Jag har fått önskemål om mingelmat – och då passar detta som vi blev bjudna på igår helt perfekt! För blandannat blev vi serverade dessa fyllda krustader….
Några som var fyllda med Daries egna skagenröra.
Och några med Tobias svampstuvning.
Lika god att servera varm som kall!
Hej där, och tack för alla bra serie-tips!
Sons of Anarchy och Breaking bad har vi redan avverkat här hemma – får vänta in nya avsnitt där. Men efter alla era rekommendationer så föll valet på Homeland, så nu har vi att kolla på hela Januari. Bästa med att kolla på serier som gått ett tag, då slipper man sitta och vänta vecka efter vecka på varje avsnitt. Idag blev det blev en liten tur till mataffären för att storhandla och nu har vi en planerad matveckan igen. Det bästa med att skriva matscheman tycker jag är att jag varierar maten mera. Så hos oss blir det denna vecka blandannat : Hemmagjorda chicken nuggets, egen ärtsoppa, potatis- och köttfärsgratäng, lite thaimat, matpaj och så en av mina 10-i top godaste efterrätter jag vet : Friterad banan med glass och lönnsirap ( hur-gott-är-inte-det ) inplanerat tills fredagsmenyn.
Något annat som är grymt gott är kålpuddning, och nyttigt sen också.
Skippa potatisen och servera mer kokta grönsaker så har du en LCHF middag.
Det här behöver du till 4-5 portioner :
potatis
1 kg vitkål
olja/ smör
2 tsk kinesisk soya
1 msk ljus sirap
Ställ ugnen på 200 grader. Dela vitkålen på mitten , och skär bort mittstocken, strimla sedan kålen tunt. Har du ingen hushållsmaskin går dete minst lika bra med en osthyvel. Hetta upp en stor stekpanna med olja, gärna en med höga kanter. Fräs vitkålen mjuk utan att bränna den. Ringla över sirap och soya, stäng av värmen. Rör ihop nötfärsen med grädde, ägg, timjan, oregano, salt och peppar. Ta fram en ugnssäkerform och täck botten med hälften av kålen, bred ut färssmeten över och avsluta med de sista av vitkålen. Ställ in i ugnen och låt stå mellan 30- 40 minuter ( beroende på hur stor form du tagit ) Servera med kokt potatis och lingonsylt.störreformen = snabbare tid i ugnen.
Det är alltid lika trevligt att åka till Öland – och vi har blivit sååå bortskämda med god mat och onyttig fika.
Och nu efter en hääärlig frukost och efter en långpromenad – min syster och liten vovven & jag – så är vi snart på väg att köra hemåt . Tänkte bara kika förbi bloggen som hastigast och säja hej 🙂
Och dessa fina vita liljorna har jag inte hunnit visa innan…
Jag fick dem på nyår, och placerade dem i en av de fina saftflaskorna jag köpte på IKEA ,
knöt en liten rosett i skirt vitt band runt om. De står och är så fina nu i mitt lilla kök.
Krispiga sallader är väl alltid gott, denna med paprika, blir både krispig och vackert färgglad.
Du behöver till denna sallad :
3 paprikor i olika färger
1 finhackad rödlök
några körsbärstomater
en bit gurka
1 lime
1 msk olivolja
flingsalt
Gör din sallad så här :
Fichacka löken , skär paprikan i små bitar, gurkan i mindre stavar och tomaten i små bitar.
Pressa över lite av limen, ringla över en god olivolja -strö över med lite flingsalt.
Gör så här Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20x30cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret.
Vi bakade dessa goda brownies för att ta med till Nea och Lovas mamma och pappa – För idag så ska vi skjutsa hem kusinerna till Öland igen… Det blir säkert en trevlig överraskning till fikat med lite hembakat
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Just nu kan ni köpa Mera Middagstips för bara 89 kronor på Bokus. Coolt tänk jag. Ni hittar den här
Godkväll.
