirap
Ställ ugnen på 200 grader. Dela vitkålen på mitten , och skär bort mittstocken, strimla sedan kålen tunt. Har du ingen hushållsmaskin går dete minst lika bra med en osthyvel. Hetta upp en stor stekpanna med olja, gärna en med höga kanter. Fräs vitkålen mjuk utan att bränna den. Ringla över sirap och soya, stäng av värmen. Rör ihop nötfärsen med grädde, ägg, timjan, oregano, salt och peppar. Ta fram en ugnssäkerform och täck botten med hälften av kålen, bred ut färssmeten över och avsluta med de sista av vitkålen. Ställ in i ugnen och låt stå mellan 30- 40 minuter ( beroende på hur stor form du tagit ) Servera med kokt potatis och lingonsylt.störreformen = snabbare tid i ugnen.
Det är alltid lika trevligt att åka till Öland – och vi har blivit sååå bortskämda med god mat och onyttig fika.
Och nu efter en hääärlig frukost och efter en långpromenad – min syster och liten vovven & jag – så är vi snart på väg att köra hemåt . Tänkte bara kika förbi bloggen som hastigast och säja hej 🙂
Och dessa fina vita liljorna har jag inte hunnit visa innan…
Jag fick dem på nyår, och placerade dem i en av de fina saftflaskorna jag köpte på IKEA ,
knöt en liten rosett i skirt vitt band runt om. De står och är så fina nu i mitt lilla kök.
Krispiga sallader är väl alltid gott, denna med paprika, blir både krispig och vackert färgglad.
Du behöver till denna sallad :
3 paprikor i olika färger
1 finhackad rödlök
några körsbärstomater
en bit gurka
1 lime
1 msk olivolja
flingsalt
Gör din sallad så här :
Fichacka löken , skär paprikan i små bitar, gurkan i mindre stavar och tomaten i små bitar.
Pressa över lite av limen, ringla över en god olivolja -strö över med lite flingsalt.
Gör så här Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20x30cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret.
Vi bakade dessa goda brownies för att ta med till Nea och Lovas mamma och pappa – För idag så ska vi skjutsa hem kusinerna till Öland igen… Det blir säkert en trevlig överraskning till fikat med lite hembakat
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Just nu kan ni köpa Mera Middagstips för bara 89 kronor på Bokus. Coolt tänk jag. Ni hittar den här
Godkväll.
Vilket oväder vi har haft !! Det har både regnat och blåst som bara den idag . Det var knappt så Molly har velat följa med ut på sina promenader. Brrrrr… Blåser det mycket hos dig också? Men när det är tråkigt väder ute , så är det ju alltid lite extra roligt att baka – så jag och barnen passade på att baka lite gott till fikat medan det stormade utanför fönstrerna, och vi hittade ett nytt recept på Brownies som vi testade. De blev jättegoda! Ska skriva mer om detta imorgon – när jag hunnit med att minska ner storleken på bilderna.
Jag hittade istället dessa bilder som är från innan jul,
då Nomi och jag bakade julgodis . . . .
Nomi i sitt nya förkläde 🙂
Nu har de minsta barnen precis somnat , och vi tänkte sätta oss ner och titta tv:n
och dricka varm choklad med Jacob och Thelma.
Godmorgon! Hoppas ni har fått en fin start denna onsdagsmorgon 🙂
Här kokade vi massa risgrynsgröt till kvällsmat.
För att koka risgrynsgröt behöver du :
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk socker
2 kanelstänger
9-10 dl standardmjölk
Gör så här :
Läs på förpackningen, hur just ditt grötris ska kokas! Jag brukar inte använda ”snabba grötriset” utan det som ska kokas lite längre.
Mät upp ris, vatten, salt och socker i en kastrull. Låt detta koka upp och sjuda under lock
på svag värme i ca 10-12 minuter. ( rör om då och då )
Tillsätt sedan mjölken och kanelstängerna, och låt det koka upp.
Det ska sjuda på svag värme i ett par timmar, tills risgrynen inte längre är hårda.
( Rör om då och då, under tiden det kokar )
Låt stå en stund ( ca 5- 10 minuter ) innan servering.
Serveras med kanel och kall mjölk.
Vill du sedan göra rismellis så kyler du gröten och vispar ner lite vispad grädde,
och lite vaniljsocker i gröten och rör runt innan du serverar.
Ska vi åka snart….. Ska vi åka snart ? Ska vi åka snart? 🙂
De minsta busungarna här hemma är redan klara och undrar om det inte är dags att åka till äventyrsbadet snart
De har ju väntat heeela morgonen!!!
Och vi ska bara plocka ner lite smörgåsar/ saft och fika- och så packa ut hela familjen i bilen.
Sedan ska vi åka och bada och åka massor av vattenrutchkanor 🙂