Vilket oväder vi har haft !! Det har både regnat och blåst som bara den idag . Det var knappt så Molly har velat följa med ut på sina promenader. Brrrrr… Blåser det mycket hos dig också? Men när det är tråkigt väder ute , så är det ju alltid lite extra roligt att baka – så jag och barnen passade på att baka lite gott till fikat medan det stormade utanför fönstrerna, och vi hittade ett nytt recept på Brownies som vi testade. De blev jättegoda! Ska skriva mer om detta imorgon – när jag hunnit med att minska ner storleken på bilderna.
Jag hittade istället dessa bilder som är från innan jul,
då Nomi och jag bakade julgodis . . . .
Nomi i sitt nya förkläde 🙂
Nu har de minsta barnen precis somnat , och vi tänkte sätta oss ner och titta tv:n
och dricka varm choklad med Jacob och Thelma.
Godmorgon! Hoppas ni har fått en fin start denna onsdagsmorgon 🙂
Här kokade vi massa risgrynsgröt till kvällsmat.
För att koka risgrynsgröt behöver du :
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk socker
2 kanelstänger
9-10 dl standardmjölk
Gör så här :
Läs på förpackningen, hur just ditt grötris ska kokas! Jag brukar inte använda ”snabba grötriset” utan det som ska kokas lite längre.
Mät upp ris, vatten, salt och socker i en kastrull. Låt detta koka upp och sjuda under lock
på svag värme i ca 10-12 minuter. ( rör om då och då )
Tillsätt sedan mjölken och kanelstängerna, och låt det koka upp.
Det ska sjuda på svag värme i ett par timmar, tills risgrynen inte längre är hårda.
( Rör om då och då, under tiden det kokar )
Låt stå en stund ( ca 5- 10 minuter ) innan servering.
Serveras med kanel och kall mjölk.
Vill du sedan göra rismellis så kyler du gröten och vispar ner lite vispad grädde,
och lite vaniljsocker i gröten och rör runt innan du serverar.
Ska vi åka snart….. Ska vi åka snart ? Ska vi åka snart? 🙂
De minsta busungarna här hemma är redan klara och undrar om det inte är dags att åka till äventyrsbadet snart
De har ju väntat heeela morgonen!!!
Och vi ska bara plocka ner lite smörgåsar/ saft och fika- och så packa ut hela familjen i bilen.
Sedan ska vi åka och bada och åka massor av vattenrutchkanor 🙂
Gillar man saffran i mat – så gillar man med säkerhet denna pastarätt 🙂
Det här behöver du till 4 personer :
Pasta
400 gram rensade kräftor
3 msk hummerfond
1 burkar med creme fraiche ( saffran och tomat )
200 gram philadelphiaost
1 kuvert med saffran + en nypa strösocker
10 / 15 stycken små söta tomater
2 tsk med sambal oelek
Salt och peppar
Fin hackade örter till att toppa med.
Gör så här :
Rensa kräftorna, och koka pastan.
Värm upp en kastrull med creme fraiche och philadelphiaost.
Stöt saffranet med lite socker och rör ner i såsen och blanda ner fonden.
Häll ner tomaterna och låt sjuda på svag värme. Smaka av med sambal oelek , salt och peppar. När pastan är klar så tar du bort såsen från spisen och rör ner kräftstjärtarna.
De ska inte koka – då blir de sega.
Toppa med färska örter och servera med pasta och en krispig sallad.
Här röstades det ju om middagsmaten igår och det blev till sist lasagne. Riktigt gott, och alla åt faktiskt med god aptit. Vi lagade så mycket att det även räckte till lunch idag 🙂 Lasagne är nog till och med godast efter en dag! Och idag efter lunch så var vi ute och cyklade lite och det blev en sväng bort till lekplatsen med barnen och kusinerna. Nu har de minsta fyra barnen somnat och sover gott.
Och nu ska vi sätta oss och kolla på film med Jacob och Thelma–
Men innan dess tänkte jag bara kika förbi och önska er en fortsatt fin måndagskväll ….
Och så tänkte jag visa detta fina zinkhuset jag köpte för ett tag sedan :
Lyser så fint nu på kvällarna
Liten Nomi rusade fram och ville också vara med på bild.
Men nu ropar de på mig -nu är det dags för film …..